Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 1314
Toplam 15255059
En Fazla 20355
Ortalama 2608
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Tüketim Çýlgýnlýðý Ýsraf

Yüce Allah, bütün varlýklarý insanlarýn hizmetine sunmuþtur. (Bakara, 29; Lokman 20; Câsiye, 13) Ýnsanlar, Allah’ýn bu sayýsýz nimetlerinin (Ýbrahim, 34) bir kýsmýndan emek sarf etmeden yararlansalar da, bir kýsmýndan yararlanabilmek için çalýþýp çabalamalarý gerekmektedir.
21/01/2010

Çünkü insanlar için ancak çalýþtýklarýnýn karþýlýðý vardýr (Necm, 39). Allah, çalýþanlarýn, iþlerini iyi ve saðlam yapanlarýn emeklerini zayi etmez, onlarý mükâfatsýz býrakmaz. (Kehf, 30)

Çalýþýp servet sahibi olmak kadar serveti doðru bir þekilde harcamak, aile fertlerinin, akrabanýn, yoksullarýn ve toplumun haklarýný vermek de önemlidir. Yüce Allah, her þeyi bir ölçü ve denge ile yaratmýþtýr. (Kamer, 49) Ýnsanlar da hayatýn her alanýnda  olduðu gibi, harcamalarýnda da ölçülü ve dengeli olmak durumundadýrlar. Yazýmýzda bu konuyu vurgulayan, "Rahman’ýn kullarý, harcadýklarý zaman ne savurganlýk ederler ne de cimrilik, bu ikisi arasýnda orta bir yolu tutarlar." anlamýndaki, Furkân suresinin 67. âyetini tahlil etmeye çalýþacaðýz.

Ayette israf ve cimriliðin yerilmesine karþýlýk, ölçülü ve dengeli olma övülmekte ve bu tutum Rahman’ýn kullarýnýn özelliði olarak zikredilmektedir. Surenin 63-74. âyetlerinde, Rahmanýn kullarýnýn 14 özelliði sayýldýktan sonra, 75 ve 76. âyetlerde bu özelliklere sahip olanlar; "Ýþte onlar sabretmelerine karþýlýk cennetin yüksek makamlarýyla mükâfatlandýrýlacaklar, orada esenlik dileði ve selâmla karþýlanacaklardýr ve orada ebedî kalacaklardýr. Orasý ne güzel bir durak ne güzel bir konaktýr." ifadeleri ile müjdelenmektedirler. Rahman’ýn kullarýnýn nitelikleri:

-Yer yüzünde vakar ve tevazû ile yürüyen,

-Cahiller kendilerine lâf attýklarý zaman selâm deyip geçen, onlara uymayan,

-Rablerine secde ederek ve kýyamda durarak gecelerini ibadetle geçiren,

-Rabbimiz! Bizden cehennem azabýný uzaklaþtýr, diye dua eden,

-Harcadýklarý zaman israf da cimrilik de etmeyen, ikisi arasý ölçülü ve dengeli olan,

-Allah ile birlikte baþka ilahlara tapmayan,

-Haksýz yere cana kýymayan,

-Zina etmeyen,

-Günahlarýna tövbe eden,

-Ýman edip salih ameller iþleyen,

-Yalancý þahitlik yapmayan,

-Faydasýz, boþ bir þeyle karþýlaþtýklarý zaman, bunu vakar ve sükûnetle karþýlayan,

-Kendilerine Rablerinin âyetleri hatýrlatýldýðý zaman, kör ve saðýr gibi davranmayan,

-Rabbimiz! Eþlerimizi ve çocuklarýmýzý bize göz aydýnlýðý kýl ve bizi Allah’a karþý gelmekten sakýnanlara önder yap, diye dua eden kimseler þeklinde tespit edilmiþtir.

Zikredilen nitelikler gösteriyor ki yüce Allah, Kur’ân’da insanýn her davranýþý için uyulmasý gereken ilkeler bildirmektedir. Bu ilkeler, iman, ibadet, dua ve salih amellerden tutunuz; yürüme, konuþma, hoþgörü, þahitlik ve sosyal iliþkilere kadar uzanan geniþ bir alaný kapsamaktadýr. Bu ilkelerden üçü de bütün fertleri ilgilendiren, ekonomik deðerlerin korunmasý ve tüketilmesi ile ilgilidir.

Ayet üç hüküm içermektedir:

1.    Savurganlýk etmeyin

 "Savurganlýk" diye çevirdiðimiz "israf" kelimesi sözlükte aþýrý gitmek, haddi aþmak, malý-mülkü saçýp savurmak, yanýlmak, hata etmek, gafil ve cahil olmak anlamlarýna gelir.(Ragýp, 230)

Ýsraf, insan hayatýnýn her alanýnda söz konusu olabilir. Allah ve Peygamberin koyduðu ölçülere uymayan, evrensel akýl ve mantýk kurallarýna ters düsen davranýþlar israf kavramýna dahildir. Mesela Kur’an’da, Salih ve Lût peygamberin kavimleri ile Firavun,"müsrif" olmakla yerilmiþlerdir. Çünkü Firavun; azgýn, haddi aþan, çok yalancý, þüpheci, kibirli, zorba, bozguncu, zalim, ilahlýk iddiasýnda bulunan,peygamberleri yalanlayan ve kavmini hak yoldan saptýran, Allah ve Peygamber’e düþmanlýk eden kâfir bir insandý.(Tâhâ, 24; Mü’min, 28, 34, 35; Yunus, 83, 91; Kasas 37, 40; fiuarâ,19 29; Zariyât, 39) Salih Peygamberin kavmi; bozguncu, zorba,inatçý, çoðu zalim, azgýn, müþrik ve kâfir bir toplum idi. Peygambere baþkaldýrmýþlar, ögüt ve talimatlara uymamýþlardý. (A’raf, 73, 74, 76, 77; Ibrahim,15; Hûd, 67; Tâhâ, 33; fiuara, 151; fiems, 11; Hac, 42; Fecr, 12)  Lût Peygamber’in kavmi bozguncu, cahil,  mücrim,  ho- moseksüellik yapan kâfir bir toplumdu. (Ar’af, 80, 81;  fiu ara, 160;  Hakka,10; Ankebût,  30; Neml, 55; Zâriyat,   34.) Allah, müsrif toplumlarý helak ettigini bildirmektedir.(En- biya, 9) Kur ’an’da; Kur’an’dan yüz çevirenler, Allah’ýn âyetlerini unutanlar, hakyoldan sapanlar da müsrif olarak nitelenmektedir. (Ta-ha,124, 127)

"(Ey  Peygamberim! Tarafýmdan insanlara) De ki: Ey kendilerine yazýk eden kullarým! Allah’ýn rahmetinden ümit kesmeyin. þüphesiz günahlarýn hepsini baðýþlar. Çünkü O, gerçekten çok baðýþlayan, çok merhametli olandýr." (Zümer, 53) anlamýndaki âyette, tövbe etmeyi gerektiren günahlarý iþleyen kimselere, "müsriser" denilmektedir.

"Kendilerine yazýk eden" diye çevirdigimiz, "ellezîne esrefû alâ enfüsihim" cümlesinde geçen "nefse karsý israf" ifadesi, kiþinin günah iþleyerek kendisini ilâhî cezaya maruz býrakmasý, kendi aleyhine sonuçlanacak bir davranýþta bulunmasý anlamýndadýr. Bu ifade Müslim’in rivayet ettiði bir hadiste de geçmektedir. (Müslim, Tevbe, 25; III, 2110)

Mü’minin imaný ile baðdaþmayan, ahlâk kurallarýný ihlal eden, ilâhî iradeye uymayan her davranýþ israftýr. Bu anlamda israf zulmün, bozgunculuðun,  sapmanýn ve yozlaþmanýn kaynaðýdýr. (þuarâ,151-152). Kur’an’da Allah’ýn müsriseri doðru yola iletmeyecegi ve onlarý cehenneme atacaðý (Mümin 28, 43) bildirilerek, insanlar bu tür davranýþlardan sakýndýrýlmaktadýr.

Tahlil etmeye  çalýþtýðýmýz âyette, servetin, mal mülkün, para ve ekonomik deðerlerin harcanmasýnda israf yapýlmamasý istenmektedir. (Kurtubî, XIII, 73)

"Malý israf etmek",onu yerli yerinde harcamamak faydasýz yere harcamak, gerektiðinden çok harcamak anlamýna geldiði gibi, Allah’ýn uygun görmediði yerlere harcamak anlamýna da gelir.

Ýhtiyacý gidermeyen, güzel olmayan, yararsýz, boþ yere ve gayri meþru harcamalar, ihtiyacýn  ötesinde, hakký olmayan alanlara nimetlerin aktarýlmasý birer israftýr. Mesela kiþinin parasýný, malýný ve mülkünü kumar, içki, fuhuþ gibi haram yerlere harcamasý israf olduðu gibi, gýda maddelerinin çürütülmesi, ekmek, yemek, sebze ve meyvelerin çöpe atýlmasý, giyilebilen eskimemiþ giysilerin, kullanýlabilen ev eþyasýnýn atýlýp yerine yenisinin alýnmasý, gereksiz yere elektrik sarfiyatý, suyun boþ yere akýtýlmasý, hatta gerektiðinden fazla yiyip içilmesi dahi israftýr. Yüce Allah, "…Yiyin, için fakat israf etmeyin. Çünkü Allah, israf edenleri sevmez." buyurmakta (A’râf 31; En’am, 141) Peygamberimiz de,"israf veya kibir ve gösteriþe kaçmamak þartýyla yiyin, için, sadaka verin ve giyinin." (Ibn Mâce, Li- bas, 23 (II. 1192) sözleriyle, ayný gerçeði dile getirmektedir.Ýsraf, ekonomik dengeleri bozar, fert ve toplumlarý hüsrana götürür.

Peygamberimiz, malý-mülkü  zayi etmeyi hoþ olmayan davranýþlar arasýnda saymýþtýr. (Buharî, Istikraz, 19, Edeb, 6; Müslim, Akdiye, 10-14)

Kur’an’da israf olayý, malý-mülkü saçýp savurmak, sefihçe harcamak, gerektiði yere sarf etmemek anlamýndaki "tebzîr" kavramý ile de ifade edilmiþtir: "Akrabaya, yoksula ve yolda kalmýþ yolcuya haklarýný ver, fakat saçýp savurma. Çünkü saçýp savuranlar þeytanýn kardeþleridir. þeytan ise Rabbine karsý çok nankörlük etmiþtir." (Ýsra, 26-27)

Ayet, saçýp savurmayý nankörlükle, bu davranýþý sergileyenleri ise þeytanýn kardeþi olmakla nitelemektedir ki bu, israf olayýnýn ve müsrif olmanýn ne denli kötü bir þey olduðunu ortaya koymaktadýr.

2.    Cimrilik etmeyin

"Cimrilik" diye çevirdiðimiz cümlede geçen "katr" kelimesi, israf kavramýnýn zýddý olup, genel anlamý ile gerektiði ve imkân olduðu halde harcama yapmamak demektir.(Ragýb, 502)  Kiþinin bakmakla yükümlü olduðu insanlarýn temel gereksinimlerini karþýlamamak, fakirin hakkýný vermemek birer cimrilik örneðidir. (Kasas, 77) Kur’an’da cimrilik, "suhh" ve "buhl" kelimeleriyle de ifade edilmektedir. Cimrilik, insanýn doðasýnda var olan bir duygudur, kontrol altýna alýnmalý ve mâkul bir ölçüye çekilmelidir."De ki: Eðer siz Rabbinin rahmet hazinelerine sahip olsaydýnýz, yine tükenir korkusuyla cimrilik ederdiniz. Zaten insan çok cimridir." (Isrâ, 100) Anlamýndaki âyet, bu gerçegi ifade etmektedir. Kur’ân’da "cimrilik" yerilmis ve cimrilik edenler, insanlara cimriliði emredenler, mütekebbir ve çok övünen kimselerin niteliði olarak zikredilmiþtir. (Nisa, 36-37)

Cimrilik edenler sonuçta kendi aleyhlerine cimrilik etmiþ olurlar.(Muhammed, 37)  Ýnsan cimriliðin zararýný dünya veya âhirette görür. "Allah’ýn kendilerine lütfundan verdiði nimetlerde cimrilik edenler, bunun kendileri için hayýrlý olduðunu sanmasýnlar. Hayýr! O kendileri için bir serdir. Cimrilik ettikleri þey kýyamet gününde boyunlarýna dolanacaktýr…” (Al-i Imrân, 180) Âyeti ve "Cimrilik etmekten sakýnýn. Çünkü cimrilik sizden önce yasayan insanlarý, birbirini boðazlamaya ve dokunulmaz haklarýný çiðnemeye götürmek suretiyle periþan etmiþtir."(Müslim, Birr, 56) hadisi, bu gerçeði dile getirmektedir. Ceza amelin cinsinden olur. Cimrilik mahrumiyet sebebidir. Peygamberimiz, "Paraný saklama, Allah da (nimetini) senden saklar."buyurmuþtur. (Müslim, Zekat, 88; Buharî,  Zekat, 21) Cömertlik ise erdemlilik ve zenginlik sebebidir. "Cömert insan Allah’a yakýndýr, insanlara yakýndýr, cennete yakýndýr, cehennemden uzaktýr. Cimri ise Allah’a uzaktýr, insanlara uzaktýr, cennete uzaktýr, cehenneme yakýndýr. Cömert cahil, cimri âbidden Allah’a daha sevimlidir." (Tirmizî, Birr, 40. IV, 342) "Iki haslet vardýr ki mü’minde bir araya gelmez: Cimrilik ve kötü ahlâk." (Tirmizî, Birr, 41. IV, 343) Hadisleri, mü’minin cimri olamayacaðýný ifade etmektedir. Nefsinin cimriliðinden kendini kurtaran kurtuluþa erer, (Hasr, 9, Tegâbün, 16), mutlu ve huzurlu olur. Ýnsan, malýný-mülkünü hayýr ve hasenat için de kendisi, esi ve çocuklarý için de israfa kaçmadan harcamalý, Allah’ýn nimetlerinden yararlanmalýdýr. "Allah’ýn sana verdiði þeylerden âhiret yurdunu ara, dünyadan da nasîbini unutma, Allah’ýn sana iyilik yaptýðý gibi sen de (insanlara) iyilik yap ..." (Kasas, 77) Ayeti ve "Allah (kuluna verdiði) nimetinin izini kulunun üzerinde görmeyi sever." (Tirmizî, Edeb, 54. V, 124) hadisi, bunu ifade etmektedir.

3.    Harcamalarda ölçülü ve dengeli olun

"Orta yol üzere olmak" diye çevirdiðimiz "kavâm" kelimesi; adalet, ölçülü ve dengeli olmak, ifrat ve tefrît arasýnda orta yolu tutmak demektir. (Kurtubî, XIII, 74. Beydavî, IV. 454) Tahlil ettiðimiz âyetten, "kavâm" kelimesinin, israf ve cimrilik arasý bir davranýþý ifade ettiðini anlýyoruz. Bu anlamý Isra suresinin 29. ayeti su ifadelerle ortaya koymaktadýr: "Eli sýký olma, büs- bütün eli açýk da olma. Sonra kýnanýr ve çaresiz kalýrsýn."

Islâm; namaz, oruç, zekat (Buhârî, Nikâh,1,VI, 116) ve dua, (A’raf, 56) yürüme,konusma, (Lokman, 19) sevme, öfkelenme (Tirmizi, Birr, 59, IV, 360) ve sosyal iliski ler dahil, hayatýn her alanýnda ölçülü ve dengeli olunmasýný istemektedir. Asýrýlýk hiçbir  þeyde iyi deðildir.

Sonuç: Furkan suresinin 67.ayeti; fert, aile ve toplum hayatýnda  ölçülü ve dengeli olmanýn önemini, israf ve cimriliðin kötü bir davranýs olduðunu beyan etmektedir.

Yüce Allah, övdüðü ve cennet va’dettigi kullarýný, israf ve cimrilik etmeyen, bu ikisi arasýnda ölçülü ve dengeli olan kimseler olarak nitelemektedir. Çünkü israf ve cimrilik fert ve toplumu olumsuz yönde etkiler.

 

Bu yazý 2718 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

11 Sevvâl 1445 |  20.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

"Onlar, kendilerine ilim geldikten sonra, yalnýzca aralarýndaki 'tecavüz ve haksýzlýk' dolayýsýyla ayrýlýða düþtüler.

Eðer Rabbinden, adý konulmuþ bir ecele kadar geçmiþ (verilmiþ) bir söz olmasaydý, muhakkak aralarýnda hüküm verilmiþ
(iþ bitirilmiþ) ti.

Þüphesiz onlarýn ardýndan Kitaba mirasçý olanlar ise, her halde ona karþý kuþku verici bir tereddüt içindedirler."




( Þura sûresi - 14)

Bir Hadis

Hz. Resulullah (sav) buyurdular ki:

“Benim ve benden önceki peygamberlerin durumu, þu adamýn durumuna benzer: Adam, gayet güzel ve mükemmel bir ev yapmýþ, yalnýz köþelerinden birinde bir tuðla
yeri boþ býrakmýþtý. Ýnsanlar hayranlýk içinde evi dolaþýrlar ve (o eksiði görünce) ‘Þu tuðla da þuraya konsaydý ya?’ derler.” Resûlullah (s.a.s.) sözlerine þöyle devam etmiþtir: “Ýþte o tuðla benim. Ben, peygamberlerin sonuncusuyum.”


(Buhârî, Menâkýb, 18)

Bir Dua

Peygamberimiz (s.a.s.) þöyle buyurmuþtur

“Allah’ým seni zikretmek, sana þükretmek ve sana güzelce ibadet etmekte bize yardým et.”

(Ýbn Hanbel, II, 299)

Hikmetli Söz

Öfke, tutuþturulmuþ bir ateþ gibidir. Her kim ki öfkesine hakim olursa, onu söndürür ve her kim onu salýverirse ilk yanan kendisi olur.
Hz Alli (r.a)

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com