Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 3049
Toplam 15247425
En Fazla 20355
Ortalama 2608
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

RAMAZAN MEDENÝYETÝ

Ramazan, Ýslam’ýn insanlýða büyük armaðanýdýr. Ramazan, insanlýðýn özünü, þuurunu, anlamýný ve amacýný keþfetme mevsimidir. Ýslam, bütün insanlýðý kapsayan fýtrat dinidir. Ýslam, bütün insanlýða açýk bir din olarak tevhit hakikatini Allah’ýn þerefli varlýðý olan insana iletmektedir. Ramazan, insanýn Allah’ýn yarattýðý en þerefli varlýk olmayý gerçekleþtirdiði dönemdir.
13/06/2017
Ýslam, insanýn insana hükmetmesini reddetmektedir. Ýslam, insanýn insana yardýmlaþmasýnýn imkânlarýný ve kanallarýný oluþturmayý amaçlamaktadýr. Ramazan, insanýn insana sahip ve hâkim olmadýðý, ama kardeþ ve yoldaþ olduðu bir aydýr. Ýnsanýn sahibinin ve hakiminin sadece ve sadece Allah olduðu gerçeðini Ýslam, insan bilincine ramazanda yoðun bir þekilde yerleþtirmektedir.
 
Ramazan, insaný deðiþtirmelidir. Ramazanda deðiþmesi gereken nesneler ve yiyecekler deðil, insan iliþkileridir. Ýnsanlýðýn rahmet peygamberi, ramazanda kiþiye yapýlan sataþma, saldýrý ve kötü sözlere oruçluyum diye cevap verilmesini emretmektedir. Baþka bir ifade ile insan, insana yakýþmayan her türlü kýrýcý, yýkýcý ve bozucu söz, duygu, düþünce ve davranýþtan uzak durmalýdýr. Oruç, insanlýðýn fýtrat hâlini koruma ve yaþama ibadetidir. Oruç, fýtrat hâli olarak bir sivil barýþ pozisyonu ve kötülüðe karþý direniþ hâlidir. Ýnsan iliþkileri, ramazanda insani olgunlaþmayý ve geliþmeyi saðlayacak þekilde deðiþim geçirmelidir. Ramazaný bir insanlýk ve medeniyet sistemi ve süreci hâline getiren dinamik, onun deðiþtirici ve dönüþtürücü özüdür. Medeniyet dediðimiz olgu, insanýn yarattýðý nesnelere göre deðil, insanýn yaþadýðý iliþkilere göre oluþmaktadýr. Ýnsan iliþkileri, medeniyet inþa ettiði gibi, medeniyetin en büyük yýkýcýsýdýrlar.
 
Medeniyet rahmettir. Allah sürekli olarak âlemlere rahmet etmektedir. Ýslam peygamberi, ramazan ayýnda Allah’ýn insanlarýn hayýrda ve insanlýkta birbiriyle yarýþmasýný murat ettiðini þu þekilde ifade etmektedir: “Ramazan ayý size bereketi ile geldi. Allah o ayda sizi zengin kýlar, bundan dolayý size rahmet indirir. Hatalarý yok eder. O ayda dualarý kabul eder. Allah Teala sizin ramazan ayýndaki ibadet ve hayýr konusunda birbirinizle yarýþ etmenize bakar ve meleklere karþý sizinle övünür. O hâlde iyilik ve hayýrdan yana Allah Teala’ya kendinizi gösterin.” Ýnsanýn ramazanda af dilemeyi ve merhamet etmeyi öðrenmesi ve insanlar arasý iliþkilerde uygulamasý gerekmektedir. Ramazan af ve merhameti öðrenme ve uygulama ayýdýr. Allah, insaný rahmetine çaðýrmaktadýr. Ramazan, rahmet, maðfiret ve kurtuluþ ayýdýr. 
 
Allah’ýn rahmet çaðrýsý insan için büyük bir fýrsattýr ve imkândýr. Ýslam peygamberi, ramazanda cennet kapýlarýnýn açýldýðýný ve cehennem kapýlarýnýn kapandýðý müjdesini þu þekilde ifade etmektedir: “Ramazan ayýnýn ilk gecesi olunca, þeytanlar ve azgýn cinler zincire vurulur. Cehennem kapýlarý kapanýr ve hiçbiri açýlmaz. Cennet kapýlarý açýlýr ve hiçbiri kapanmaz. Sonra bir melek þöyle seslenir; Ey hayýr dileyen, ibadet ve kulluða gel. Ey þer isteyen günahlarýndan vazgeç. Allah’ýn bu ayda ateþten azat ettiði nice kimseler vardýr ve bu ramazan boyunca her gece böyledir.” Ýnsan, Allah’ýn rahmet çaðrýsýna icabet edip bu dünya hayatýnda insan iliþkilerinde yarattýðý deðiþimle cennet kapýlarýný kendisine açýp cehenneme giden yollarý ve araçlarý etkisiz hâle getirebilir. Kiþi ramazanda cennet kapýlarýný kendisine açmakla sorumludur. Cennet kapýlarý, insanýn ahlaklý insan olmasýyla mümkündür. Ramazan, ahlaklý insan olma ve Allah’ýn ahlakýyla ahlaklanma sorumluluðunu yerine getirmeye insanlýðý çaðýrmaktadýr.
 
Ýbadet, medeniyettir. Medeniyet inþa etmeyen ibadet, içi boþ ve iþlevsiz ritüelleren baþka bir þey deðildir. Ýslam, orucu, ramazaný ve zekâtý medeniyet dinamikleri hareketleri hâline getirmiþtir. Ýslam’ýn medeniyet mekaniði ibadettir. Zekât, insanýn Allah’ýn yarattýðý en þerefli varlýk olarak yerine getirmekle yükümlü olduðu en medeni ibadettir. Zekât, insanlarýn almadan vermelerinin ve sömürmeden paylaþmalarýnýn ibadetidir. Zekât, sömürü ve haksýzlýðý ortadan kaldýran, insandan insana köprü oluþturan bir ibadettir. Ýslam, medeniyetin fýtrat üzerine inþa edilmesini esas almaktadýr. ramazanda verilen sadaka, sadaka-yý fýtr, yani fýtratýn doðruluk, saflýk ve iyilik olarak nitelenmektedir.
 
Çocuklar, insani deðerleri ve erdemleri ramazanda keþfetmelidirler. Çocuklarýn, iyiliði, doðruluðu ve paylaþmanýn insan olmanýn gereði olduðunu ramazan atmosferinde öðrenmeleri gerekmektedir. Ýnsan olmanýn erdemlerini ve ahlakýný öðrenen çocuklar, ramazan çiçekleridir. Çocuklarýn ahlak ve iman çiçekleri olmasý için çocuklara yönelik yoðun bir eðitim, maneviyat, ibadet ve oyun seferberliðinin ramazanda gerçekleþmesi gerekmektedir. 
 
Ramazan, kiþiye baþkalarýnýn kusurlarýnýn peþine düþmemelerini, kendilerinin eksikliklerini tanýyarak tamamlamalarý gerektiðini hatýrlatmaktadýr. Þeytanla ve nefsimizle sürekli mücadele etmeli ve onlarýn hayatýmýz üzerindeki etkilerini sýnýrlamalýyýz. Ramazan, nefisle mücadelenin en yoðun olduðu aydýr. En büyük düþmanýmýz olan nefsimizi, her açýdan, eðitmeli, ehilleþtirmeli ve kontrol altýna almalýyýz. Nefsine hâkim olmayan, nefsinin kölesi olacaðýný unutmamalýdýr. Ramazan, nefsin köleliðinden özgürleþme ayýdýr.
 
Ramazan, insana tevhit temelinde zaman ve mekân bilinci kazandýrmaktadýr. Bütün mekânlarýn ve zamanlarýn tevhitle kuþanmasý gerektiðini ramazan insana hatýrlatmaktadýr. Kalbimizin, aklýmýzýn ve irademizin tevhitle yani Allah’a kulluk bilinciyle güçlenerek kendimize ve varlýða olan bakýþýmýzýn tazelenmesi ve sahihleþmesi gerekmektedir.
 
Ramazan ve oruç, ruh ve bedeni kirlerden arýndýrarak insaný yeniden inþa etmektedir. Ýbadet, maneviyat ve ahlak, insan dediðimiz en þerefli varlýk binasýnýn temelleri, kolonlarý ve duvarlarýdýrlar. Birey, ahlaklý ve erdemli düþünce, duygu, davranýþ ve sözle donandýkça, yeryüzünde iman, emniyet, adalet ve hürriyet gür bir þekilde yeþermekte ve geliþmektedir. Medeniyet, barýþ, iman, adalet ve hürriyetin insan hayatýnda kökleþmesidir.
 
Oruç, insanýn betonlaþmasýna, donmasýna ve nesneleþmesine karþý en büyük koruyucudur. Oruç, insaný yumuþatmakta, selim bir ahlakla donanmasýný saðlamaktadýr. Oruç, modern hayatýn mekanikliðine verilen doðal bir cevaptýr. Oruç, Allah’la yaþanan bir hayatýn rutine indirgenemeyeceinin tecrübesidir. Oruç, hayatý sahih anlamda idrak etmektir. Tevhidi inkâr edip þirkin sapkýnlýklarýný ikrar etmek bataklýðýna saplanmak yerine tevhit hakikatini sahih anlamda idrak etmek için ramazan, büyük bir hidayet mevsimidir. Ýnsan, ramazan ayýnda hidayet yolunu bulmak ve kalbindeki hastalýklari iyileþtirmek için her türlü imkâna sahip olmaktadýr. Ramazan, hayatý dolu dolu yaþama ayýdýr. Ramazan bir diriliþ mevsimidir. Ýnsanýn, ramazaný ölü ve atýl bir bir dönem olarak yaþamasý, insanýn büyük kaybýdýr.
 
Ramazan, yaþama ve yaþatma mevsimidir. Ramazanýn hayatlaþmasý için, insanýn ramazanlaþmasý gerekmektedir. Ramazanlaþan insan, medeni insandýr. Bugün dünya, ramazanlaþamamaktan dolayý büyük sýkýntýlar yaþamaktadýr. Dünyanýn ve insanlýðýn ramazanlaþmasý gerekmektedir. Dünyanýn en büyük sorunu, ramazanlaþma açýðý ve açlýðýdýr.
 
Dünya bir misafirhane ve herkes bir misafir konumundadýr. Ramazan, herkesin herkesi misafir aldýðý bir konukseverlik mevsimidir. Ramazan ayýnda iftar vakitlerinde evlerin kapýlarý ardýna kadar açýk tutulduðunu Ýslam medeniyet tarihi kaydetmektedir. Gelen misafir, eve bereket, hayýr ve sevap getiren kiþi olarak düþünülmektedir. Eve misafir olarak gelip hayýr ve sevaba vesile olan kiþiye diþ kirasý denilen hediyeler verilmektedir. Ýnsanýn insaný yaþatmasý için ramazan ayýnda Müslüman toplumlar birçok gelenek ve kurum ihdas etmiþlerdir. Darda kalanlarýn ihtiyaçlarýný gidermeleri için oluþturulan sadaka taþlarý geleneði, çok önemli bir kurumdur. Osmanlý toplumunda zenginler, Ramazan ayýnda esnafa borcu olanlarýn borçlarýný öderler ve silerlerdi. Ramazan, insanýn diðer insanlarýn hayatlarýný kolaylaþtýrmak için seferber olduðu bir aydýr.
 
Ramazan medeniyeti insan yetiþtirme medeniyetidir. Ýslam, insanlýða hakikati öðreterek insaný yetiþtirmektedir. Osmanlý toplumunda medrese öðrencileri, bir yýl boyunca öðrendikleri bilgileri topluma öðretmek ve yaymak için cerre çýkarlardý. Cerre çýkmak, bilginin toplumu cezbetmesi için kiþinin bilgisini ve birikimini diðer insanlarla paylaþmasý demektir. Üniversiteler, okullar, akademisyenler, öðretmenler, öðrenciler, kýsacasý her kurum ve kiþi, bilgi ve birikimini topluma ulaþtýrmak için ramazan ayýnda seferber olmalýdýr. Ramazan ayý, bilginin toplumsallaþmasý için herkesin çaba göstermesi gereken bir ay olmalýdýr.
 
Ramazan, yeryüzünü kir ve tozlardan temizleyen bir yaz yaðmuru ve günah ve kötülükleri yakýp yok eden bir güneþ ýþýðýdýr. Ýnsanlýðýn hidayet ve þifa kaynaðý olan Kur’an-ý Kerim’de ay olarak sadece ramazanýn adý zikredilmektedir. Ýnsanlýðýn hidayet rehberi Kur’an-ý Kerim, ramazan ayýnýn Kadir Gecesi’nde inmiþtir. Ýnsanlýk, ramazanda Kur’an’la aydýnlanmýþtýr. Kur’an, hidayet rehberi ve þifa kaynaðý olarak insanýn elindedir. Ýnsan, Kur’an’ý yüzünden okumakla yetinmemeli, enerjisini ve kaynaklarýný Kur’an’ý anlamaya ve kavramaya yoðunlaþtýrmalýdýr.
 
Ramazanýn sonunda, bir ay boyunca insanýn hayatýný fýtratýna uygun bir þekilde yaþamanýn bayramý kutlanmaktadýr. Oruç, sadaka, zekât, Kur’an ve ibadet, insan hayatýna ferahlýk, mutluluk, huzur ve neþe getirmiþtir. Bayram, yaþanýlan fýtri huzurun ve mutluluðun bayramýdýr. Bayram, ramazan ayýný bereket, zarafet, ibadet, rahmet, maðfiret, hürriyet, ibadet, takva, selam, sekinet, olgunluk ve kardeþlik olarak yaþamanýn ve idrak etmenin bayramýdýr. Ramazan ayýnda insan hayatýnda fýtrata uygun temiz bir sayfa açýlmýþtýr. Ramazanýn açtýðý temiz sayfanýn hayat boyunca korunmasý, insanýn temel görevi ve sorumluluðudur. Ramazanýn aydýnlattýðý hayatlarýmýzýn kararmamasý için gaflete düþülmemeli, daimi sakýnma ve bilinç hâli olarak takvada sebat edilmelidir. 
 
Prof. Dr. Bilal Sambur / Diyanet Aylýk Dergi
 

Bu yazý 2457 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

9 Sevvâl 1445 |  18.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirramanirrahim

"Yedi gök, arz ve bunlarýn içinde bulunanlar Allah’ý tesbih ederler. O’nu övgü ile tesbih etmeyen hiçbir þey yoktur, ama siz onlarýn tesbihlerini anlamazsýnýz"

( Ýsrâ sûresi - 44)

Bir Hadis

Enes radýyallahu anh þöyle dedi:

Hz. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile beraber yürüyordum. Üzerinde Necran kumaþýndan yapýlmýþ, kenarlarý sert ve kalýn bir hýrka vardý. Bir bedevî Resûl-i Ekrem’e yetiþerek hýrkasýný sertçe çekti. Hýrkanýn boynuna gelen kýsmýna baktým, bedevînin sertçe çekmesinden dolayý hýrkanýn kenarý boynuna oturmuþtu. Daha sonra bedevî:

- Ey Muhammed! sallallahu aleyhi ve sellem Elinde bulunan Allah’a ait mallardan bana da verilmesini söyle, dedi.

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bedevîye dönüp güldü. Sonra da ona bir þeyler verilmesini emretti.



Buhârî, Humüs 19, Libâs 18, Edeb 68; Müslim, Zekât 128

Bir Dua

Bismillahirrahmanirrahim

“(Rabbim) Beni, naîm cennetine girenlerden eyle!”

Þu’arâ Suresi-85

Hikmetli Söz

Alan Sensin, veren Sensin, kýlan Sen. Ne verdinse odur dahi nemiz var. Hakikat üzre anlayýp bilen Sen. Ne verdinse odur dahi nemiz var.

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com