Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 150
Toplam 15253895
En Fazla 20355
Ortalama 2608
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Bir Mübarek Sefer Olsa da Gitsem

Hakk’ý arar isen kalbinde ara Kudüs’te Mekke’de Hac’da deðildir . Yunus Emre
26/10/2009

       Ýnsaný tarif eden herkesin kullandýðý tespitlerden biri de þudur: Ýnsan ruh ve bedenden meydana gelen bir varlýktýr. Ýnsanýn bir zâhir görünen, bir de bâtýnî görünmeyen  yönü vardýr. Konu ile ilgili þu ifadeler de sýk sýk kullanýlýr: Madde-manâ dengesi zâhir bâtýn dengesi ruh beden dengesi dünya âhiret dengesi…

    Ýnsan beden ve ruhtan meydana geldiði gibi ibadetlerimizin de bir bedeni, bir de ruhu vardýr. Ýbadetlerimizin bir dýþ görünüþü bir de iç derinliði vardýr.      

    Bilindiði gibi namazda rükûya varmak, secdeye kapanmak… gibi hareketleri yapmak farzdýr,  bu hareketleri yaparken duâ okumak farz deðildir. Oruç tutarken yemek yememek, cinsel iliþkiden uzak durmak, yani bedenimizin bazý maddî arzularýný yerine getirmemek farzdýr. Burada sorulmasý gereken temel soru þudur: ibadetleri yaparken  ulaþmamýz  gereken  ruh  hali  nedir?  Namazýn farz olan bu diþ þekli bize ne kazandýrmalý, orucun bu maddî perhizi bizi nereye ulaþtýrmalýdýr?

    Kur’ân-i Kerîm’e göre namaz, insani bütün kötü ve çirkin þeylerden uzaklaþtirir (Ankebût, 45), oruç ise insani takvâ noktasýna yükseltir(Bakara, 183). Aksi halde eðilip kalkmaktan, aç-susuz kalmaktan baþka bir kazancýmýz olamaz ve Allah’ýn bunlara ihtiyacý yoktur. Hac da böyledir. Hac baþtan sona sembollerle dolu bir ibadettir. Beytullah’ýn etrafinda dönmek, Safa-Merve arasýnda koþmak, Minâ’da þeytan taþlamak, Arafat’ta konaklamak  gibi  bu  ibadetin  temel  esaslarý,  sembollerin  bir  kismidir. Söz konusu hareketlerin diþ görünüþüne takýlýr, ruhumuzla tavaf ve sa’y edemez, gönlümüzle vakfeye duramaz ve þeytani taþlayamazsak kazancýmýz “yorucu  turistik  bir  seyahat”tan  öteye  gidemeyecek  demektir. Hac  ibadetinin  bereketinden  nasiplenebilmek  için  baþka  “dikkat”lere baþka “titizlik”lere ihtiyaç vardýr. Bu ibadetle birlikte ilâhî aþkin iþiðini yakalayabilmek için baþka hazýrlýklara, baþka çabalara muhtaciz. Bunlardan þimdilik dört tanesine iþaret edilebilir:   

1.     Hazýrlýk psikolojisi:Bütün ibadetlerde olduðu gibi hacda da hazýrlanma  psikolojisi  “isinma  hareketleri”  çok  önemlidir.  Bedenimiz birden ýsýnmadýðý/soðumadýðý gibi ruhumuz da aniden bir atmosfere girip çýkamaz. Bunun için ibadetlerimizin öncesinde tefekkür ve tezekkürle baþ baþa kalmamýz  gerekir. Namazdan önce ezani hu þû içinde dinlemek,  ezandan  önce  huzûr  ve  duâ  ile  abdest  almak  “gerçek  namaz” için olmazsa olmaz bir þart olduðu gibi hac için de böyle bir okuma, düþünme, dinleme dönemi olmalýdýr. Bilindiði  üzere  haci  adaylarýna  cârullah=  Allah’in  kom þusu  dendiði gibi bu mukaddes topraklarda ömrünü geçirenlere de “mücâvir hayati yaþayanlar” denir. Dolayýsýyla hazýrlýk döneminde ruhumuzu bu komþuluða hazýrlamamýz, bu kom þuluða gölge düþürebilecek kir ve paslardan temizlenmemiz gerekir. O’nun evine doðru gittiðimiz, kibleye yöneldiðimiz akýldan çýkartýlmamalý, O’nun yolunun rehberi Hz. Peygamber’in adýmladýðý  topraklara  yöneldiðimiz,  onun  gördüðü  daðlari,  onun  selâmladiði taþlari müþahade edeceðimiz unutulmamalýdýr. Bu anlamda hac bir “muhabbette yok oluþ”tur. Yani fenâ fi’resûl ve fenâ fillâhtir. Bir  baþka  ifade  ile  Hz.  Peygamber’in  izini  sürerek  Allah’a  ulaþmaktýr. Çünkü Allah’i sevebilmenin ve O’nun tarafýndan sevilebilmenin yolu Resûl’üne tâbi olmaktan geçmektedir  (Âl-i Imrân, 31). Yûnus bu ayeti þöyle þerhediyor:

Araya araya bulsam izini

Ýzinin yoluna sürsem yüzümü

Hak nasip eylese görsem yüzünü

Yâ Muhammed canim arzular seni            

     2. Gurbet psikolojisi: Sosyal hayatta insanlarla kurduðumuz baðlar ve iþ iliþkileri bazen öyle bir noktaya ulaþir ki, bunlar bizi denizin dibine doðru çeken demir halkalara  dönüþürler.  Bu  ezici  ve  yok  edici prangalardan kurtulabilmek için gariplik psikolojisine sýðýnmak gerekir. Bizi ablukaya alan bu demir çemberden kurtulmanýn ve hürriyetin tadýný tadabilmenin yolu “garib” kalmaktir. Yani sizi tanýmayan bir muhitte kendi kendinizle ve aþkýnýzla ba þ baþa kalmaktýr. Sizi tanýmayan, sizi alkýþlamayan, size temennâ ile selâm vermeyen insanlarýn  arasýnda gurbet psikolojisini yaþamak insana çok bereketli “an”lar sunabilir. Hac çok güzel örneði olmaya aday bir ibadettir. Beþ yýldýzlý otellerde yakýn çevre ile, iþ çevresiyle, eski tanýdýklarla çýkýlan bir hac seyahatinin bu “zenginliði” sunmasý imkânsýzdýr. Bu çember, insaný mâlâya’niye, çarþýp azar gezmelerine, yemek menüsüyle ilgili tartýþmalara, kafile baþkanýnýn ve din görevlilerin hata-sevap cetvelinin tutulmasýna kadar götürür. Halbuki yapýlmasý gereken þey kâinatýn Efendisi’nin þu sözüne kulak vermektir: “Bu dünyada garip gibi ol! Yolcu gibi ol!” (Buhârî, Rikâk, 3). Malatyalý derviþ Niyazî-i Mýsrî bu hadisi þöyle þerhediyor: Gurbetliðe düþmedin

Mihnete sataþmadýn

Kebap olup piþmedin

Biryaný arzularsýn.

Bu hal içinde “Garipler Kitabý”ný okuyan “gâh olur gurbet vatan,  gahî  vatan  gurbetlenir”  hikmetini  kavrayanlara  son Peygamber’in  nidasý þöyledir:  “Gariplere  müjdeler  olsun!” (Müslim, Iman 232).

 3. Tefekkür psikolojisi:  Kendini hac ibadetine þuurlu ve plânlý olarak hazýrlayan, gurbet psikolojisinin imkânlarýyla Leylâ’sý için çöllere düþen mü’minlere bu ibadetin bereketini sunan  en  önemli unsurlardan  biri de “ibadet yoðun”  bir mevsim yaþamalarýdýr. Yakla þýk bir ay dünyevî  iþlerden uzak, ev ile Kâbe arasýnda, otel ile Mescid-i Nebî arasýnda geçen bu zaman dilimi birçok “hasta”lýðýmýzý tedavi etmekte, kabasaba taraþarýmýzý eritmekte ve bizi farklý dünyalara taþýmaktadýr. Bu derûnî yoðunluk bizi dînî hayat ve hissiyâtýn zirvesi olan gözyaþýyla tanýþtýrmakta ve bize ilâhî armaðanlar sunmaktadýr. Bu doyumsuz anlardýr ki bizi tekrar o aný ya þamak için fýrsat kollamaya sevketmekte ve þu mýsralar vird-i zebanýmýz olmaktadýr: Bir mübârek sefer olsa da gitsem Kâbe yollarýnda kumlara batsam. Niçin?  Çünkü normal hayatýmýzda bir  aylýk  “ibadet  yoðun” bir mevsim yaþama imkâný hemen hemen yoktur. Çaðdaþ  yaþama  tarzý  bize  böyle  bir  fýrsat  sunamamaktadýr.  Bu psikolojik vasat olmayýnca da dînî vecd ve coþkunluðu yakalamak mümkün olamamakta, ibadetlerin bize kazandýrmasý gereken derinlik ve coþku yakalanamamaktadýr. Günümüzde farklý  kültürlerin  insanýmýza  sunduðu  “meditasyon”  i þte  bu “ibadet   yoðun”   tefekkürün   batý   dillerindeki   karþýlýðýndan baþka bir þey deðildir.   

4. Vecd psikolojisi: Bu üç basamaðý geçen mukaddes yolculuðun adaylarý “doya doya ve duya duya” bir hac mevsimi  yaþayabilir,  bütün  bu  sembollerin  ardýnda  saklý  olan “huzur denizi”ne ulaþarak oradaki “inci”lere uzanabilirler. Bu atmosferi yakalayanlar mikattaki hazýrlýða farklý bir gözle bakar, “kara  donlu  Beytullah”ýn  etrafýnda  deli  divaneler  gibi döner, dönerken hacerü’l-esvede el eder, Safâ ile Merve arasýný  â þýk  ve mâþuk  kanatlarýyla  kateder,  Arafat’taki  vakfeyi marifet ve mahabbet yaygýlarýyla gerçekle þtirir, Mina’da taþlamayý tevbe ve istiðfar imkânlarýyla ikmal ederler.

    Gittiði mekânlarýn kudsiyetinin farkýna varanlar, karýncayý incitmeyen, yeþil bir yapraðý koparmayan, saçýnýn sakalýnýn derdine  düþmeyen,  sadece  O’nun  aþkýyla  yanýp  tutu þan  bir  gönül adamý  noktasýna  yükselir.  Bu  hali  derinle þtirenler  ödül  olarak “gözyaþý”  mevhibesiyle  karþýlaþýr.  Gözyaþýyla seyredilen dünya ise bambaþka bir dünyadýr. Bu noktada kalb ayaðýyla “eþyanýn hakikati”ne giden yol açýlýr. Ilimden irfana ula þýlýr. O zamanþu gerçek  ortaya  çýkar:  “Aðlayanlar  anlayanlardýr.”  Ilâhî  tespit  ve tavsiye ise þöyledir: “Az gülsünler, çok aðlasýnlar” (Tevbe, 82).

     Bu psikolojiyi yakalayanlar Mekke ve Medine’de dost kokusu alabilir, dost yüzü görebilir ve dost sesi iþitebilirler. Hazýrlýk sýnýfýný geçip gurbet sýnýfýnýn esrarlý dünyasýna girenler duâ ve niyazlarla canân yurduna gidebilirler:

 Alma tenden cânýmý

Aman Allah’ým aman

Görmeden cânânýmý

Aman Allah’ým aman

 

Bir kez yüzün göreyim

Pâyine yüz süreyim

Anda câným vereyim

Aman Allah’ým aman.

 

Âþýkým Muhammed’e

 Ol Resûl-i emcede

Koyma beni firkate

Aman Allah’ým aman.

 

Hac yolculuðunu aþk yolculuðuna dönüþtüren nice âþýklar Allah’ýn evine ve Resûl’ünün gül bahçesine gittikten sonra teslimi ruh etmiþ ruhunu Allah’a,  bedenini mukaddes  topraklarýn  ýlýk kumlarýna tevdi etmiþtir. Bu âþýklardan bir tanesi de Türk mûsýkisinin zirvesi Dede Efendi’dir. 1846 yýlýnda hac ibadetini tamamladýktan ve son bestesini yaptýktan sonra orada, Minâ’da mâ þukuna kavuþmuþtur. Beytullah’ýn etrafýndaki “ba þ açýk yalýn ayak” gönüldaþlarý tasvir eden Yunus’un þu mýsralarýnýn bestesi onun son eseridir:

 

Yörük deðirmenler gibi dönerler

El ele vermiþler Hakk’a giderler

Gönül Kâbe’sini tavaf ederler

Muhammed’in kösü çalýnýr bunda.

 

Semâda melekler kanat açarlar

 Önde bir kýlavuz Hakk’a uçarlar

Mü’minler üstüne rahmet saçarlar

Muhammed’in kösü çalýnýr bunda.

 

Derviþ Yunus der ki gör n’oldu bana

Aþkýn mahabbeti dokunur cana

Aklýný ba þýna devþir divane

Muhammed’in kösü çalýnýr bunda        

 

Bu yazý 2690 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

11 Sevvâl 1445 |  20.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Ýnkâr edenler diyorlar ki: "Ona (Muhammed'e) Rabbinden bir mucize indirilseydi ya!" De ki: "Þüphesiz Allah dilediðini saptýrýr, kendisine yöneleni de doðru yola eriþtirir."


( Rad Suresi - 27)

Bir Hadis

Hz. Peygamber (sav) þöyle buyurmuþtur:

“Beli bükülmüþ ihtiyarlar, süt emen bebekler ve otlayan hayvanlar olmasa idi,
üzerinize azap yaðardý.”

(Taberânî, el-Mu’cemü’l-kebîr, XXII, 309)

Bir Dua

“Allah’ým! Kullarýný mahþerde topladýðýn veya mahþerde kaldýrdýðýn gün beni azabýndan koru.”

(Tirmizi, Deavât, 18)

Hikmetli Söz

Hak yolunda hakikate varmak sözle olmaz, / Ýnandýðýný yaþamakla olur.

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com