Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 5907
Toplam 15282056
En Fazla 20355
Ortalama 2610
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Helal Rýzkýn Önemi ve Yollarý

Ýbadetlerimizin kabulü, saðlýk, âfiyet ve saadetimizin devamý, bolluk ve bereket, yaþanýlacak güven ortamý ancak bu yolla mümkün olur.
09/01/2012

Cenabý hakkýn  kullarýna yapýlmasýný emrettiði her þeyde hayýr, bereket, selamet ve görülmeyen güzellikler vardýr. Yasakladýðý hususlarda ise maddî ve manevî açýdan insaný bozan, gücünü ve kuvvetini ve onurunu yok eden hususlar vardýr. Zira kulunu severek yaratan  kimse elbette insana yaraþýr yaþama yollarýný da o gösterecektir. Ýþte kazançta ve tüketimde helâl yol da rabbimizin büyük nimetlerinden olup nesli ve nefsi korumada, fýtrata uygun ve en güzel yaþama yolunu takip de müslümanýn rehberidir. 

Her þeyin altüst olduðu, birbirinden nezih deðerlerin terk edildiði ve sadece dünyalýða ve paraya itibar edildiði günümüzde helâl ölçüsü kaçýrýldýðý içindir ki kimsenin yüzü gülmüyor, hesap kitap bitmediði halde hayatýndan memnun insana az rastlanýyor. Saðlýk, âfiyet, huzur, güven ancak manevî duygularýn kuvvetli olduðu ve nesillerin en güzel þekilde yetiþtirildiði cemiyetlerde yaþanýr. Aksi halde insan dýþ görünüþte bir sürü süslü kelimeleri, tavýr ve çekiciliði sergilese de günümüzde olduðu gibi gerçekte yekdiðerinin kurdu olarak ona düþmanlýk beslemekten ileriye geçemiyor. 

Yüce Kur’an’ýn müteaddit ayetlerinde Cenab-ý hak her iþ ve hareketimizde helâl hudutlarýný titizlikle koruyup israf etmememizi emrediyor. 

Rabbimiz Kur’an’da þöyle buyurmaktadýr: 

“Allahýn size helâl ve temiz olarak verdiði rýzýklardan yeyin ve kendisine iman etmiþ olduðunuz Allahtan korkun.” (Maide, 5/88) 

Efendimiz (s.a.s.) ise bir hadisi þeriflerinde þöyle söylemektedir: 

“Helâl kazanmak için çalýþmak farz üzerine farzdýr.”1 

Ýbadetlerimizin kabulü, saðlýk, âfiyet ve saadetimizin devamý, bolluk ve bereket, yaþanýlacak güven ortamý ancak bu yolla mümkün olur. Alýn teri akýtarak, zahmetlere katlanarak elde edilecek helâl rýzýk öyle engin bir hazinedir ki hiçbir sunî sunum ve cafcaflý yol onu saðlayamaz. Zira helâl rýzýk kalbî ve ruhî temizlikten baþlayýp simanýn, hal ve hareketlerin insicamý ile tamamlanacaktýr. Bunu prensip edinen hile ve hýrs yollarýna sapmaz. Yaptýðý her iþe özen gösterir. Böyle insanlardan meydana gelen toplumda artýk polis ve koruma sayýsýný da artýrmaya da gerek kalmaz. Ýnsanlar helâl rýzkýn tadýný alýp kýymetini bildikçe artýk aranan, özlenen, beklenen örnek bir kiþi haline gelir. Ýç dünyalarý karanlýk ve niyetleri bozuk insanlarý artýran medenî geçinen faiz sistemi, batýnýn aþýladýðý sömürü üzerine kurulu iðrenç yaþama tarzýdýr. Ýþte görüyoruz ne kadar servet ve yüksek makam sahibi olursa olsunlar ekonomik kriz ve buhranlar batý ülkelerinin peþini býrakmýyor. Onun için ekonomik istikrar sadece maddi gelirin giderden fazla olmasý deðildir. O ancak ahlâk, erdem ve faziletçe üstünlük de gerektirir. 

Helâl, sadece yiyip içmede deðil her harekette yapýlmasýna Allah’ýn  izin verdiði þeydir. Tarih boyu dünya hýrsý uðruna yapmadýðý rezalet kalmayan yahudinin dünya hâkimiyetine çalýþan siyonizm ve onun uþaklarý bitki ve hayvan genlerini bozuyor hatta ticareti için bize yasalarýnýzý biraz açýn diye alçakça teklifte bulunuyor ve bir damla petrol için yýkmadýk ocak býrakmýyorlar. Bu yüzden adeta bir kobaya dönüþtürülen yaratýlmýþlarýn en þereflisi  insan zaman zaman ne konuþtuðu ve neyin peþinde koþtuðundan habersiz hale getiriliyor. Son günlerde hepimizi derinden üzen Van Depreminden gereken dersi çýkardýk mý acaba? Ýnsaný, iklimi, stratejik konumu itibariyle önemli özelliklere sahip Van ilimiz þer güçlerin kirli oyun bölgesi haline nasýl geldi? Doksanlý yýllarda hiçbir haklý gerekçe olmadan boþaltýlan köyler ziraat ve hayvancýlýðý terk edip þehre yýðýlýnca nüfus üç katýný buldu. Ayný yýllarda bir eroin mafya liderinin umulmadýk bir partiye milletvekili olarak geçmesine hiç kimse tepki göstermedi. 1963 yýlýna kadar turiste ve yabancý gazetelere yasak bölge olan Doðu Anadolu’ya her türlü þer yanlýsý elini kolunu sallayarak girdi. Müslüman aileler arasýnda hizmet deðil geniþ ev ve mobilya yarýþý baþladý. 

Eskiden ilim sahibi büyüklerin çeþitli vesile ile nasihat ve dersleri dinlenir, hatta bunlarla da yetinilmeyerek iþyeri ve evlerde birbirinden güzel levhalarla helâl rýzýk ve davranýþlarýn önemi vurgulanýr, sorumlu mevkide olan gazeteler dine ve ahlâka dair yazý serileri ve eserler yayýnlarken, bugün bir avuç sorumsuz reklâmlar uðruna nesiller hebaya gidiyor. Hâlbuki insanýmýzý eðitmek sadece anne babalarýn görevi olmayýp baþta okullar, dernek, cemiyet ve vakýflar olmak üzere bilhassa Belediyelerin Kültür Merkezleri lüzumsuz konular ve kendi propagandalarý yerine önemli hususlara yer vermeli ve halkýmýzý bilinçlendirmelidir. Ýþte yýllarca önce bir dükkânda duvara asýlý ve unutamadýðým bir levha: 

Eðer az eðer çok rýzkýn helâl yerden ise 

Bir nimete bin þükret kýymetini bildin ise 

Hamdolsun Allah’ýn nimetleri sýnýrsýz olduðu gibi helâl hudutlarý da harama tenezzül etmeyecek kadar geniþtir. Harama iten husus çalýþmadan, emek sarf etmeden nefsin, þeytanýn ve þeytanlaþmýþ dünya düzenlerinin sürüklediði asalak hayattýr. 

Ýbni Asâkir’de geçen bir hadisi þerifte Efendimiz (s.a.s.): 

“Helâl rýzk kazanmak uðrunda yorulup ta yatanlar, günahlarý af ve maðfiret olunmuþ halde uykuya varýrlar.”  

Çok gayret sarf ettiði halde az kazanç elde edenler haram helal ayýrmadan her bulduðunu yutanlara bakýp da üzülüp kahýrlanmasýn. Zira lezzet, bereket, saðlýk ve afiyet helâl lokmadadýr. Emin olalým ki baþkalarýnýn hakkýný yolup yutanlar ahirete kalmadan mutlaka acý sonucunu göreceklerdir. 

Allah (c.c.) Kur’an’da þöyle buyurmaktadýr: 

“Bir kimse Allahýn haram kýldýðý þeylere dokunmaktan korkarsa bu hal onun için, Rabbisi yanýnda daha hayýrlýdýr.” ( Hac, 22/30) 

Rivayet edilir ki, dindar genç Edhem,kavurucu bir yaz sýcaðýnda yolculukta aç ve susuz duruma düþmüþtü. Bir dereye ayaklarýný soktuðu zaman aklý baþýna gelmiþti. Yaný baþýndaki elma bahçesinden bir elma kopararak bir lokma almýþtý ki yaptýðýna çok nadim olarak yediðini tükürdü. Arkadaþlarý onu teselli ederek Hazreti Âdemle Havva’nýn da ayný hatayý iþlediðini ve meyveli aðaca her zaman taþ atýlacaðýný söylediler. Fakat o tatmin olmayarak bahçe sahibini bularak izinsiz yediði yarým elmayý helâl etmesini yana yakýla talep etti. Feraset sahibi bahçe sahibi gencin ihlâsýna hayran oldu. Varis olarak býrakacaðý tek kýzýndan baþkasý da olmadýðý için kýzýný alýp damadý olmasý þartý ile ancak elmayý helâl edeceðini ona sertçe söyledi. Aðlama ve yalvarma para etmeyince bahçe sahibinin kýzý ile evlenmiþti. Fakat nefsiyle sýký mücadele ederek kýza yanaþmadý. Þikâyetler üzerine kocalýk görevini yapan ve haramdan çok korkan genç takdire bakýn ki karýsýnýn hamile kaldýðý günün sabahýnda vefat etti. Meðer kýzýn babasý o memleketin hükümdarýymýþ. Çok üzülmekle beraber doðan çocuða Ýbrahim Edhem adýný verir. 

Ýþte daha sonralarý tarihe geçecek derecede tahtýný terk eden evliyadan Ýbrahim Edhem bir helâl lokma için amansýz mücadele veren böyle bir zatýn oðludur. Bugün bir ana babasýna bir de evladýna bakanlar çoðu zaman þaþýrýp kalýyor. Nasýl olur  böyle ana babadan böyle evlat? Eserleri  bütün dünyaya yayýlan Bediüzzaman Saidi Nursî Hazretlerinin babasý Mirza Efendi merhum da ayný þuura sahip bir çiftçi idi. Tarlasýný sabanla süren Mirza Efendi komþu hududuna yaklaþýnca hayvanlarýn aðýzlarýný baðladýktan sonra çalýþmaya koyulurdu. Sorulduðu zaman da komþunun tarlasýndan ot yerlerse haram olur derdi. Ýþte þuurlu zattan meydana gelen evlat ve iþte bu zamanda bu kadar incelik olur mu diye saldým çayýra mevla kayýra diyen günümüz insanýnýn periþan ve acýklý ahvali... 

Yedi yüzyýldýr þiirleri gönülden gönüle yankýlanan Yunus Emre bakýn bizim hýrsýmýzý ve doymak bilmezliðimizi nasýl dillendiriyor:  

                               Firavun hazinesin

                                Nûþirevan genciyle

                                Karun malýna katýp

                                Sen malýna kattýn tut                                                 

 

                                 Bu dünya bir lokmadýr

                                 Aðzýnda çiðnenmiþ bil

                                 Çiðnenmiþe ne tutmak

                                  Ha sen onu yuttun yut

                                  Ömrün senin ok gibi

                                  Yay içinde dopdolu

                                  Dolmuþ oka ne durmak

                                  Ha sen onu attýn tut

 

Bir kimse kazancýna hiç haram karýþtýrmadan kýrk gün helal kazanca devam ederse Cenab-ý hak onun kalbini nurlandýrýr ve ummadýðý yerden önüne kapýlarý açar. Bugün eðer dualarýmýz kabul edilmiyor, evlatlarýmýz âsi oluyor, baþýmýza türlü sýkýntýlar geliyorsa haram lokmalardan daha büyük sebep mi arýyorsunuz?  Dualarýmýz belki sahabe dönemindeki ayný dualar ama aðýzlar o aðýz deðil. Akþama kadar yediðimizi, içtiðimizi, giyip tükettiklerimizi nereden elde ettiðimizi hiç sorguluyor muyuz?Kimlerle oturuyoruz, üç kuruþluk geçici dünya menfaati için kimlerin dedikodusunu yapýp, kimlerin karþýsýnda reveransla eðiliyoruz.  

Müslüman, tavýr insaný olup nerede olursa olsun sýrat-ý müstakim üzere tavrýný ortaya koyacaktýr. Ýslâmiyet ciddiyet, gayret ve nefis terbiyesi istiyor. Hazreti Ebubekir (r.a.) bir gün getirilen sütü içtikten sonra haram olduðunu anlayýnca parmaklarýný aðzýna sokup geri getirmeye baþladýðýnda o denli zahmet çekti ki etrafýndakiler onu ölüyor sandýlar. Sonra ellerini kaldýrarak þöyle dua etti: 

“Yarab elimden geleni yaptýðým sana ayandýr. Damarlarýma geçen kýsmýndan ise sana sýðýnýyorum”  

Adam hele de yaþ ilerleyip gücü baþka haramlar yapmaya yetmeyince bu kere çeneye zor verip konuþtukça konuþuyor. Hem gýybet ediyor hem de yanýmda olsa bunlarý yüzüne de söylerdim diye bir de mertlik taslýyor. 

Süfyani Sevrî der ki: 

 “Haram para ile verilen sadaka ve yapýlan hayýr kirlenmiþ bir elbiseyi idrarla yýkamaya benzer.”3

Ýmanýn tadýný tatmak isteyen farzlarý ifa ile birlikte haramlardan da ciddiyetle kaçacaktýr. Haram gýdanýn yayýldýðý organlarda meydana gelen tembellik, durgunluk, rehavet ve týkanýklýðý hep baþka yerlerde arýyoruz. Bazýlarý bu derece hassas olmaya gerek olmadýðýný, Allah’ýn affedici olduðunu ve sahabe dönemi kadar incelenmemesi kehanetinde bulunuyor. Þunu iyi bilmek gerekir ki, çaðlar itibariyle Ýslâm’ýn hükümleri deðiþmediði gibi Ýslam’ýn reforma da ihtiyacý yoktur. Cenab- ý hak imandan sonra ameli salih istiyor. Bugün çekilen en büyük sýkýntýmýz bilgi hamallýðýnýn çok, fakat salih amelin az olmasýdýr. Bunu bir tasavvuf þairimiz þöyle dile getirir:  

Sür çýkar aðyarý dilden ta tecelli ede Hak 

Padiþah girmez saraya hane mamur olmadan 

Bir makam sahibi için günlerce hazýrlýk yapýlýp protokol halýlarý bile sererken Rabbimizin emrine titizlik göstermenin nesi garip ve fazla acaba? Kaldý ki Cenab-ý hak istikameti gözeterek amel ettikten sonra umulmadýk þekilde  görünmez kapýlarýn açýlacaðý müjdesini vermiyor mu? 

Rasulullah (s.a.s.) þöyle buyurur: 

“Dünya malýnýn çoðunu haram zanneden yanýlýr. Çünkü haramlar çok ise de helâl olanlardan fazla deðillerdir.”  

Çetin hayat tarzý ile adeta haramiler gibi her an yolu kesilen müslümaný Cenab-ý Hak yalnýz býrakýr mý?  Bir kedi bile yavrusuna sahip çýkarken helali gözeten halis kuluna Cenab-ý Hak yardýmcý olmaz mý? Yeter ki biz o gayreti gösterelim. Ýncelemeden her önümüze geleni yiyip her aðzýmýza geleni söylemekten çekinelim. Araþtýrma yapmadan her yerden alýþveriþ yapmayalým. Birbirimizi bu yolda en uygun biçimde ikaz edelim. Ancak bu konuda altý önemle çizilecek bir husus daha vardýr. Helal ve haram ölçülerini Allah (c.c.) koymuþtur. Bu bakýmdan çoðu zaman toplumun eðitiminden de sorumlu olmasý gereken bir kýsým medya mensubu ile yazar ve gazeteci takýmýnýn bu konudaki kasýtlý mütalaasýnýn bir kýymeti yoktur. 

Günümüzde misafir gelecek diye evde telaþ baþlamakta ve ikramda alabildiðine gösteriþe ve israfa kaçýlmaktadýr. Bu davranýþlar elbette rýzýk darlýðý olarak yansýyacaktýr. Kazancýný gösteriþ ve desinler belasý ile saçýp savuranlar, kanaati terk edip israfa kaçanlar, taksitli alýþveriþ ve kredi kartý girdabýna dalanlar sýkýntý ve üzüntüden, darboðazdan nasýl kurtulabilir?

 Efendimiz (s.a.s.) günümüzün fotoðrafýný çekercesine bir hadisi þeriflerinde þöyle buyurur:

 “Ahir zamanda en az bulunan þey helal para ve güvenilir arkadaþtýr.”

 Ve yine baþka bir sözünde Efendimiz:

 “Üzerinize öyle bir zaman gelecektir ki o zaman þu üç þeyden daha deðerli hiçbir þey yoktur:’Helalinden bir para, dost olunacak bir arkadaþ ve gidilecek güzel bir yol.”

Dua ediyoruz: 

 “Allah’ým beni fakir kýlýp emirlerini unutturma ve bana azdýracak zenginlik verme” 

“Allah’ým fakirlikten, azlýktan ve zilletten sana sýðýnýrým. Zulmetmekten ve zulme uðramaktan sana sýðýnýrým.”  

Cenab-ý hak helal yolunu gözetmenin þuuruna erdirsin âmin.  

Dipnotlar

   1-Mustafa Halebî, Hadisler ýþýðýnda Helal Kazanç Yollarý Shf:98

2-   Ömer kýlýç, Ýrfan Pýnarlarý Shf:107

3-   Ýmam-ý Gazali, Kimyayý Saadet Shf:263

 

Bu yazý 4351 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

16 Sevvâl 1445 |  25.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

"... Barýþ ile aralarýný düzeltmek için gayret göstermelerinde ikisine de bir mahzur (günah) yoktur.

Barýþma (sulh), elbette daha hayýrlýdýr. Nefisler menfaatlerine düþkün yaratýlmýþtýr.

Eðer iyilik yapar, korkup sakýnýrsanýz, þüphesiz Allah (cc) habirdir (haberdardýr)."

( Nisa Suresi - 128)

Bir Hadis

Abdurrahman Ýbnu Semüre (ra) anlatýyor: Resulullah (sav) buyurdular ki:

-Ey Abdurrahman! Emirlik isteme.

Eðer senin talebin üzerine sana emirlik verilirse, istediðin þeyin sorumluluðu sana yüklenir.

Eðer sen talibi olmadan sana emirlik verilirse, o iþte yardým görürsün.

Bir iþ için yemin eder, sonra da aksini yapmakla hayýr görürsen, daha hayýrlý gördüðün ne ise onu yap, ettiðin yemin için de kefarette bulun.

(Buhari, Ahkâm 5, 6)

Bir Dua

Peygamberimiz (s.a.s.) þöyle buyurmuþtur:

“Allah’ým! Yaparak ve geciktirerek iþlediðim, açýktan ve gizli olarak iþlediðim kusurlarýmý baðýþla. Sen, öne alan ve önce olansýn. Sen, geriye býrakan ve sonsuz olansýn. Senin her þeye gücün yeter.”

(Buhârî, Deavât, 60)

Hikmetli Söz

Deðerini ve mertebeni artýrmak için sana senden daha iyi bir arkadaþ gerektir.

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com