Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 2973
Toplam 15271189
En Fazla 20355
Ortalama 2609
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Kur’an’ýn deðerleri ve onlarýn sýra düzeni

Deðerler ve onlarýn hiyerarþisi (sýra düzeni) insanoðlunun insan olmasý hasebiyle davranýþlarýna yön veren en önemli etmenlerdendir.

06/06/2011

Ýnsan, biyolojik ve toplumsal bir varlýk olmasýnýn yanýnda zihninde oluþan ya da oluþturduðu deðerler sistemiyle diðer canlýlardan farklýlýk arz eder. Aristo’nun "düþünen canlý"sýna mukabil, Faslý bilgin Abdurrahman Taha’nýn deyimiyle insan “ahlaki bir canlýdýr” ki bu özelliði oluþturan da deðerler ve onlarýn sýra düzenidir.

Ýnsan, iki alternatif davranýþtan birini seçmekte tereddüt ettiðinde, deðer problemiyle karþý kar-þýyadýr. A davranýþýnýn yerine B’yi seçmesi, bir bakýma B’deki deðeri A’dakine öncelediði anlamýna gelir. Ýnsan ömrünün bu gibi birçok ter-cih ikileminde geçtiði bir gerçektir. Allah rýzasýný her þeyin önünde bir deðer olarak gören Müslümanýn, böyle durumlarda Allah’ýn insan için gerekli gördüðü deðerlere göre davranmasý gerekir. Ama bu durumda da söz konusu deðerlerin neler olduðu ve deðerler arasýndaki iliþki bir problem teþkil etmektedir.

Kur’an’ýn deðerlerini ve aralarýndaki sýra düzenini açýklayabilmek için, deðer kavramýný belirlemek gerekir. Deðer, kendisiyle nesnelerin/davranýþlarýn önem derecesinin belirlendiði, ulaþýlmak istenen, arzulanan genel niteliktir. Kur’an’a göre akletmek, dürüstlük, adalet, takva gibi davranýþ niteliklerini deðerli kýlan, Allah’ýn onlarý istemesi, insanlarýn davranýþlarýna yön veren nitelikler olarak görmesidir.

Kur’an deðerlerinin temelini Allah kavramý, insan ve onun ferdî sorumluluðu ile ahiret olgusu teþkil eder. Allah’a gönülden inanan Müslüman, kendi bireysel sorumluluðunun bilincinde olarak ve ahiret hayatýný dikkate alarak davranmak durumundadýr.

Bu temel deðerlerin zemini üzerinde Kur’an’ýn deðerlerini, bizzat gerçekleþtirilme durumunda olan deðerler anlamýnda fiilî deðerler ve insanýn bu deðerleri gerçekleþtirmesinde ona þevk ve heyecan veren deðerler anlamýnda motivasyon ve amaç deðerleri olarak iki grupta sýnýflandýrabiliriz.

Motivasyon ve amaç deðerleri

Motivasyon ve amaç deðerlerinin, Kur’an’da Allah’a þükretmenin (Zümer, 63.), azaptan kurtulup ebedi mutluluðu kazanmanýn (Bakara, 189; Âl-i Ýmran, 130, 200; Maide, 100.)ve Allah’ýn rýzasýný kazanmanýn (Tevbe, 72.)insaný saðlam davranýþlar (salih amel) ortaya koymaya teþvik eden deðerler olarak sunulduðunu görürüz.

Allah’a þükretmek, sadece dil ile "Allah’ým nimetlerine þükürler olsun!” demek deðil; daha önemli-si, Allah’ýn nimetlerine saðlam, doðru davranýþlar sergileyerek teþekkürde bulunmaktýr. Söz gelimi Beled suresinde (3–17) Allah, insana verdiði nimetleri hatýrlatmakta, ardýndan onun bu nimetlere karþýlýk ondan beklenen saðlam davranýþlarý, ayetin ifadesiyle bir kimseyi kölelikten kurtarmayý, bir öksüzü veya bir fakiri doyurmayý gerçekleþtirmediðini belirtmektedir. Yine "Ey Davut ailesi þükretmek için (iyi) davranýþta bulunun…" (Sebe, 13.)ifadesi de asýl þükrün, iyi eylemlerle ger-çekleþtiðini ifade eder.

Ebedi, mutluluðu kazanmak ile Allah’ýn rýzasýný kazanmak söz konusu olduðunda ise Allah’ýn tercihi, Tevbe suresinin 72. ayetinde belirtildiði gibi, sadece onun rýzasýný kazanmak için davranmaktan yanadýr.

Fiili deðerler

Ýnsanýn bu motivasyon deðerleri ile teþvik edildiði fiili deðerler ise kalbî deðerler ve somut eylem deðerleri olarak iki kýsýmdan oluþ-maktadýr. Kalbî deðerlerin iþlevi insanýn doðru ve saðlam davranýþlar sergilemesine uygun duygusal ve zihnî þartlarý saðlamaktýr.

Kur’an’da kalbî deðerleri akli faaliyet, inanmak, takva, Allah’ý hatýrlamak ve ona yakarmak, Allah’a güvenmek, sevmek, tevazu, samimiyet, kalp temizliði, tövbe ve sabýr oluþturmakta; somut eylem deðerlerini yani saðlam davranýþlarýn (salih ameller) içeriðini ise ibadet, dürüstlük, adalet, iffeti korumak, Allah yolunda harcamak, insana deðer vererek davranmak, Allah yolunda cihat ve fedakârlýk, orta yol izlemek ile akrabalýðý gözetmek deðerleri teþkil etmektedir.

Somut eylem deðerlerinin içeriðine baktýðýmýzda, yaygýn din anlayýþýnda en önemli deðerler olarak görünen namaz, oruç, hac gibi þeklî ibadetlerin oluþturduðu (ibadet) deðerinin, kalbî deðerler gibi diðer somut eylem deðerlerinin saðlam bir þekilde gerçekleþmesini saðlayacak bir araç olduðu görülmektedir. Bu yüzdendir ki namaz kýlýp da insanlardan ufak bir þeyi esirgeyenler kýnanmaktadýr. (Mâ’ûn, 2–7.)“Namaz kötülüklerden alýkor.” (Ankebût, 45.)dendiði hâlde, kýlýnan namazlarýn, sahtekârlýk, adaletsizlik, insana kaba muamele etmek, cimrilik gibi kötü davranýþlarýn orta-ya çýkmasýna engel olmamasý, kiþinin zihnindeki deðerler sýra düzeninin çarpýklýðýndan kaynaklanýr. Böyle davranan biri, namaz kýlmayý en önemli bir deðer olarak görmüþ, onu gerçekleþtirince de âdeta ahireti garantilediði duygusuyla, diðerlerini görmezden gelir olmuþtur. O hâlde Müslümana düþen, akletmenin, imanýn, takvanýn, Allah’ý anmanýn, þeklî ibadetleri yerine getirmenin; dürüstlük, adalet, insana deðer vererek davranmak, Allah yolunda harcamak, fedakârlýk gibi deðerlere uygun davranýþlarýn ortaya çýkmasý için bir araç olduðunun bilincinde olmasý ve bu bilinçle hareket etmesidir.

Kalbî deðerlerin Kur’an’da en çok vurgulananý olan takva da salt bir Allah’tan korkma duygusu deðil, bu duygunun gereði olarak Allah yolunda harcamak, antlaþmalara sadýk kalmak (Bakara, 177.), adaletli davranmak (Mâide, 8.), boþanan kadýnlarýn geçimini saðlamak (Bakara, 241.), faizcilik yapmaktan kaçýnmak (Âl-i Ýmrân, 130.), insanlar hakkýnda kötü düþünmemek (Hucûrat, 12.)gibi saðlam davranýþlar (salih ameller) sergilemektir. Takvanýn ölçüsü zikredilen salih amel deðerlerini sergilemektir.

Bu aþamada sayýlan deðerlerin kendi aralarýndaki sýra düzeninin (hiyerarþinin) nasýl olduðu-nu ortaya koymak durumundayýz. Bu sýra düzenini, insana gösterilen hedef açýsýndan, Allah’ýn insanda gerçekleþtirmek istediði hedef açýsýndan ve iki deðerden birini seçmek durumunda kalýnmasý açýsýndan ayrý ayrý tespit edebiliriz.

Ýnsana gösterilen hedef açýsýndan deðerler þöyle sýralanmaktadýr:

Motivasyon ve amaç deðerleri (Ebedi mutluluðu ve Allah rýzasýný kazanmak)

Dürüstlük, adalet, insana deðer vermek gibi somut eylem deðerleri

Namaz, oruç, hac gibi þeklî ibadetler

Kalbî deðerler

Temel deðerler Allah’ýn insanda gerçekleþtirmek istediði hedef açýsýndan bakýldýðýnda sýralama þöyle olmaktadýr: Dürüstlük, adalet, insana deðer vermek gibi somut eylem deðerleri Namaz, oruç, hac gibi þeklî ibadetler Kalbî deðerler Motivasyon ve amaç deðerleri Temel deðerler Ýki deðerden birini seçmek durumunda kalýnmasý açýsýndan bakýldýðýnda ise deðerler sýralamasý þöyle bir görünüm arz etmektedir: Ýffetin, adaletin ve ideolojik kimliðin muhafazasý için Allah yolunda cihat (Gerekli durumda Allah yolunda ölmek)

Ýnsan hayatý

Dürüstlük

Ýnsana deðer vererek davranmak

Allah yolunda harcamak

Þeklî ibadetler

 Ýdeal olan bütün deðerlerin ayný anda birbirleriyle etkileþim hâlinde ama somut eylem deðerlerini gerçekleþtirecek þekilde kazanýlmasý ve ona göre davranýlmasýdýr. Ancak iki deðerden sadece birini tercih etme durumu söz konusu olduðunda ise bu sýralamada üstte olan alttakine tercih edilmektedir. Söz gelimi, sadaka vermek ile insana deðer vererek davranmak çatýþtýðýn-da “Güzel söz ve baðýþlama, arkasýndan incitme gelen sadakadan daha iyidir.” (Bakara, 263.)ayetinde ifade edildiði gibi, tercih edilmesi gereken, insana deðer vererek davranmaktýr. Ana babanýn rýzasý ile dürüstlük ya da adalet çatýþtýðýnda yapýlmasý gereken, “Ey iman edenler! Kendiniz, ana babanýz ve en yakýnlarýnýzýn aleyhine de olsa, Allah için þahitlik yaparak adaleti titizlikle ayakta tutan kimseler olun.” (Nisa, 135.)ayetin-de ifade edildiði gibi dürüstlüðü ve adaleti tercih etmektir. Ýnsan hayatý ile kimliðimizi ve kiþiliðimizi oluþturan deðerlerin ya da vatanýn müdafaasýndan birini seçmek durumunda kaldýðýmýzda Müslümana düþen, birçok cihat ayetinde deðinildiði gibi (Bakara, 190; Âl-i Ýmran, 167.), gerekirse bunlar için hayatýmýzý feda etmektir.

Sonuç olarak…

Müslüman, davranýþlarýnda Allah’ýn rýzasýný göze-ten kiþidir. O deðersizlik ya da hevaya uymak diye niteleyebileceðimiz ilkesiz, günün þartlarýna, anlýk menfaatine göre davranmak durumunda olan birisi deðildir. Aksine davranýþlarýnda Allah’ýn rýzasýný gözeten, insanlara iyi davranýþlar sergileyerek Rabbine þükrünü gerçekleþtiren, kalbî deðerlerle ve þeklî ibadetlerle zihnini salih amel gerçekleþtirmeye uygun hâle getirmeye çalýþan ve en önemlisi Allah’ýn kendisinden beklediði doðru davranýþlarý gerçekleþtiren kiþidir.

 

Bu yazý 4172 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

06/10/2020 - 01:41 DÝNÎ HAYATIN ÜÇ BOYUTU: DAVRANIÞ, DUYGU VE BÝLGÝ 

n

23/04/2020 - 04:57 DOÐRUNUN YARDIMCISI ALLAH’TIR / Dr. Abdülkadir ERKUT 

n

23/04/2020 - 03:55 RAMAZANDA TAKVA EÐÝTÝMÝ / Dr. Ekrem KELEÞ 

n

30/03/2020 - 10:58 DÜNYA, ÝMTÝHAN DÜNYASIDIR / Nurcan SOLAK 

n

03/02/2020 - 10:48 PEYGAMBER EFENDÝMÝZE SALAT Ü SELAMIN MANASI  / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

14/10/2019 - 11:50 ÝNSANLIÐA ÖRNEK VE ÖNDER TOPLUM / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

16/09/2019 - 10:34 BARIÞ DÝNÝ ÝSLAM / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

17/12/2018 - 01:23 ALLAH DOSTLARI KÝMLERDÝR?

n

19/11/2018 - 10:32 Kur'an'ýn ýþýðýnda insanlýða model gençler

n

17/10/2018 - 03:33 Kur'an ile Dirilmek

n

10/04/2018 - 01:33 DÜNYA HAYATINDA  ALLAH’IN TARAFINDA OLMAK

n

30/03/2018 - 12:04 DÜNYA VE AHÝRET MUTLULUÐUNUN YOLU: AMEL-Ý SALÝH

n

30/03/2018 - 11:39 RABBÝMÝZÝN BÝZLERE KUTSAL EMANETLERÝ: TOPRAK, SU, HAVA

n

30/03/2018 - 11:31 KUR’AN’DA MUSÝBET KAVRAMI  ÜZERÝNE PSÝKO-SOSYOLOJÝK  DEÐERLENDÝRMELER

n

29/03/2018 - 01:10 ÝSLAM MEDENÝYETÝNÝN BAÞKENTLERÝ: MEKKE, MEDÝNE, KUDÜS

n

03/01/2018 - 11:26 TAKLÝDÝ ÝMANDAN TAHKÝKÝ ÝMANA; GELÝN KUTSAL KÝTABIMIZI DOÐRU OKUYALIM

n

10/11/2017 - 01:44 TAKLÝDÝ ÝMANDAN TAHKÝKÝ ÝMANA: GELÝN RABBÝMÝZÝ DOÐRU TANIYALIM

n

02/10/2017 - 04:12 YARATILIÞ GAYEMÝZ: ÝBADET/ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:43 ÝBADETLERÝN  BÝRLÝÐÝMÝZE KATKISI

n

03/07/2017 - 04:09 AHD ve MÝSAK SORUMLULUKTUR

n

13/06/2017 - 12:10 MANEVÝ BAKIM AYI: RAMAZAN

n

18/04/2017 - 09:24 ÝLAHÎ RÝSALET ELÇÝLERÝNÝN MÝSYONU: ÝNSANLIÐI ÇATIÞTIRMAK DEÐÝL BARIÞTIRMAKTIR

n

28/03/2017 - 03:11 TEFEKKÜR

n

20/03/2017 - 01:07 ÝSLAM’IN HEDEFÝNDE ÝNSAN VARDIR

n

17/02/2017 - 11:41 KUR’AN-I KERÝM’DE MÜNAFIKLARIN ÖZELLÝKLERÝ

n

29/12/2016 - 10:57 Kur’an’la Ýliþkilerimizde Týkanýklýk Var

n

19/12/2016 - 03:08 Kur’an’la Ýliþkilerimizde Týkanýklýk Var

n

07/11/2016 - 12:31   KUR’AN’DA VELÂYET KAVRAMI

n

18/10/2016 - 04:51 YÜREKLER ve YÖNELÝÞLER

n

21/09/2016 - 03:28 ÝSLAM'IN ÝSTEDÝÐÝ DÜZEYE ULAÞMAK

n

14/06/2016 - 11:19 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

10/06/2016 - 10:09 GÜNLÜK HAYATIMIZDA KUR’AN

n

07/06/2016 - 02:46 Ýnsan Dünyaya Emanet

n

02/05/2016 - 12:32 KUR’AN AÇISINDAN MESCÝD GERÇEÐÝ

n

18/01/2016 - 02:22 EÐER BÝLMÝYORSANIZ

n

01/12/2015 - 03:35 KUR’AN’A GÖRE SAHABE GERÇEÐÝ

n

20/11/2015 - 01:28 TAKVA

n

09/10/2015 - 02:44 Zaman, Ýnsan ve ziyan

n

07/09/2015 - 03:47 KUR’AN EÐÝTÝMÝ

n

08/08/2015 - 10:46 KOMÞULUKTA KUR’ANÝ ÖLÇÜ

n

06/07/2015 - 12:38 AZIKLARIN EN HAYIRLISI  VE EN SONSUZ OLANI

n

11/05/2015 - 02:51 HEPÝNÝZ ÂDEM’DENSÝNÝZ Âdem ise Topraktan

n

27/04/2015 - 12:27 Kur’an’ý, Tabiatý ve Tarihi Anlamak

n

23/12/2014 - 03:22 Þükür-Þâkir

n

27/10/2014 - 03:11 KURÂN KARÞISINDAKÝ DURUÞUMUZ

n

24/10/2014 - 03:42 KURÂNIN METÝNLEÞME TARÝHÝ

n

04/07/2014 - 04:28 Haram Lokma ve Toplumsal Kaos

n

30/06/2014 - 06:05 Oruç Kalkandýr

n

05/05/2014 - 01:01 21. YÜZYILDA KUR’AN’I HAYATA TAÞIMAK

n

09/04/2014 - 03:17 Küfür-Kâfir

n

09/04/2014 - 12:49 HALKIN KUR’AN ANLAYIÞI

n

21/03/2014 - 05:05 Sorumluyu Baþka Yerde Aramak

n

21/03/2014 - 03:35 Samimiyet: Hakikati, Fazileti ve Afetleri

n

10/02/2014 - 02:22 Her Dem Ýmtihan

n

04/10/2013 - 05:10 Kur’an’da Öfke Kontrolü

n

22/07/2013 - 03:37 Kimlik inþasýnda Kur’an öðretimi ve öðreniminin önemi

n

19/06/2013 - 04:10 Günümüz Gençliði

n

18/06/2013 - 03:35 Kur'an ve Sünnete Göre Kavmiyetçilik

n

15/05/2013 - 11:32 Þeytanýn kardeþleri kimlerdir?

n

14/03/2013 - 01:30 KUR’AN’DA KARDEÞLÝK

n

14/03/2013 - 11:10 KURÂNIN BUGÜNE SESLENÝÞÝ

n

28/01/2013 - 01:55 KUR’ÂN’IN HAYATA MÜDAHALESÝ

n

28/01/2013 - 01:51 KURANI OKUMA VE ANLAMA SORUMLULUÐU

n

28/12/2012 - 11:53 KUR’AN KENDÝNÝ NASIL TANITIYOR?

n

27/12/2012 - 04:19 KUR‘AN‘IN ANLAM DÜNYASI ÝLE BULUÞMAK

n

22/11/2012 - 11:38 Buhranlarýmýz günahlarýmýzdandýr

n

05/10/2012 - 02:30 Kur’an-ý Kerim’de hak kavramý

n

03/09/2012 - 04:28 Þeytanýn kardeþleri kimlerdir?

n

03/09/2012 - 02:28 Kur’an karþýsýnda nebevi duruþ

n

13/07/2012 - 11:07 Aðýr emanet

n

13/07/2012 - 10:59 Kur’an’ý öðrenmeyi/ öðretmeyi öðrenme üzerine

n

27/06/2012 - 11:06 Kur’an’a koþun

n

26/06/2012 - 04:04 Kendi dilinden Kur’an

n

25/04/2012 - 04:13 Hayata kulluk mührünü vurmak

n

02/04/2012 - 03:41 Ya Rabbi! Müminlere kin beslemekten bizleri koru!

n

12/03/2012 - 02:06 Duanýn Önemi

n

12/03/2012 - 01:28 Kur'an-ý Kerim'de söz

n

05/03/2012 - 01:41 Müminler ancak kardeþtir

n

23/01/2012 - 12:31 Dua Kavramýnýn Anlamý

n

16/01/2012 - 01:48 Dinin þiarý:Ezan

n

03/01/2012 - 01:29 Kur’an’da Tevbe Kavramý

n

12/10/2011 - 02:01 Allah’a Gerektiði Gibi Ýnanmak

n

12/10/2011 - 01:58 Kur’an’ýnTevhid Felsefesi

n

11/07/2011 - 03:04 Kur'an'ý sen de oku,anla ve yaþa!

n

06/06/2011 - 02:34 Kur’an’ýn deðerleri ve onlarýn sýra düzeni

n

14/02/2011 - 16:28 Sahabenin Kur'an'ý öðrenme ve öðretme gayretleri

n

17/01/2011 - 14:37 Kur’an’ýn Öngördüðü Model Mü'min

n

02/12/2010 - 17:03 Kur’an ve Hikmet Peygamberi

n

02/12/2010 - 16:10 Son Elçi ve Son Mesaj HZ.Muhammed ve Kur'an-ý Kerim

n

15/10/2010 - 18:42 Kur’an hayatýmýzýn neresinde?

n

10/08/2010 - 14:58 Düþünmek Kur'anýn Emri

n

28/04/2010 - 11:55 Ýlk muhatabýnýn dilinden Kur’an

n

21/01/2010 - 10:31 Kur’an’ýn Iþýðýnda Sorumluluk Duygusu ve Davranýþ Bilinci   

n

20/01/2010 - 10:54 Allah’a Tevekkül… AMA NASIL?

n

06/07/2009 - 15:11 Günlük Hayatýmýzda Kuran

n

06/07/2009 - 15:07 Kuran'i Kerimi Okuyanlar

n

04/05/2009 - 14:45 Kuran'i Kerimi Okuyanlar

n

04/05/2009 - 14:35 Kur'anla Baðlantý Ýçinde Olmak

n

21/03/2009 - 10:19 Kur'an'ý Nasýl Okuyalým ?

n

19/03/2009 - 15:17 Ashabýn Kur'ân'ý Ezberleme ve Yazmadaki Gayretleri
 

Site Ýçi Arama

15 Sevvâl 1445 |  24.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Þüphesiz, biz sana Kevser'i verdik. (1)

Þu halde Rabbin için namaz kýl ve kurban kes. (2)

Doðrusu, asýl ebter (soyu kesik) olan sana kin duyandýr. (3)




( Kevser Suresi - 1)

Bir Hadis

Abdullah b. Amr (r.a.)’tan rivayet edildiðine göre

Resulullah (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur:

“Rahmân’a ibadet edin, selâmý yayýn ve

yemek yedirin ki cennetlere giresiniz.”

Tirmizî, IV, 287

Bir Dua

Hz. Peygamber (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur:

“Allah’ým! Senden iman içinde saðlýk, güzel ahlak içinde iman, peþinden rahmet, afiyet, maðfiret ve rýza gelen bir kurtuluþ istiyorum.”

(Hâkim, Deavât, No: 1919)

Hikmetli Söz

• Ýnsanlar uykudadýrlar, öldükleri zaman uyanýrlar.
• Haddini bilen kiþi helâk olmaz,
• Herkesin deðeri, yaptýðý iyilikle, ihsân ve ilmiyle ölçülür.
• Kiþi, dilinin altýnda gizlidir.
• Dili tatlý olanýn dostu çok olur.
• Ýyilik ile hür kiþi köle yapýlýr.
• Cimriyi, malýnýn bir felâket ile yok olabileceði veya vârise kalabileceði ile korkut.
• Söyleyene bakma, söylediðine bak.
• Bela vaktinde sýzlanmak, feryâd etmek, mihneti artýrýr.
• Zulüm ile zafer olmaz.
• Oburlukla sýhhat birleþemez.
• Edepsizlikle þeref birleþemez.
• Ýntikam hissi ile efendilik (ululuk) olamaz.
• Ýstiþareyi (danýþmayý) terk ile doðruya varýlmaz.
• Yalancýda insanlýk yoktur.
• Takvadan üstün þeref yoktur.
• Kiþiyi umduðu þeye tevbeden daha çok eriþtiren bir þefaatçi olamaz.
• Afiyetten (sýhhattan) daha güzel bir elbise olamaz.
• Cehaletten daha tehlikeli bir hastalýk olamaz.
• Ýnsan bilmediði þeyin düþmanýdýr.
• Ýþlenen suçun özrünü tekrarlamak iþlenen suçu hatýrlatýr.
• Cemaat içinde bir kimseye nasihat etmek, onu utandýrmaktýr.
• Cahildeki bir nimet, çöplükteki çiçeðe benzer.
• Belâ ve musibet ânýnda, feryad ve figan etmek sabýrdan daha yorucudur.
• Düþmanýn en büyüðü, hilesini daha çok gizleyendir.
• Ýlim, hikmet, mü'min kiþinin yitiðidir,
• Cimrilik, ayýplarýn bütün kötülüklerini kendisinde toplar.
• Allâh'ýn takdirleri olunca, kulun tedbirleri kayýp olur.
• Nefsânî arzusunun esiri kimse, köleden daha alçaktýr.

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com