Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 2558
Toplam 15278707
En Fazla 20355
Ortalama 2610
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

DÝN KARDEÞLÝÐÝ VE ÖNEMÝ

"Mü’minler ancak kardeþtirler. Öyleyse kardeþlerinizin arasýný düzeltin. Allah’a karþý gelmekten sakýnýn ki size merhamet edilsin."
14/03/2013

 

En son din olarak gönderilen Ýslam'ýn temel hedeflerinden biri, toplumun barýþ, huzur ve esenlik içinde yaþamasýný saðlamaktýr. Bunun içindir ki Ýslamiyet, insanlarýn birbirlerine sevgiyle muamele etmelerini, birlik ve beraberlik ruhunu zedeleyecek, huzur ve barýþ ortamýný sarsacak davranýþlardan sakýnmalarýný emretmiþtir. Bu emre uymalarý halinde müminler arasýnda manevi bir kardeþlik meydana gelmiþ olacaktýr. Yüce Rabbimizin istediði ve Sevgili Peygamberimizin de ümmetine öðrettiði, uygulamasýný gösterdiði en önemli ahlaki ilkelerden biri kardeþliktir. Ýslam toplumunu oluþturan temel ilkelerden biri de iþte bu kardeþlik ilkesidir.

Ýslamiyet, farklý dilleri konuþan, çeþitli ýrklara mensup ve muhtelif coðrafi bölgelere ait insanlarý Ýslam potasýnda eritmiþ ve bu farklýlýklarýn ayrýþma sebebi olamayacaðýný tüm insanlýða ilan ve ispat etmiþtir. Allah Teâla buyuruyor ki;

"Ey insanlar! Þüphe yok ki, biz sizi bir erkek ve bir diþiden yarattýk ve birbirinizi tanýmanýz için sizi boylara ve kabilelere ayýrdýk. Allah katýnda en deðerli olanýnýz, O'na karþý gelmekten en çok sakýnanýnýzdýr..."1

Bu ilâhî düstur, insanlar arasýnda yaratýlýþ bakýmýndan fark olmadýðýný bildirmekte "Ýnsanlarýn Allah katýnda en deðerli olaný, O'na karþý gelmekten en çok sakýnandýr." ilkesi ile de insanlýðý iyilikte birbirleriyle yarýþmaya teþvik etmektedir.

Ýslam, bütün insanlarý bir gerçeðe; imana çaðýrmýþtýr. Hür iradeleri ile tevhide inanmýþ, hak ve hayýr üzerinde birleþmiþ olan bütün müminler birbirlerine kardeþtirler. Bu kardeþlik onlarý birleþtiren, onlara manevî hayat bahþeden bir ruh olmuþtur.

"Mü’minler ancak kardeþtirler. Öyleyse kardeþlerinizin arasýný düzeltin. Allah’a karþý gelmekten sakýnýn ki size merhamet edilsin."2 ayeti bu gerçeði ortaya koymaktadýr. Ayettin dikkat çektiði bir hususu burada hatýrlatalým:

Evet, müminler kardeþtirler; ilke olarak birbirlerine kardeþçe davranmalýdýrlar. Ancak bu ilkenin çiðnendiði muhtemel durumlarda, üçüncü kiþilere düþen görev, bu anlaþmazlýðýn olabildiðince kýsa bir sürede ortadan kalkmasýna saðlamaya çalýþmaktýr. Bu görevi yükleyen þey ise Allah’a karþý gelmekten sakýnma niteliðidir, takvadýr. Kur’an, ilahi merhamete kavuþmanýn yollarýndan birinin de bu olduðunu söylüyor.

Kardeþliði Zedeleyecek Tutum ve Davranýþlar

Yüce Allah, müminleri kardeþ ilân ettikten sonra, bu kardeþliði zedeleyen ve kardeþliðe zararlý olan kötü huylarý sýralayarak müminlerin bunlardan kaçýnmalarýný emretmiþtir.

Alay etmek, ayýplamak, kýnamak lakap takmak su-i zanda bulunmak, tecessüs yani baþkalarýnýn ayýp ve kusurunu araþtýrmak, dedikodu ve gýybet etmek, haset etmek, baþkalarýný çekememek gibi tutum ve davranýþlar toplum düzenini bozar ve müminler arasýndaki sevgi, birlik ve beraberliði zedeler, ortadan kalýrdýr.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) inananlarýn kardeþliði olgusunu birçok hadisinde vurgulamýþtýr. Bu konudaki bir hadisi þerif þöyledir:

 “Birbirinize buðz etmeyiniz, birbirinize haset etmeyiniz, birbirinize sýrt çevirmeyiniz. Ey Allah’ýn kullarý, kardeþ olunuz!"3

Yine, Resülullah;

"Müslüman, müslümanýn kardeþidir. Ona zulmetmez, haksýzlýk yapmaz, onu hasma teslim etmez.” 4 buyurarak ayný konuya dikkatimizi çekmektedir.

Din Kardeþliðinin Getirdiði Yükümlülükler

Kiþi, iman etmekle; din kardeþlerine hatta bütün insanlýða karþý bir takým sorumluluklar ile yükümlü hale gelir. Ýslam, bütün Müslümanlarý bir vücudun organlarý gibi manen birbirine baðlamýþ, böylece bütün Müslümanlar büyük bir ailenin fertleri gibi olmuþlardýr. Bu gerçeði ifade baðlamýnda Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) þöyle buyurmaktadýr:

"Birbirlerine merhamet etme, sevme ve þefkat gösterme hususunda müminleri bir vücut gibi görürsünüz. Vücudun azalarýndan biri rahatsýz olduðunda diðerleri da onunla birlikte uykusuzluk ve hummaya tutulurlar."5

Bu hadisteki kardeþlik mesajýný tam olarak algýlayabilen bir mümin, din kardeþinin sevinci ile sevinir, üzüntüsü ile kederlenir, ihtiyacý olduðunda ona yardým elini uzatýr. Taþkýnlýk ettiðinde ona engel olur; haktan uzaklaþýrsa ona doðruyu gösterir, zayýf ise yardým eder, korku içinde ise huzur ve güvene eriþmesine yardýmcý olur. Kendisinin arzuladýðý iyiliklere mümin kardeþini de layýk görür. Kardeþinin onur ve þerefini, mal ve namusunu kendi onur ve þerefi, mal ve namusu gibi korur. Böyle olunca da aralarýnda þefkat, sevgi ve merhamet meydana gelir. Bu sayede bütün Müslümanlar birlik ve beraberlik içinde olurlar. Kardeþliðin gereðini yerine getirmiþ olurlar.

Bu gerçeðe sevgili Peygamberimiz (s.a.v) þöyle deðinmiþlerdir:

"Mümin mümine karþý, parçalarý birbirini baðlayýp saðlamlaþtýran bina gibidir."6

Yukarýda sözünü ettiðimiz ilkeler, insanlarýn gönüllerini birleþtiren, toplumu bütünleþtiren prensiplerdir. Müslümanlar bu prensiplerin deðerini bilmeli ve bunlara uymada titizlik göstermelidir.

Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþma

Ýfade ettiðimiz gibi Din kardeþliðinin gereklerinden biri de sosyal yardýmlaþma ve dayanýþmadýr. Sevgili Peygamberimiz (s.av) buyuruyor :

"Siz iman etmedikçe cennete giremezsiniz ve siz birbirinizi sevmedikçe de iman etmiþ olmazsýnýz."7 Bu hadis-i þerifte, toplum dayanýþmasýnýn gereði en güzel þekilde ortaya konulmaktadýr. Bunun en canlý örneði Mekke’den hicret eden Müslümanlarla Medineli müslümanlar arasýnda Peygamberimizin hicretin ilk yýlýnýn ortalarýnda ilan ettiði kardeþliktir.

Müslümanlar Mekke'den Medine'ye hicret ettiklerinde Medine'de Evs ve Hazreç adlarýnda iki Arap kabilesi yaþýyordu. Bu kabileler câhiliyye döneminde birbirlerine karþý son derece düþmanca davranýyorlardý. Aralarýnda savaþlar çýkmýþ, bu savaþlar aralýklarla 120 yýl devam etmiþti. Bu savaþlarýn en þiddetlisi, Hz. Peygamber’in Medine’ye hicretinden önce tam beþ yýl devam etmiþ olan “Buas Savaþý” idi. Bu savaþta her iki kabile de büyük kayýplar vermiþti. Yahudiler adý geçen kabileleri sürekli olarak savaþa tahrik ediyorlar, aralarýndaki düþmanlýðý kýzýþtýrýyorlardý. Bu durum Hz. Peygamberin Medine’ye hicret edip bu iki kabilenin müslüman olmasýna kadar devam emiþtir. Yüce Allah rahmet edip Ýslam sayesinde bu iki kabilenin arasýndaki düþmanlýðý giderdi, kalplerini birleþtirdi. Hep beraber “Allah’ýn ipi”ne sarýldýlar. Allah’a imandan baþka hangi bað onlarý bu þekilde birleþtirebilirdi? Hangi kuvvet onlarý kaynaþtýrabilirdi?

Yüce Rabbimiz Evs ve Hazreç kabileleri arasýnda önceden meydana gelen olaylara da iþaret ederek Ýslam’ýn müminlere kazandýrdýðý din kardeþliði nimetini þöyle hatýrlatýyor:

 “Hep birlikte Allah’ýn ipine (Kur’an’a) sýmsýký sarýlýn, ayrýlýp bölünmeyin ve Allah’ýn üzerinizdeki nimetini hatýrlayýn. Hani siz birbirinize düþmandýnýz, Allah kalplerinizi birleþtirdi de O’nun nimetiyle kardeþ oldunuz. Siz bir ateþ çukurunun tam kenarýndaydýnýz. Allah sizi ondan kurtardý...” 8

Müslüman olma þerefine eren her insan, mümin kardeþine ve diðer insanlara karþý sorumluluklar yüklenmiþ olur. Bu sorumluluklarýn gereðini yerine getirmek durumunda olduðunu unutmamalýdýr. Buna göre müslüman, yakýn uzak bütün Müslümanlarýn problemlerini dert edinmeli ve bu konuda kendisine ne gibi görevlerin düþtüðünü, neler yapabileceðini düþünmeli ve gereðini yapmalýdýr. Müslümanýn toplum hayatýnda "nemelazýmcýlýk" yoktur.

Nitekim Sevgili Peygamberimiz (s.a.v): "Tüm Müslümanlarýn derdini kendine dert edinmeyen onlardan deðildir."9 Buyurmuþlardýr.

Bu sorumluluðu hissedip gereðini yapmak insani ve huzurlu ve bir toplum hayatýna eriþmenin þartlarýndan biridir. Böyle bir tutum ayný zamanda bütün insanlýðýn mutluluðuna hizmet edecektir.

Sosyal Dayanýþma

Ýslam'ýn öngördüðü sosyal yardýmlaþma ve dayanýþmanýn biri maddi, diðeri manevi olmak üzere iki yönü vardýr.

Maddi yardýmlaþma ve dayanýþma hususunda Ýslam'ýn emri þudur: Müslüman, ihtiyaç sahibi olan kardeþine yardým elini uzatacaktýr.

O, darda kalana yardýmcý olur,

Zorluk içinde olaný geniþliðe çýkarýr,

Korku içinde olana güven verir,

Aç olaný doyurur,

Toplumun yararýný saðlamak için üzerine düþen görevi, hatýrlatmaya gerek kalmadan yerine getirir.

Bu hususta Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) þöyle buyurmuþlardýr:

"Kim bir mü'minin dünyevi kederlerinden birini giderirse, Allah da onun kýyamet günü kederlerinden birini giderir. Kim bir müslümanýn kusurunu örterse, Allah da onun dünya ve ahirette kusurlarýný örter. Kiþi kardeþine yardým ettiði sürece Allah da ona yardým eder.”10

Ýnsanlýk, bu prensiplerden daha adil ve güzel olanýný, Ýslam'dan baþka bir yerde görmüþ deðildir.

Geçmiþteki Müslümanlar, nezih yaþayýþlarý ile kendilerini takip eden nesillere ve bizlere bu hususta çok güzel örnekler sunmuþlardýr.

Sosyal Yardýmlaþmanýn Ahlaki Boyutu

Sosyal yardýmlaþma ve dayanýþmanýn bir diðer yönü de ahlâkîdir. Bütün Müslümanlar birbirlerine karþý bilgi öðretme, iyi ve doðru olaný gösterme, güzel öðütler verme ve birbirlerini aydýnlatýp, çirkin ve zararlý olan þeylerden men etme göreviyle yükümlüdürler. Bu görev Kur'ân-ý Kerîm'de, "Marufu emretmek, münkerden nehy etmek" olarak adlandýrýlmaktadýr.

"Mü’min erkekler ve mü’min kadýnlar birbirlerinin dostlarýdýr. Ýyiliði emreder, kötülükten alýkoyarlar..."11

Ýslam bu görevle bütün müminleri yükümlü kýlmýþ, böylece onlarýn birbirlerine yardýmcý olmalarýný saðlamýþtýr.

Müslüman, Baþkalarýnýn Hukukuna Saygýlýdýr

Müslüman, baþta mümin kardeþleri olmak üzere bütün insanlarýn hakkýna saygý gösteren ve onlara zarar verecek davranýþlardan sakýnan kimsedir. Bu sebeple, kendimiz için sevip arzuladýðýmýz þeyleri mümin kardeþimiz içinde arzu etmek suretiyle Rabbimizin ve birlikte yaþadýðýmýz insanlarýn rýzasýný kazanmalý ve aramýzdaki kardeþliði en ulvi noktaya çýkarmalýyýz.

Kardeþlik, karþýlýklý sevgi-saygý ve toplumsal dayanýþmaya, her zaman ihtiyacýmýz olduðunu unutmamalýyýz. Dinimizin öngördüðü dayanýþma ve kardeþliðin tesisi kadar, korunmasý ve sürdürülmesi de önem arz etmektedir.

Din kardeþi olmak didiþmeyi deðil dayanýþmayý, aldatmayý deðil paylaþmayý, umursamazlýðý deðil diðerkâm olmayý gerektirir. Bu nedenle, kin, haset, gýybet, dedikodu, ön yargý, insanlarýn gizli yönlerini araþtýrmak ve onlarý çekiþtirmek gibi insani iliþkilerimizi bozacak her türlü kötü tutum ve davranýþtan sakýnmamýz gerekmektedir.

Ayný Dine inanmýþ, ayný kýbleye yönelmiþ, ayný Peygambere ümmet olmuþ ve ayný kitaba inanmýþ bizlerin birbirinden ayrýlmasý aðýr vebal gerektiren bir durumdur.

Beþ vakit namaz kýlmak için camiye gidip, ayný safta omuz omuza nasýl kenetlenerek Rabbimize yöneliyor isek, sosyal hayatta da birbirimize öyle kenetlenmeli, birbirimizi sýkýntýya düþürecek tavýrlar takýnmak yerine, içimizdeki sevgiyi pekiþtirecek, gönlümüzü birbirimize açacak prensipleri hayatýmýza aktarmalýyýz.

Bu sebeple haset, kin, düþmanlýk gibi dinimizin yasakladýðý çirkin davranýþlarý bir tarafa býrakmalý, merhamet, þefkat, sevgi, dostluk gibi güzel davranýþlarý yaþantýmýzýn bir parçasý haline getirmeliyiz.

 

Dipnotlar

1 Hucurât, 49 / 13.

2 Hucurât, 49 / 10.

3 Buhârî, Edeb, 62 / 2, VII / 91.

4 Buhârî, Mezalim, 46 / 3, III / 98; Müslim, Birr, 45 / 58, III / 1996.

5 Buhârî, Edeb, 27 / 4, VII / 77.

6 Buhârî, Salât, 88, I / 123.

7 Müslim, Ýman 22, 1, I / 74.

8 Âl-i Ýmrân, 3/103.

9 Hâkim, Müstedrek, Rekâik (7889) , IV / 352; Aclunî, Keþfü'l-Hafâ, Hadis No: 2617.

10 Tirmizi, Sünen, Hudud, 15, 3, IV / 34.

11 Tevbe, 9 / 71.

 

Bu yazý 3399 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

16 Sevvâl 1445 |  25.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirramanirrahim

Rabbin, kendisinden baþkasýna asla ibadet etmemenizi, anaya-babaya iyi davranmanýzý kesin olarak emretti. Eðer onlardan biri, ya da her ikisi senin yanýnda ihtiyarlýk çaðýna ulaþýrsa, sakýn onlara “öf!” bile deme; onlarý azarlama; onlara tatlý ve güzel söz söyle. Onlara merhamet ederek tevazu kanadýný indir ve de ki: “Rabbim! Týpký beni küçükken koruyup yetiþtirdikleri gibi sen de onlara acý.” Rabbiniz, içinizde olaný en iyi bilendir. Eðer siz iyi kiþiler olursanýz, þunu bilin ki Allah tövbeye yönelenleri çok baðýþlayandýr.




( Ýsra Suresi - 23)

Bir Hadis

Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) eve girerken ve çýkarken besmele çekmiþ, selam vermiþ ve dua etmiþtir. Peygamberimiz (s.a.s.)’in genellikle evden çýkarken yaptýðý dualardan biri þöyledir: “Bismillah tevekkeltü alallâh. Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh”. “Allah’ýn ismiyle evimden çýkýyorum. Bütün iþlerimde Allah’a dayanýyor, O’na güveniyorum. Güç ve kuvvet ancak Allah’ýn yardýmýyla olur.”

(Tirmizî, 3/151, H. No: 3426)

Bir Dua

Hz. Peygamber (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur:

“Kulaðýmýn kötülüðünden, gözümün kötülüðünden, dilimin kötülüðünden, kalbimin kötülüðünden, tenimin kötülüðünden sana sýðýnýrým.”

(Nesâî, Ýstiâze, 4)

Hikmetli Söz

Kendi elinle vereceðin bir akça, senden sonra verilecek yüz akçadan daha deðerlidir.

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com