Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 3912
Toplam 15287166
En Fazla 20355
Ortalama 2611
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Ahlak Eðitiminin Vazgeçilmezliði

Öncelikle neden ahlak eðitimini konuþmamýz gerektiðini düþünelim.
28/04/2010

Ahlak Eðitiminin Vazgeçilmezliði

Neden ahlak ve neden ahlak eðitimi?

 

Öncelikle neden ahlak eðitimini konuþmamýz gerektiðini düþünelim.

 

Bugün belki de en fazla þikâyet ettiðimiz konularýn baþýnda geliyor, ahlak. Ýçinde yaþadýðýmýz toplumsal evrende, dine yakýn veya uzak birtakým insanlarýn, kendilerinden beklenmediði halde kötü ahlak olarak nitelendirilebilecek tutum ve davranýþlarýna rastlarýz; kötü davranýþlarýný insanlýðýyla ve dindarlýðýyla baðdaþtýramadýðýmýz insanlar görürüz: Nasýl olur diye þaþýrýrýz. Aslýnda bu tip insanlar, belki de bütün devirlerde, tüm zamanlarda vardýr; ama sanki modern zamanlarda bu insanlarda daha fazla belirginlik söz konusu.

 

Bir baþka husus, tarihe baktýðýmýzda, birçok devletin veya siyasal düzenin kötü ahlakla yýkýldýðýný görmemizdir.

 

Bu hususlar, bizi ahlakýn önemini daha iyi anlamaya itmektedir.

 

Þimdi isterseniz, önce kýsaca ahlak üzerinde duralým, akabinde yukarýdaki iki sorunun cevabýný arayalým:

 

Ahlak nedir?

 

Kýsaca ahlak, kelime olarak huy, mizaç, tabiat, seciye, karakter ve alýþkanlýk gibi anlamlara gelir. Terminolojik anlamda ise ahlak, akýl sahibi kiþinin iradi olarak, yani kendi özgür iradesiyle bilerek yaptýðý davranýþlarý ifade eder. Baþka bir ifadeyle ahlak, insanýn karakter yapýsýný, neyi yapýp neyi yapmayacaðýný belirleyen, insanýn yaptýklarý hakkýnda iyi ve kötü þeklinde deðerlendirmelerde bulunulmasýný saðlayan kurallar bütünüdür. Daha kýsa ifade etmek gerekirse, ahlak, insanlarýn uymak zorunda olduklarý davranýþ kurallarýdýr.

 

Neden ahlak?

 

1. Ahlakýn toplum için hayatiliði

 

Öncelikle ahlakýn, canlýlardan sadece insana özgü olan bir inanç ve düþünce sistemi olduðunu unutmamak gerek. Ýnsanlar birlikte yaþamasalardý, ahlaktan söz edemezdik. (Güngör, 1995: 19) Bu tersinden de doðrudur, ahlak olmasaydý, toplumsal hayat olmazdý. O halde denilebilir ki, güzel/iyi ahlak, toplumsal hayatýn vazgeçilmezidir.

 

Gerçekten de güzel ahlakî ilke ve deðerler olmazsa, toplum hayatý diye bir þeyden bahsedemeyiz. Ýnsanlarýn bir arada yaþamasý, güzel ahlak ilkeleri ve deðerleriyle mümkün olmaktadýr. Ýnsanlar, hangi durumlarda nasýl davranmalarý gerektiðini bilmeleri halinde ancak, saðlýklý iliþki kurabilirler; bu da ahlakla mümkün olur. Son çözümlemede þunu diyebiliriz: Gerçekten de milletlerin yaþamasý bakýmýndan ahlakýn önemi büyüktür. Geçmiþte ve günümüzde birçok toplumun geçirdiði bunalým ve huzursuzluðun, nihayet bir ahlakî çöküþe dayandýðý söylenebilir. Ýyi ahlakýn, toplumlarý yaþatan büyük bir güç olduðu, kötü ahlakýn da toplumlarý çökerten bir zafiyet kaynaðý olduðu, tarihi olaylarla ispatlanmýþtýr.

 

2. Ahlak-iman ayrýlmazlýðý

 

Ahlak, toplum hayatýnýn temeli iken, ahlakýn en önemli temeli dindir. Bizim toplumumuzun tarihî, sosyal ve kültürel gerçekliði açýsýndan konuya yaklaþtýðýmýzda, toplumumuzun varlýðýnýn temeli olan ahlakýn dinimiz Ýslam’dan beslendiðini görebiliriz. Ýslam’ýn Müslüman’dan istediði ahlak ise, bilinçli dindarlýktan ayrý üþünülemeyecek olan güzel ahlaktýr. Ýslam, bilinçli dindarýn sahip olmasý gereken güzel ahlaký, imanýn bir boyutu olarak görmektedir. Denilebilir ki Ýslam’da iman ile güzel ahlak, birbirinden ayrý düþünülemez.

 

2.1. Evvela Müslümanlarýn hayat kitabý Kur’an-ý Ke-rim’de ahlakýn imani bir mesele olarak ele alýndýðýný

hatýrlamalýyýz.

 

Elbette her dinin, birey ve toplumun davranýþýný, kendisinin açýkladýðý hakikatlerle uyumlu hâle koymayý hedef alan ahlakî kaideler dile getirmesi doðaldýr. Dindar toplum, düþünce ve davranýþlarýnda din, iman ve ahlaký bir bütün olarak yaþar. Ýslam ahlaký söz konusu olduðunda, ahlakýn kaynaðýnýn Ýslam dini ve Allah’a iman olduðu, hatta Allah’a imanýn da güzel ahlakî bir eylem olduðu görülür. Kur’an, bunu açýk bir üslupla ortaya oymaktadýr: “Yüzlerinizi doðudan ve batýdan yana çevirmeniz iyilik (birr) deðildir. Asýl iyilik, Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitaba ve peygamberlerine iman eden; ona olan sevgisine raðmen malý yakýnlara, yetimlere, yoksullara, yol oðluna (yolda kalmýþa) ve kölelere (özgürlükleri için) veren; namazý dosdoðru kýlan, zekâtý veren ve ahitleþtiklerinde ahitlerine vefa gösterenler ile zorda, hastalýkta ve savaþýn kýzýþtýðý zamanlarda (direnip) sabredenler (in tutum ve davranýþýdýr). Ýþte bunlar doðru olanlardýr ve muttaki olanlarda bunlardýr." (Bakara, 177)Bu ayet, ahlak ile Allah’a iman arasýnda geçerli olan doðrudan iliþkiyi gözler önüne sermektedir. Hatta bu ayetten hareketle Ýslam’ýn bütün emir ve nehiylerinin ahlak kapsamý içerisinde ele alýndýðýný söylemek mümkündür.

 

2.2. Hz. Peygamber’in sîretinde iman-güzel ahlak Ayrýlmazlýðý

 

Hz. Aiþe’nin “O (Hz. Muhammed) ahlakýný Kur’an’dan almýþtýr" sözü ile Kur’an’ýn “Þüphesiz sen, büyük bir ahlak üzeresin." (Kalem, 4) ayeti, Ýslam’ýn emir ve nehiylerinin ahlakýn kapsamýnda ele alýndýðýný ifade etmektedir. Gerçekten de Hz. Muhammed (s.a.s.)’in güzel ahlaký bize, “iman etmiþ Müslüman"da bulunmasý gereken iyi ahlaki özelliklerin en güzel örneðini sunmaktadýr. Ýman güzel ahlak ayrýlmazlýðýnýn en ideal modelini, o güzel insanýn hayatýnda, þahsiyetinde net olarak görebilmekteyiz.

 

Ýslam’ýn yayýlý þ biçimi ve hýzýna bakýldýðýnda, onda Hz. Peygamber’in güzel ahlakýyla örnekliðinin birinci planda etkili olduðu görülür. Ýslam’ýn kýlýçla yayýldýðýný söylemek, bu tarihî gerçekliðe karþý insafsýzlýk etmektir aslýnda. Hz. Peygamber’in güzel ahlaký, insanlarý etkilemekte ve kendisine cezp etmektedir. (Berki-Keskioðlu, 1991: 212)

 

Hz. Peygamber, en güzel ahlak timsalidir. Hz. Muhammed’in en önemli ve dikkat çeken eminlik yönü, onun güzel ahlakýyla doðrudan ilgilidir, daha doðrusu güzel ahlakýnýn bir yansýmasýdýr. Kur’an’da Ýslam Peygamberi’nin “güzel örnek" (Ahzab, 21) olarak ifade edilmesi, bize Müslüman þahsiyetinde güzel ahlakýn ne kadar önemli olduðunu göstermektedir. Peygamber Efendimiz’in güzel ahlaka teþvik eden ve kötü hasletlerden men eden hadisleri ise ciltler dolusu kitaplar oluþturacak kadar çoktur. Hiç þüphesiz o, sadece bu sözleri söylemekle kalmamýþ, güzel ahlaký bizzat yaþayarak insanlara örnek olmuþ ve öðretmiþtir. Bu yüzden onun ahlaký, Ýslam imaný ve ahlakýnýn en güzel tatbikatýný oluþturmaktadýr. Peki o zaman Peygamberimiz’in güzel ahlakýný nasýl tasvir edebiliriz? Þöyle tasvir edebiliriz:

 

Özetle Peygamber Efendimiz; emin, adalet sahibi, eþitlikçi, güler yüzlü, mütevazý ve alçak gönüllü, nazik tabiatlý, ince ve hassas ruhlu, affedici, cömert ve çalýþkandý. Katý yürekli, kaba ve kýrýcý deðildi. Teþekkür etmesini ve gönül almasýný bilirdi. Son derece iffet ve hayâ sahibiydi. Yalan söylemezdi. Dürüsttü; verdiði sözü mutlaka zamanýnda yerine getirirdi. Emanete sonuna kadar sadýktý. Yardým severdi. Ýnfak etmek, sadaka vermek, onun en önemli yönlerindendi. Haksýzlýkla mücadelede ýsrar eden bir yapýya sahipti. Hoþgörü sahibi, yapýcý, temizliðe önem veren, sevgi ve merhamet dolu bir insandý.

 

Peygamberimiz’in þahsýnda toplanan ve bizlerin de þahsýmýzda toplanmasýný istediði bütün bu deðerler ve güzel ahlaki düþünce, ilke, tutum ve davranýþlar, imandan ayrý düþünülemez. Yapýlmasý gerekenler üzerinde bir kez daha düþünmek, kendimizi bir kez daha tartmak ve hayatýmýzý, toplumumuzu daha da anlamlý kýlmaktýr.

 

2.3. Hz. Muhammed’in hadislerinde iman-güzel ahlak ayrýlmazlýðý

 

Buhari’nin Sahih’inde, Kitabü’l-Ýman bahsinde iman ve ahlakla ilgili hadisleri bir araya getirmesi son derece anlamlýdýr. Ýman ile güzel ahlakýn birbirinden ayrýlmayacaðýný anlamak için Hz. Muhammed’in bazý hadislerine bakmak faydalý olabilir:

 

“Müminin iman bakýmýndan en mükemmeli, ahlaký en güzel olandýr ve en hayýrlýnýz, kadýnlarýna karþý hayýrlý olanýnýzdýr." (Tirmizî)

 

“Þüphesiz sizin en hayýrlýnýz ahlak bakýmýndan en güzel olanýnýzdýr." (Buharî ve Müslim)

 

“Ýyilik, güzel ahlaktýr. Kötülük ise kalbini rahatsýz eden ve insanlarýn haberdar olmalarýndan hoþlanmadýðýn þeydir." (Müslim, el-Birr 15)

 

“Þüphesiz ben iyi ahlaký tamamlamak üzere gönderildim." (Ýmam Malik; Muvatta, Husnu’l Hulk, 8, II/904)

 

“Müslüman, dilinden ve elinden Müslümanlarýn emin olduðu kimsedir." (Buhari, Sahih, Kitabu’l-Ýman)

 

“Mümin güzel ahlakýyla, hiç ara vermeden akþamakadar oruç tutar, sabaha kadar namaz kýlan kimsenin derecesine yükselir." (Ebû Davud)

 

“Güzel ahlak; güler yüzlülük, cömertlik, ve kimseyi üzmemektir." (Tirmizi)

 

“Bir kimse Rasûlullah’a, “Ýslamýn en hayýrlýsý hangisidir" diye sorduðunda Rasulüllah "Yemek yedirmen, tanýdýðýna tanýmadýðýna selam vermendir." Cevabýný verdi." (Buhari, Sahih, Kitabu’l-Ýman)

 

“Sizin hiçbiriniz kendiniz için arzu ettiðinizi, kardeþiniz içinde arzu etmedikçe iman etmiþ olamaz." (Buha-ri, Sahih, Kitabu’l-Ýman)

 

“Güzel ahlak güler yüz hayýrlý iþlerde el açýklýðý, bir de kimseye eziyet etmemektir." (Tirmizi)

 

Gerek yukarýda verilen ayet ve benzerleriyle, gerekse bu hadislerle Hz. Peygamber’in hayatý birlikte düþünüldüðünde, iyi ahlak sahibi dindar insanýn, dininin emirlerini yerine getirirken, Yaratýcý’sý, kendisi ve toplumla iliþkilerinde denge ve adalet temelinde hareket etmesi ve biriyle iliþkisini öncelerken diðerlerini ihmal etmemesi gerektiði de anlaþýlmaktadýr.

 

Bir ahlak sistemi olarak Ýslam’ýn ahlaka verdiði önem, birey ve toplumu korumaya ve onlarýn geleceðini saðlamaya yöneliktir. Ýslam, ahlaki düzeni, birey ve toplumdan baþlayarak yukarý doðru çekmiþ, nihayet sosyolojik çerçeve ile yetinmemiþ, onu külli ve mutlak düzene uydurmak istemiþtir. Bu anlam çerçevesinde Kur’an ahlaki ilke, norm ve deðerler üzerinde ýsrarla durmuþ ve ahlaký toplumsal hayatýn ana kaynaðý olarak görmüþtür.

 

Bütün bunlarý düþündüðümüzde, güzel ahlakýn Müsümanlar için ne kadar önemli olduðunu anlayabiliriz. Güzel ahlakýn Müslüman toplum için hayatiliðini, Kur’an ayetlerinin pek çoðunda bulmak mümkündür. Diyebiliriz ki Kur’an’da birey ve toplumun iyi ahlak sahibi olmasý birinci plandadýr. Kur’an’ýn yaklaþýmýnda güzel ahlak, inanç ve ibadetin ayrýlmaz bir parçasý olarak görülür. Kur’an’da güzel ahlakýn olmadýðý yerde iman ve ibadetin anlamsýzlýðý vurgulanýr. Kur’an, insanýn Allah’a, kendine ve topluma iliþkin güzel ahlaka dayalý sorumluluk alanlarýný belirleyen bir Kitap’týr. Ahlak kavramýnýn bir insanýn bütün davranýþlarýný kapsadýðý hesaba katýlýrsa, onun inanç, ibadet ve insanýn diðer boyutlarýyla ayrýlmaz baðý anlaþýlýr.

 

Neden ahlak eðitimi?

 

“Neden ahlak?" sorusunun cevabýný ortaya koyduktan sonra þimdi de “Neden ahlak eðitimi?" sorusunun cevabý üzerinde durarak konunun önemini anlamaya çalýþabiliriz.

 

Ahlak eðitimi, insanlarýn toplumda birbirleriyle iliþkilerini, birbirlerine nasýl davranmalarý gerektiðini öðreten bir eðitim biçimidir, ayný zamanda bir davranýþ bilimidir.

 

Ahlak eðitimi, toplumun her alanýnda, bilimsel, teknik, kültürel, zihinsel, siyasal ve toplumsal boyutlarýn tamamýný içine alacak þekilde yapýlmalýdýr.

 

Ahlakýn birey ve toplum açýsýndan önemini, imanla ayrýlmaz bir bütün olduðunu ve de Hz. Peygamber’in güzel ahlak yönünün aðýrlýðýný anladýðýmýz zaman, ahlak eðitiminin birey ve toplum için ne kadar önemli olduðunu da anlamakta gecikmeyiz.

 

Ahlak eðitimi, Müslüman toplumun imanýný, Müslümanlýðýný besleyen, güçlendiren ana damardýr.

 

Ahlak eðitiminde toplumumuzun bütün kesimleri, hedef kitle içinde yer alýr, camiye ve kursa gelen, müftülüklere gelen, sokakta karþýlaþtýðýmýz, evine ziyarete gittiðimiz ve evimize ziyarete gelen herkes, ahlak eðitimimizin kapsamýndadýr: Çocuklar, ergenler, gençler, yaþlýlar, erkekler, kadýnlar, aileler, iþçiler, memurlar, yönetenler, yönetilenler, suçlular,suçsuzlar, cezaevinde olanlar, hastalar, engelliler ve saðlýklýlar, örgün eðitime katýlanlar, yaygýn eðitime katýlanlar, yani herkes. Hedef kitleyi böyle belirlersek, hem formel eðitimde hem de informel eðitimde söz ve davranýþlarýmýzýn ahlak eðitimi açýsýndan ne kadar önemli olduðu ortaya çýkar.

 

Bu yazý 2648 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

17 Sevvâl 1445 |  26.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Yoksa siz Resûlünüzü daha önce Musa'nýn sorguya çekildiði gibi, sorguya mý çekmek istiyorsunuz?
Kim imaný inkar ile deðiþirse, artýk o, dümdüz yoldan (sapmýþ), dalalete düþmüþ olur.


( Bakara sûresi - 108)

Bir Hadis

Ebu Hureyre (r.a.)’tan þöyle dediði rivayet edilmiþtir:

Resulullah (s.a.v.) þöyle buyurdu:

“(Günahlara) keffaret olan þeyler:

Yemek yedirmek, selamlaþmayý yaygýnlaþtýrmak, geceleyin insanlar uykuda iken namaz kýlmaktýr.”

Hakim, Müstedrek, IV, 129

Bir Dua

"Rabbim, hak ile hükmet. Bizim Rabbimiz, sizin her türlü nitelendirmelerinize karþý yardýmýna sýðýnýlan Rahman (olan Allah)dýr." (Enbiya Suresi 89)

Peygamberimizin yapmasý istenen dua

Hikmetli Söz

Günahý küçümsemek,
günahtan daha büyük günahtýr !

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com