Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 3291
Toplam 15268123
En Fazla 20355
Ortalama 2609
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Ýlk muhatabýnýn dilinden Kur’an

Üslubu ve muhtevasýyla bir mucize olan Kur’an-ý Kerim her iþiteni derinden etkileyen bir özelliðe sahipti. Çünkü o sözlerin en güzeli idi.(Zümer, 23)
28/04/2010

Ýlahî vahiy zincirinin son halkasý olan Kur’an-ý Kerim’in, ilk muhatabý Hz. Muhammed ( s.a.s.)’e indirilmeye baþlanmasýnýn üzerinden 1400 yýl geçmiþ bulunuyor. Bu süre, ayný zamanda, sevgili Peygamberimiz’in ilahî görevi üstleniþinin ( bi’setinin) de tarihidir. Kur’an, kendisini tanýtan, özelliklerini açýklayan çok sayýda ayete sahiptir. (Örnek olarak bkz: Âl-i Ýmran, 103; Yunus, 57; Ýsrâ, 9; Neml,77; Vâkýa, 77-80; Hâkka, 40-48) Ýlahî kitabý en iyi ve en saðlýklý biçimde tanýtan da hiç þüphesiz yine kendisidir. Bununla beraber, onun ilk muhatabý olan Allah Rasulü (s.a.s.) acaba vahiy sürecinin asýl yaþamýþ, kendisine indirilen Kur’an hakkýnda neler söylemiþ, ne tür deðerlendirme, tavsiye ve uyarýlarda bulunmuþtur? Konuyla ilgili rivayetler gözden geçirildiðinde bu husus da büyük ölçüde açýklýða kavuþmaktadýr.

Hira maðarasýnda ilk vahye muhatap olduðunda Hz. Peygamber’in nasýl bir heyecan ve endiþe yaþadýðýný kaynaklardan öðreniyoruz. (Taberî, Tarih, 2/298-9) O ana kadar peygamberlik beklentisi içinde olmayan ve bu konuda herhangi bir bilgisi bulunmayan, daha önce bir kitap okuyup yazmayan (Ankebût, 48)Allah Rasulü, kendisine ilahî görevin tevdi edildiði ilk günlerde bazý tereddütler yaþamýþ, Cebrail’in, “Ey Muhammed! Sen gerçekten Allah’ýn elçisisin." (Buhârî, Ta’bir, 1) hitabý üzerine bu aðýr ve kutsal görevle þereflendirildiðini anlamýþtý. Hz. Muhammed ( s.a.s.), vahiy meleðiyle karþýlaþtýðý o ilk aný ve ilk vahiy tecrübesini þöyle anlatýr: “ (Hiç tanýmadýðým bir varlýk) gelip bana ‘oku’ dedi. ‘Ben okuma bilmem’ dedim. Beni tutup gücüm tükeninceye kadar sýktý. Sonra býrakýp tekrar ‘oku’ dedi . ‘Ben okuma bilmem’ dedim. Ýkinci defa tutup gücüm tükenince ye kadar sýktý. Býrakýp tekrar ‘oku’ dedi. ‘Ben okuma bilmem’ diye cevap verdim. Üçüncü defa tutup gücüm tükeninceye kadar sýktý ve býrakýp þunlarý söyledi: ‘Yaratan Rabbinin adýyla oku! O insaný bir alaktan yarattý. Oku! Son derece cömert ve lütufkâr olan Rabbin kalemle (yazmayý) öðreten, insana bilmediðini öðretendir."(Alak, 1-5; Buhârî, Bed’ü’l-vahy, 1)

Hz. Peygamber, insanlara teblið etmek üzere kendisine tevdi edilen bu emanetin öneminin farkýnda olarak aldýðý vahyi unutmamak endiþesiyle tekrar ediyor, bazen telaþa kapýlýyor, fakat vahyin sahibi bu konuda endiþeye mahal olmadýðýný bildiriyordu. (A’lâ, 6-8; Kýyâme, 16-19) Çünkü onu koruyacak olan onu indirendi. (Hýcr, 9) Ayrýca, o Kitap, kendisine vahy edilen aðýr bir söz olmakla beraber (M üzzemmil, 5), elçiye “Güçlük olsun diye deðil, kalbinde Allah korkusu bulunanlara bir öðüt ve uyarý olsun diye gönderilmiþti ."(Tâhâ, 2-3) Bu vahyin ilk muhatabý Hz. Peygamber olduðu gibi, ona tabi olmakla emrolunan ilk kiþide o idi. (En’âm, 50, 56,106)Onun görevi sadece teblið etmek olduðu halde (Âl-i Ýmran, 20), davetine icabet etmeyip ilahî mesajdan yüz çevirenleri gördükçe aþýrý üzüntüye kapýlmaktan da kendini alamýyordu. (Kehf, 6)

Üslubu ve muhtevasýyla bir mucize olan Kur’an-ý Kerim her iþiteni derinden etkileyen bir özelliðe sahipti. Çünkü o sözlerin en güzeli idi.(Zümer, 23) Hz. Peygamber (s.a.v.) þöyle buyurur: “Her peygambere mutlaka, (vuku bulduðunda) iman edilen mucizeler verilmiþtir. Bana verilen (mucize) ise Allah’ýn bana vahyettiði (Kur’an) dir. Kýyamet günü, (diðer peygamberler içinde) baðlýlarý en fazla olanýn ben olacaðýmý umuyorum." (Buhârî, Ý’tisâm,1) Allah Rasulü’nün bu umudu boþuna deðildi.

Çünkü ona verilen Kur’an mucizesi diðer bütün mucizelerden daha etkiliydi. Kur’an’ýn etkili üslubunun farkýnda olan Hz. Peygamber, onu güzel sesle ve usulüne uygun olarak okumaya özen gösterirdi . Sahâbî Berâ(b.Âzib), bir yatsý namazýnda Tîn suresini okuduðunu iþittiði Allah Rasulü için, “ses veya okuyuþ olarak ondan daha güzel olan birini duymadým" demiþti. (Buhârî, Tevhid, 52)Abdullah b. Muðaffelde Mekke’nin fethedildiði yýl Hz. Peygamber’i, devesinin üzerinde sesini yükselterek ve dalgalandýrarak Fetih suresini okurken görmüþtü.(Müslim, Salâtu’l-müsâfirîn, 35) Hz. Peygamber, güzel okuyuþundan etkilendiði Ebu Muse’l-Eþ’arî’yi,sesinin güzelliðiyle örnek gösterilen Davud aleyhisselam’a benze terek övüyordu.(Müslim, Salâtu’l-müsâfirîn, 34)Bir gün Abdullah b. Mesud’u çaðýrarak kendisine Kur’an okumasýný isteyen Allah Rasulüne Ýbn Mes’ûd, “Kur’an size indirilmiþken onu size ben mi okuyayým!" diyerek hayretini ifade edince Hz. Peygamber: “Evet, ben Kur’an’ý baþkasýndan dinlemeyi seviyorum." buyurdu. Bunun üzerine okumaya baþlayan Abdullah b.Mes’ud, “Her ümmetten bir þahit getirdiðimiz ve seni de onlarýn üzerine þahit yaptýðýmýz zaman bakalým onlarýn hali nice olacak." (Nisâ, 41)ayeti-ne gelince Allah Rasulü “yeter" buyurdu. Bu esnada gözlerinden yaþ süzülüyordu." (Buhârî, Tefsir,88)

Hz. Peygamber (s.a.v.)’in, Kur’an’ýn güzel okunmasý konusunda gösterdiði titizlik boþuna deðildi.Kur’an’ýn hem edebî üslubu hem de çarpýcý mesajlarý, þiir ve güzel söz söyleme sanatýný iyi bilen Cahiliyye Arabýný derinden etkiliyordu. Bu yüzden, âdeta kulaklarýný týkayarak onu hiç duymak istemiyorlardý. Nitekim, müþriklerin, “Bu Kur’an’ý dinlemeyin. O okunurken yaygara koparýn, belki o zaman baskýn çýkarsýnýz ." (Fussýlet, 26) diyerek ilahî kelamýn mucizevî etkisini azaltmak istediklerini Kur’an haber vermektedir. Henüz müþrik olduðu dönemde bir iþ için Medine’ye gelen ve o esnada akþam namazýný kýldýran Allah Rasulü’nün Tûr suresini okuduðunu duyan Cübeyr b. Mut’ým“Kur’an’ý iþittiðim zaman sanki kalbim parçalanacaktý." demiþti.(Ahmed b. Hanbel, Müs-ned, 4/85) Hz. Ömer’in, eniþtesi ve kýz kardeþinin okuduklarý ayetlerden etkilenerek Müslüman olmasý da bu konuda verilebilecek güzel bir örnektir. Hz.Peygamber’ in yakýn arkadaþý ve ilk Müslümanlardan olan Hz.Ebubekir, Mekke döneminin sýkýntýlý zamanlarýnda, evinin bahçesinde ibadet ediyor, Kur’an okuyor, etrafýna toplanan müþrik kadýnlar ve çocuklar da hayretle/beðeniyle onu izliyorlardý. Kur’an okurken gözyaþlarýna hakim olamayan Hz. Ebu bekir’in hali etrafýndakileri etkilediði için Kureyþ’in ileri gelenleri, kadýnlarýný ve gençlerini baþtan çýkaracaðý endiþesiyle ona karþý tedbir almýþlardý.(Buhârî, Kefâle, 4)

Hz. Peygamber(s.a.v.), düzenli bir Kur’an okuyucusuydu. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 4/9)“Kur’an’ý aðýr aðýr, tane tane oku." (Müzzemmil, 4) emrine uygun olarak, “tane tane ve açýk okur" (Tirmizi, Fadâilu’l-Kur’an, 23), ayetlerin arasýnda bir müddet duraklar (Tirmizi, Kýraat, 1), secde ayeti geçtiðinde secde ederdi. (Müslim, Mesâcid, 20) Kur’an okurken yapýlan dualara Cenab-ý Hakk’ýn karþýlýk verdiðini belirterek Fatiha suresini okuyan kiþinin her okuduðu ayete Allah’ýn mukabelede bulunduðunu söylerdi. (Müslim, Salat, 11) Allah’ýn yüceliðinden bahseden bir ayet geldiðinde tesbihatta bulunur, dua edilmesi gereken bir konuda dua eder, Allah’a sýðýnmayý ifade eden bir ayet okuduðunda da istiazede bulunurdu. (Müslim, Salâtu’l-müsâfi-rîn, 27)Bir gün Hz. Ebubekir’in, “yaþlandýn ey Allah’ýn elçisi!" hitabýna karþýlýk, “Beni, Hûd, Vâký-a, Mürselât, Nebe’ veTekvir sûreleri yaþlandýrdý." (Tirmizi, Tefsîru’l-Kur’an, 56) buyurarak taþýdýðý aðýr sorumluluðun yaný sýra bazý surelerin sarsýcý etkisini de vurgulamak istemiþti.

 Mescid-i Nebevî,Kur’an öðreniminin yapýldýðý baþlýca mekândý. Allah Rasulü, mescidine gelip birkaç ayet okuyup öðrenmenin o miktarda deveye sahip olmaktan daha hayýrlý olduðunu söyleyerek ashabýný Kur’an öðrenmeye teþvik ediyordu. (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn,41)Sabah, akþam ve yatsý namazlarýnda okuduðu birçok sureyi arkasýnda saf tutan sahabilerden ezberleyenler olurdu. Örneðin bir haným sahabi, Kâf suresini, devam ettiði cuma namazlarýnda bizzat Hz. Peygamber’den dinleyerek öðrenmiþti.(Müslim, Cum’a, 51) O, öðrenme, öðretme, açýklama ve uygulama açýsýndan Kur’anla o kadar hem hal olmuþ ve onu öyle özümsemiþti ki vefatýndan sonra, onun ahlaký hakkýnda soru soran bir sahabiye Hz. Aiþe, kýsaca, “Sen Kur’an okumuyor musun? Onun ahlaký Kur’an idi." karþýlýðýný vermiþti.(Ebû Davud, Tatavvu’, 26)

“En hayýrlýnýz, Kur’an’ý öðrenen ve öðreteninizdir." buyuran (Tirmizî, Fadâilu’l-Kur’an, 15) Allah Rasulü, kalbinde “Kur’an’dan hiçbirþey bulunmayan kimseyi harap bir eve" benzetmiþtir.(Dârimî,Fadâi lu’l-Kur’an, 1) Kur’an’ý ezberinden okuyanlarýn kerem ve þeref sahibi meleklerle beraber olacaðýný, zorlanarak da olsa okuyana iki kat sevap ve rileceðini bildirerek (Buharî, Tefsir (Abese), 1) ümmetinin Allah kelamý ile aþina olmak için çaba harcamalarýný arzu etmiþtir. Gýpta olunacak iki kiþiden birinin, Allah’ýn, Kur’an öðrenmesine imkân verdiði ve gece gündüz okuyup amel eden kimse olduðunu bildirmiþtir. (Buhârî, Fadâilü’l-Kur’an 20) Onun benzetmesiyle, Kur’an’ý öðrenen, öðreten ve gereðini yerine getiren kimse, kokusu her tarafa yayýlan misk dolu bir kab, onu öðretmeyen kimse ise aðzý baðlý olduðu için kokusu yayýlmayan bir misk kabý gibidir. (Tirmizi, Fadâilu’l-Kur’an, 2) Baþka bir hadisinde de o, Kur’an okuyan mümini, tadý ve kokusu güzel olan turunca; okumayan mümini, tadý güzel olup kokusu olmayan kuru hurmaya; Kur’an okuyan münafýðý, kokusu güzel ama tadý acý olan reyhan otuna; okumayan münafýðý da kokusu olmayan ve tadýda acý olan Ebucehil karpuzuna benzetmiþtir.(Müs-lim, Salâtü’l-müsâfirîn, 37)

“Müminler için gerçek bir hidayet rehberi ve rahmet olan Kur’an" (Neml, 77)’ýn bu iþlevi ancak, onun iyi anlaþýlýp kavranmasý ve gereðince amel edilmesiyle gerçekleþebilir. Allah kelamýný bildikleri, hatta okuduklarý halde hayatlarýna dahil etmeyen münafýklar için, “Kur’an’ý düþünmüyorlarmý, yoksa kalpleri üzerinde kilitler mi var?"(Muhammed, 24) buyuran yüce Allah, anlamýný ve hikmetini kavramadan okuyanlarýn bu rehberlikten fazla yararlanamayacaklarýna iþaret etmektedir. Hz. Peygamber(s.a.v.), “Ýslam’ý dosdoðru bir yol, Kur’an’ý da o doðru yola davet eden bir davetçi" olarak nitelendirmiþ, (Ahmed b. Hanbel, Müsned,4/182)Allah’ýn kendisiyle gönderdiði hidayeti ve ilmi gökten inen bereketli bir yaðmura benzetmiþtir. (Buhârî, Ýlim, 20) Ýþte Allah Rasulü(s.a.v.), müminin üzerine yaðan bu rahmetin boþa gitmesine razý olmadýðý için Kur’an’ýn anlaþýlmadan hýzlý hýzlý okunmasýný uygun bulmamýþtýr. (Dârimî, Salât, 173) Onun bu hassasiyetini dikkate alan ashap da ayetleri onarlý gruplar halinde öðrenmiþler, bir grubun manasýný iyice anlayýp amel etmeden diðerine geçmemiþlerdir. (Taberi, Tefsi r, 1/80)

Namaz imamlýðýndan (Nesâî, Ýmâmet, 11) ordu komutanlýðýna kadar (Tirmizi, Fadâilu’l-Kur’an, 2) pekçok konuda Kur’an bilgisini tercih sebebi sayan Allah Rasulü(s.a.v.), hayatý boyunca baþta kendisi olmak üzere bütün ümmetini onun rehberliðine davet etmiþ, ölümünden sonrasý için kendisinden vasiyet bekleyenlere de Kur’an’ý vasiyet ederek bu dünyadan ayrýlmýþtýr. Onun, Veda Hutbesi’nde, yolumuzu þaþýrmamak için sarýlmamýzý istediði ve kýyamete kadar bize emanet olarak býraktýðý en önemli deðer olan Yüce Kur’an (Müslim, Hac, 19), 1400 yýl sonra da parlak nuruyla yolumuzu aydýnlatmaya devam etmektedir.

 

Bu yazý 4349 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

ÖMER 04-09-2010, 01:04:54
***MAÞALLAH***Kuranýmýzý böyle güzel anlattýðýnýz için teþekkür.Allahümme salli ala seyyidina muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain.
cezakehumullahü hayran(hazýrlayanlara)
***VELHAMDÜLÝLLAHÝ RABBÝL ALEMÝN***
 

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

06/10/2020 - 01:41 DÝNÎ HAYATIN ÜÇ BOYUTU: DAVRANIÞ, DUYGU VE BÝLGÝ 

n

23/04/2020 - 04:57 DOÐRUNUN YARDIMCISI ALLAH’TIR / Dr. Abdülkadir ERKUT 

n

23/04/2020 - 03:55 RAMAZANDA TAKVA EÐÝTÝMÝ / Dr. Ekrem KELEÞ 

n

30/03/2020 - 10:58 DÜNYA, ÝMTÝHAN DÜNYASIDIR / Nurcan SOLAK 

n

03/02/2020 - 10:48 PEYGAMBER EFENDÝMÝZE SALAT Ü SELAMIN MANASI  / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

14/10/2019 - 11:50 ÝNSANLIÐA ÖRNEK VE ÖNDER TOPLUM / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

16/09/2019 - 10:34 BARIÞ DÝNÝ ÝSLAM / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

17/12/2018 - 01:23 ALLAH DOSTLARI KÝMLERDÝR?

n

19/11/2018 - 10:32 Kur'an'ýn ýþýðýnda insanlýða model gençler

n

17/10/2018 - 03:33 Kur'an ile Dirilmek

n

10/04/2018 - 01:33 DÜNYA HAYATINDA  ALLAH’IN TARAFINDA OLMAK

n

30/03/2018 - 12:04 DÜNYA VE AHÝRET MUTLULUÐUNUN YOLU: AMEL-Ý SALÝH

n

30/03/2018 - 11:39 RABBÝMÝZÝN BÝZLERE KUTSAL EMANETLERÝ: TOPRAK, SU, HAVA

n

30/03/2018 - 11:31 KUR’AN’DA MUSÝBET KAVRAMI  ÜZERÝNE PSÝKO-SOSYOLOJÝK  DEÐERLENDÝRMELER

n

29/03/2018 - 01:10 ÝSLAM MEDENÝYETÝNÝN BAÞKENTLERÝ: MEKKE, MEDÝNE, KUDÜS

n

03/01/2018 - 11:26 TAKLÝDÝ ÝMANDAN TAHKÝKÝ ÝMANA; GELÝN KUTSAL KÝTABIMIZI DOÐRU OKUYALIM

n

10/11/2017 - 01:44 TAKLÝDÝ ÝMANDAN TAHKÝKÝ ÝMANA: GELÝN RABBÝMÝZÝ DOÐRU TANIYALIM

n

02/10/2017 - 04:12 YARATILIÞ GAYEMÝZ: ÝBADET/ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:43 ÝBADETLERÝN  BÝRLÝÐÝMÝZE KATKISI

n

03/07/2017 - 04:09 AHD ve MÝSAK SORUMLULUKTUR

n

13/06/2017 - 12:10 MANEVÝ BAKIM AYI: RAMAZAN

n

18/04/2017 - 09:24 ÝLAHÎ RÝSALET ELÇÝLERÝNÝN MÝSYONU: ÝNSANLIÐI ÇATIÞTIRMAK DEÐÝL BARIÞTIRMAKTIR

n

28/03/2017 - 03:11 TEFEKKÜR

n

20/03/2017 - 01:07 ÝSLAM’IN HEDEFÝNDE ÝNSAN VARDIR

n

17/02/2017 - 11:41 KUR’AN-I KERÝM’DE MÜNAFIKLARIN ÖZELLÝKLERÝ

n

29/12/2016 - 10:57 Kur’an’la Ýliþkilerimizde Týkanýklýk Var

n

19/12/2016 - 03:08 Kur’an’la Ýliþkilerimizde Týkanýklýk Var

n

07/11/2016 - 12:31   KUR’AN’DA VELÂYET KAVRAMI

n

18/10/2016 - 04:51 YÜREKLER ve YÖNELÝÞLER

n

21/09/2016 - 03:28 ÝSLAM'IN ÝSTEDÝÐÝ DÜZEYE ULAÞMAK

n

14/06/2016 - 11:19 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

10/06/2016 - 10:09 GÜNLÜK HAYATIMIZDA KUR’AN

n

07/06/2016 - 02:46 Ýnsan Dünyaya Emanet

n

02/05/2016 - 12:32 KUR’AN AÇISINDAN MESCÝD GERÇEÐÝ

n

18/01/2016 - 02:22 EÐER BÝLMÝYORSANIZ

n

01/12/2015 - 03:35 KUR’AN’A GÖRE SAHABE GERÇEÐÝ

n

20/11/2015 - 01:28 TAKVA

n

09/10/2015 - 02:44 Zaman, Ýnsan ve ziyan

n

07/09/2015 - 03:47 KUR’AN EÐÝTÝMÝ

n

08/08/2015 - 10:46 KOMÞULUKTA KUR’ANÝ ÖLÇÜ

n

06/07/2015 - 12:38 AZIKLARIN EN HAYIRLISI  VE EN SONSUZ OLANI

n

11/05/2015 - 02:51 HEPÝNÝZ ÂDEM’DENSÝNÝZ Âdem ise Topraktan

n

27/04/2015 - 12:27 Kur’an’ý, Tabiatý ve Tarihi Anlamak

n

23/12/2014 - 03:22 Þükür-Þâkir

n

27/10/2014 - 03:11 KURÂN KARÞISINDAKÝ DURUÞUMUZ

n

24/10/2014 - 03:42 KURÂNIN METÝNLEÞME TARÝHÝ

n

04/07/2014 - 04:28 Haram Lokma ve Toplumsal Kaos

n

30/06/2014 - 06:05 Oruç Kalkandýr

n

05/05/2014 - 01:01 21. YÜZYILDA KUR’AN’I HAYATA TAÞIMAK

n

09/04/2014 - 03:17 Küfür-Kâfir

n

09/04/2014 - 12:49 HALKIN KUR’AN ANLAYIÞI

n

21/03/2014 - 05:05 Sorumluyu Baþka Yerde Aramak

n

21/03/2014 - 03:35 Samimiyet: Hakikati, Fazileti ve Afetleri

n

10/02/2014 - 02:22 Her Dem Ýmtihan

n

04/10/2013 - 05:10 Kur’an’da Öfke Kontrolü

n

22/07/2013 - 03:37 Kimlik inþasýnda Kur’an öðretimi ve öðreniminin önemi

n

19/06/2013 - 04:10 Günümüz Gençliði

n

18/06/2013 - 03:35 Kur'an ve Sünnete Göre Kavmiyetçilik

n

15/05/2013 - 11:32 Þeytanýn kardeþleri kimlerdir?

n

14/03/2013 - 01:30 KUR’AN’DA KARDEÞLÝK

n

14/03/2013 - 11:10 KURÂNIN BUGÜNE SESLENÝÞÝ

n

28/01/2013 - 01:55 KUR’ÂN’IN HAYATA MÜDAHALESÝ

n

28/01/2013 - 01:51 KURANI OKUMA VE ANLAMA SORUMLULUÐU

n

28/12/2012 - 11:53 KUR’AN KENDÝNÝ NASIL TANITIYOR?

n

27/12/2012 - 04:19 KUR‘AN‘IN ANLAM DÜNYASI ÝLE BULUÞMAK

n

22/11/2012 - 11:38 Buhranlarýmýz günahlarýmýzdandýr

n

05/10/2012 - 02:30 Kur’an-ý Kerim’de hak kavramý

n

03/09/2012 - 04:28 Þeytanýn kardeþleri kimlerdir?

n

03/09/2012 - 02:28 Kur’an karþýsýnda nebevi duruþ

n

13/07/2012 - 11:07 Aðýr emanet

n

13/07/2012 - 10:59 Kur’an’ý öðrenmeyi/ öðretmeyi öðrenme üzerine

n

27/06/2012 - 11:06 Kur’an’a koþun

n

26/06/2012 - 04:04 Kendi dilinden Kur’an

n

25/04/2012 - 04:13 Hayata kulluk mührünü vurmak

n

02/04/2012 - 03:41 Ya Rabbi! Müminlere kin beslemekten bizleri koru!

n

12/03/2012 - 02:06 Duanýn Önemi

n

12/03/2012 - 01:28 Kur'an-ý Kerim'de söz

n

05/03/2012 - 01:41 Müminler ancak kardeþtir

n

23/01/2012 - 12:31 Dua Kavramýnýn Anlamý

n

16/01/2012 - 01:48 Dinin þiarý:Ezan

n

03/01/2012 - 01:29 Kur’an’da Tevbe Kavramý

n

12/10/2011 - 02:01 Allah’a Gerektiði Gibi Ýnanmak

n

12/10/2011 - 01:58 Kur’an’ýnTevhid Felsefesi

n

11/07/2011 - 03:04 Kur'an'ý sen de oku,anla ve yaþa!

n

06/06/2011 - 02:34 Kur’an’ýn deðerleri ve onlarýn sýra düzeni

n

14/02/2011 - 16:28 Sahabenin Kur'an'ý öðrenme ve öðretme gayretleri

n

17/01/2011 - 14:37 Kur’an’ýn Öngördüðü Model Mü'min

n

02/12/2010 - 17:03 Kur’an ve Hikmet Peygamberi

n

02/12/2010 - 16:10 Son Elçi ve Son Mesaj HZ.Muhammed ve Kur'an-ý Kerim

n

15/10/2010 - 18:42 Kur’an hayatýmýzýn neresinde?

n

10/08/2010 - 14:58 Düþünmek Kur'anýn Emri

n

28/04/2010 - 11:55 Ýlk muhatabýnýn dilinden Kur’an

n

21/01/2010 - 10:31 Kur’an’ýn Iþýðýnda Sorumluluk Duygusu ve Davranýþ Bilinci   

n

20/01/2010 - 10:54 Allah’a Tevekkül… AMA NASIL?

n

06/07/2009 - 15:11 Günlük Hayatýmýzda Kuran

n

06/07/2009 - 15:07 Kuran'i Kerimi Okuyanlar

n

04/05/2009 - 14:45 Kuran'i Kerimi Okuyanlar

n

04/05/2009 - 14:35 Kur'anla Baðlantý Ýçinde Olmak

n

21/03/2009 - 10:19 Kur'an'ý Nasýl Okuyalým ?

n

19/03/2009 - 15:17 Ashabýn Kur'ân'ý Ezberleme ve Yazmadaki Gayretleri
 

Site Ýçi Arama

14 Sevvâl 1445 |  23.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Biz onlarýn kalplerinde kin namýna ne varsa söküp attýk. Altlarýndan da ýrmaklar akar. "Hamd, bizi buna eriþtiren Allah'a mahsustur. Eðer Allah'ýn bizi eriþtirmesi olmasaydý, biz hidayete ermiþ olamazdýk. Andolsun, Rabbimizin peygamberleri bize hakký getirmiþler" derler. Onlara, "Ýþte yaptýðýnýz (iyi iþler) sayesinde kendisine varis kýlýndýðýnýz cennet!" diye seslenilir.



( Araf Sûresi - 43)

Bir Hadis

Hz. Peygamber (s.a.v.) þöyle buyurdu:

“Mü’minler, birbirlerini sevmede, birbirlerine merhamet etmede ve þefkat göstermede týpký bir vücut gibidirler.

Vücudun bir uzvu rahatsýzlanýrsa, diðer uzuvlar da onun rahatsýzlýðýna ortak olurlar.” buyurmuþtur.



Buhari, “Edep”, 27

Bir Dua

“Allah’ým! Beni baðýþla, bana merhamet et, beni cezalandýrmaktan vazgeç ve beni affet,
þüphesiz sen çok baðýþlayan, çok merhametli olansýn.”

(Ýbn Ebû Þeybe, Duâ, 1, No: 29148)

Hikmetli Söz

Hak yolunda hakikate varmak sözle olmaz, inandýðýný yaþamakla olur.

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com