Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 1708
Toplam 15255453
En Fazla 20355
Ortalama 2608
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Kardeþliðin devamýnda selamýn yeri

SELAM, SADECE SEMBOLÝK BÝR ÝFADE DEÐÝL, ÝNSANLAR ARASINDAKÝ MUHABBETÝN ARTMASINA, KARDEÞLÝK DUYGULARININ GÜÇLENMESÝNE VE DEVAMINA VESÝLE BÝR SEVGÝ TRANSFERDÝR.
03/09/2012

Ýslami telakkide içtimai hayatýn harcý kardeþlik ve dostluktur. Ýslami kardeþlik iman ve rahmet-i ilahiye sayesinde oluþmuþ ve tarihî süreçte düþmanlýk duygularýný ortadan kaldýrarak sosyal bir barýþ ortamý tesis etmiþtir.

Allah için olan kardeþlik sürekli feragat ve fedakârlýk ister. Ýslami anlayýþa göre dünyevi dostluklar dünyada kalýr, ahirete taþýnan ise Allah için olan kardeþlik ve dostluklardýr. Nitekim Allah Teala takva ehlinin dostluðunun ahrette nasýl iþe yarayacaðýný þöyle ifade buyurur: “O gün takva ehli dýþýnda bütün dostlar birbirlerine düþman kesilir.” (Zuhruf, 43/67.) Böyle bir kardeþlik ve dostluk Hz. Peygamber’in, kýyamet günü hiçbir gölgenin bulunmadýðý sýrada Hak Teala’nýn arþýn gölgesi altýnda barýndýracaðýný haber verdiði yedi gruptan birini teþkil eder. Onlar Allah için birbirini seven, bu sevgi üzere yaþayan ve bu sevgi ile ölen kardeþlerdir. (Buhari, Ezan, 36, Zekât, 16, Hudud, 19; Müslim, Zekât, 91; Tirmizi, Zühd, 53.)

Ýslam dini kardeþliðin devamýný bazý prensiplere baðlamýþtýr. Müminlere, mümin kardeþleri için birtakým hak ve sorumluluklar yüklemiþtir. Bu hak ve sorumluluklardan biri selamdýr. (Buhari, Cenaiz, 2; Müslim, Selam, 4.)

Selam, sadece sembolik bir ifade deðil, insanlar arasýndaki muhabbetin artmasýna, kardeþlik duygularýnýn güçlenmesine ve devamýna vesile bir sevgi transferdir. Ýslam kardeþliðinin sürekliliði toplum hayatý için son derece önemlidir. Çünkü toplumu oluþturan insanlarýn birbirlerine olan saygý, sevgi ve muhabbeti selamlaþma ile pekiþir ve geliþir.

Selam, insanlarýn birbirleriyle olan en güçlü iletiþim araçlarýndan biridir. Ýletiþime selam ile baþlanýr; yani insan önce selam verir, sonra kelama baþlar. Bu iletiþimin içten, samimi ve sýcak olmasý gerekir. Samimiyetle verilen selam, bazen bir çok hediye ve ikramdan daha tesirli olur. Bu gönül alma eylemi ile insan, kendisine verilen selamý aðzýnýn ucuyla deðil, en içten duygularla kabul eder.

Selam, Allah’ýn isimlerinden biri olarak âdeta müminlerin dostluk parolasýdýr. Ýslam’ýn doðuþundan günümüze kadar inananlar, bu parola ile anlaþmýþlardýr. “Selam” lafzýnýn Arap harfleriyle yazýlýþýnda ayrý bir sembolik anlam bulunmaktadýr. Kelimenin baþýndaki “sin” harfi üç diþli haliyle zinciri, “lam” Cibril ve diðer melekleri, “elif” Allah’ý, “mim” Muhammed (s.a.s.) ve mevcudatý sembolize eder. Dolayýsýyla selam, yaratýlanlarý Yaratan’a ve yaratýlmýþlarý birbirine ve Allah’a baðlayan bir baðdýr. Varlýk âleminde Allah’tan yaratýlmýþlara ve yaratýlmýþlardan hem Allah’a, hem de varlýklarýn birbirlerine olan selamlarý bunu göstermektedir. Namazda okuduðumuz Tahiyyat bu selamlaþmalarýn özeti gibidir.

Göz temasý, el ve baþ iþaretleriyle yapýlan selamlaþmada lafýz çok önemli deðildir. Ancak selamýn dua ve ritüel boyutuna taþýnmasý için “selam” lafzýyla olmasý gerekmektedir. Selamýn istilama dönüþmesi için dokunmaya; yani musafaha etmeye ihtiyaç vardýr. Nitekim Haceru’l-Esved’i istilam, ona dokunmak demektir. Ýnsanlarla iletiþimde ritüele dönüþen selam; dua, musafaha ve muanaka/ kucaklaþma ile kemale erer. Böyle bir selam, dinî ve dünyevi afetler ile sýkýntý ve fenalýklardan uzak; uzun ve bereketli bir hayat için kavlî ve fiilî duadýr. Allah Teala selamý, hayatýn merkezine koymuþtur. Ýbadet hayatýnýn da, içtimai hayatýn da temelinde selam vardýr.

Ýnsanlarýn birbirleriyle selamlaþmalarý barýþ ve güvenin sembolüdür. Kardeþler arasý selamlaþmayý hayatýn bir parçasý gören Ýslam dini, selamýn yaþamasý için ona mukabeleyi ondan daha önemli bir sorumluluk olarak görmektedir.

Nitekim ayet-i kerimede: “Bir selam ile selamlandýðýnýz zaman siz de ondan daha güzeli ile mukâbele edin veya verilen selamý aynen iade edin.” (Nisa, 4/86.) buyrulmuþtur.

Kardeþliðin tesisi ve sürekliliðinde paylaþmak vardýr. Selamlaþmak hem kaynaþmaktýr, hem de hayatý bütün zorluklarýyla paylaþmaktýr. Selam insani iliþkilerde farkýndalýk bilinci ortaya koyar. Selam ile insan, kardeþlerinin farkýna varýp, ziyaret ederek hayatýn zorluk ve kolaylýðýný, sevinç ve üzüntüsünü paylaþmýþ olur. Selam en hayýrlý amellerden biri kabul edilir. Nitekim bir sahabi: “Ýslam’ýn en güzel ve hayýrlý davranýþý hangisidir?” diye sorduðunda Allah Rasulü þöyle cevap vermiþtir: “Ýnsanlara yemek yedirmek (it’am-ý taam), tanýdýðýn, tanýmadýðýn herkese selam vermektir (ifþaü’s-selam).” (Buhari, Ýman, 20; Müslim, Ýman, 63.) Kardeþlerin birbirini sevmesi, birlikteliðin devamý için gereklidir. Birbirini sevmenin alameti selamlaþmaktýr. Selam muhabbet vesilesidir.

Bu yüzden selam, ne kadar güzel ve cömertçe verilirse o oranda muhabbet meydana getirir. Sürdürülebilir bir dostlukta selam çok mühim bir vazife icra etmektedir. Selam dostlar arasýndaki baðý kuvvetlendiren bir ilgi ifadesi olup toplumdaki fertler arasýndaki kaynaþmayý arttýrmaktadýr. Selamýn etkisi de buradadýr. Çünkü selam, toplu olarak yaþayan insanlarýn cemiyet içerisinde birbirlerine saygý ve hürmet gösterme þeklidir. Selam, verenle alaný yakýnlaþtýrýr, samimileþtirir, birbirine ýsýtýr ve gönülleri bir yapar.

Ýnsan selam sayesinde insanlarla kendi arasýna bir köprü kurmaktadýr. Yalnýzlaþan günümüz insaný çevresiyle arasýna duvar örerken, Ýslam dini selamý hayatýn merkezine koymakta ve kardeþler arasý iletiþimde köprü kurmaya vesile olmaktadýr. Ayný dünya üzerinde beraber yaþadýðýmýz insanlarla iyi geçinmek durumundayýz. Ýyi geçinmek için karþýlýklý sevgi ve saygýya muhtacýz. Bu sevgi ve saygýnýn oluþmasýnda selamýn büyük bir yeri ve etkisi vardýr. Toplumdaki dirlik ve huzur buna baðlýdýr. Selam, insanlar arasý sevgi ve saygýnýn artmasýna vesiledir. Sevgi ve saygý olmadan birlik ve beraberlik, birlik ve beraberlik olmadan da huzur olmaz.

Sevgi, muhabbet ve dostluðu artýran en güzel vesile onlarý arayýp sormak suretiyle fiilî ve kalbî selamdýr. Nitekim Allah Rasulü: “Ýman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe iman etmiþ olamazsýnýz. Ýþlediðiniz taktirde birbirinizi sevmeye vesile olacak bir amel göstereyim mi? Aranýzda selamý yayýnýz.” (Müslim, Ýman, 93; Ebu Davud, Edeb, 131; Tirmizi, Ýsti’zan, 1; Ýbn Mace, Mukaddime, 6, Edeb, 11.) buyurarak bu gerçeðe vurgu yapmaktadýr.Selamlaþma, kýzgýnlýk ve dargýnlýk, kin ve nefret gibi insanlar arasýnda düþmanlýða sebep olan kötü huy ve davranýþlarý yok eder. Böylece selam, müminlerin birbirleriyle görüþmelerini, kaynaþmalarýný, birbirlerinden ayrýlmamalarýný ve kalplerinin birbirine ýsýnmasýný saðlar.

Günümüz toplumlarýnda insanlar arasý münasebetler azalmakta ve dostluklar soðumaktadýr. Þu bir gerçek ki modern dünya tasavvuru fertleri acýmasýzca potasýnda eritmekte ve

insanlar, kalabalýklar içinde yalnýzlaþmaktadýr. Bu yalnýzlaþma ile insanlar birbirleriyle selamlaþmýyor, dert ve sýkýntýsýný paylaþmýyor. Ayný apartmanda yan yana oturan veya ayný handa, ayný iþ merkezinde ticaret yapan insanlar selamlaþmamakta, birbirleriyle ilgilenmemekte ve giderek yalnýzlaþmaktadýrlar. Hâlbuki insan, insana muhtaçtýr. Çünkü insan, insanýn kurdu deðil yurdu, sýðýnaðý, koruyucusudur.

Sürdürülebilir bir kardeþlik için selam gerekir, muhabbet gerekir, vermek gerekir. Eðer kardeþlerimize selam vermemek için yönümüzü, yüzümüzü, gözümüzü ve gönlümüzü kaçýrýrsak, Allah’ýn rahmetinden uzaklaþmýþ oluruz. Müslüman bir yürek, kardeþine sevgi ve saygýyla davranýr. Mümin bir kalp, Allah’ýn isimlerinden olan selamý kardeþinden esirgemez. Çünkü kardeþlik ve dostluðun devamý ona baðlýdýr.

 

Bu yazý 2865 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

11 Sevvâl 1445 |  20.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirramanirrahim

Kim de cimrilik eder, kendini müstaðni görürse,

( Leyl sûresi - 8)

Bir Hadis

Sa’d Ýbni Ebû Vakkâs radýyallahu anh'dan rivayetle

Hz. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem þöyle buyurmuþtur:
“Allah Teâlâ müttakî, gönlü zengin, kendi halinde iþiyle ve ibadetiyle uðraþan kulunu sever.”



Müslim, Zühd 11

Bir Dua

Hz. Peygamber (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur:

“Allah’ým! Her iþimin koruyucusu olan dinim ile beni ýslah eyle, kurtuluþa erdir. Ýçinde yaþadýðým, geçimimi saðladýðým dünyamý benim için ýslah eyle, hayýrlý kýl.”

(Müslim, Duâ, 71)

Hikmetli Söz

Zamanýmýz insanlarýnýn dostluðu çarþý yemeði gibi, rengi ve görünüþü güzel, fakat tadýnda iþ yok.

Malik bin Dinar 


Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com