Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 5043
Toplam 15281192
En Fazla 20355
Ortalama 2610
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 

 
ÝDEOLOJÝK EÐÝTÝM SÝSTEMÝ VE SONUÇLARI
02/07/2009 - 11:32
 
Abdulhamit Kahraman
Eðitim, dünyanýn en zor, ama önemli, en zahmetli ama en gerekli, ve uzun vadeli insan yetiþtirme disiplinidir. Eðitilmiþ insan, faydalý, düzgün ve doðru insandýr.

   Eðitilmemiþ insan ise, zarar görmüþ ve zarar veren insandýr. Eðitimi yanlýþ, yanlý ve ideolojik olan insan, kafasý kendisinin ama içi baþkasýnýn olan insandýr. Hayatý kendisinin, ama ölçüleri baþkasýnýn olan insandýr. Duygularý, düþünceleri ona öðretilen kadardýr. Kendisine ait olaný çok fazla olmayan, sürekli yönlendirilen, sorgulamasý, düþünmesi olmayan, ona kabul ettirilenden baþkasýna inanmayan hatta dönüp bakmayan insandýr. Ýdeolojik eðitime maruz kalmýþ insan, fýtratdan uzaklaþtýrýlmýþ, baþkalaþtýrýlmýþ insandýr.

 

ÝDEOLOJÝK EÐÝTÝM NEDÝR?

      Belli ideologlar tarafýndan belirlenmiþ, kendisine özgü anlayýþý, sistemi, hayat felsefesi ve belli bir hedefi olan, eleþtiriye ve alternatife kapalý, dayatmacý, tektipçi bir nesil yetiþtirmeyi amaçlayan, fýtrattan uzak bir eðitim sistemidir.

     Ýdeolojik eðtimi amaçlayan insanlarýn asýl varmak istedikleri hedef, kendi gibi düþünen, kendi gibi anlayan, kendi gibi inanan ve kendi gibi yaþayan insanlar yetiþtirmek. Adeta kendilerinin kolonlanmýþ birer robot kopyalarýný üretmek ve onlara bakýp mutlu olmak.

 

ÝNSAN NEDÝR?

      Rahman’ýn önemseyerek yaratýp kendi ruhundan üflediði, içinde bir çok olumlu özelliði ve olumsuz özelliði barýndýrabilen iyiye yönelirse ve iyi eðitilirse çok iyi olan, kötüye yönelir ve kötü eðitilirse se çok kötü olan, Allah’ýn yeryüzündeki halifesi olan bir varlýktýr. Ýþte bu yüzden eðitim dünyanýn en önemli iþidir. Ýnsanýn doðru, fitri ve iyi eðitilmesi, geleceðin doðru, fýtri ve iyi olmasý demektir. Aksi durumda ise insanlýðýn geleceðinin kötü olmasý demektir.

      Bugün dünyada kan döken insanlar hep, fýtrattan uzak eðitilmiþ insanlardýr.

      Bugün dünyada zulüm yapan insanlar hep, fýtrattan uzak eðitilmiþ insanlardýr.

      Bugün dünyada baský yapan insanlar hep, fýtrattan uzak eðitilmiþ insanlardýr.

 

ÝDEOLOJÝK EÐÝTÝMÝ BESLEYEN UNSURLAR NELERDÝR?

 

1– Yanlýz kendini Önemseme

     Ýdeolojik eðitim, yanlýz kiþinin öz nefsini esas alýr. Rasyonalistir, akýlcýdýr, ruha önem vermez, hatta reddeder. Bireyin nefsi özgürlüðünü mutlak esas alýr. Ben merkezci ve hazcýdýr. Geçici olanla ilgilenir, kalýcý ve baki olana itibar etmez. Þahsiyet oluþumunu baz alacaðý yerde, nefsi büyütmeyi ve nefsin isteklerini esas alýr.

 

2– Yenilmiþlik Psikolojisi (Kompleksler)

     Kompleksler, zihinde oluþturduðumuz çukurlardýr. Ýnsan maðlup oldukça, yada yenik düþtükðüne inandýkça, komleksler oluþur. Kopleksler, hem bireysel hemde toplumsal olur. Bireysel kompleksler en fazla kiþinin kendisine zarar verir. Ancak toplumsal kompleksler, o toplumda daha sonra gelecek neslinde komleksli olmasýna yol açar.

      Bu anlamda ideolojik eðitim kopleksli toplumlarda daha çok ortaya çýkar. Kendi içi çukurlarla ve yaralarla dolu insanlar, yeni gelen nesillerde de o yaralarýn ve çukurlarýn olduðunu zannederler. Komleksli insanlarýn her þeyleri abartýlý olduðu gibi, eðitimleride abartýlý ve sancýlýdýr.

 

3– Tartýþýlamazlýk (Özgüven Eksikliði):

     Ýdeolojik eðitim, tartýþmaþa, sorgulamaya, alternatife kapalý ‘ideolojik dogmalardan’ oluþan tektipçi bir anlayýþtýr. Ýdeolojik eðitimde yukarýdakiler neye karar vermiþ ise aþaðýdakiler ona tâbi olmaya mecbudur. Ýdeolojik eðitimin tartýþmaya kapalýdýr. Adeta kendi gölgesinden korkar. Bu bir öz güven eksikliðinin sonucudur. Ýnandýðý batýl anlayýþlara güvenleyenler, onlarý tartýþmaya açmazlar.

4– Topluma Suni Modeller ve Hedefler Sunma:

     Hakiki olmayan herþey sunidir. Ýdeolojik eðitim, toplumlara hiçbir zaman gerçek ve doðru modeller ve hedefler sunamazlar. Çünki model ve hedef demek, örnek alýnmasý gereken, arkasýndan gidilmesi gereken deðerler ve kiþilerdir. Ancak suni modeller ve hedefler, reel ve kabul edilebilir karþýlýðý olmayan sonradan üretilmiþ objelerdir. Dolayýsý ile ideolojik eðitimin sunduðu modeller ve hedefler her zaman kendi gibi tabii ve fýtrî olmaktan uzaktýr.

 

ÝDEOLOJÝK EÐÝTÝMÝN NÝHAYÝ HEDEFLERÝ NELERDÝR?

 

1– Kendi Gibi Düþünen Tek Tipçi Bir Nesil Yetiþtirmek:

     Ýdeolojik eðitimlerin birtek amacý vardýr, kendi inanç sitemine inanan, bu inanç sisteminin ilel ebet ayakta kalmasý için mücadale edebilecek ‘kendigibileþtirilmiþ’ bir nesil oluþturmak.

2– Düþünmeden ve Sorgulamadan Yaþama:

     Ýnsan okur, araþtýrýr, sorgular ve düþünür. Ýnsan ancak düþününce anlar. Düþünmeyen sorgulamayan insan, kendisi olamaz, baþkalarýnýn olur. Kolay yönlendirilir, kolay doldurulur, kolay þekillendirilir. Ýdeolojik eðitimi hedefleyenler bunu çok iyi bilirler.

     “Fazla düþünmesin, ancak bizim istediðimiz kadar ve bizim istediðimizi düþünsün”derler. Çünkü nesil düþünmeye baþladýðýnda, zihin açýlýr. Zihin açýldýðýnda sorgulama ve gerçeði bilme isteði ortaya çýkar. Artýk kolay þekillenmesi mümkün olmayan, hakikata arzulayan bireyler oluþmalya baþlamýþ demektir.

3– Batýla ve Anlamsýza Tutku ve Baðýmlýlýk:

    Batýl, içi boþ ve anlamsýz olan demektir. Bir nesil eðer anlamsýz ve içi boþ olanla ilgilenirse, anlamlý ve içi dolu olandan uzak duracak demektir. Bu da kolay yönlendirilebilen, kolay ikna edilebilen,içi boþ bir neslin yetiþmesi anlamýna gelir. Ýþte ideolojik eðitimi hedefleyen zihniyetin nihayi hedefi budur. Tüm hedefler bunun üzerine kurulmuþtur.

     “Anlamsýza yüzünü dönen, anlamlý olana sýrtýný dönmüþ demektir”.

4– Ýnançsýzlaþtýrma ve Fýtrattan Uzaklaþtýrma:

    Ýdeolojik eðitimler, kendi batýl inanç  anlayýþýnýn dýþýndaki inanýþlara soðuk ve mesafeli dururlar. ‘Kendigibileþtirme’ projesinin bir sonucu olarak yetiþtirdiði insanlarý önce inançsýzlaþtýrma ve sonra fýtrattan uzaklaþtýrmayý esas alýrlar.

     Onlara göre dini duygularý ve inançlarý zayýf insanlar, kendine en yakýn insanlardýr.

Çünkü bir insan dinden ve fýtrattan ne kadar uzaklaþýrsa, kendi sistemine o kadar yaklaþacaktýr.

     Ýþte amaçlanan eðitimin asýl hedefide de budur.

5– Kiþinin Kendine (Nefsine) Tapmasý:    

     Ýdeolojik eðitim, fýtrata, öze, maneviyata ve kalbiliðe kapalýrdýr. Dolayýsý ile nefsiliði esas alan nefsiliði önceleyen, nefis merkezli, ben merkezci (egosantrik) nesillerin yetiþmesini amaçlayan bir eðitim sistemidir.

      Böyle bir eðitimde yetiþmiþ bireyler için baþkasý yoktur. Biz yoktur, paylaþmak yoktur. Yardýmlaþmak yoktur. Baþkasýný düþünme yoktur. Ancak kendisi vardýr. Ben merkezci ve bencildir. Sonuçta insan artýk kendi nefsine tapan bir birey haline gelir.

 

ÝDEOLOJÝK EÐÝTÝMÝNDEN KORUNMA YOLLARI:

 

1– Öz Kültürü Oluþturma, Fýtratý Koruma:

     Allah Resulu (s.a.v.) bir hadisi þerifinde: Her doðan çocuk islam fýtratý üzerine doðar. Onu anne babasý, mecusi, ateþperes, yada ehlikitap yapar, diyor. Bu sahih hadis meselenin özünü gayet iyi ortaya koyuyor. Eðer bir anne baba doðru bilgi ve doðru bilinç verirse o çocuk bizim olur. Yok ilgilenmez, önemsemez ise o çocuk baþkasýnýn olur. Artýk kimseye duygusal olarak kýzmaya ve söylenmeye hakkýmýz olmaz.

     Ýslam alimlerine göre bir çocuk dört yaþýndan itibaren ciddi olarak eðitilmeye baþlar. Yedi yaþýna kadar yaklaþýk üç uzun yýl var demektir. Eðer bu üç yýlý çok iyi planlý programlý ve sistemli olarak öz kültür ve fýtrat eðitimine ayýrýlýrsa, o çocuklar ilerde baþkasýnýn oyuncaðý ve uydusu olmayacaktýr. Bu konuda anne ve babalara çok ciddi iþ düþmektedir. Görevden kaçan sonuçlarýna þikayet etmeye hakký yoktur.

      Çocuklar okula baþladýktan sonra tamamen iç eðitimlerini býrakýlmalýmý? Tabiki hayýr. Eðer mevcut eðitim devam ediyorsa bizimde iç eðitimimiz devam etmelidir. Bilgisayarlarýmýzda nasýl ki anti vürüs programlarý oluyor ve sýk sýk bilgisayarýmýzý vürüs taramasýndan geçiriyorsak, çocuklarýmýzda akþam okuldan gelince karþýmýza alýp manevi antivürüs taramasýndan geçirmeliyiz. Buna üþenen ve bunu yapamayan anne babalar ilerde çocuðunu kaybedebilecektir. Bu yüzden bu hassas konuda tüm anne babalar son derece duyarlý olmalýlar. Çocuklarýmýzýn öz eðitimine son derece önem vermeli bu konuda birçok kitaplar okumalý ve araþtýrmalar yapmalýyýz.

2– Komplekslerden Kurtulma ve Ýrade Eðitimi:

     Yazýmýzýn baþýnda da belirttiðimiz gibi, komleksli insanlar zinninde ve yüreðinde kendince çukurlar oluþturmuþ insanlardýr. Bu çukurlar eðer düzeltilmez ise bir ömür boyu kiþi ile beraber gelir ve sürekli ona ayak baðý olur. Komlekslerden arýnmýþ bir insan, idealalist olmaya aday bir bireydir. Komlekslerden kurtulmak ancak düzgün ve güçlü bir manevi irade eðitiminden geçerek olabilir. Ýdeolojik eðitimler insanlarý kopleksli hale getirirler. Bize düþün ise güçlü bir manevi irade eðitimi ile bu hastalýktan arýnmak, topluma hedef sahibi þahsiyetler sunabilmektir.

3– Þahsiyet ve Terbiye Onarýmý:

     Þahsiyet, bir kiþinin en güzel en kalýcý, en doðru ve en ona özel elbisesidir. Þahsiyeti olmayan bireyler, silik ve uydu olan insanlardýr. Þahsiyeti olan insanlar bozuk ve yanlý tüm ideolojik eðitimlere karþý zýrhýný giymiþ insanlardýr. Þahsiyet insaný tüm manevi hastalýklardan ve ruhi yaralanmalardan koruyan bir elbisedir.

       Olgun bir þahsiyet ancak doðru bir manevi terbiye ile saðlanabilir. Bu bilinçte olan tüm anne ve babalar çocuklarýný eðitirken iki þeye çok dikkat etmeliler.

1- Allah sürekli bizi görüyor ve tüm yaptýðýmýza þahit oluyor bilinci

2- Kendisine verilen ve ona ait olan her þeyi paylaþma bilinci

       Bu iki önemli konu sürekli diri tutulursa, çocuklarýmýz -Allah’ýn izni ile- fýtrat üzere giden salihlerden ve salihalardan olacaktýr inþaþallah.

      Alah’ýn sürekli kendisini gördüðü bilinci ile yaþayan insan her düþüncesine ve her eylemine titizlikle dikkkat eden, ölçüp biçen insandýr. Ahiret bilinci bir insan için en önemli otokontrol mekanizmasýdýr. Ahirete iman ederek yaþayan insan, bir gün yaptýðý her þeyin mutlaka hesabýný vereceði bilinci ile yaþayan insandýr. Ýþte bu insan ideal ve düzgün insandýr.

      Paylaþma bilincine gelince; Paylaþmak insaný olgunlaþtýran, kiþiyi benmerkezcilik hastalýðýndan koruyan, bencil yetiþmesine engel olan, insaný nefsilik çukurundan çýkarýp, kalbilik zirvesine ulaþtýran yegane erdemdir. Paylaþan insanlar içten olurlar. Paylaþan insanlar samimi olurlar. Paylaþan insanlar özverili olurlar. Paylaþan insanlar ahiretini zenginleþtirirler.

      Paylaþan insanlar Allah’a yaklaþan insanlardýr.

  

     [email protected]

 

 


Bu Makale 4873 defa okunmuþtur

 

Yazdýr

YAZARIN DÝÐER YAZILARI

©

27/02/2023 - 09:24 DEÐERLÝ HOCALARIM

©

28/09/2022 - 14:27 TEKFÝRCÝ..

©

31/01/2022 - 10:18 CÂMÝLERÝMÝZ BU TOPLUMA NE KATIYOR?

©

24/01/2022 - 09:30 KARDAN HEYKELLER YAPMAK

©

27/12/2021 - 12:53 ÂÝLEYE SAHÝP ÇIK 

©

06/12/2021 - 09:31 DÝN SORGULANABÝLÝR MÝ?

©

27/10/2021 - 15:39 ELEÞTÝRÝ BÝR NÝMETTÝR

©

23/09/2021 - 11:47 ÝMAM HATÝP NESLÝ NASILDIR?

©

14/06/2021 - 09:27 GENÇLÝÐE DÝKKAT EDÝNÝZ

©

02/04/2021 - 10:43 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

©

12/01/2021 - 11:22 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

©

21/07/2020 - 13:18 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR?

©

21/07/2020 - 13:14 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI

©

21/04/2020 - 09:14 CÂMÝLER KAPATILDI CUMALAR KALDIRILDI AMA..

©

21/05/2019 - 10:06 UYARI VE HATIRLATMA

©

22/04/2019 - 09:46 ALLAH'IN (cc) DÝNÝNE YARDIM EDÝNÝZ

©

09/01/2018 - 09:50 HADÝSLER KUR'AN'A ARZ EDÝLEBÝLÝR MÝ?

©

02/12/2016 - 13:24 SURÝYE'DE NELER OLUYOR?

©

23/06/2016 - 12:02 VE RAMAZANIN SULTANI Ý'TÝKAF GELDÝ..

©

03/06/2016 - 16:49 BU RAMAZAN FARKLI OLSUN

©

21/05/2016 - 15:00 BU GECELER BÝDAT MÝ DÝR ?

©

29/02/2016 - 12:16 28 ÞUBAT BÝTTÝ MÝ, SÝNDÝ MÝ?

©

19/07/2013 - 19:54 SÜNNET NEDEN ÖNEMLÝDÝR?

©

30/07/2012 - 10:55 UNUTULAN SÜNNETLER

©

03/04/2012 - 12:46 EÐÝTÝMDE EBEVEYN HATALARI

©

26/01/2012 - 14:22 YEDÝÐÝMÝZ HER ÞEY HELAL MÝ­­­?

©

08/12/2011 - 11:15 HÝCRÝ YENÝ SENE (1433)

©

21/09/2011 - 11:53 AKIL VE DOÐRU DÜÞÜNME

©

25/04/2011 - 11:45 Hz.PEYGAMBER (sav)’ÝN SAHABEYÝ YETÝÞTÝRME YÖNTEMÝ

©

11/03/2011 - 11:32 KOMPLEKSLÝ ÝNSANLAR

©

07/01/2011 - 15:12 BENCÝL ÝNSANLAR

©

03/12/2010 - 17:23 HAYANIN ERÝMESÝ

©

14/10/2010 - 17:51 Menfaatçilik Hastalýðý ve KREDÝ KARTI GERÇEÐÝ

©

26/07/2010 - 14:45 RAMAZAN ve Ý'TÝKAF

©

21/06/2010 - 12:22 HIRÇIN ÝNSANLAR

©

22/03/2010 - 14:57 ZEKÝ ÝNSANLAR

©

18/02/2010 - 18:39 AKILLI ÝNSANLAR

©

21/01/2010 - 18:05 ZULMÜN VE ZALÝMÝN PSÝKOLOJÝSÝ..

©

31/12/2009 - 21:57 HÝCRÝ YENÝ SENE (1431)

©

25/11/2009 - 11:26 KALBÝN TERBÝYESÝ

©

30/09/2009 - 14:22 ERGENLÝK PSÝKOLOJÝSÝ VE DÝNÝ EÐÝTÝM - 1

©

20/08/2009 - 17:20 RAMAZAN ve Ý’TÝKAF

©

25/07/2009 - 11:01 RAMAZANIN HALET-Ý RUHÝYEMÝZE ETKÝLERÝ

©

02/07/2009 - 11:32 ÝDEOLOJÝK EÐÝTÝM SÝSTEMÝ VE SONUÇLARI

©

02/05/2009 - 16:15 POPÜLER KÜLTÜR KISKACINDA ÝNSAN ve ARINMA

©

08/04/2009 - 17:41 AÝLEDE SAYGI VE ANLAYIÞ

©

04/02/2009 - 23:37 FESADIN PSÝKOLOJÝSÝ

©

31/12/2008 - 17:47 HÝCRÝ YENÝ SENE (1430)

©

10/11/2008 - 22:11 Ýslamýn Ýnfak Anlayýþý

©

15/09/2008 - 23:12 CÝMRÝLÝÐÝN PSÝKOLOJÝSÝ

©

05/06/2008 - 23:18 KUR’AN’DA ÝNSANIN TERBÝYE SÜRECÝ
 
 

Site Ýçi Arama

16 Sevvâl 1445 |  25.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Muhammed, yalnýzca bir elçidir. Ondan önce nice elçiler gelip-geçmiþtir. Þimdi o ölürse ya da öldürülürse, siz topuklarýnýz üzerinde gerisin geriye mi döneceksiniz? Ýki topuðu üzerinde gerisin geri dönen kimse, Allah'a kesinlikle zarar veremez. Allah, þükredenleri pek yakýnda ödüllendirecektir.

( Al-i Ýmran Suresi - 144)

Bir Hadis

Hârise Ýbni Vehb radýyallahu anh'dan rivayetle

Hz. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem þöyle buyurmuþtur:

“Size cehennemliklerin kimler olduðunu söyleyeyim mi? Katý kalpli, kaba, cimri ve kurularak yürüyen kibirli kimselerdir.”



Buhârî, Eymân 9, Edeb 61; Müslim, Cennet 47

Bir Dua

Peygamberimiz (s.a.s.) þöyle buyurmuþtur:

“Allah’ým! Biz sadece sana ibadet ederiz. Senin için namaz kýlar, sana secde ederiz. Senin rýzaný ve kulluðunu elde etmek için çalýþýr çabalarýz. Rahmetini umar, azabýndan korkarýz. Senin azabýn kâfirleri yakalayacaktýr.”

(Ýbn Ebû Þeybe, Salavât, 579)

Hikmetli Söz

Ne kaçan fýrsatlar karþýsýnda ümitsizliðe düþülmeli, ne de fýrsatlar ve sebepler ihmal edilmelidir. Allah Teâlâ’ya yürekten ve ihlas ile dua etmek hiçbir zaman elden býrakýlmamalýdýr.


Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com