Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 276
Toplam 15240637
En Fazla 20355
Ortalama 2607
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Haccýn sembolik anlamý

Hac, dýþ görünüþü itibarýyla sembolleri andýran, gerçekte ise çeþitli ruhi eðitimleri saðlayan birbirinden farklý davranýþlarýn toplamýndan ibarettir.
05/10/2012

Her dinin kendine özgü inançlarý, deðerleri, kavramlarý ve sembolleri vardýr. Yüce Allah Kur’an-ý Kerim’de, Safa ile Merve’yi “þeair” olarak say-mýþ (Bakara,158.); “hurumat” ve “þeair” olarak yâd ettiði hac kurbanlarýna tazimin gerekliliðini açýkça vurgulamýþtýr. (Mâide, 110; Hac, 30, 32, 36.)

Bilindiði gibi, kutsal metinlerde nasýl bir takým teþbih, mecaz, kinaye vb. simgesel ifadeler yer alýyorsa, dinî pratiklerde de ayný þekilde çe-þitli semboller, geçmiþteki bazý hatýralarýn canlandýrýlmasý gibi sembo-lik davranýþlar yer almaktadýr. Sözgelimi Kâbe’nin hemen yaný baþýnda mütevazý iki küçük tepecik olan Safa ile Merve’yi de, hac esnasýnda ke-silen “hedy kurbanlarýný” da “þeair” yapan þey, onlarýn sembolik anlam-larýndan baþka bir þey deðildir. Dolayýsýyla hac gibi neredeyse her bir menasiki sembolik ritüellerden oluþan ibadetlerin özünün, ruhunun yakalanabilmesi açýsýndan bu ibadetlerin sembolik yönlerinin üzerin-de durulmasý âdeta bir zorunluluktur.

Hac, dýþ görünüþü itibarýyla sembolleri andýran, gerçekte ise çeþitli ruhi eðitimleri saðlayan birbirinden farklý davranýþlarýn toplamýndan ibarettir. Bir semboller haritasýdýr hac ve bu sembollerdeki manalarý bilerek karar vermektir. Hac ibadeti baþtan sona sembollerle dolu bir ibadettir. Tavaf, sa’y, þeytan taþlama, Arafat’ta vakfe vb. hepsi sembolik ibadetlerdendir.

Hac, ruhun Allah’a yükseliþini temsil ettiðinden, Kâbe hedef deðil, bel-ki sonsuzluða ve bu manevi atmosfere geçiþin baþlangýcýdýr. Dýþtan bakýldýðýnda sembolik davranýþlar þeklinde gözüken hacdaki her iba-detin ve þeklin bir anlamý ve mümini eðitici ve bilinçlendirici bir yönü vardýr. Hac ibadeti esnasýnda bu anlam ve bilinci yakalayabilen, haccýn hikmetlerine nüfuz edebilen müminler, eski hata ve günahlarýndan arýnarak hayata yeni bir canlýlýk ve þuurla dönerler. Hac onlarýn haya-týnda kalýcý etkilere sahip bir dönüm noktasý olur. Hac, müminin kendi kendisinin farkýna varma sürecidir.

Kâbe’yi tavafta yedi þavt, Safa ile Merve arasýnda yedi sa’y ve þeytan taþlamada yediþer taþ atýlmasý da önemlidir. Arapçada yedi, yetmiþ ve yedi yüz rakamlarý çokluktan kinaye olarak kullanýlan rakamlardýr. Bu-nun anlamý, Kâbe’nin etrafýnda sembolik olarak yedi defa dönülecek-tir ama Allah’ýn rýzasýna erebilmek için pek çok defa dönülmelidir. Ora-da yedi defa sa’y yapýlacaktýr ama evlatlarýn hayatta kalabilmesi için zorunlu olan ab-ý hayatý, inancý, maneviyatý tedarik edebilmek için bir ömür boyu koþulacaktýr.

Hac yolculuðunun heyecan veren baþka bir tarafý da onun bir taraf-tan âdeta Hz. Ýbrahim’in asrýna veya Hz. Peygamber ve Sahabe asrýna, yani geçmiþe; diðer taraftan da hac sonrasýnda kazandýklarýyla gelece-ðe yapýlan bir yolculuk olmasýdýr. Yani bu yolcu, sanki bir zaman tüne-liyle Hz. Ýbrahim ve ailesine, asr-ý saadete gitmektedir.

Hacca gelenler, sosyal ve ekonomik statülerini gösteren dünyevi elbi-selerini, makam ve mevkilerini ortaya koyan üniformalarýný, zevklerini, kültürlerini ve karakterlerini yansýtan her türlü (süs, ziynet, makyaj vb.) göstergeleri býrakýp, Allah önünde herkesin eþit olduðunu sembolize eden iki basit giysiye bürünmüþ olurlar. Yani ihram ilk önce, Allah nez-dinde mal, mülk, madde ve metaýn bir hiç sayýldýðýný, bütün Müslü-manlarýn bu kutsal iklimde eþit ve kardeþ olduðunu ifade eder. Birini diðerinden ayrýcalýklý, üstün gösteren hiçbir emare yoktur. Artýk dün-yevi elbiseler çýkartýlmýþ, sadece kimlikler, kiþilikler ortaya konulmuþ-tur. Baþý açýk, yalýn ayak, aç ve muhtaç, yokluk ve yoksulluk görüntü-sü içinde, hiçliðini ortaya koymuþ bir vaziyette girer harem bölgesine.

Hac, dünyada iken sembolik olarak kefenlerin giyildiði, Allah’ýn huzuruna gidildiði, âdeta bir sorgulamadan geçildiði bir mahþerdir. Beyaz kefenlere bürünen dünyanýn dört bir tarafýndan gelen Müslümanlar, âdeta ölüm ve ötesi hayatýn bir provasýný gerçekleþtirirler hacda. Sta-tüleri ne olursa olsun, bütün Müslümanlar ayný kýyafetler içinde, kar-deþliklerini ve Allah’ýn huzurunda eþit olduklarýný gösterirler bedenle-riyle. Ýhramla ölümü tadarlar, Arafat’ta diriliþ ve mahþeri yaþarlar ve bu ruh ile Allah’ýn huzuruna çýkarlar. Kýsaca “ölmeden önce ölme” bilincini, manevi diriliþi kazanmaya çalýþýrlar. Böylece onlar, önemli bir irade eg-zersizi yapmak suretiyle ilahi iradeye boyun eðmeye hazýr olduklarýný kendilerine telkin ederler.

Hacer-i Esved’i selamlama, Allah’a vermiþ olduðu ahdi yenileme anla-mýna gelmektedir. Ruhlar âleminde verdiði kulluk sözünü, amelleriyle ortaya koyduðu iman akdini bu defa Beyit’te, Beyt’in sahibinin önünde tekrar ikrar eder. Ýbn Abbas’tan nakledilen bir rivayete göre Hacer-i Esved, Allah’ýn sað elini temsil eder ve Allah onunla musahafa eder.

Ýþte Hacer-i Esved’i selamlama, ahdi ve bey’atý tazelemeyi, tekrar tekrar sözünde durmayý sembolize eder.

Safa ile Merve arasýnda yapýlan sa’y, bir arayýþtýr. Týpký Hacer validemi-zin kýzgýn güneþin altýnda susuzluktan kývranan biricik Ýsmail’ine hayat verecek suyu arayýþý gibi. Ve orada hacý, Hacer rolünü canlandýrýr. Yedi defa canla-baþla, hayli telaþla, heyecanla arayacaktýr o mana suyunu, Ýsmail’lerini kurtaracak olan ab-ý hayatý. Memleketinde býraktýðý ciðer-parelerinin açlýðýný, susuzluðunu giderecek olan o hayat suyunu arar. Hz. Hacer’in Ýsmail’i, nasýl Cebrail’in yerden çýkardýðý su ile kurtulmuþ-sa, bizim Ýsmail’lerimiz de yine Cebrail’in semadan getirdiði ab-ý hayat ile yani Kur’an ile kurtulacaktýr. Ýþte bu duygu ve düþüncelerle yapý-lan bir sa’y, sembolize ettiði arayýþýn amacýný gerçekleþtirecektir. Ora-da bu arayýþýn ne kadar çok yapýlmasý gerektiðinin ifadesi olarak yedi defa koþarsa da, aslýnda nesillerinin muhtaç olduðu o kurtuluþ suyu için yedi defa deðil, yetmiþ defa hatta yedi yüz defa koþuþturur, araþtý-rýr, soruþturur.

Arafat’ta diðer müminlerle bir arada bulunan, kýyafetiyle artýk bu dün-yayý terk ettiðini gösteren mümin, haþir ve hesaba çekiliþ sahnesini temsili bir þekilde yaþayarak sorumluluðun ve hesaba çekilmenin id-rakine varýr. Allah’ýn huzurunda durmanýn manasýný, makam, servet ve ilim gibi üstünlüklerin gerçek deðerinin hesaba çekileceði zaman or-taya çýkacaðýný anlar ve üstünlüðün sadece takvada olduðunu kavrar.

Sevgili Peygamberimizin ifadesiyle “Hac, Arafat’týr” yani ârif olmaktýr, marufa, marifete, marifetullaha ermektir. Diriliþi, mahþeri, mahkeme-i kübra öncesi bekleyiþi, ölmeden önce ölmeyi, hesaba çekilmeden önce muhasebe yapmayý bilmektir. Arif olan anlar, Arafat’ý idrak eden hacý olur, Arafat’ý kavrayan marifeti bulur. Arafat, arif olma yeridir. Ara-fat marifeti yakalama yeridir. Arafat önce kendini bilme, kendini bulma deneyimidir.

Vakfe, duruþ ve bekleyiþ demektir. Arafat vakfesi, bir yandan insanýn dünyaya ayak basýþýný, diðer yandan ise kýyamette Allah’ýn huzurun-da bekleyiþini hatýrlatýr. Vakfe, uzun soluklu bir duruþtur, sabahtan ak-þama kadar heyecanla, korku ve ümit arasý bir bekleyiþtir.

Arafat, mü-minin Rabbi’nin Bütün Müslümanlarýn kardeþ olduklarýný, Hz. Ýbrahim’in milleti olan tek bir din ve millet olduklarýný, yek vücut olduklarýný ispatlayan þanlý, asaletli bir duruþtur.

Þeytan taþlama, Hz. Ýbrahim’e engel olmaya çalýþan þeytaný kovmak amacýyla ona taþ fýrlatmasýný sembolize eder. Bir peygamber olarak ona þeytan gözükmüþ ve o da Rabbi ile arasýna girmek isteyen, kendi-sini engellemek isteyen þeytaný taþlamýþtý. Taþlama, bir anlamda þeyta-na karþý giriþilen bir savaþý sembolize eder. Attýðý her bir taþý, nefsine, þehvetine ve þeytana karþý fýrlatýr. Kulluðun ve sorumluluðun önünde engel olan þeyler her ne ise...

Kurban, bir taraftan hac görevlerini yerine getirebilmenin þükrünü eda etmek, bir taraftan da, þeytana karþý yapýlan savaþta elde edilen zaferi kutlamak demektir. Nasýl ramazan orucunu tamamlayýnca Ra-mazan Bayramý yapýlýyorsa, hac ibadetleri tamamlanýnca da hac kur-banlarý (Hedy) kesilmekte ve Kurban Bayramý kutlanmaktadýr. Kýsaca Arafat’ta bilgiye, Meþ’ar’da bilince, Mina’da sevgiye ve Cemerat’ta za-fere kavuþan hacý, kurban hedyi (hediyyesi) ile takvaya, takva ile de Allah’a ulaþmaktadýr.

Veda Tavafý, Allah ile karþýlaþýncaya dek yenilediði ahdine sadýk kala-caðý niyet ve düþüncesiyle Kâbe’ye veda ediþtir. Ziyaret tavafýyla hac tamamlandýðý için, bu tavaf âdeta bir mühür mesabesindedir. Þeytaný yenmiþ, nefsini dizginlemiþ, günahlarýndan arýnmýþ, imanýný ve ahdini yenilemiþ, kalbini her türlü olumsuz duygu ve düþüncelerden temiz-lemiþ bir vaziyette “kabul edilmiþtir” mührünü elde edebilme ümidiy-le yapar ziyaret tavafýný. Ziyaret tavafýnda, artýk “mebrur bir hac” yap-mýþ olduðu ümidi ile “annesinden doðduðu gibi baðýþlandýðý” inancý ile son yakarýþlarýný yapar Kâbe’nin etekleri etrafýnda. Artýk, her türlü kirden arýnmýþ, iman, marifet, bilinç, sevgi ve takva ile donamýþ terte-miz bir kalp ile yapar son tavafl arýný. Ve tekrar kavuþmak üzere gözyaþ-larýyla kutsal iklimden ayrýlýr.

Netice olarak bu iman ve bilinçle yapýlan hac, bir dönüþümdür, deði-þimdir. Âdeta silkinip yeniden kendine geliþ, ölen ruhun yeniden diri-liþidir. Hayat yolculuðunun hacdan sonraya kalan kýsmýný, yoldaki iþa-retlere çok daha dikkat ederek yol alýþ ve bu kazanýmlarla son menzile varýþtýr. huzurunda imanla, sebatla, umutla gerçekleþtirdiði bilinçli bir duruþtur. Vakfe, inananlarýn, nefislerine karþý, birbirlerine karþý, baþkalarýna karþý ortaya koyduðu vakarlý ve kararlý bir duruþtur.

 

Bu yazý 6131 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

8 Sevvâl 1445 |  17.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

O (Allah), size hayat veren, sonra sizi öldürecek, daha sonra da diriltecek olandýr. Þüphesiz, insan çok nankördür.


( Hacc Suresi - 66)

Bir Hadis

Peygamberimiz (s.a.s.) þöyle buyurmuþtur:

“Allah katýnda en sevimsiz olan helal, boþanmadýr”

(Ýbn Mâce, Talâk, 1)

Bir Dua

“Kulaðýmýn kötülüðünden, gözümün kötülüðünden, dilimin kötülüðünden, kalbimin
kötülüðünden, tenimin kötülüðünden sana sýðýnýrým.”

(Nesâî, Ýstiâze, 4)

Hikmetli Söz

Seven o kimsedir
ki, sevgilisinden ne
kadar düþmanlýk
görse yine
dostluðunu artýrýr.
Sevgilisinden
baþýna binlerce
sitem taþý gelse,
onlardan ancak
aþk binasýný
saðlamlaþtýrýr.


Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com