Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 4186
Toplam 15287440
En Fazla 20355
Ortalama 2611
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Bir Hidâyet Vesilesi  Kabe-i Muazzama

Bu konuda baþta Kur’an olmak üzere; peygamberler, âlimler, akýl ve kevnî âyetlerin yanýnda Kabe-i Muazzam’a da bir hidâyet vesilesidir.
15/10/2010

Allah inancýna varmak, hiç kuþkusuz Allah’ýn takdiriyle olur. Ancak ilahi takdiri, cebir/baský içerisinde deðerlendirmemek gerekir. Bu doðrultuda insanýn göstereceði gayretin önemi büyüktür. Ýnsan sahip olduðu irade özgürlüðü sayesinde, iman ve inkar yönünde tercihini yapabilir. Elbette bu durum, Allah’ýn meþîetinin dýþýnda cereyan etmez. Fakat, Allah’ýn ilmi, insanlarýn özgürlüðünü söküp çýkarmaz, aksine, insanýn özgürlüðünü destekler. Geleneksel Ýslam anlayýþýna göre, insan diler, Allah’da onu onda yaratýr. Hidâyet olayý da böyledir. Mutlak Hâdi/ hidâyet eden, Allah’týr. Ama, Allah, kullarýný hidâyete ulaþtýrmak için birtakým vesileler kýlmýþtýr. Bu konuda baþta Kur’an olmak üzere; peygamberler, âlimler, akýl ve kevnî âyetlerin yanýnda Kabe-i Muazzam’a da bir hidâyet vesilesidir. Allah’ýn varlýðýný, birliðini ve rubûbiyetini bilmeye götürücü ‘somut’ göstergelerden olan ve Mekke’de bulunan Kabe, ayný zamanda, yeryüzünde Allah’a ibadet için yapýlan ilk mescittir.

Kur’an-ý Kerim’e göre, Kabe’nin manevi konum ve nüfuzunu artýran özelliklerden birisi, onun, “insanlar için bir kýyam merkezi” (Maide, 97) kýlýnmýþ olmasýdýr. Çünkü Kabe, Ýslam’da tevhid inancýnýn müþahhas bir göstergesidir. Kur’an’da buyrulduðuna göre, her birey ve toplumun yüzünü kendisine doðru çevirdiði bir yön vardýr. (Bakara, 148) Bu manada Kabe de, müminlerin namaz kýlarken bedenleriyle birlikte ruhlarýný da çevirdiði bir kýbledir/yöndür. Mecazi anlamda Allah’ýn evi kabul edilen Kabe, ayný zamanda dünya Müslümanlarýnýn hayat tarzý olarak benimsediði Ýslam’ýn, mümin gönüllerde temsili olarak soyut ve somut manada bir rol kazandýrýlan kutsal mekanýn adýdýr. Onun kutsallýðý, sadece maddi yönüyle deðil, Allah’ýn bir meþâiri/iþareti olarak bizzat Kur’an’da deðerlendirilmesiyledir. (Hac, /29, 33)

Diðer yandan bir güven mahalli olan Kabe, umre ve hac görevini yerine getirenler için birçok ferdi ve sosyal faydanýn yanýnda, yeryüzü ehli için bir bereket ve mecazi anlamda hidayet kaynaðýdýr. Kur’an’ýn ifadesiyle, onun bere-ket/bolluk ve hidâyet kaynaðý oluþu, tüm insan topluluklarýný içine almaktadýr. “Doðrusu insanlar için ilk kurulan ev, Mekke’de, dünyalar için mübarekve doðru yol gösteren Kabe’dir.” (Âl-i Ýmrân, 96)

Sözlükte ‘mübarek’ sözcüðü, artmak ve çoðalmak anlamýnadýr. Mekke’nin ‘mübarek’ vasfýyla anýlmasý, manevi anlamda Kabe’de yapýlan ibadetlerin Allah katýndaki karþýlýðýnýn bol olmasýna bir iþarettir. Nitekim bu konuda Hz. Peygamber (s.a.s)þöyle buyurmuþtur: “Mescid-iHaram’ýn Mescid-i Nebevi’yeolan üstünlüðü, Mescid-i Nebe-vi’nin diðer mescitlere olan üstünlüðü gibidir.” (Buhari, Mesâcid, 1;Dârimî, Salah, 2.) Bilindiði gibi Kabe, gerek câhiliye ve gerekse Ýslam döneminde daima hem dini ve hem de iktisadî merkez olma yö-nünü korumuþ ve sürdürmüþtür.Meseleye bu açýdan baktýðýmýz zaman günümüzde Mekke’nin þahsýnda Kabe’nin ‘bereket’ vasfýný, manevi zenginliðin yanýnda maddi zenginlik anlamýnda yorumlamak da mümkündür. Ýster Müslüman olsun, isterse olmasýn, dünyada deðiþik ülkelerin ürettiði mallar bir þekilde bu beldeye geliyor, hem ihracat yapan ülkeler ve hem de ziyaretçilerin alýþveriþleri sayesinde belde halký büyük kazanç saðlýyor. Bu kazançtan her iki tarafda istifade ediyor.

Bir baþka açýdan, Kabe, Allah’ýn varlýðýna iþaret eden‘apaçýk delillerin varlýðý’ yanýnda, “bütün bir insanlýk için hidayet” (Âl-i Ýmran, 97) vesilesi oluþuylada ayrý bir önem kazanmaktadýr. Gayeye ulaþtýran rehber,iþaret anlamýna gelen hüdâ sözcüðü, Kabe söz konusu olunca, bütün insanlar için kýble, kendi vasýtasýyla Allah’a ulaþýlan mekan ve Hâlýk-i Muhtâr’a bir delil olma gibi özellikleri bünyesinde taþýr. Kabe’nin âlemler için hidâyet kaynaðý olmasýnda ana etken, onun emin bir sýðýnak teþkil etmesiyle de ilgilidir. Çünkü hidâyet, insanýn kendisini güvende hissetmesi olayý olunca, manevi bir sýðýnak kýlýnan Kabe ile müminin tavafla bütünleþmesi, inanç ve düþünce hayatýnda gönlünü terbiye etmede önemli bir basamak oluþturur. Yani, Kabe ile mümin büyük bir deðiþim geçirir. Gündelik hayatta köklü deðiþikliklere sebep olan bu deðiþim, insanla birlikte yeryüzüne/ hayatýn tüm alanlarýna taþýnýr.

Ýslam’da umre ve hac gibi ibadetlerin yapýlýþýna mekan teþkil eden Kabe, ayný zamanda evrensel Ýslam kardeþliðinin sergilendiði bir platformdur. Bu sayede Ýslam’ýn inanç sistemi tüm mümin gönüllere yerleþir, eðer varsa zihinlerde kadim bir câhiliye âdeti olan soyluluðu ve üstünlüðü ete ve kemiðe, altýn ve gümüþe indirgeyen yapý, feshedilir. Bunun yerine, farklý renk ve dillerin Allah’ýn bir âyeti olduðu inancýndan hareketle, inanç ve düþüncenin merkezine en üstün erdem olarak Allah’a karþý sorumluluk bilinci olan‘takvâ’ yerleþtirilir. Hayatýnýn bir bölümünde siyah ýrka mensup olmanýn kompleksine katýlan ve beyaz ýrka derin öfke duyan Amerika’lý Malcolm X(ö. 1965)’in hidayet öyküsünde Kabe’nin bu yönü, çok güzel dile getirilir. O,kendi adýný taþýyan ‘Malcolm X’ adlý eserde bu deðiþimi þöyle anlatýyor:

“Hacca gitmek, görüþ açýmý alabildiðine geniþletmiþtir. Bu gezi, benim ruhuma yeni bir Ýslam anlayýþý yükledi. Kutsal beldede geçirdiðim iki hafta içerisinde, Amerika’da geçirdiðim 39 yýl boyunca hiç rastlamadýðým þeylere þahit oldum. Bütün ýrklarý, bütün renk tonlarýyla tanýdým. Irk ayrýmcýlýðýnýn olmadýðý gerçek kardeþlik anlayýþýný gördüm. Gerçek Ýslam bana göstermiþtir ki, beyazlarýn tümünü birden bir kalemde silip atmak da o kadar yanlýþ bir tutumdur.” (Haley, Alex, Malcolm X, çev. Y. Kayýrlý, Ankara, 1978, s. 729). Sözlerine devamla Malcolm X, “eðer haccýn rengarenkliði, manevi cephesi bütün bir dünyaya yeterince duyurulabilirse ve gereði gibi anlatýlýrsa, Ýslam’ý din olarak seçenlerin sayýsý, en azýndan iki-üç misli daha artacaktýr” diyor. (Bkz.A.g.e., s. 763.) Görüldüðü gibi, Amerikalý Müslüman Malcolm X'in hayatýndaki bu deðiþim ve dönüþüm öyküsü,somut olarak, Kabe’nin bir hidâyet vesilesi oluþuna en çarpýcý bir örnektir.

Netice olarak,Kabe, gerçek hürriyetin bir simgesidir. Bu yönüyle o, insanlýk için ebedî özgürlüðün sembolü oluþu yanýnda, insanýn, insanlýðýný gerçekleþtirmesinin de önemli bir mahallidir. Ýnsana düþen, Kabe ve çevresinde bulunan ve her biri Allah’ýn bir âyeti hükmünde olan sembollerin kendisine takýlmadan, arka planýndaki derin manayý kavramaktýr. Ýþte o zaman, Yüce kudretin büyüklüðü kavranacak ve insan iman gibi bir deðerle gerçek hürriyetin ne anlama geldiðini yaþayarak öðrenecektir. O halde, yeniden, Mescid-i Haram’ýn çepeçevre kuþattýðý Kabe’nin, evrensel Ýslam milletinin kalbi fonksiyonunu bir defa daha yerine getirdiðini bu gözle okumakta fayda vardýr. Çünkü, açlýk ve sefaletin yanýnda en vahþi savaþlarýn cereyan ettiði dünyamýzýn nizamý, Kabe’nin sessiz yol göstermesiyle düzelebilir, insanlýðýn din ve dünyalarý ancak onun sayesinde ýslah olabilir. Bugünlerde dünyanýn her tarafýndan hac görevlerini yerine getirmek için Mekke-i Mükerreme’ye akýn akýn giden Müslümanlar olarak sadece þekil bakýmýndan namaz kýlarken yüzümüzü kýblemiz olan Kabe’ye çevirirken inanç ve düþünce bazýnda tüm benliðimizi çevirmenin anlamýný da derinden kavrayalým. Ýþte o zaman Kabe, insanlar için hidâyet kaynaðý, mü’minler için de hidâyetlerini artýrmada bir vesile olacaktýr. hac ibadeti, aynen imânýn daha önceki küfür halini tamamen sildiði gibi insanýn kul haklarý hariç geçmiþte iþlemiþ olduðu bütün günahlarýna kefaret olur ve kiþinin annesinden doðduðu günkü gibi tertemiz bir halde evine dönmesini saðlar.

 

Bu yazý 2350 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

17 Sevvâl 1445 |  26.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

"Ey iman edenler, Allah'tan karþý takvalý olursanýz, size doðruyu yanlýþtan ayýran bir furkan verir, kötülüklerinizi örter ve sizi baðýþlar.

Allah büyük fazl sahibidir."

( Enfal Suresi - 29)

Bir Hadis

Zarar vermek ve zarara zararla karþýlýk vermek yoktur.



Ýbn Mâce, Ahkâm, 17; Muvatta’, Akdýye, 31.

Bir Dua

"Rabbimiz, bizi ve bizden önce iman etmiþ olan kardeþlerimizi baðýþla ve kalplerimizde iman edenlere karþý bir kin býrakma. Rabbimiz, gerçekten sen, çok þefkatlisin, çok esirgeyicisin."

Müslüman'ýn duasý (Haþr Suresi 10)

Hikmetli Söz

Gafilin kalbi dünyaya baðlýdýr Zâhidin kalbi ukbâya baðlýdýr.


Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com