Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 1295
Toplam 15284549
En Fazla 20355
Ortalama 2610
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Hz. Peygamber’den Ramazan Müjdeleri

Oruçta riya olmaz! Oruca Allah için samimiyetle niyet eden, sevaplý, bol ecirli, dualý, ferahlý ve bereketli bir iftara eriþir. Riyanýn karýþamadýðý oruç, Allah için tutulmaktadýr ve sevabý da O’na aittir.
03/08/2011

Rahmet Ayý Ramazan Ramazan ayý, sahuruyla, iftarýyla, teravihiyle bereketli bir aydýr ve müjdeler yüklüdür. 

Sevgili Peygamberimiz, "Ramazan olduðu zaman rahmet kapýlarý açýlýr, cehennem kapýlarý kapanýr ve þeytanlar zincire vurulurlar” buyurmak suretiyle bu müjdelerle bize ümit ve moral vermektedir.

 Evet… Ramazan ayý girince rahmet kapýlarýnýn sonuna kadar açýlacaðý müjdesi veriliyor. 

Açýlmýþ olan rahmet kapýlarýndan kanatlanarak geçmeyi elbette ki hepimiz isteriz ve bu müjdeye eriþebilmek için olabildiðince duyarlý davranýrýz. 

Ramazan ayý girince cehennem kapýlarýnýn kapanacaðý haberi veriliyor, þeytanlarýn zincire vurulacaðý,insanlara vereceði zararlarýn da ilahî bir lütufla engelleneceði bildiriliyor. Elbette ki þeytanlara zincir vurulunca, müminlere zarar ulaþtýrmaya gücü kalmaz. Þeytan, ramazan ayýnda inanç, ibadet ve ahlak bütünlüðünü saðlayan Müslüman’ý günah yollarýnda yürütemez. Çünkü bu ayda Müslüman, cennetin, yolundadýr; kendisini cennete götürecek ibadetlerin, hayýrlarýn ve tövbelerin yürüyüþündedir. 

Sahurun Bereketi 

Ramazan'da sahur vardýr, iftar vardýr, teravih vardýr; sahurda bereket, iftarda hayýr ve meleklerin duasý, teravihte ise geçmiþ günahlarýn baðýþlanacaðý müjdesi vardýr. 

Evet… Sahurda bereket vardýr.

 Nebevî bir müjdede sahurda bereket olduðu güzel haberi bize veriliyor ve bu sebeple mümkün mertebe sahura kalkmamýzýn uygun olacaðý öðütleniyor.

Bilindiði gibi seher ve sahur ayný kökten geliyor. 

Öteden beri seherlerde “Allah” demenin, kelimat-ý tesbihat ile Yüce Mevla’ya yalvarmanýn bizi kemale eriþtireceðini dinî geleneðimizden biliriz. Ýþte biz, bir yandan sahurda oruç için yemek yiyip niyetlenirken, bir yandan da Cenab-ý Hakk’a yalvarýp yakararak gecenin o enginliðini ve dinginliðini ruh âlemimize yansýtarak müjdelenen rahmet çiçeklerini dermeye çalýþýrýz. 

Ýftarýn Hayrý 

Ýftarda hayýr, bol ecir ve meleklerin istiðfarý vardýr. Bu sebeple ashab-ý kiramýn nakline göre Peygamber Efendimiz, iftarda da, akþam namazýnda da acele ederdi, bunlarý tehir etmezdi/geciktirmezdi. Bir gün Peygamber Efendimiz, Sa'd b. Ubâde Hazretlerinin yanýna geldiðinde Hz. Sa'd bir parça ekmek ve zeytin çýkardý. Rasul-i Ekrem (s.a.s.) bunlarý yedi. Sonra, “Sofranýzda oruçlular iftar etsin, yemeklerinizi iyi kimseler yesin, melekler de size dua etsin” buyurdu. Yine Sevgili Peygamberimiz, “Bir kiþi oruçlu birine ikram ile iftar ettirirse oruçlunun sevabý gibi sevap kazanacaðýný, oruçlunun sevabýndan da hiçbir þeyin eksilmeyeceði”ni müjdeledi.  

Evet… Ýftar müjdeleri bizi ne kadar ümitlendiriyor!  

Çektiðimiz zahmetin karþýlýðýný hemen rahmet olarak görebileceðimiz, hissedebileceðimiz, yaþayabileceðimiz bir mutlu an oluyor iftar sofrasý. Aile fert leriyle, hayýrlý insanlarla birlikte oluyoruz iftar sofrasýnda. Hayýrlý insanlar soframýza iþtirak etmiþlerse kendi sevaplarý hiç eksilmeksizin sevaplarýnýn bir benzeri bize yazýlýyor…Ama soframýzýn görünmeyen konuklarý da var… Onlar melekler… Soframýza yemek için gelmiyorlar… Onlar, gün boyu Allah için aç kalýp “hû!” diyenlere istiðfar ediyorlar, günahlarýnýn baðýþlanmasý için Allah’a dua ediyorlar…  

Haydi çok hoþ bir iftar müjdesini daha okuyucu ile paylaþalým:  

Dinî geleneðimizde yer alan gönül aydýnlatýcý bir habere göre iftar vakti oruçlunun aðzýndaki açlýk kokusu, Allah katýnda misk kokusundan daha deðerli sayýlmaktadýr. Çünkü o, Allah için aç kalmanýn kokusudur.  

Teravih Müjdesi  

Ramazan müjdeleri devam ediyor…Ramazan ayýnda yatsý namazýna ilave olarak, vitirden önce kýlýnan teravih namazýnýn da insanlarýn günahlarýnýn affýna vesile olacaðý nebevî müjde ile bildirilmiþtir. Müjdeler Peygamberi Fahr-i Kâinât Efendimiz, bu konuda þöyle buyurmaktadýr: "Bir kimse ramazaný þerifin gecelerinde ibadetin sevabýna inanarak ve mükâfatýný sadece Allah’tan umarak O’nun rýzasý için teravih namazýný kýlarsa, geçmiþ günahlarý baðýþlanýr… Faziletine inanarak ve mükâfatýný umarak Allah rýzasý için ramazan gecelerini ibadetle geçiren kimsenin geçmiþ küçük günahlarý baðýþlanýr." Ýþte bu da bir büyük ramazan müjdesi… Teravih müjdesi… Bu sebeple olsa gerek ki Müslümanlar teravih için camileri dolduruyorlar.

Ramazan Ecri 

Ramazan müjdelerinin en ferahlatýcý olanlarýndan biri de “ramazanda oruç tutmanýn sevabýnýn tüm ölçülerin ötesinde ve üstünde olacaðý”dýr. En baþta bu müjde olmak üzere diðer ramazan müjdelerini de ihtiva eden bir hadisinde Rasul-i Ekrem Efendimiz þöyle buyurur:  

Aziz ve Celil olan Allah: "Ademoðlunun iþlediði her hayýr ve ibadette kendisi için (bir menfaat düþüncesi var)dýr. Fakat oruç böyle deðildir. Çünkü oruç, halis Benim (rýzam) için yapýlan bir ibadettir. Onun mükâfatýný da Ben veririm." buyurdu. Oruç bir kalkandýr. Herhangi biriniz (bilhassa) oruçlu bulunduðu gün, artýk kötü söz söylemesin ve baðýrýp çaðýrmasýn. Eðer biri kendisine söver veyahut onunla dövüþmek isterse hemen "Ben oruçluyum" desin! “Muhammed'in caný elinde olan Allah'a yemin ederim ki, oruçlunun (aðzýndaki açlýk) kokusu kýyamet gününde Allah katýnda misk kokusundan daha temizdir. Oruçlunun,kendileriyle ferahlanacaðý (iki mühim) sevinci vardýr: Ýftar ettiði vakit iftarýyla sevinir; Rabb'ýna kavuþtuðu zaman da oruc (unun mükâfatý) ile ferahlanýp sevinir.” 

Evet… Oruçta riya olmaz! Oruca Allah için samimiyetle niyet eden, sevaplý, bol ecirli, dualý, ferahlý ve bereketli bir iftara eriþir. Riyanýn karýþamadýðý oruç, Allah için tutulmaktadýr ve sevabý da O’na aittir. Oruçlu, iftar sevinciyle ferahlanacaðý gibi, Rabbi’ne kavuþacaðý an da orucunun mükâfatý kendisine hissettirilir. Bu, ne büyük müjde! Öyle deðil mi? 

Cennette Reyyan Kapýsý Müjdesi 

Bu yazýyý Peygamber Efendimiz’in, samimiyetle ramazan orucunu tutanlara verdiði büyük müjde ile tamamlamak uygun olur. Bu müjde, “oruçlularýn cennete özel bir kapýdan sevk olunacaklarý” haberidir. Ýþte o müjde: 

Cennette Reyyan denilen bir kapý vardýr. Bu kapýdankýyamet gününde (cennete) yalnýz oruçlular girer. O kapýdan onlardan baþkasý giremez. (Kýyamet gününde) “Oruçlular nerede?” diye nida edildiðinde, oruçlular kalkýp oradan girerler. Oruçlularýn sonuncusu içeriye girdiði zaman kapý kapatýlýr ve oradaiçeriye (oruçlulardan) baþka hiç kimse giremez! 

Nebevî Müjdenin Ýzinde 

Hz. Âiþe’nin bildirdiðine göre bütün bu müjdelerin kaynaðý olan Sevgili Peygamberimiz, bu müjdeler ayýný diðer zamanlara göre daha bir duyarlýlýkla deðerlendirirdi. Özellikle ramazanýn son on günü girince, geceleri (diðer gecelere göre daha bir duyarlýlýkla) ihya eder, ehil ve ailesini (aile bireylerini ibadet için) uyandýrýr, ibadete daha fazla önem verir, diðer vakitlere göre daha çok bir ibadet gayretine ve çalýþmasýna girerdi. 

Yüce Allah tarafýndan Kur’an’da, içinde “Kadir” olmayan bin aydan hayýrlý olduðu müjdelenen mübarek "Kadir Gecesi"de ramazan ayýndadýr. 

Evet… Müjdeler ayý olan mübarek ramazanýn içindeki “müjdeler gecesi olan Kadir Gecesi” de gerçekten hayrý, sevabý, huzuru ve güzelliði açýsýndan derinliði olan bir gecedir. 

Þayet Peygamber Efendimiz’in izi sýra yürür ve ramazan ayýný gereði gibi deðerlendirebilirsek, biz de bu müjdelere eriþebiliriz. 

Haydi… Ramazan bilinciyle müjdelere doðru yürü Yelim!

 

Bu yazý 3527 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

17 Sevvâl 1445 |  26.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirramanirrahim

Onu arýndýrýp-temizleyen gerçekten felah bulmuþtur.

( Þems Suresi - 9)

Bir Hadis

Ebu Ümame (ra) anlatýyor:

Resulullah (s.a.v.) buyurdular ki:

"Kim haksýz olduðu bir münakaþayý terk ederse, kendisine cennetin kenarýnda bir ev kurulur.

Haklý olduðu bir münakaþayý terkedene de cennetin ortasýnda bir ev kurulur.

Kim de ahlakýný güzelleþtirirse, ona da cennetin en yüksek yerinde bir ev kurulur."

Tirmizi, Birr 58

Bir Dua

“Allah’ým! Beni baðýþla, bana hidayet nasip eyle, bana rýzýk ver, beni afiyette daim
eyle ve bana merhamet et.”

(Müslim, Zikir ve Duâ, 35)

Hikmetli Söz

Bir kimse bütün ilimleri kendinde toplasa, Allah Teala’nýn rýzasýna uygun hareket etmedikçe kurtulamaz.


Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com