Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 1795
Toplam 15266627
En Fazla 20355
Ortalama 2609
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Hz. Peygamber’in Ýnsanlarla Ýletiþiminde Beden Dilini Kullanýmý

Hz. Aiþe’nin ifadesiyle “ahlâký Kur’an olan”, bazý ilim adamlarýnýn tabiriyle de “Kur’an’ýn mücessem hali, canlý bir Kur’an olan” Hz. Peygamber, risalet hayatý boyunca insanlarla iletiþiminde beden dilini yoðun bir þekilde kullanmýþtýr.

28/02/2011

Modern zamanlarýn en önemli bilim dallarýndan birisi haline gelen ve her geçen gün önemi daha da artan iletiþimin yüzlerce tarifi yapýlmýþtýr. Kýsaca, “kaynak ile alýcý arasýnda ileti  alýþ-veriþi veya anlam akýþý” diye tanýmlayabileceðimiz iletiþim için, Allah-insan, insan-insan, insan-diðer canlýlar ve insan-eþya olmak üzere farklý iliþkiler aðý söz konusudur.

Bu yazýmýzýn konusu Hz. Peygamber’in insanlarla iletiþimi olunca, burada “Allah ile insan” ve “peygamber ile insan” þeklinde  çift yönlü bir iliþkiden söz etmemiz kaçýnýlmazdýr. Her iletiþimde mevcut olan, “ileten, ileti, iletiþim biçimi, iletiþim ortamý ve iletilen”  þeklindeki temel unsurlar, birincisinde þöyledir:

Allah - ilâhî mesajlar – vahy - nüzul orta- mý - Hz. Peygamber

Yüce Allah, insanlarla kurmak istediði bu iletiþimde, sadece kutsal metinler göndermekle yetinmemiþ, bu hususta binlerce seçkin elçileri de aracý yapmýþtýr. Bu metinlerin dört kutsal kitap ve bazý sahifelerden oluþmasýna raðmen, ayrýca pekçok peygamberin gönderilmesi, Allah-insan  iletiþimde  peygamberlik müessesesinin rolünün ne denli büyük olduðunu gösterir.

Peygamber ile insan” iletiþimindeki temel unsurlarý ise þöyle sýralayabiliriz:

Hz. Peygamber - ilâhî/nebevî mesajlar - vahy/sünnet - nüzul/vürud ortamý - Saha- be/diger insanlar

Bilindiði gibi Hz. Peygamber, sahabe, bedevîler, münafýklar, Yahudiler, Hýristiyanlar ve þrikler olmak üzere farklý kesimlerle bir arada yaþamýþtýr. Deðiþik din ve kültürlere sahip olan bu insanlarla iliþkisinde, ziyafet verme, davete icabet etme, insanlarla aralarýndaki ortak noktaya vurgu yapma, onlarýn ilgi alanýna girerek dikkatlerini çekme, hasta ziyareti, cenazeye katýlma, ticarî  alýþ-veriþ,  ganimetten pay vererek kalplerini kazanma, iltifat  etme, onore etme, intikam alma yerine affetme ve hoþ görme, düþmanýna dahi dürüst davranma vb. farklý biçimlerde iletiþim kurmuþtur.

Günümüzde olduðu gibi, medya ve teknolojik iletiþim araçlarý bulunmayan o dönemdeki iletiþimin temelini sözlü ve sözsüz iletiþim biçimleri oluþturmaktaydý. Buradaki sözlü iletiþim, Hz. Peygamber’in  hitabetini, hadisleri; sözsüz iletiþim ise O’nun  eylem  ve onaylarýný yani sünneti ifade eder. Risalet görevi geregi, hem alýcý, hem de verici konu-unda olan Hz. Peygamber’in misyonu,  sadece Allah’tan aldýðý iletiyi iletme (teblið) degildir, ayný zamanda  onu  açma  (beyan)  ve uygulama (tatbik/örneklik) da bu görevin geregidir. Buna göre, hadisler ile sünnetler, Hz. Peygamber’in insanlarla iletiþiminin temelini oluþturur.

Hz. Peygamber’in hem sözlü, hem de sözsüz iletiþim biçimlerini kuþatan bir baþka önemli faktör daha vardýr. O da, yapýlan son çalýþmalarda, konuþma dilinin aðýrlýðýný teþkil ettiði tespit edilen beden dilidir. Bilim adamlarýnýn verilerine göre yüz yüze iletiþimde jest ve mimikler % 60, ses tonu % 30, sözcükler ise % 10 oranýnda katkýda bulunmakta, yani, duygusal iletiþimin %  90’ý söz- süz olarak beden dili ile gerçekleþtirilmektedir.

Beden dili ile, öncelikle kaþ, göz, yüz ve aðýzla yapýlan çeþitli jest ve mimiklerin yaný sýra baþ, el, kol ve ayak hareketlerini; ayrýca insanlarýn gerek  kýlýk kýyafetleriyle, gerekse saç-sakal, býyýk, makyaj vb. dýþ görüntüleriyle verdikleri ilk izlenimi, iliþkilerde araya konulan fiziki mesafe ve tokalaþma, öpüþme gibi yakýn temasý, yön, duruþ  ve  oturuþ  gibi  hareketleri  ve  bunlarýn neyi ifade ettikleri kastedilmektedir.

Hz.   Aiþe’nin  ifadesiyle “ahlâký Kur’an olan”, bazý ilim adamlarýnýn tabiriyle de Kur’an’ýn mücessem hali, canlý bir  Kur’an olan” Hz. Peygamber, risalet hayatý boyunca insanlarla iletiþiminde beden dilini yoðun bir þekilde kullanmýþtýr.

Bazý ayetlerde ifade edilen Rasûlullah’ýn “þâhid ve þehîd oluþu” (Muzzemmil 15; Ahzab 45; Feth 8-9;  Hac 78), kanaatimizce kendisine risale- tin verilmesiyle birlikte, hâl ve beden ile teblið niteliðinde icra ettigi önemli bir misyondur. Bir Rasul olarak O, risalet öncesi ve sonrasý örnek þahsiyetiyle, bizatihî ilahî mesajýn, risaletin en büyük tanýðýdýr, delilidir. Ayný durum Hz.  Peygamber’in “usve-i hasene” yani “güzel bir örnek” oluþunda (Ahzâb 21)  da görülmektedir. Hz. Peygamber,  sadece  abdest, dua, namaz, oruç ve hac gibi ibadetlerin uygulamasýnda degil, birçoðu sünnet olarak algýlanacak örnek davranýþlarýný ashabýna fiilen talim ve tatbik etmiþ ve hayatýn pratikleriyle ilgili örneklik sergilemiþtir. Sünnetin, örnek nebevî davranýþlardan oluþmasý, Hz. Peygamber’in beden dilinin ne kadar önemli olduðunu göstermektedir.

Hz.  Peygamber’in  çevresiyle  iliþkilerinde, sözsüz ve sessiz iletiþim kurduðu da malumdur. O’nun bazen sükut etmesi, bazen tebessüm etmesi, bazen de yüz renginin deðiþmesi, her hareketini ilgiyle izleyen ashabýna bazý mesajlarý vermede yeterliydi. Bu mesajlardan bir kýsmý onay anlamýnda olumlu iken; bir kýsmý ise hoþlanmama, rahatsýz olma ve karþý çýkma anlamýný taþýmaktaydý. Onlarýn bu dikkatli izlemleri ve gözlemleri sayesinde biz, Hz. Peygamber’in kullandýðý beden dilini büyük ölçüde hadislerden tesbit edebilmekteyiz.

Allah  Rasulünün sevinç hali de, sýkýntýlý hali de rahatlýkla mübarek yüzünden okunurdu. Hz. Aiþe’ye atýlan çirkin iftira günlerindeki sýkýntýsý nasýl yüzüne vurmuþsa, Allah tarafýndan temiz olduðuna dair inen ayetleri müjdelerkenki sürur hali de yüzüne yansýmýþtýr. Hz.  Peygamber’in gelinlik odasýndaki bâkire kýzdan daha hayâlý olduðunu  belirten  Ebû  Saîd  el-Hudrî, “Hoþlanmadýðý bir þey gördüðünde biz bunu O’nun yüzünden anlardýk” demektedir.

Hz. Peygamber’in sözlerini el, parmak vb. bazý iþaretlerle takviye etmesi, sahabenin hem kulaklarýna, hem de gözlerine hitap etmesi cihetiyle beyanýn daha belið, iletiþimin daha etkili ve baþarýlý olmasýný saðlamýþtýr. Hz. Peygamber’in sýkça kullandýðý iþaret dili, bazen teþbih yaparken, bazen iþaret edilen þeyi gösterirken, bazen de evet-hayýr, kabul-red anlamýna gelen jest ve mimikler olarak çeþitli þekillerde ortaya çýkmaktadýr.

Hz. Peygamber, gerek günlük konuþmalarýnda, gerekse hitabelerinde parmaklarýný, avuçlarýný ve kollarýný kullanarak anlattýklarýný desteklerdi. Parmaklarýndan birini veya birkaçýný yukarý kaldýrmasý, iki parmaðýný açmasý veya kapamasý, parmaðýyla iþaret etmesi, baþparmakla þahadet parmaðýný birleþtirerek halka yapmasý, parmaðýyla dürtmesi, rakamlarý parmaklarýyla göstermesi, parmaklarýný kenetlemesi vb. hareketler rivayetlerde sýkça geçen jestlerdendir.

Hadis kaynaklarýmýzdaki rivayetlere göre Allah Rasulü, karþýlaþtýðý sahabesiyle musafaha eder, o þahýs elini býrakýncaya kadar da elini býrakmazdý. Biriyle konuþtuðu zaman, o þahýs yüzünü çevirip gidinceye dek ondan yüzünü ayýrmazdý. Bazen, Enes   b. Malik’e  et Tahýyyât’ý  öðretirken yaptýðý gibi, yakýnlýðýn ve sýcak ilginin göstergesi olarak muhatabýnýn ellerini iki eliyle tutardý.

Hz. Peygamber, hutbeler veya dýþarýdan gelen heyetler için herhangi özel bir kýyafet kullanmamýþ, ancak sürekli temiz ve göze batmayan sadelikte kýyafetler tercih etmiþtir. Çeþitli stillerde uzatýp taradýðý saçlarýna, sakalýna ve sýk sýk temizlediði diþlerinin bakýmýna özen gösteren  Hz. Peygamber’in, zaman zaman gözlerine çektiði sürme, kullandýðý güzel koku, nuranî yüzünün güzelliði ile bütünleþince, onun görünümüne daha da güzellik katmýþtýr.

Hz. Peygamber’in þemail ve hilyelerinde, onun daha çok mahzun ve mütefekkir bir halde, ihtiyaç olmadýkça konuþmayan suskun ve de vakarlý bir duruþa sahip olduðu anlatýlmaktadýr. Onun, deðiþik þekillerde oturduðu nakledilmekte ise de, genel olarak duruþ ve oturuþuna sükunet, huþu ve tevazu hakimdir.

Ayrýca, Hz. Peygamber’in, sesini dinleyicilere göre alçaltýp yükselttiði, bazen vereceði mesaja göre sözünü üç kez tekrarladýðý veya ses tonunu ve ahengini ayarladýðý, bazen konuya göre oturuþunu deðiþtirdiði, sözünü ettiði bazý nesneleri eline alýp göstererek konuþtuðu, bazen hitap esnasýnda hurma kütüðüne, minberine, bastonuna dayandýðý, bir kayanýn üzerine çýktýðý, devesinin üzerine bindiði, bazen bastonu yere vurduðu, ya da onu kullanarak yere birtakým þekiller çizdiði, birçok rivayette anlatýlmaktadýr. Bütün bunlardan, Hz. Peygamber’in, hitap esnasýnda beden dilinin yardýmcý unsurlarýný ihmal etmediði, yeri ve zamaný geldiðinde gayet baþarýlý bir þekilde kullandýðý anlaþýlmaktadýr.

Öte taraftan Hz. Peygamber’in de  sahabenin  beden dilini dikkate aldýðý anlaþýlmaktadýr. Nitekim Mekke’nin Fethi günlerinde, Hz. Peygamber’in huzuruna gelen ve kendisiyle konuþurken titreyen bir þahsý,  “Kendine gel! ben bir kral deðilim. Ben sadece  kurutulmuþ et yiyen bir kadýnýn oðluyum!” diyerek teskin etmiþti.

Yine Hz. Peygamber, farklý sahabilerden gelen ayný sorulara farklý cevaplar verirken, muhatabýnýn durumunu dikkate alarak cevaplamýþtýr. Muhataplarýn durumunu ele veren en önemli göstergeler ise þüphesiz, onlarýn beden dili ve Hz. Peygamber’in bunu doðru bir þekilde okuma baþarýsýdýr.

Genel hatlarýyla özet olarak vermeye çalýþtýðýmýz Hz. Peygamber’in insanlarla iletiþiminde beden dilini kullanýmý, ilgili çalýþmalardan örnekleriyle okunduðunda, iletiþim ve beden dilinde öne çýkan pek çok tekniði Allah Rasulü’nün de kullandýðý kolaylýkla görülmektedir. Her bakýmdan örneðimiz olan sevgili peygamberimizin bu yönüyle de rehberliði, iletiþimimizde bizler için yol gösterici olacaktýr.

Özellikle Ýslâm’ý kitlelere anlatma konumunda bulunan din görevlileri ve din eðitimcilerinin, çaðýmýz insanýna daha etkili ve baþarýlý sunuþ yapabilmeleri için, önemine iþaret ettiðimiz beden dili konusunda bilgilenmeleri, bu husustaki tespit ve verileri dikkate almalarý son derece yararlý olacaktýr.

 

Bu yazý 3478 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

14 Sevvâl 1445 |  23.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Sana, kendilerine neyin helal kýlýndýðýný sorarlar. De ki: "Bütün temiz þeyler size helal kýlýndý." Allah'ýn size öðrettiði gibi öðretip yetiþtirdiðiniz avcý hayvanlarýnýn yakalayýverdiklerinden de -üzerine Allah'ýn adýný anarak- yiyin. Allah'tan korkup-sakýnýn. Þüphesiz Allah, hesabý çabuk görendir.

( Maide Suresi - 4)

Bir Hadis

Hz. Ebû Hüreyre (radýyallâhu anh) anlatýyor:

Hz. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

"Komþusu, zararlarýndan emin olmayan kimse
cennete giremez."



Buhârî, Edeb 29; Müslim, Ýman 73

Bir Dua

Hz. Peygamber (sav) buyurdular ki:

“Allah’ým! Yaptýðým iþlerin kötülüðünden de henüz yapmadýðým iþlerin kötülüðünden de sana sýðýnýrým!”

(Müslim, Zikir, 65)

Hikmetli Söz

Kâinatta ne varsa suda yaþadý önce; Üstümüzden su geçer doðunca ve ölünce


Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com