Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 3187
Toplam 15252419
En Fazla 20355
Ortalama 2608
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Karneler ve Tatile Merhaba

Çocuk eðitiminin en önemli yeri aile ile birlikte okullarýmýzdýr. Öðretmenlerin çaba ve rehberlikleri ile öðrenciler geleceðe hazýrlanýr. Bu hazýrlýk dönemlerinde bilgilerinin, birikimlerinin göstergesi olan baþarýlar, dönem sonlarýnda verilen karneler, teþekkürler ve takdirler ile belgelenir.
24/01/2011

Karne zamaný her öðrenci ve aile için ayrý bir heyecandýr. Kimi öðrenciler için sevinç, baþarý ve mutluluk ifade ederken, kimi öðrencilerin kâbusu olup, onu farklý gerilimlere, ruhsal sorunlara iter. Ailelerin bu dönemlerde çocuklarýyla iyi iletiþim kurmalarý gerekir. Çocuklarýnýn her zaman ve her yaþta farklý baþarýlara ulaþabileceklerini, onlar için farklý kapýlarýn ve farklý geleceklerin olabileceðini hiçbir anne, baba göz ardý etmemelidir. Her çocuðun kendine özgü farklý kiþilik, zekâ ve geliþim özelliklerine sahip olduðu unutulmamalýdýr. Anne ve babalar çocuklarýnýn karnelerine iliþkin deðerlendirmelerde bulunurken "kiþiliðini" deðil sadece ders baþarýsýný konuþtuðunun farkýnda olmalýdýr. Karneyi deðerlendirirken takýndýðý tavrýn, daha sonraki baþarýlarý da etkileyeceði hatýrlanmalýdýr. Hiçbir karne çocuklarýnýzdan deðerli deðildir. Bunu asla unutmayýn. Varsa baþarýsýzlýk, bunun nedenlerini çocuðunuz ile birlikte arayýn, uygun çözümleri birlikte üretin.
 Þüphesiz her annebaba çocuklarýndan baþarý bekler. Baþarýlarýyla gururlanýr, mutluluk duyar. Baþarýsýzlýklarýna da üzülür. Bu özellik, her annebabanýn ortak duygusu ve beklentisidir. Ancak çocuklar bazen ailelerin arzu ettikleri beklentilere cevap veremeyebilirler. Hiçbir çocuk isteyerek baþarýsýz olmaz. Bu nedenle öðrencisi baþarýsýz olan okullar, öðretmenler gibi veliler de kendilerini sorgulamalýdýr. Baþarýsýzlýðýn temelinde çocuklar kadar anne ve babalarýn da rolü büyüktür. Her annebaba, kendisinden kaynaklanan aksaklýklarý yakýndan bilmeli ve gidermelidir. Özellikle içi sevgi, barýþ, sevinç ve umut dolu öðrencilerin, anne ve babalarýný en güzel þekilde tanýmalarýný amaçlayan "veli karnesi"ni her anne, baba "Evimizdeki Öðretmen" adlý kitabýmýn son bölümünde çocuklarýna doldurtup, kendilerinin derslerdeki baþarýlarýný, davranýþlarýný ve sorumluluklarýný daha somut görebilir. Her sýnýf düzeyinde hazýrladýðým bu kitap setini her anne baba mutlaka okumalýdýr. Bu karne aracýlýðý ile"Çocuðum bana annebaba karnesi verdiðinde benim baþarýlarým ne olur?" diye öz eleþtiriyi yapmalýdýr. Özellikle ergenlik dönemindeki uyum sürecinde çocuklarý incitici tavýrlarý terk etmelidir. Karnesi kötü diye iliþkilerini koparmamalýdýr. Çocuklarýn düþünceleri alýnarak yapýlacak çalýþmalarýn listesi çýkarýlmalýdýr. Ortaya çýkan düþünceler ile birlikte onlara yeni fýrsatlar ve öneriler sunulmalýdýr.
 Baþarýlarý hangi düzeyde olursa olsun öðrenciler, yoðun bir çalýþma dönemini geride býrakýp çaba harcadýlar ve yoruldular. Sonuç ne olursa olsun bütün çocuklar iyi bir tatili hakkettiler. Yorucu geçen bir dönemin ardýndan her aile, çocuklarýnýn ders baþarýsýzlýðý olsun ya da olmasýn tatil süresini iyi planlamalýdýr. Bu konuda günümüzde gereksiz aþýrýlýklar veya ilgisiz tavýrlar yaþanmaktadýr. Karnesi kötü diye, çocuklarýn tatilini zehir edecek aðýr eðitim programlarý uygulamak olumsuz etki yapar. Baþarýsýný artýracak, ancak çocuðu bunaltmayacak þekilde programlar düzenlenmelidir. Aileler, her zaman dilimini önemsemelidir. Her anne baba, çocuklarýna küçük yaþlardan baþlayarak tatil programýný sistemli olarak ele almalýdýr. Genellikle tatil hepimiz için dinlenme, heyecan ve coþkudur. Yeniliklere, güzelliklere açýlan önemli bir zaman dilimidir. Tatili, tamamen dinlenme ve zamaný boþa geçirme olarak deðerlendirmemek gerekir. Zamana deðer veren her aile, çocuðu ile birlikte "tatilimi nasýl deðerlendirebilirim, ne yapacaðým" sorusuna net cevaplar bulmalý ve uygulamaya geçirmelidir. Saatlerce uykusuz kalýp anlamsýz ve yorucu televizyon izleyicileri olmamasý için çocuklarýnýn ilgi alanlarýna girecek etkinlikleri, yaz kamplarýný düzenleyen sivil toplum örgütleri ile diyalog içinde olmalýdýr. Yüzme kurslarý, deðiþik spor etkinliklerine zaman ayýrmalýdýr. Belediyelerin bu konudaki hizmetlerinden yararlanmada gayret göstermelidir.
 Tatilde, çocuklarýn toprak ile tanýþmasýna, tabiattaki diðer canlýlarý daha yakýndan tanýmasýna destek olan memleket veya köy yolculuklarýný ciddiye almalýdýr. Topraðýn rahmetinden, cömertliðinden ve þifasýndan istifade etmeleri için çocuklarý toprakla tanýþtýrmalýdýr. Aþýk Veysel'in Karnýn yardým kazmayýnan, belinen / Yüzün yýrttým týrnaðýnan, elinen / Yine karþýladý beni gülinen / Benim sadýk yarim kara topraktýr " þiirinde dost olarak tanýmlanan topraðýn bereketinden istifade etmelidir.
 Tatilde, çocuklara barýnaðý, sýðýnaðý olan evlerini özlettirin. Her çocuk evini, aile bireylerini sever ve önemser. Tatilde, fýrsat bulanlar çocuklarýný, dedelerin, ninelerin ve diðer akrabalarýnýn yanýna göndererek onlara hem kendilerini, hem evleri özlettirmelidir. Çocuklarýn yeteneklerini geliþtirecek dýþ etkenler zenginleþtirilmelidir. Her geçen gün enerji toplayan, kendisini yenileyen, farklý öðrenci gruplarýyla tanýþan öðrenciler, daha sosyal özelliklere kavuþurlar. Yaþadýðý þehrin güzelliklerini, mirasýný yakýndan tanýma fýrsatýný oluþturarak gezilerle düþünce dünyalarý zenginleþtirilmelidir.
 Hayatýn her döneminde bütün baþarýlarýn sýrrý araþtýrýldýðýnda, sistemli çalýþmayla birlikte plan ve programýn önemi ve zamaný etkili kullanmanýn önemi ön plana çýkar. Zamanýný kontrol edenler, hayatlarýný kontrol edenlerdir. Tatil döneminde yýl boyunca yapýlanlar hatýrlanarak bir sonraki yýla daha donanýmlý hazýrlanmanýn hesaplanmasý, düþünce dünyasýnýn farklý etkinliklerle (müzik, tiyatro, sinema, kitap okuma, spor) anlama ve anlatým yeteneklerinin daha zenginleþtirilmesi faydalý olacaktýr.
 Tatiller soluk alma, enerji yenileme günleridir. Yaþamýn uzun güç yollarýnda kiþiye bir yudum taze soluk verip yoluna dinç olarak devam etmeyi saðlayacak bir zaman dilimidir... Bu zaman diliminin her saatinde kendinizi bilemek, tazelemek ya da düþünmek ve kendiniz olmak için sýðýnacaðýnýz bir dönemdir... Her insanýn dinlenmeye ihtiyacý vardýr. Bu ihtiyacý medyatik imajlara kurban etmeyin. Yürekten gerçekleþtireceðiniz duygu ve davranýþlarla bu günleri deðerlendirin. Tatilinizin bir amacý ve hedefi olsun. Kimi zaman bir duygu veya unutulmaz bir etkinlik olsun. Kimi zaman yanýnda durmaktan huzur  duyduðunuz bir mürþid olsun, bir sevgili, bir kitap, bir dergah olsun. Sabýrla, özenle emek vererek her tatilde hedeflerinize ulaþmak için çaba sarf eden insanlar olun. Eðlenip ve dinlenirken öðrenmeyi ihmal etmeyin.
 Unutmayýn ki öðrenme; zamanýn her diliminde aktif olarak hayatýmýzda yer edinmelidir. Bu özelliði ile tatil, bazý alýþkanlýklarý kazanma ve baþarma günleridir. Düþünce ve davranýþlarý zenginleþtirme günleridir. Organizmamýzýn her yönüyle canlýlýk kazanacaðý önemli zaman dilimleridir. Bu zaman diliminde pekçok etkinliklerle birlikte kitap okumak,  özellikle Kur'an okumak önemli bir eylemdir. Ebatý, yayýnevi, baskýsý nasýl olursa olsun 605 veya 606 sayfadan oluþan Kur'an'ý okuma alýþkanlýðýný ihmal etmemelidir. Çünkü Kur'an öðrenmenin ve okumanýn sayýlamayacak kadar yararlarý vardýr: Kur'an okumak ibadettir. Kiþiyi Rabbine yaklaþtýrýr. Kur'an bize yeni ufuklar açar. Direnme gücü verir. Kur'an okuyan insanda ihtiras olmaz. Kur'an okumak zamaný deðerli kýlar. Kur'an okuyan ölümden korkmaz. Kur'an okuyan aþýrý bir tutkuyla hayata sarýlmaz. Þükür ve hamd etmeyi öðretir. Onun emirlerini yaþayan israf edip enerji kaynaklarýný lüzumsuz tüketmez. Verilen nimetlerin deðerini ve önemini bilir. Alýnterinin ve emeðin önemini kavrar. Her zaman adil ve doðru iþler yapar. Bedenine, ailesine ve ülkesini temiz tutar, korur, çirkinliklerden uzaklaþýr. Zulmetmez zulme razý olmaz. Yetki hýrsýzlarýný tanýtýr. Fuhuþ ve ahlaksýzlýðýn tüm çeþitlerinden korunur. Davranýþlar Kur'anla bütünleþip olgunlaþýr. Ýlim, sanat ve edepte güzellikler kazanýlýr.
 Hayatýn ve tebliðin tatili olmaz. Yaþadýðýmýz her zaman diliminin bize yüklediði sorumluluklar vardýr. Bu sorumluluklarý yerine getiren inançlý insanlar olarak, tatilin de her anýný dolu dolu geçirmeliyiz. Kiþiyi mutlu kýlan, cesaretlendiren, dostluklar kazandýran güzelliklere taþýmak bizim elimizdedir. Geriye dönüþ ve yarýndan avans almanýn mümkün olmadýðýný bilen herkes, bugünleri nitelikli yaþamalýdýr. Unutulmamalýdýr ki: "Ýki güzellik vardýr ki, insanlarýn bir çoðu bu iki güzellik konusunda aldanmýþtýr. Bunlar: saðlýk ve boþ zamandýr." Bol kitaplý, huzur dolu tatiller dilerim.. 

 

Bu yazý 3656 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

08/03/2021 - 08:16 HZ. PEYGAMBER’ÝN (S.A.S.) TERBÝYESÝNDE YETÝÞEN ÇOCUKLAR

n

02/10/2017 - 05:40 ÇOCUÐA ÝBADETÝ SEVDÝRMEK

n

06/10/2016 - 03:37 BEN OKULA   BAÞLIYORUM

n

07/05/2015 - 04:01 ÇOCUKLARIMIZA ÝBDET BÝLÝNCÝ KAZANDIRMAK

n

01/09/2014 - 03:32 ÇOÇUKTA SORUMLULUK DUYGUSUNUN GELÝÞTÝRÝLMESÝ

n

04/07/2014 - 04:11 Çocuk ve Disiplin                       

n

09/06/2014 - 11:20 ÇOCUKLA SAÐLIKLI ÝLETÝÞÝM   

n

04/10/2013 - 05:21 Çocuðun Ýbadet Hayatýna Alýþtýrýlmasý

n

02/04/2012 - 04:33 Mum ýþýðýnda televizyon seyretmek

n

31/01/2012 - 02:09 Küçük bir caný huzur iklimiyle tanýþtýrmak

n

12/10/2011 - 02:07 Çocuk Sevgisi

n

13/07/2011 - 03:33 Genç Dediðin Böyle Olur

n

24/01/2011 - 13:34 Karneler ve Tatile Merhaba

n

24/01/2011 - 13:29 Karne sendromu

n

02/12/2010 - 16:08 Anne ve Babalara 13 ÖÐÜT

n

15/10/2010 - 14:58 Çocuklarýn Dinî ve Ahlâkî Eðitimlerinde Dikkat Edilecek Bazý Hususlar

n

22/06/2010 - 14:19 Anne ve Babalara Tatil Önerileri

n

22/06/2010 - 14:15 Karneler ve Tatile Merhaba   

n

28/04/2010 - 11:11 Hz. Peygamber ve Çocuk Sevgisi

n

25/03/2010 - 14:51 Çocuk Kalbi Ve Kur'an

n

27/07/2009 - 16:33 Çocuðumuza Ramazaný Yaþatmak

n

04/05/2009 - 15:46 Çocuklarýmýzý Duaya Nasýl Alýþtýrabiliriz? 

n

04/05/2009 - 15:41 Çocuklar Neden Yalan Söyler?

n

11/03/2009 - 13:55 Öyle Çocuklar Yetiþtirmek   

n

11/03/2009 - 13:52 Çocuklarda Ýnatlaþma Ýle Baþaçýkmanýn Yollarý   

n

11/03/2009 - 13:51 Çocuklarda Alt Islatma:Bir Uyum ve Davranýþ Bozukluðu

n

11/03/2009 - 13:50 Çocuklarda Çalma: Bir Uyum ve Davranýþ Bozukluðu 

n

11/03/2009 - 13:49 Çocuklar’da Kekemelik

n

11/03/2009 - 13:48 Televizyon ve Otizm

n

11/03/2009 - 13:47 Çocuklarda Uyum ve Davranýþ Bozukluklarý   

n

11/03/2009 - 13:46 Çocuklarda “Hayýr” Dönemi   

n

11/03/2009 - 13:45 Çocuðunuzun Okul Baþarýsý Ýçin 

n

11/03/2009 - 13:43 Çocuklarda Namaz Eðitimi Nasýl Yapýlmalýdýr?   

n

11/03/2009 - 13:41 Ergenlik Kâbusu: Dini Þüphe ve Tereddütler 

n

11/03/2009 - 13:25 Çocuklara Tesir Eden Unsurlar

n

11/03/2009 - 13:24 Ýslamda Çocuk Eðitimi

n

11/03/2009 - 12:56 Manevi Beslenmesinde Babanýn Terbiye Sorumluluðu

n

15/11/2008 - 17:43 Çocuk Zihniyetinin Temel yapýlarý / a. Egosantrizm

n

15/11/2008 - 17:41 Çocuk Zihniyetinin Temel yapýlarý / b. Animizm
 

Site Ýçi Arama

10 Sevvâl 1445 |  19.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Namazý dosdoðru kýlýn, zekatý verin ve rüku edenlerle birlikte siz de rüku edin.

( Bakara sûresi - 43)

Bir Hadis

Esved b. Yezîd (rh.a.)’ten rivayet edilmiþtir:

"Âiþe’ye: ‘Peygamber (s.a.v.) evinde ne yapardý?’ diye soruldu.

O da: ‘Ailesinin ev iþleriyle uðraþýrdý.

Namaz vakti gelince de namaz (kýlmak için mescid)e giderdi’ dedi."

Buhârî, Ezan 44, Nefakât 8, Edeb 40

Bir Dua

“…Allah’ým, nefsime takvasýný ver, onu temizle, onu temizleyenlerin en hayýrlýsý sensin.
Onun velisi (sahibi) ve mevlâsý (efendisi) sensin.”

(Müslim, Zikir, Dua, Tevbe ve Ýstiðfar, 73)

Hikmetli Söz

Dünyadaki en
saðýr edici ses, acý
çeken mazlumun
suskunluðudur.

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com