Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 3097
Toplam 15267929
En Fazla 20355
Ortalama 2609
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 

 
EN HAYIRLI TOPLULUK 2
11/04/2016 - 10:06
 
Hüseyin K.Ece
(En hayýrlý topluluðu anlatmaya devam ediyoruz.)

3-Allah’a inanmalarý

Âyette geçtiði gibi hayýrlý toplum, Allah’a hakkýyla inanýr. Kur’an’da anlatýldýðý gibi, sahih, þeksiz-þüphesiz, kabul edilebilecek þekilde. Kelime-i Tevhid’in gereðini yapar. Bununla beraber meleklere, ilâhi kitaplara, peygamberlere ve âhiret gününde hesap vereceðine inanýr. Ýmanýna þirk, riya, nifak ve küfür bulaþtýrmaz. Allah’a zatýnda, fiillerinde, sýfatlarýnda ve güzel isimlerinde (Esmâ-i Hüsnâ’da) ilhada (yanlýþlýða) sapmaz. Ýnsanlarýn, filozoflarýn, hevâsýna uyanlarýn anlattýðý ilâha deðil, Vahyin, Peygamber’in anlattýðý Allah’a, onlarýn öðrettiði gibi inanýr. Ýnanmakla kalmaz O’na hakkýyla kulluk eder. Hayatý O’nun ölçüleriyle yaþamaya çalýþýr. Amacý da O’na þükretmek ve O’nu razý etmektir.

Uzaktan onlara bakanlar; “iþte bunlar müslümanlardýr” derler. Onlar bir olan Allah’a iman ederler. Onlar hz. Muhammed’in getirip teblið ettiði dine inanýrlar. Onlarýn inandýðý ilâh  insnlarýn kafalarýndan uydurduðu, kendilerinin þekillendirdiði, yetkilerini kendilerinin belirlerdiði  tanrýlar deðil, âlemlerin rabbi, Kur’an’da anlatýlan Allahtýr. Onlar, ne atalarýnýn dinine, ne de nefsilerinin uydurduklarýna tabi olmazlar.

Hayýrlý toplumdaki her bir mü’min ayný zamanda bir muvahhidtir. Muvahhid, yani hanif;  Allah'ýn vahdâniyetine, yani O’nun bir ve tek oluþuna iman eder. O bir baþka deyiþle Kur'an'da tanýtýlan Allah'a kulluk etmek üzere iman eder. Kur’an’da O'na nisbet edilen sýfat, fil ve isimleri aynen kabul eder. Yine O'na yakýþmayan sýfatlardan O’nun uzak olduðuna inanýr, yani O'nu tesbih ve tenzih eder. “Lâilâhe illallah muhammedür’rasûlüllah” ile sadece O'na ibadet edeceðine ve sadece O'ndan yardým dileyeceðine, sadece O'ndan gelen ölçüleri kabul edeceðine söz verir.

Bu özelliklere sahip mü'minin diðer adý 'muvahhid'tir. O, Tevhid'e istenildiði gibi iman eden ve bu imanýn gerekleri olan þeyleri samimiyetle yapan kimsedir. O, Ýslâm’a tam anlamýyla inanan ve bu inancýný yaþama çabasýnda olan insandýr. 

En hayýrlý toplumun âlemlerin Rabbe Allah’a iman ettikleri; fikirlerinden, anlayýþlarýndan, tasavvurlarýndan, bakýþ açýlarýndan, dünya hayatýna ve dünyalýklara deðer veriþlerinden, toplumda yaygýn olan örf ve  adetlerinden, ahlâklarýndan ve adâb-ý muâþeretlerinden  belli olur. En hayýrlý toplumun mü’minleri, inançta ve amelde, sözde ve davranýþlarda, deðer yargýlarýnda ve günlük iþlerinde, aralarýndaki iliþkilerde ve alýþ veriþlerinde, yardýmlaþma ve dayanýþmada imanlarýnýn gereðini yaparlar.

 

4-Önder/rehber olmalarý

“Siz, insanlýð(ýn iyiliði) için çýkarýlmýþ hayýrlý bir topluluksunuz (ümmetsiniz); (çünkü siz) emr-i bi’l-ma’ruf, nehy-i ani’l-münker yaparsýnýz ve Allah'a inanýrsýnýz...”(Âli Ýmran 3/110)

Burada da Âli Ýmran 104. âyette olduðu gibi “ümmet” topluma/insanlýða önderlik edecek grup (topluluk) anlamýnda kullanýlmýþ.

Bu âyet iyilik yolunda insanlýða önder ve örnek olmayý hak eden müslümanlarýn baþlýca niteliklerini gösteriyor.

Onlar iyi amel sahibi olmalarý, aþýrýlýk ve sapkýnlýktan uzak, dosdoðru, adaletli, ölçülü, mu’tedil ve dengeli tutum ve davranýþlarý sebebiyle insanlýða örnek ve rehber olmaya adaydýrlar. Bu ümmet hakkýnda Bekara 143te “Sizin insanlýða þâhitler olmanýz için sizin vasat (merkez) ümmet kýldýk...” deniliyor. Allah (cc) mü’minlerin dengeli ve hayýrlý ümmet olmalarýný istemektedir. Hz. Muhammed güzel ahlâký tamamlamak için gönderilmiþ bir peygamber olduðu gibi (Muvatta, Husnu’l-Huluk/8), ümmeti de bu ahlâký yaþamak ve insanlýða öðretmek için görevlendirilmiþ en hayýrlý ümmettir. (Heyet, Kur’an Yolu, 1/483)

‘Ýmam’ýn kelime anlamý önde olan, hakta veya batýlda kendisine sözle veya fiille uyulan, önder, lider durumundaki kimse veya kitaptýr. (el-Isfehânî, R. el-Müfredât,  s: 28.Ýbni Manzur, Lisânü’l-Arab, 1/157. El-Cevherî, es-Sýhah, 5/173)

Bir baþka deyiþle baþkanlýk veya baþka bir sebepten dolayý kendisine tabi olunan, peþinden gidilen insandýr.

 “Ýmam, “önder, rehber, model” demektir. “Anne” manasýna gelen “umm” kökünden türetilmiþtir. “Umm’, bir þeyin meydana gelmesine, terbiyesine, ýslahýna veya baþlangýcýna temel olan köküne verilen isimdir. Ýmam rehberi olduðu kitlenin manevi annesi gibidir. Önünde yürüdüðü ümmete anne gibi þefkat ve merhamet gösterir. Onlarýn daðýlmýþlýðýný toplar, eksiðini giderir, yarasýný sarar, yýkýlmýþýný kaldýrýr, bozulmuþunu onarýr.” (Ýslâmoðlu, M. Ümmet Yazýlarý, s: 24)

‘Ýmam’, kendisine uyulan bir önderdir. O bir kök, bir asýl durumundadýr ve arkasýnda bir cemaat vardýr.

Bu cemaat da bir ‘imamýn-önderin’ peþinde olduðu için ‘ümmet’ adýný almaktadýr. Ýnsanlar hayr ve þerr imamlarýnýn önderliðinde, onlarýn peþinden giden ümmet’ler halindedirler. Kýyâmet gününde de bu ümmetler kendi imamlarýyla Allah’ýn huzuruna hesap vermek üzere çaðýrýlacaklar. (Ýsrâ 17/71)

‘Ümmet’‘umm/imam’ sözünden alýnmýþ çoðul bir isimdir ki, çeþitli insan gruplarýna önder olan ve kendisine uyulan cemaat demektir.

“Ümmet” bir imamýn (önderin) baþkanlýðý altýnda saðlam bir topluluk oluþturup, düzenli bir þekilde faaliyette bulunan ve diðer insanlara önderlik yapabilen bir topluluktur. Bu topluluk iman üzere olduðu gibi, küfr üzere de olabilir. Faaliyetleri sâlih amel de olabilir, fitne ve fesat da olabilir.

Kendine has bir dine sahip olan kimse anlamýndan  (Ýbni Manzur, Lisânü’l-Arab, 1/156)hareketle ‘ümmet’i kavram olarak; kendi iradeleriyle veya bir zorunluk sonucunda ayný yerde, ayný zamanda veya ayný dine uymak suretiyle bir arada yaþayan insan topluluk þeklinde açýklamak mümkün.Ancak bir çok müslüman bilgin, ümmet kelimesiyle Ýslâma inanan topluluklar kasdedildiði görüþündedirler.(Bulut, H. Ý. TDV Ýslâm Ansiklopedisi, 42/308

Kiþilere göre “imam/önder” hangi konumda ise, gruplara-topluluklara göre de “ümmet” o konumdadýr. 

Ýslâm kültüründe “ümmet” kavramý daha çok Ýslâma gönül vermiþ müslüman toplumu ifade eder. Dünyadaki bütün müslümanlar bu topluluðun gönüllü üyeleridir. Kur’an’a göre Ýslâm ümmeti bir tek ümmettir (Enbiyâ 21/92. Mü’minûn 23/52). Yeryüzündeki bütün sýnýrlara, farklý dil ve renklere raðmen Ýslâm ümmeti Kur’an’ýn emriyle bir bütündür, din açýsýndan kardeþtir ve Kur’an’ýn etrafýnda birlik (vahdet) oluþturur.

Onlarýn imamý-önderi Hz. Muhammed (sav), kitaplarý Kur’an, ülkeleri Ýslâmý yaþayabildikleri, hayata hakim kýlabildikleri her yer (dâru’l-Ýslâm), hedefleri ise Ýslâmýn gerçek uygulayýcýlarý olarak diðer insanlar üzerine Hakk’ýn þahitleri olmak ve dünya imtihanýný kazanmaktýr.

‘Ümmet’ zýmnen, ‘insanlýðý ana gibi kucaklayacak bir toplum’ vurgusunu taþýr.”(Ýslâmoðlu, M. Hayat Kitabý Kur’an, 1/54)‘Ýslâm ümmeti’ ana yürekli, hidâyette önder, ahlâk ve fazilette, hayýrlý iþlerde ve iyiliklerde örnek alýnacak hayýrlý toplumdur.

Her ‘imam’ýn çevresine bir ‘ümmeti’ vardýr. Bütün ümmetlerin imamlarý üzerine þâhit olan hz. Muhammed’in ümmeti ise en büyük nimete nail olan, buna göre de sorumluluðu büyük olan bir ümmettir. Ýbrahim’in  (as) soyundan peygamberler ve nebiler geldi. Onlar en hayýrlý ümmetler olarak insanlarý hakka ve hayra davet ettiler. Týpký onun gibi Hz. Muhammed’in ümmeti de insanlar içinde çýkarýlmýþ en hayýrlý ‘ümmet’tir, ya da böyle bir ümmet olma durumundadýr. Bu ümmetin en önemli özellikleri, ma’ruf’u (iyiliði) emretmeleri, münker’i (kötülüðü) yasaklamalarý ve Allah’a hakkýyla inanmalarýdýr.

Ýslâm ümmeti bu görevi bir yetkin imamýn-önderin etrafýnda halkanan toplulukla (ümmetle) yerine getirebilir. Müslümanlarýn içinden çýkacak olan bu þuurlu insanlar, diðerlerini hayr’a davet ederler, iyiliði emreder, kötülüklerden sakýndýrýrlar. 

Ma’rufu (iyiliði) emreden, münkeri (kötülüðü) önlemeye çalýþan Ýslâm ümmeti, insanlýk içerisinden çýkartýlmýþ en hayýrlý ümmettir, diðer ümmetlere karþý üstün bir konumdadýr. Bu üstünlük de soy, kabile, renk, sosyal sýnýf, zenginlik ve iktidara sahip olmada deðil; Allah’a karþý sorumluluk bilinciyle davranma (takva) ve Ýslâmýn getirdiði ilkelere ve ölçüye uymada, hayrýn ve ma’rufun yaygýnlaþmasý için çalýþmadadýr.

Dolaysýyla bu konularda insanlýða örnek ve rehber olmadadýr.

Ýslâm ümmetinin daha üstün, daha faziletli olduðunu bizzat Peygamber (sav) haber veriyor. (A. b. Hanbel, 5/383) Bu yüce erdemin ancak Ýslâmýn getirdiði ilkelerle kazanýlacaðý açýktýr.

“Ýmam nasýl ümmetin önderi ise, ümmet de insanlýðýn önderidir. Ümmet kelimesi de týpký imam gibi “anne” anlamýna gelen “umm” kökünden türetilmiþtir. Ýmam nasýl ümmetin rehberi ise, ümmet de insanlýðýn rehberidir. Bu þu demektir: Ümmet insanlýðýn anasýdýr. Ýnsanlýða hakikat ve adaleti temsil eden iki memesinden emzirir. Ýnsanlýða model olur. Ýnsanlýðýn sýzlayan vicdaný, seven kalbi, okþayan elidir.

Toplumu dönüþtürmek için yola çýkan toplumsal önderler, örneklikleri oranýnda baþarýlý olabilirler. Çünkü örnek bir hayat en yaygýn terbiye aracýdýr. Kur’an, bilgi ile bileni aynileþtirmeye çaðýrýr. Bu ikisinin birbirinden farklý ve ayrý olmasýný ikiyüzlülük alameti olarak görür ve sonra: “Niçin söylediklerinizle yaptýklarýnýz birbirine uymuyor?” diyor veardýndan ekliyor: “Yapmadýðýnýz þeyi söylemeniz Allah katýnda çok çirkin bir davranýþtýr.” (Saf 61/2-3) (Ýslâmoðlu, M. Ümmet Yazýlarý, s: 24-25)

 

6-Orta ümmet olmalarý

En hayýrlý topluluðun (ümmetin) bir özelliði vasat (orta, aþýrý olmayan) bir ümmet olmalarýdýr.

Kur’an bu konuda þöyle diyor:

“Ve böylece sizin dengeli ve ölçülü (vasat) bir toplum olmanýzý istedik...”(Bekara 2/143) 

‘Vasat ümmet’, sahih bir Ýslâm ve mu’tedil bir ahlâk anlayýþý inþa etmede önemli bir Kur’an kavramýdýr. Kur’an ‘vasat ümmetin’ din açýsýndan üzerinde yürüdüðü yola ‘sýrat-ý müstekim, sýratý’s-seviyy-en doðru/düzgün yol’ diyor (Bekara 2/142. Âli Ýmran 3/51, 101. En’am 6/126. Hacc 22/24. Meryem 19/43. Tâhâ 20/135 ve diðerleri).

Bu yol dinde gevþek davrananlara veya aþýrýya sapanlara nisbetle dengeli ve âdil olan, orta yolu izleyenlerin yoludur.  

Ýslâm toplumunun bir niteliði olarak geçen ‘vasat’ tabirini bazý müfessirler “en hayýrlý, en deðerli” anlamýný verirler. Bunu da Âli Ýmran 110. âyetindeki hayýrlý ümmet ifadesi ile açýklarlar.(Taberî, Tefsir, 3/390. Ýbni Atýyye, Muharriru’l-Vecîz, S: 139-140. Zamahþerî, El-Keþþaf, 1/197. TDV Ýslâm Ansiklopedisi, 42/308)

Nitekim “Onlarýn en vasat olanlar dedi ki...” (Kalem 68/28) âyetindeki vasat, mu’tedil ve en hayýrlý olanlar demektir.

Bazýlarý da ‘vasat’ý ‘adalet’ olarak açýkladýlar.(Ýbnu Atýyye, Muharriru’l-Vecîz, s: 139-140. El-Ferrâ, Z. Ýbni Ziyâd, Meâni’l-Kur’an, 1/83. Tabatabâî, el-Mizan, 1/323. Kutub, S. fi-Zýlali’l Kur’an, 1/130. Mevdûdî, Tefhimu’l Kur’an 1/123)

Uzun bir hadisin sonunda þöyle deniyor: “...Ve siz onun kavmine teblið ettiðine þâhitlik edersiniz. Bu, Allah'ýn þu sözüdür: “Ýþte böylece sizi vasat bir ümmet kýldýk...” Vasat, yani âdalet demektir.”(Buhârî, Bid’u’l-Halk/2 no: 3339, Tefsir/13 no: 4487. Tirmizî, Tefsir/2 no: 2961) 

Bazý alimler bunu “orta yolu takip ederek ifrat ve tefrite kaçmayan ümmet” þeklinde açýklamýþtýr. Zira hýristiyanlar Îsâ’yý (as) tanrýnýn oðlu olarak nitelendirdikleri gibi içlerinden bir grup dünyadan el etek çekmek suretiyle aþýrýlýða kaçmýþ, yahudiler de Allah’ýn kitabýný deðiþtirip peygamberleri öldürdükleri ve bazý sözleri Allah’tan gelmiþ gibi gösterdikleri için doðru yoldan ayrýlmýþlardýr.(Taberî, Câmiu’l-Beyan, 1/8. Ýbnu Atýyye, Muharriru’l-Vecîz, s: 139-140.

“Ümmeten vesetan/orta ümmet”; aþýrýlýklar karþýsýnda âdil bir denge gözeten ve hem zevk ve sefahatý, hem de mübalaðalý bir zühdü reddederek insanýn tabiatýný ve imkanlarýný deðerlendirmede gerçekçi ve makul davranan bir topluluk demektir.”(Esed, M. Kur’an Mesajý, 1/40)

Allah (cc) Muhammed ummetini hayýrlý kýldýðý (Âli Ýmran 3/110) gibi, onlarýn kýblesini de hayýrlý kýlmýþ, onlarý diðer insanlara hak din açýsýndan  hem þâhit, hem de örnek yapmýþtýr.

Ya da hayýrlý ümmet olmak ancak ‘vasat ümmet’ olmakla mümkündür.

Ýslâm ümmeti bir denge toplumudur. Ýnançta, amelde (ibadet hayatýnda), hayatý deðerlendirmede, ceza vermede ve yargýlamada, sevgide ve nefrette,dünya-âhiret ekseninde,harcamalarýnda,korku ve ümit arasýnda,öfkelerindeve savunmalarýnda,yeme ve içmede, eþya edinme ve kullanmada ve her iþlerinde orta yolu izler. Hiç bir konuda aþýrý deðildir.

Hakka ve adalete uygun hareket etmek, hikmete uymak, hazzý ve çýkarý deðil hayýrlý olaný talep etmek, insanlara her konuda örnek olmak onlarýn özelliðidir.

Kur’an ayrýca muktesýd, yani adaletli olmada daha titiz bir ümmetten söz ediyor. “....Onlardan muktesýd bir ümmet (doðru ve âdil bir yol tutturanlar) vardýr...”(Mâide 5/65-66).

Allah (cc) insanlýðýn doðru hareket etmesi için kitap ve mizan (ölçü)  indirmiþtir. (Hadîd 57/25) Mizan;  ölçü, muvazene, adaletle davranma,insanýn bütün fiil, söz ve tavýrlarýnda ölçülü olmasý demektir. Mizan, daima bir muadele (denkleme) nisbetini ifade ettiðinden adalet ve adaletin miyarý olan þeriate de mizan denilegelmiþtir.(Gürbüz, F. Kur’an’da Denge, s: 27)

 

(Devamý var)

30.03.2016 / Zaandam-Hollanda

 


Bu Makale 4845 defa okunmuþtur

 

Yazdýr

YAZARIN DÝÐER YAZILARI

©

01/02/2019 - 14:41 KUR’AN’DA YOL (SEBÝL) ile YAPILAN TAMLAMALAR 2

©

01/02/2019 - 14:36 KUR’AN’DA YOL (SEBÎL) ile YAPILAN TAMLAMALAR 1

©

01/02/2019 - 14:26 DOÐRU YOL ÝÞTE BUDUR 2

©

01/02/2019 - 14:23 DOÐRU YOL ÝÞTE BUDUR 1

©

01/02/2019 - 14:18 “BEN NEFSÝMÝ TEMÝZE ÇIKARMAM”

©

01/02/2019 - 14:12 YOLUN EN DOÐRUSU YOLUN EN EÐRÝSÝ

©

20/04/2018 - 17:02 KUR’ANDA SEBÎL (YOL) KAVRAMI 7

©

23/03/2018 - 15:10 KUR’AN’DA MÜJDE ve EÐÝTÝM ÝLÝÞKÝSÝ

©

19/02/2018 - 12:30 KUR’ANDA SEBÎL (YOL) KAVRAMI 6

©

19/01/2018 - 10:43 KUR’ANDA SEBÎL (YOL) KAVRAMI 5

©

25/12/2017 - 11:58 SELÂM OLARAK TAHÝYYE

©

20/11/2017 - 10:27 KUR’ANDA SEBÎL (YOL) KAVRAMI 4

©

18/10/2017 - 10:33 KUR’ANDA SEBÎL (YOL) KAVRAMI 3

©

21/09/2017 - 12:14 KUR’ANDA SEBÎL (YOL) KAVRAMI 2

©

28/08/2017 - 09:17 KUR’ANDA SEBÎL (YOL) KAVRAMI 1

©

24/06/2017 - 12:14 ÞEHÂDET ÝMAN ÝDDÝASIDIR AMA ÝSBATI GEREKÝR

©

23/05/2017 - 16:44 ORUÇ ÝMSAK (TUTMAK)TIR

©

29/03/2017 - 10:51 BU DEVÝRDE PEYGAMBERÝ ÖRNEK ALMAK 5

©

08/03/2017 - 16:07 BU DEVÝRDE PEYGAMBERÝ ÖRNEK ALMAK 4

©

04/02/2017 - 11:56 BU DEVÝRDE PEYGAMBERÝ ÖRNEK ALMAK 3

©

02/01/2017 - 10:23 BU DEVÝRDE PEYGAMBERÝ ÖRNEK ALMAK 2

©

05/12/2016 - 10:11 BU DEVÝRDE PEYGAMBERÝ ÖRNEK ALMAK 1

©

02/11/2016 - 10:38 KUR’AN’A GÖRE KUR’AN’IN TEMEL ÖZELLÝKLERÝ

©

01/10/2016 - 11:23 SÖZÜN EN GÜZELÝNE UYMAK ÝYÝ SONUCA GÖTÜRÜR

©

08/09/2016 - 09:05 ÝBRAHÝM’ÝN ve HÂCER’ÝN KURBANI

©

31/08/2016 - 10:15 ZALÝMLERE YANAÞMAK TEHLÝKELÝDÝR

©

15/07/2016 - 18:56 BÝRÝLERÝ YALAN SÖYLEMEYE DEVAM EDÝYOR

©

25/06/2016 - 09:34 TEZKÝYE, RAMAZAN ve ORUÇ 5

©

18/06/2016 - 11:00 TEZKÝYE, RAMAZAN ve ORUÇ 4

©

13/06/2016 - 10:16 TEZKÝYE, RAMAZAN ve ORUÇ 3

©

06/06/2016 - 09:53 TEZKÝYE, RAMAZAN ve ORUÇ 2

©

30/05/2016 - 12:45 TEZKÝYE, RAMAZAN ve ORUÇ 1

©

05/05/2016 - 14:03 EN HAYIRLI TOPLULUK 3

©

11/04/2016 - 10:06 EN HAYIRLI TOPLULUK 2

©

14/03/2016 - 12:55 EN HAYIRLI TOPLULUK 1

©

16/02/2016 - 09:58 hz. ÂDEM’ÝN BABASI KÝM

©

26/01/2016 - 18:23 hz. EBU BEKR SÜNNÝ, hz. ALÝ de ÞÝȊ DEÐÝLDÝ

©

26/12/2015 - 15:13 PEYGAMBERE ÝHTÝYAÇ VAR MI 10

©

23/11/2015 - 09:48 PEYGAMBERE ÝHTÝYAÇ VAR MI 9

©

27/10/2015 - 16:44 PEYGAMBERE ÝHTÝYAÇ VAR MI 8

©

28/08/2015 - 19:24 PEYGAMBERE ÝHTÝYAÇ VAR MI 7

©

20/07/2015 - 18:04 ALLAHA’ YAKIN OLMA BÝLÝNCÝ

©

30/06/2015 - 16:39 KUR’AN’DA RAMAZAN

©

29/05/2015 - 11:31 PEYGAMBERE ÝHTÝYAÇ VAR MI 6

©

23/04/2015 - 12:54 PEYGAMBERE ÝHTÝYAÇ VAR MI 5

©

03/04/2015 - 18:21 PEYGAMBERE ÝHTÝYAÇ VAR MI 4

©

09/03/2015 - 13:03 PEYGAMBERE ÝHTÝYAÇ VAR MI 3

©

03/02/2015 - 14:43 PEYGAMBERE ÝHTÝYAÇ VAR MI 2

©

30/12/2014 - 13:11 PEYGAMBERE ÝHTÝYAÇ VAR MI 1

©

27/11/2014 - 17:04 ALLAH’IN SELÂMINA LAYIK OLMAK 5

©

19/11/2014 - 12:19 ALLAH’IN SELÂMINA LAYIK OLMAK 4

©

20/10/2014 - 15:53 ALLAH’IN SELÂMINA LAYIK OLMAK 3

©

27/08/2014 - 13:16 ALLAH’IN SELÂMINA LAYIK OLMAK 2

©

01/08/2014 - 11:04 ALLAH’IN SELÂMINA LAYIK OLMAK 1

©

04/07/2014 - 16:31 BESMELE; ÝMAN ve SAYGI ÝKRARIDIR

©

30/05/2014 - 18:48 ABDEST ALMAK PEYGAMBER’E KARDEÞ OLMAKTIR

©

11/04/2014 - 10:53 AÇLIK ve KORKU UYARISI

©

09/04/2014 - 11:21 ENGELLER ve AYAK BAÐLARI 4

©

03/04/2014 - 14:39 ENGELLER ve AYAK BAÐLARI 3

©

10/01/2014 - 11:15 ENGELLER ve AYAK BAÐLARI 2

©

24/12/2013 - 14:11 ENGELLER ve AYAK BAÐLARI 1

©

11/11/2013 - 15:39 BÜYÜK HÝCRETÝN BÜYÜK SONUÇLARI

©

09/10/2013 - 10:15 PEYGAMBER’E ÝTAAT ÞART MI

©

03/09/2013 - 12:27 KUR’AN’DA AÝLE MODELLERÝ 2

©

12/08/2013 - 08:51 KUR’AN’DA AÝLE MODELLERÝ-1

©

08/07/2013 - 11:36 ORUÇ ve ÖZGÜRLÜK BÝLÝNCÝ

©

17/06/2013 - 15:46 ÝMANIN KAZANIMLARI

©

21/05/2013 - 11:05 ALLAH’IN YARDIMCILARI (Ensâru’llah) 2

©

22/04/2013 - 10:26 ALLAH’IN YARDIMCILARI (Ensâru’llah) 1

©

19/03/2013 - 13:02 ALLAH’A HAKKIYLA SAYGI (Haþyetu’llah)

©

14/02/2013 - 13:37 ALÇAK DÜNYA (MI)

©

24/01/2013 - 14:11 ALLAH’TAN KORKMALI (MIYIZ?) 2

©

27/12/2012 - 10:14 ALLAH’TAN KORKMALI (MIYIZ?) 1

©

20/11/2012 - 10:13 ON MUHARREM’DE NE OLMUÞTU

©

19/10/2012 - 10:58 KURBAN: ALABÝLMEK ÝÇÝN VERMEKTÝR

©

25/09/2012 - 10:56 ALLAH’IN DOSTLARI (Evliyâu’llah) 2

©

27/08/2012 - 15:54 ALLAH’IN DOSTLARI (Evliyâu’llah) 1

©

23/07/2012 - 11:13 RAMAZAN ÝSLÂMIN SEMBOLLERÝNDENDÝR (Þeâiru’llah) 3

©

26/06/2012 - 15:23 ALLAH’IN SEMBOLLERÝ (Þeâiru’llah) 2

©

30/05/2012 - 16:11 ALLAH’IN SEMBOLLERÝ (Þeâiru’llah) 1

©

26/03/2012 - 13:05 MUVAHHÝDLERÝN ÖZELLÝKLERÝ

©

29/02/2012 - 13:29 ALLAH’I UNUTANLAR GÝBÝ OLMAYIN

©

26/01/2012 - 14:37 DÝNLEME AHLÂKI 4

©

28/12/2011 - 11:22 DÝNLEME AHLAKI 3

©

28/11/2011 - 11:10 AZAPLA MÜJDELEME

©

20/10/2011 - 17:42 KURBAN; NE KADAR VAZGEÇEBÝLÝRSEN

©

07/09/2011 - 14:36 DEDÝN KÝ…

©

05/08/2011 - 19:47 ORUÇ TAKVAYI GÜÇLENDÝRÝR

©

04/07/2011 - 14:35 DÝNLEME AHLAKI 2

©

03/06/2011 - 12:02 DÝNLEME AHLÂKI 1

©

09/05/2011 - 13:57 ALLAH’IN ÝPÝ (HABLU’LLAH)

©

18/04/2011 - 14:24 ALLAH’IN BOYASI (Sibðatu’llah)

©

07/03/2011 - 13:00 ALLAH’IN HAKKI (Hakku’llah)

©

14/02/2011 - 12:04 Boþ Ýþlere Müþteri Olmak

©

06/01/2011 - 10:38 ALLAH’IN KULLARI

©

22/11/2010 - 14:56 ALLAH’IN GÜNLERÝ

©

14/10/2010 - 18:51 HARAM KAZANÇ ÝFSAT EDER

©

26/07/2010 - 14:14 Orucu Yürek Ýle Tutmak

©

22/06/2010 - 12:39 Okunmasý Gereken Üç Kitap

©

18/05/2010 - 11:47 Ahirete Ýman : Hesap Verme Bilinci

©

28/04/2010 - 11:02 MÜSRÝF KÝMDÝR

©

22/03/2010 - 15:27 ÝSRAF; ÇAÐDAÞ AÞIRILIK (2)

©

22/02/2010 - 13:23 ÝSRAF; ÇAÐDAÞ AÞIRILIK (1)

©

30/12/2009 - 17:40 ÝSLÂMÎ KAYNAKLAR AÇISINDAN ÞÝÝR

©

23/11/2009 - 16:17 BAYRAMIN BAÐIÞLADIÐIN KADARDIR

©

19/10/2009 - 14:55 Vahiy Karþýsýnda Peygamber

©

24/07/2009 - 11:15 ORUÇ ve DENGE

©

25/06/2009 - 09:29 MUHABBETULLAH (ALLAH SEVGÝSÝ) 4

©

01/06/2009 - 14:57 MUHABBETULLAH (ALLAH SEVGÝSÝ) 3

©

28/04/2009 - 16:06 MUHABBETULLAH (ALLAH SEVGÝSÝ) 2

©

16/02/2009 - 23:26 MUHABBETULLAH (ALLAH SEVGÝSÝ) 1

©

05/01/2009 - 23:03 HÝCRET ÜZERÝNE DÝYALOÐ

©

22/12/2008 - 23:37 KUR’AN’DA KURBAN KAVRAMI (1)

©

17/11/2008 - 23:27 Ýnsaf ve Ahlak Adaletin Kaynaðýdýr

©

03/09/2008 - 22:03 ÝNSANIN GÖREVÝ -2

©

05/06/2008 - 23:35 ÝNSANIN GÖREVÝ -1-

©

18/03/2008 - 01:09 HAYATA DÖNÜÞEN ZÝKÝR
 
 

Site Ýçi Arama

14 Sevvâl 1445 |  23.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Allah'ýn nurunu aðýzlarýyla söndürmek istiyorlar. Halbuki Allah, nurunu (imaný ve sonuçlarýný) tamamlamaktan baþkasýný istemiyor. Kafirler kerih görselerde (hoþlanmasada).


( Tevbe sûresi - 32)

Bir Hadis

Ebû Sâbit, Ebû Saîd ve Ebû Velîd künyeleriyle tanýnan ve
Bedir mücâhidlerinden olan Sehl Ýbni Huneyf radýyallahu anh’den
rivayet edildiðine göre;
Hz. Nebî sallallahu aleyhi ve sellem þöyle buyurdu:

“Bütün kalbiyle þehid olmayý isteyen kiþiyi Allah,
yataðýnda ölse bile, þehidler mertebesine ulaþtýrýr.”


Müslim, Ýmâre 157

Bir Dua

"Allah’ým! Bizi baðýþla, bize merhamet eyle, (ibadetlerimizi, hayýr ve hasenatýmýzý, dualarýmýzý) kabul eyle, bizi cennete koy, bizi cehennemden azad eyle, bütün iþlerimizi ýslah eyle.”

(Ýbn Ebû Þeybe, Duâ, 135)

Hikmetli Söz

Mademki dini savunmak farzý ayýndýr;
mademki farzý eda etmenin baðlý olduðu sebepleri elde etmek farzdýr;
o hâlde düþmanlarýmýzýn kuvvet adýna neleri varsa hepsini elde etmek için çalýþmak
Müslüman fertlerin her birine farzý ayýndýr.


Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com