Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 367
Toplam 15249599
En Fazla 20355
Ortalama 2608
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Kul hakkýndan ne anlýyoruz?

Namaz, oruç gibi ibadetler dünyanýn en zor iþi olan kul hakkýna dikkat etmek için hazýrlanmýþ bireysel þuur talimleri gibidir.
05/10/2012

Güzel dinimiz Ýslam’da “kul hakký” olarak adlandýrýlan ve beþeri iliþkilerin neredeyse temelini oluþturan çok ciddi bir kavram vardýr. Kul hakký kavramý, insanlar arasý iliþkileri saðlamlaþtýracak; iyiliðin, insafýn, adalet ve merhametin kök salmasýný saðlayacak; ahlaki yapýnýn pekiþmesine vesile olacak, bunun sonunda da kiþinin ahiret mutluluðunu yakalamasýna etki edecek önemli bir kavramdýr.

"Kul hakký" sözcüðü "insan haklarý" tabirinden daha dinî bir içeriðe sahiptir. Bu kavramla insan, baþýboþ bir varlýk olmadýðýný, yaptýklarýndan hesaba çekileceðini; eliyle-diliyle ve diðer organlarýyla çevresindekilere karþý hassas davranmasý gerektiðini ve `kul hakkýna tecavüzün kesinlikle cezasýz kalmayacaðý´ tehdidiyle karþý karþýya bulunduðunu hisseder. Kur’an’da, ilk bakýþta kul hakký gibi görünen ve kullar arasýndaki adalet esaslarýný tespit eden birçok ayetten sonra, "Ýþte bu Allah’ýn hudududur/ ölçüsüdür, onu çiðnemeyin." mealinde ilahî ikazlar gelir. Demek ki, kul hakkýný çiðnemek, Allah’ýn hududunu çiðnemek olarak kabul edilmektedir.

Ýslam dini, ýrk, milliyet, siyasi anlayýþ, dil ve tahsil farký gözetmeksizin, her insanýn þeref ve itibarýna hürmet eder. Kur’an-ý Kerim’de zekât, sadaka, infak, ihsan, yardýmlaþma, miras, doðruluk, adalet gibi kavram ve konularýn bir uzantýsý da kul hakkýna ve dolayýsýyla toplumun salahýna dayanýr. Kul hakkýna riayet, dinimizin en çok dikkat çektiði, ayet ve hadislerle ikaz hatta tehdit ettiði bir konudur. Fert ve toplumun düzenini, huzurunu, uyumunu ve ahlakiliðini saðlamada oldukça önemli bir yer tuttuðu için dinimizde bu konu üzerinde hassasiyetle durulur. Ýmanýn þartlarýný üzerinde taþýyan müminlerin Yüce Allah’ýn rýzasýný kazanmalarý için yerine getirdikleri namaz, oruç gibi ibadetler dünyanýn en zor iþi olan kul hakkýna dikkat etmek için hazýrlanmýþ bireysel þuur talimleri gibidir.

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.), þu üç hadisinde, kul hakkýný þöyle iþlemektedir:

“Üzerinde kul hakký olan, ölmeden önce ödeyip helalleþsin! Çünkü ahirette altýnýn, malýn deðeri olmaz. O gün, hak ödeninceye kadar, kendi sevaplarýndan alýnýr, sevaplarý olmazsa, hak sahibinin günahlarý buna yüklenir.” (Buhari, Rikak, 48.) Örneklendirecek olursak, çalýþtýðýmýz yerde mesaimize dikkat etmemek iþverene karþý bir kul hakký ihlalidir. Çalýþtýrdýklarýmýzýn ücretini kesmek veya vaktinde vermemek yine bir hak ihlalidir. Ücretle verdiðimiz bir dersin saatini doldurmadan derse son vermek ücret sahibinin hakkýný yemek olur. Bir öðrenciye hak ettiði notu vermemek haksýzlýk olur. Komþumuzu sesle, gürültüyle rahatsýz etmek, balkondan çýrptýklarýmýzla ona zarar vermek, bakýþlarýmýzla veya hareketlerimizle onu taciz etmek, dedikodusunu yapmak komþuluk (kul) hakkýný ihlal olur. Bir insaný küçük düþürmeye çalýþmak, onun onuruyla oynamak, kiþiliðini hedeflemek, haksýz yere çýkýþmak, aþaðýlamak, kalbini kýrmak kul hakký kapsamýnda deðerlendirilecek olumsuz davranýþlardýr. Yüz yüze olmasa da telefon, televizyon, radyo veya basýn yoluyla birisine haksýz isnatlarda bulunma, onunla ilgili yalan haber verme, kiþilik haklarýna saldýrma, onuruyla, aile gururuyla oynama yine kul hakkýna girmektedir. Kiþisel yararlarý için çevreye zehir akýtanlar, havayý kirletenler, yollarý daraltanlar, kýsacasý ammenin hukukunu hiçe sayanlar çok daha büyük kul hakký ihlalleriyle ve hesaplarýyla yüz yüzedirler. Zira hedef alýnanlar veya maðdurlar tek kiþi deðil çok kiþidir. Çok kiþiden helallik almak ise çok çaba gerektirecektir. Trafik iþaretlerine dikkat etmeyerek baþkasýný tehlike ve zarara sokmak, geçiþ önceliði olan bir sürücüye bu önceliði vermemek, yolda bir sürücüyü sýkýþtýrmak, yoluna arabasýnýn burnunu sokmak, trafikte arabalarýn akýþýný keserek veya yavaþlatarak sürücülerin vakit kaybýna uðramalarýna yol açmak; sürücülere el-kol hareketi yapmak, korna çalarak taciz veya hakaret etmek; yolda veya bir mekânda birisinin ayaðýna basýp özür dilememek; asansör veya giþe önlerinde bekleyenlerin sýralarýna riayet etmeden önlerine geçmek vs. bunlar hep kul hakkýna dâhil olan kötü davranýþlardýr.

Bizler kul hakký deyince, komþumuzun, arkadaþýmýzýn, meslektaþ veya mesâi arkadaþýmýzýn bir malýný alýp habersiz kullanma veya yemeyi aklýmýza getiririz. Bu kul hakkýnýn maddi çeþididir. Bir de bu saydýklarýmýzýn gýybetlerini yapmak, onurlarýný kýrmak, onlarý hafife almak veya küçük düþürmek gibi manevi olan kul haklarýný da akýldan çýkarmamak gerekir. Yukarýda verdiðimiz örnekler her iki kul hakký için de bir hayli malzeme oluþturacak niteliktedir.

Bizim deðer dünyamýzý paylaþmayan, inanmayan ya da gayrimüslimlerin hakký için de, onlarla helalleþmek gerekir. Bunlarýn gönlü alýnmazsa ahirette affýnýn çok güç olduðu bilinmelidir. Bunlarýn hakkýndan kurtulmak, Müslümanýn hakkýndan kurtulmak-tan daha zordur. G a y r i m ü s l i m l e r i n mal ve canlarýna saldýrmak caiz olmadýðý gibi, hile yapmak, onlarý incitmek, kalplerini kýrmak,kadýn ve kýzlarýna saldýrmak da caiz deðil, haramdýr. [R. Muhtar]

Kiþi beþer olmaktan kaynaklanan zaaflarý, zayýflýklarý, gafleti ve unutkanlýklarýyla bir zaman için baþkasýnýn hakkýna tecavüz etmiþ olabilir. Ýnsanýn hata ve kusurunu anlayýp onu tamir etmesi de bir erdemdir. Bunun için, maddi-manevi hangi ihlalde bulunduysa bunu büyük bir cesaret ve açýk kalplilikle telafi etmeli ve helallik dileme yoluna gitmelidir. Hak sahibi ölmüþ ise, ona dua ve istiðfar edip, hakkýný çocuklarýna, vârislerine verip, onlara iyilik yapmalýdýr. Çocuklarý, vârisleri bilinmiyorsa, mal miktarý parayý fakirlere sadaka olarak verip, sevâbýný hak sahibine baðýþlamalýdýr.

Kulluk, yalnýz belli ibadetlerin yerine getirilmesinden ibaret deðildir. Allah’ýn bütün emirlerine toptan itaat ve yasaklarýndan kaçýnmak suretiyle ubudiyetin yani kulluðun hakký verilmiþ olur. Yanlýþ telkin ve düþünceye kapýlarak, kulun en küçük hakkýný bir tarafa býrakýp, þahsi nafile ibadetlerle meþgul olmayý ibadet zannetmek, halk arasýnda yaygýn; fakat yanlýþ ve dinî olmayan bir davranýþtýr. Bu konu üzerinde örneklerle ne kadar çok durulursa o kadar yerindedir. Bir insanýn olgun/kâmil olabilmesi için Allah’a karþý olan vazifelerini yapmasý ondan sonra din kardeþlerine yardýmda bulunmasý zorunludur. Böyle olunca þu ölçü ortaya çýkmaktadýr: “Baþkasýný düþünmeyen yaþamaya hak kazanamaz; çünkü Peygamberimiz “kendisi için istediði bir þeyi, baþkasý için istemeyenin imaný tam deðildir.” buyurmuþlardýr. Her iþimizde önce kul hakkýný göz önünde tutmamýz, önce Allah’ýn rýzasý, sonra toplumun selameti ve daha sonra huzurumuz için ana yükümlülüðümüzdür. Kur’an-ý Kerim’in dörtte üçü kul hakkýný açýklamaktadýr Desek mübalaða etmiþ olmayýz. Ýslam’ýn binasý Allah’ý ve dinini tasdik ve ikrardan sonra, toplumun selameti ve Hakk’ýn bizden talep ettiði hükümlerini yerine getirmektir.

Kul hakký, Allah’ýn hakkýndan önce ödenir. Allah uðrunda savaþýp da ölen kimsenin, kul hakkýndan baþka bütün günahlarý affedilir. Kul hakký maalesef tövbe ile de, þefaat ile de düþmemektedir. Bütün bu ciddiyetine ve Yüce Allah’ýn, “Benim huzuruma kul hakký ile gelmeyin!” uyarýsýna raðmen toplumumuzdaki bu vurdumduymazlýðý neyle izah edebiliriz? Ýslam ahlakýnýn bir ayaðýnýn “Allah’a itaat”, diðer ayaðýnýn ise “mahlukata þefkat ve merhamet” olduðunu nasýl unutabiliriz? Bunu içselleþtiren bir kiþi býrakalým kulu, hayvan ve cansýz hakkýna bile oldukça dikkat eder, örneðin hayvanlarýný aç-susuz býrakamaz, onlara fazla yük yükleyemez, eþyayý hor ve pis kullanamaz! Böyle bir anlayýþ ve davranýþ, Ýslam'ýn “temizlik” ve “merhamet” medeniyeti olmasýnýn bir gereðidir.

Öyleyse iyi bir Müslüman, Allah’a karþý görevlerinin yaný sýra insanlara karþý görevlerine ve özellikle de kul hakkýna karþý da oldukça duyarlý olmalýdýr. Yaptýðýmýz her ibadet bizi kul hakkýndan korkma ve o konuda dikkatli olma seferberliðine itmelidir. Bir kimseden haksýz olarak alýnan bir kuruþu, sahibine geri vermenin, yüzlerce lira sadakadan kat kat daha sevap olduðu unutulmamalýdýr. Günümüzde madde, menfaat, hýrs ve gaflet karýþýmý kavga ikliminde, kulluk bilinci zayýflamýþ, hâliyle kul hakký da neredeyse hatýrlanmaz olmuþtur. Dinimizde bu kadar önemli yer tutan “Kul Hakký”na büyük bir titizlikle önem verelim. Bunu yapýnca bilelim ki, hem dünyadaki itibarýmýz artacak, hem de ahrette ilahî hesap günü iþimiz daha kolaylaþacaktýr.

 

Bu yazý 3291 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

10 Sevvâl 1445 |  19.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Mallarýnýz ve çocuklarýnýz sizin için ancak bir fitne (bir deneme)dir. Allah ise, büyük ecir (en güzel karþýlýk) O'nun katýnda olandýr.

( Tegâbün sûresi - 15)

Bir Hadis

Ebu Hureyre (r.a.) anlatýyor:

Hz. Peygamber (s.a.v.) þöyle buyurdu:

"Ýslam garib olarak baþladý, tekrar baþladýðý gibi garib hale dönecektir.

Gariblere ne mutlu!"





Müslim, Ýman 232

Bir Dua

O Allah ki, O'ndan baþka ilah yoktur. Gaybý da, müþahede edilebileni de bilendir. Rahman, Rahim olan O'dur.
O Allah ki, O'ndan baþka ilah yoktur. Melik'tir; Kuddûs'tur; Selam'dýr; Mü'min'dir; Müheymin'dir; Aziz'dir; Cebbar'dýr; Mütekebbir'dir. Allah, (müþriklerin) þirk koþtuklarýndan çok yücedir.
O Allah ki, yaratandýr, (en güzel bir biçimde) kusursuzca var edendir, 'þekil ve suret' verendir. En güzel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olanlarýn tümü O'nu tesbih etmektedir. O, Aziz, Hakimdir.

Allah'ýn Sýfatlarý (Haþr Suresi 22-24)

Hikmetli Söz

Sadýk dost, arkadaþýnýn hüzün ve sevinçte ortaðý olandýr.


Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com