Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 6986
Toplam 15283135
En Fazla 20355
Ortalama 2611
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Gýda katký maddeleri

Dikkat eksikliði bozukluðu, hiperaktivite sendromu... Bu teori 1970'li yýllarda popüler olmasýna raðmen, genetik farklýlýk ve yatkýnlýklar dikkate alýnmadan yapýlan kontrollü çalýþmalar sonunda gýda renklendiricilerinin çocuklarda hiperaktiviteye veya öðrenme bozukluklarýna sebep olduðuna dair kesin bir delil bulunamamýþtýr.
21/12/2009

Katký maddelerinin üretilmesinde kullanýlan maddeler, geniþ bir yelpaze teþkil etmektedir. Bazý katký maddeleri tabiî kaynaklardan elde edilir. Bitkilerden yapýlan katký maddeleri olduðu gibi (lesitin soya fasulyesi ve mýsýrdan elde edilir), sadece hayvanlardan ve hayvan artýklarýndan elde edilen katký maddeleri de vardýr. Jelatin (E 441) domuz, sýðýr veya diðer hayvanlarýn kemik ve deri artýklarýndan; karmin (E 120) kýrmýzý bitten; þellak (E 904) yine bir bit türünden; sistein (E 920) insan, at veya domuz kýlýndan; rennin, sýðýr veya davar midesinden; pepsin, domuz midesinden elde edilmektedir. Gliserin (E 475), lesitin (E 322), mono ve digliseridler (E 471), betakarotenler (E 160), benzoik asit (E 210) gibi katký maddeleri ise, hayvan ve bitki artýklarýndan veya sentetik olarak üretilebilmektedir. Katký maddesinin tabiî veya sentetik olarak elde edilmesi, saðlýk açýsýndan güvenilir olup olmadýðýný göstermez. 1995'te yürürlüðe giren yönetmeliðin ilgili maddesinde katký maddesinin kaynaðý hayvanlar ise, hayvan cinsinin belirtilmesi þartý getirilmiþtir. Buna raðmen, Almanya'dan ithal edilen jelatinlerin üretimini yapan firmalar, kesimhanelerden hayvan artýklarýnýn, domuz da dahil, karýþýk geldiðini belirtmektedir. Bu þekilde üretilip paketlenen jelatinler, daha sonra yapýþtýrýlan "Sýðýr jelatinidir." etiketiyle Türk gümrüklerinden geçirilebilmektedir.
Gýda katký maddeleri niçin kullanýlýr?

Gýda katký maddelerinin kullanýlma sebepleri çok fazladýr:
- Gýdanýn besleyici deðerini korumak, dayanýklýlýðýný artýrmak, raf ömrünü uzatmak,
- Gýdanýn doku özelliklerini iyileþtirmek,
- Gýdanýn lezzetini ve rengini çekici hâle getirmek ve korumak,
- Gýdanýn iþlenmesi sýrasýndaki teknolojik zaruret,
- Gýdada mikroorganizmalarýn geliþmesini önlemek,
- Gýda çeþitliliði saðlamak.

Gýda katký maddelerini kullanýlma sebeplerine göre dört grupta toplayabiliriz:


1. Koruyucular: Besinleri bakteri, küf, maya bozulmalarýndan korumak, raf ömrünü uzatmak maksadýyla kullanýlýr.
a. Antimikrobiyaller: Nitrit, nitrat, benzoik asit, propionik asit, sorbik asit, kükürt dioksit.
b. Antioksidanlar: C vitamini, BHA, BHT, gallatlar.

2.Gýdanýn dokusunu, hazýrlanma ve piþme özelliðini iyileþtirenler:
a. Asitliði düzenleyiciler: Besinin pH'ýný ayarlamak için kullanýlýr. Bunlar pH'ý düþürerek, besinde bakteri öldürücü ve bakteri üremesini durdurucu tesir de gösterebilir.
b. Topaklanmayý önleyenler (Silikat, magnezyum oksit, magnezyum karbonat): Bunlar tuz, pudra þekeri, süt tozu gibi toz halindeki karýþýmlarýn akabilme özelliðini korumak, topaklanmasýný önlemek için kullanýlýr.
c. Emülgatörler (Lesitin, mono ve digliseritler): Yüzey gerilimini azaltarak su ve yaðýn birbirine karýþmasýný ve homojen daðýlmasýný saðlamak için kullanýlýr.
d. Stabilizatörler (kývam artýrýcýlar, tatlandýrýcýlar): Su ve yaðýn yeniden ayrýlmasýný önlemek için kullanýlýr.
e. Mayalanma saðlayýcýlar.
f. Nem ayarlayýcýlar.
g. Olgunlaþtýrýcýlar.
h. Aðartýcýlar, dolgu maddeleri, köpük ayarlayýcýlar, parlatýcýlar.


3. Aromayý ve rengi geliþtiriciler: Bunlar aromayý daha cazip hâle getirmek, orijinal aromayý korumak, düzeltmek veya artýrmak için kullanýlýr. Lezzetin iki bileþeni tat ve koku olduðu için, aroma maddeleri, lezzeti de artýrýr. Renklendiriciler; iþleme ve depolama sýrasýnda kaybolan tabiî rengi yeniden kazandýrmak, zayýf olan rengi kuvvetlendirmek, gerçekte renksiz olan besine renk vermek, düþük kaliteyi gizleyerek tüketici takdirini kazanmak düþüncesiyle katýlýr. Bunlarýn katýlmamasý saðlýðýmýz için daha faydalý olacakken, sadece vitrin ve göz zevki için insanlar bu maddeleri almaya itilmektedir.
a. Lezzet artýrýcýlar: En çok kullanýlan lezzet artýrýcý madde, monosodyum glutamattýr.
b. Lezzet vericiler: Aromalar.
c
. Renklendiriciler: Tartrazin, indigotin.
d. Sun'î tatlandýrýcýlar: Aspartam, sakarin.

4. Besin deðerini koruyucu, geliþtiriciler:
a-Ýþleme sýrasýnda kaybolan besleyici unsurlarý yerine koyma: B1, B2, niasin gibi vitaminler
b. Diyette eksik olabilecek besin unsurlarýný ekleme: A, D vitaminleri.

Gýda katký maddelerinin bir kýsmý bazý hastalýklarý tetikleyebilir mi?

Bazý gýda katký maddelerinin sebep olduðu düþünülen saðlýk problemleri þunlardýr:

- Dikkat eksikliði bozukluðu, hiperaktivite sendromu... Bu teori 1970'li yýllarda popüler olmasýna raðmen, genetik farklýlýk ve yatkýnlýklar dikkate alýnmadan yapýlan kontrollü çalýþmalar sonunda gýda renklendiricilerinin çocuklarda hiperaktiviteye veya öðrenme bozukluklarýna sebep olduðuna dair kesin bir delil bulunamamýþtýr.
- Alerji,
- Astým,
- Davranýþ bozukluklarý,
- Baþ aðrýsý, migren,
- Cilt problemleri: egzama, kurdeþen,
- Uyku problemleri.

Nitrit ve nitratlar (E 250, E 251), kansere sebep olan nitrozaminleri oluþturur. Ayrýca bunlar kanýn oksijen taþýma kapasitesini azaltýr. Bazý araþtýrmacýlar, sucuk ve salam gibi iþlenmiþ et ürünlerinde nitrit kullanýlmasý yasaklanýrsa, pek çok et ürününün piyasadan kalkacaðýný, dolayýsýyla hayvan üreticisinin, et teknolojisinin, insan beslenmesinin ve genel ekonominin önemli ölçüde zarara uðrayacaðýný iddia etmektedir. Nitritsiz üretilecek et ürünlerinin kötü renkte ve lezzetsiz olacaðý, dayanma sürelerinin azalacaðý ve dolayýsýyla gýda zehirlenmeleri yoluyla saðlýk problemleri ortaya çýkacaðý endiþesi duyulmaktadýr. Nitrit kalýntýsýný ve nitrozamin oluþmasýný azaltacak metotlar araþtýrýlmaya baþlanmýþtýr. Tokoferoller, askorbik asit ve lâktik asit, bakterilerin nitrozamin oluþumunu azaltmaktadýr. Ülkemizde 1970'li yýllarda yapýlan çalýþmalarda, iþlenmiþ et ürünlerinde izin verilenin çok üzerinde nitrit kullanýldýðý tespit edilirken, son çalýþmalarda daha iyi sonuçlar alýnmýþtýr. Nitrat ve nitritler bazý bünyelerde baþ aðrýsý ve kurdeþene sebep olabilir. Astým, deri döküntüsü ve hiperaktiviteye sebep olabilen bir diðer koruyucu katký maddesi benzoik asittir. Türkiye'de üretilen bazý meyve sularýnda benzoik asit miktarýnýn izin verilen deðeri aþtýðý tespit edilmiþtir.
Sülfitler; çeþitli alerjik reaksiyonlara, ayrýca kurdeþen, göðüste sýkýþma, karýnda kramp, ishal, kan basýncý düþmesi, halsizlik gibi durumlara yol açar. Birçok restoranýn salata soslarýnda yüksek miktarda sülfit mevcuttur. Sýk kullanýlan bir sun'î tatlandýrýcý olan aspartam; hassas kiþilerin göz kapaklarýnda, dudak, el veya ayaklarýnda þiþmeye sebep olabilir. Ancak, bunlarýn görülme sýklýðý azdýr. Monosodyum glutamat, özellikle Uzak Doðu ve Türk mutfaklarýnda deðiþik gýdalarda lezzet artýrýcý olarak kullanýlýr. Fazla miktarda monosodyum glutamat alýnmasýyla oluþan reaksiyona "Çin Restorantý Sendromu" denir; bu, baþ aðrýsý, bulantý, ishal, terleme, göðüste sýkýþma ve boyun arkasýnda yanmaya sebep olur.
Renklendiriciler hassas kiþilerde deri döküntüleri ve astým gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Ülkemizde yapýlan bir çalýþmada incelenen 25 þekerleme örneðinin 11'inde izin verilmeyen renklendiricilere rastlanmýþtýr.


Katký maddeleri çocuklarýmýza nasýl tesir ediyor?

Çocuklar, vücut aðýrlýðýna göre, daha fazla enerji ve gýdaya ihtiyaç duyar. Bazen çocuklar belirli gýda maddelerini çok tüketir, bunun neticesinde enerji ihtiyaçlarýný karþýlarken daha fazla miktarda katký maddesi alabilir. Dolayýsýyla ebeveynlere, çocuklarýný, içinde katký maddesi bulunan gýda maddelerini aþýrý tüketmelerini engelleme hususunda çok iþ düþmektedir.

Tüketici olarak ne yapmalýyýz?

Gýda katký maddeleri, bunlarý üreten sanayiciler için pek çok fayda saðlarken, tüketicileri ise saðlýklarýndan endiþeye düþürmektedir. Bu endiþelerin kaynaðý, üreticiler ve kontrol mekanizmalarýndaki bilgisizlik, sorumlulardaki gevþeklik ve insanlardaki ahlâkî zaaflara baðlý istismarýn yaygýnlýðýdýr. Meselâ, birçok ürünün ambalajýndaki bilgilerle, ürünün terkibi birbirini tutmayabilmektedir. Bu endiþeler sebebiyle insanlar; sýklýkla tabiî gýdalarý, kimyevî katkýlar ve koruyucular ihtiva eden gýdalara tercih etmek istemekte ve daha besleyici, daha elveriþli, taze, güvenli gýdalar istediklerini belirtmektedir. Oysa bu hususiyetler, gýdalarýn hemen kullanýlmadýðý takdirde katký maddeleri ihtiva etmesini de gerektirmektedir. Mevcut hayat tarzý, ekonomik sistem, teknolojik ve sosyal yapý sürdürüldüðü müddetçe, katký maddelerinden tamamen kaçýnmak neredeyse imkânsýz hale gelmiþtir. Ancak bunlarý az zarar görecek þekilde kullanmayý mümkün kýlan bazý stratejiler geliþtirilebilir:

1. Gýda katký maddesi ihtiva etmeyen ve bunu etiketinde belirten gýdalar tercih edilebilir. Bütün çeþitlerde deðilse bile, bu, bazý gýdalarda saðlanabilir. Meyve nektarý veya suyu yerine, meyve; sucuk, sosis, salam yerine de iþlenmemiþ et tercih edilebilir.

2. Gýda katký maddesini en az ihtiva eden yiyecekler tercih edilebilir. Ayný cins ürünlerin (meselâ meyve sularý) katký maddesi muhtevalarýnýn farklý olduðu görülecektir. Birçok ülkede tüketicinin katký maddesi bulundurmayan (veya daha az bulunduran) gýdalarý tercih etmesi, üreticileri daha az katký maddesi kullanmaya sevk etmiþtir. Hattâ bazý ülkelerde hiç katký maddesi ihtiva etmeyen veya en azýndan tartýþmalý katký maddelerini ihtiva etmeyen gýdalar üreten firmalar kurulmuþtur. Ülkemizde de zaman içerisinde katký maddelerine karþý þuurlanma olursa, bu, üretici firmalara olumlu yansýyacaktýr.

3. Zararsýz katký maddeleri belirlenip bunlarý ihtiva eden gýdalar tercih edilebilir.

4. Dinimizin bize kazandýrdýðý "Þüpheli þeylerden kaçýnýnýz." prensibi gereðince, þüpheli katký maddeleri belirlenip, bunlardan kaçýnýlmaya çalýþýlýr veya bunlarý en az ihtiva edenler tercih edilebilir.
Gýda katký maddelerinin insan saðlýðýna en az zarar verecek þekilde üretilmesi ve tüketilmesi süreçleri; üretici, tüketici ve devlet iþbirliðini gerektirmektedir. Üreticiler; otokontrole, ürettikleri besinin kalitesini üretim aþamalarýnda ve satýþa sunmadan önce kontrol etmeye önem vermelidir. Bu mevzuda þuurlanmýþ tüketici, hem üreticiyi doðru gýda katký maddesi kullanýlmasý konusunda, hem de devleti müessir þekilde kontrol hususunda daha duyarlý hâle getirecektir. Devlet de böyle bir kontrol mekanizmasý kurmalý, üreticilerin otokontrolünü teþvik etmeli, analiz usullerini standartlaþtýrýp, bunlarý denetlemeli ve gýda katký maddesi analizi yapacak lâboratuvarlarý geliþtirmelidir.

 

Bu yazý 2930 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

16 Sevvâl 1445 |  25.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Allah indinde bütün canlý mahlûkat içinde en kötü olanlar, inkârcýlýkta ýsrar edenlerdir ki onlar imana gelmezler. Onlar kendileriyle anlaþma yaptýðýnda hiç çekinmeden her defasýnda anlaþmayý bozan kimselerdir.

( Enfal Suresi - 55)

Bir Hadis

Yezîd Ýbnu Nu'âme ed-Dabî (radýyallâhuanh) anlatýyor:

Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

"Bir kimse, bir baþkasýyla kardeþleþtiði zaman, ilk iþ ismini, babasýnýn ismini ve kimlerden olduðunu sorsun.
Çünkü böyle yapmak, sevginin artmasýna daha uygundur."

Tirmizî, Zühd 54

Bir Dua

Hz. Peygamber (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur:

“Allah’ým! Bana kendi sevgini ve senin yanýnda sevgisi bana fayda verecek kimsenin sevgisini ver.”

(Tirmizî, Deavât, 73)

Hikmetli Söz

Ahlaký kötü insanlarla arkadaþlýk kurma ki, onlar günah iþlemeye seni yöneltmesinler.


Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com