Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 2528
Toplam 15256273
En Fazla 20355
Ortalama 2608
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Ramazan Mektebinin

Yeryüzünde her þeyin bir yaratýlýþ gayesi olduðu gibi eþref-i mahluk olarak yaratýlan insanýn da bir gayesi vardýr. Bu gaye, hak ve adaleti tesis etmektir. Ýbadetlerimiz, bu gayenin gerçekleþmesi ve iradelerimizi, bu uðurda eðitmek için vardýr.
06/08/2009

Günde beþ vakit namazdan nafile olan teheccüde kadar; en küçük bir sadakadan zekat ibadetine kadar her þey bir taraftan toplum düzeninin oluþmasýna katkýda bulu nurken öbür taraftan ferdin iradesini eðitime tabi tutar. Ýbadetle eðitilmeyen iradeler önce hevanýn, arzu ve isteklerin, þeytanýn, sonra da baþka insanlarýn esiri olmaya mahkumdur. Zira böyle bir eðitimle iradeler, gerçek hürriyetine kavuþur. Hür olmayan iradeler ise ancak esir olur.

     Ýnsan hayatýnýn tüm safhalarýna yayýlan bu eðitim programý Yaratýcýmýzýn emriyle yýlda bir ay hýzlandýrýlmýþtýr. Bu ayýn, Kur'an-ý Kerim'in nazil olduðu Ramazan ayýna denk getirilmesi bir tesadüf deðildir.

     Ramazan, Sevgili Peygamberimizin Medineye hicret ediþinin ikinci yýlýndan bugüne kadar kesintisiz olarak Ýslâm coðrafyasýnýn her tarafýnda, her yýl idrak edilen, bir aylýk ilahi bir mekteptir. Gerçi Müslüman için, hayatýn tamamý, yýlýn on iki ayý bir mektepten ibarettir. Ancak Ramazan, bu on iki ay içerisinde hýzlandýrýlmýþ bir kurs, daha yoðun eðitimli bir mekteptir. Uluslararasý hiçbir kuruluþun yapamayacaðý bir organizasyondur. Her mektepte olduðu gibi Ramazan mektebinin de bir gayesi ve bir programý vardýr.

     Ramazan mektebinin gayesi

    Ramazan mektebinin gayesi, orucun farziyeti ile ilgili ayetin devamýnda geçen "leallekum tettekûn" ifadesinde gizlidir. Bu ifade, "korunmanýz için" diye tercüme edildiði gibi arýnmanýz için" diye de tercüme edilmektedir.

    Hz. Peygamber bir hadisinde "Ramazan ayýna eriþip de günahlarýndan arýnmadan Ramazaný terk eden insana yazýklar olsun" buyurmuþtur. Bir baþka rivayette "yazýklar olsun" ifadesini, Cebrail (a.s.) kullanmýþ, Hz. Peygamber de buna amin demiþtir. Peygamberimizin özelliklerinden bir tanesi de çok istisnai biriki olay dýþýnda hayatýnda hiç beddua etmemesi, hiç kimseye lanet okumamasýdýr.Burada ise bir sitem vardýr.Bir insan, Ramazana eriþtiði halde arýnmadan Ramazan'ý terk ederse ona yazýklar olsun. Çünkü bu, arýnmaya direnmektir. Yeryüzündeki en büyük kötülüklerden bir tanesi de arýnmaya direnmektir. Arýnmaya direnmek, aslýnda yüreðini güzelliklere kapatmak demektir. Arýnmaya direnmek, baharý solumamak demektir. Ramazan, öyle bir bahardýr ki, insan onu gerçekten solumalýdýr. Ramazan geldiðinde arýnmamak, Ramazanýn eðitimine tabi olmamak güneþe perde germek gibi bir þeydir.

  Özellikle çaðýmýzda yazýlý ve görsel medyaya, içinde yaþadýðýmýz topluma ve dün yamýzda yaþanan olaylara baktýðýmýzda, insanlýðýn gerçekten çok kirlendiðini ve arýnmaya çok ihtiyacýnýn olduðunu üzülerek görmekteyiz. Bugün insanlýk, bu noktada gerçekten çok kötü bir imtihan veriyor. Onun için Ramazan, dolu olarak geliyor ki; bu, rahmettir, maðfirettir, arýnmadýr, takvadýr. Ama giderken de yine dolu olarak gitmelidir. Ramazan "kavurucu ateþ" demektir. Dolayýsýyla Ramazan, kötülükleri yakýp götürmelidir ki, insanlýk ondan istifade edebilsin.

     Ramazan, oruç, hürriyet ve hür irade, birlikte ele alýnmasý gereken kavramlardýr.

Ýrade, insaný diðer canlýlardan ayýran en temel faktördür. Kur'an-ý Kerimde daðlara tevdi edildiði söylenen ancak, daðlarýn üstlenmekten kaçýndýðý, fakat insanýn bilerek yüklendiði emanet, iradedir. Ýrade, veraset yoluyla nesilden nesile intikal eden bir deðer olsa da deðiþmeye ve deðiþtirilmeye müsaittir.Ýnsaný insan yapan iradedir. Ancak, insanda en çok müdahalelere maruz kalan da yine iradedir. Ýrade bu müdahalelerle ya zayýf düþer esir olur, ya da kudretle birleþir hakim olur. Ýrade vardýr bütün dünyaya yön verir; irade vardýr basit bir duyguya esir olur. Oruç ibadeti, insan hürriyeti ile çok iliþkili bir ibadettir. Yemeyi, içmeyi býrakmanýn hürriyetle ne gibi bir iliþkisi vardýr, diye insanýn aklýna bir soru gelebilir. Onun için öncelikle hürriyet kavramý üzerinde durmak, oruç ibadeti ile insan hürriyeti arasýndaki iliþkiyi anlamaya yardýmcý olacaktýr.

     Ýslam bilginleri, hürriyeti cismani veya bedeni hürriyet, medeni veya siyasi hürriyet,

ahlaki ve vicdani hürriyet diye üç kýsýmda mütalaa etmiþlerdir.

     Cismani hürriyet, bedenin ve azalarýnýn hiçbir engel ve zorlamayla karþýlaþmaksýzýn iste-

nildiði gibi kullanýlmasýdýr. Bu, hürriyetin en basit þeklidir.

     Doðuþtan veya sonradan elde ettiði bütün haklara sahip olan kimseye hür denilir ki, hürriyetin bu þekline de medeni hürriyet denir. Siyasi hürriyet de buna taalluk

eder ve medeni hürriyeti temin eden hak ve yetkilerden ibarettir.

     Hürriyetin üçüncü þekli, ahlaki ve vicdani hürriyettir ki, bu irade hürriyeti demektir. Ýnsanýn, nefsinin isteklerine boyun eðmemesi anlamýndaki hürriyettir. Fikir ve vicdan hürriyeti ile akli hürriyet de irade hürriyetinden baþka bir þey deðildir. Sýralama sondan baþa doðrudur. Kýsaca, ahlaki ve vicdani hürriyet olmadan siyasi ve medeni hürriyet olmaz. Bu ikisi olmadan da cismani ve bedeni hürriyet olmaz. Onun için caddelerde ve sokaklarda özgür olduðunu sanan nice insanlar vardýr, ama gerçekte hür deðildirler. Yine hapislerde ve zindanlarda nice insanlar vardýr, ama gerçekte hürdürler. Kuyuda olduðu halde Hz. Yusuf kadar hür bir insan var mýdýr? Hapiste olduðu halde Hz. Yusuf kadar hür bir insan var mýdýr?

Dolayýsýyla irade hürriyeti, bütün hürriyetlerin baþýnda gelir. Çünkü bütün hürriyetleri korumak için hür ve kudretli bir iradeye ihtiyaç vardýr.

     Ýslam literatüründe hürriyetin bambaþka bir anlamý vardýr. Hürriyet, baþýboþluk demek deðildir. Sorumsuzluk demek deðildir. Ýnsanýn, sadece baþkasýnýn köleliðinden, baþkasýnýn emir ve direktiflerine göre yaþamasýndan kurtulmasý demek de deðildir. Uykusunu rahatlýkla feda edebilen, yeme-içme gibi en tabii arzularýna zaman zaman gem vurabilen bir insan, kendi hürriyeti adýna çok daha aktif hareket edebilir. Açlýk ve susuzluðu gidermek gibi þeyler insanýn en tabii haklarýdýr. Ancak bazen insanlar, bu haklarýna sahip olmak için kendilerini insan yapan tüm deðerleri feda edebiliyor, hatta en büyük kýymeti haiz hürriyetten bile vazgeçebiliyor. Ýslâm'ýn, Kur'anî noktada insana kazandýrmak istediði hürriyet, -elbette baþkasýnýn köleliðinden, egemenliðinden ve hegemonyasýndan kurtulmak, özgür olmak da çok önemli bir hürriyettir öncelikle insanýn kendi heva ve arzularýna kul ve köle olmaktan kurtulmasý anlamýndaki hürriyettir. Aslýnda Ýslâm'ýn bütün ibadetlerinin gayesinde bu

hürriyet vardýr. Ama bu hürriyet, oruçta daha fazladýr. Çünkü, oruç ibadetinde hayatýn bir parçasý olan, olmazsa olmaz olan yeme-içme gibi insanýn en tabii ihtiyaçlarýný biraz aský-

ya almak vardýr. Yani burada insanýn "Ben Yaratýcýnýn bu noktadaki emrine uyuyorum" deyip yeme-içmeyi kesebilmesi insana apayrý bir hürriyet kazandýrmaktadýr. Ýþte, irade hürriyeti ile oruç ibadeti arasýnda bu anlamda bir iliþki vardýr. Onun için Ramazan mektebinin gayesini çok iyi anlamak lazýmdýr. Oruç ibadetinin asýl gayesi; insana, eðitilmiþ ve kendi beþeri arzularýnýn egemenliðinden kurtulmuþ hür bir irade kazandýrmaktýr.

 

   Ramazan mektebinin programý

 

     Ramazan mektebinin programý otuz günlük bir programdýr. Günlük program, sahurla baþlar. Mümin, sahura kalkarak programa kaydýný yaptýrmýþ olur. Sahur, Kur'an-ý Kerim'de yoktur. Kur'an-ý Kerim'de imsak vardýr. Programýn ana maddeleri bizzat Allah tarafýndan belirlenmiþtir. Programýn birtakým yönetmelikleri, bir takým teferruatý ise Hz. Peygamber tarafýndan belirlenmiþtir. Sahur, bizzat Hz. Peygamber tarafýndan programa dahil edilmiþtir. Gecenin belli bir vaktinde bütün müminlerin sahura kalkýp, Allah rýzasý için oruca niyet etmeleri gerçekten müthiþ bir hadisedir. Sahur, açlýða hiç dayanamayan insanlar için önemlidir. Ýlaç almak isteyen insanlar için önemlidir. Bunun gibi birçok önem sayýlabilir. Ama en önemlisi bir ibadete uyanýk baþlamaktýr. Bütün insanlýðýn gaflet uykusuna daldýðý bir sýrada, uykuyu bölüp kalkmak, aileye o ilahi rahmeti getirmek, aile efradýný sofranýn etrafýnda bir araya getirip seher vaktine neþe katmak, gerçekten çok önemlidir. Seher vaktinin, ayrýca Allah katýnda ayrý bir deðeri vardýr. Bundan dolayý Hz. Peygamber sahuru, bereket kavramýyla birlikte zikrederek, "Sahura kalkýn. Çünkü sahurda bereket vardýr" buyurmuþtur.

     Bereket, bizde daha çok bir þeyin artmasý olarak izah edilir. Aslýnda bir þeyin hep artmasý bereket deðildir. Çünkü az olan nice þeylerin, manevi deðeri çok yüksektir. Bir þeyin deðeri fazlalýðýyla ölçülmez. Bir þeyin deðeri ifade ettiði anlam ile ölçülür. Onun için bereket kavramý daha çok manevi bir kavramdýr. Hz. Peygamber, sahuru bereket kavramý ile birlikte ifade ederek ona manevi bir anlam yüklemiþtir.

     Hz. Peygamber'in programladýðý önemli bir þey daha vardýr. O da sahura kalkmýþken seher

vaktinde namaz kýlmaktýr. Hz. Peygamber'in programýnda bu namaz, teheccüt olarak da kýlý-

nabilir, nafile olarak da kýlýnabilir, kaza olarak da kýlýnabilir. Bu tamamen kiþiye býrakýlmýþtýr.

     Hz. Peygamber bir hadisinde, "Bir bardak su ile de olsa mutlaka sahura kalkýn" buyurmuþtur. Sahurun en önemli amaçlarýndan birisi, her þeyden önce tabiatla birlikte uyanmaktýr. Uykuyu bir tarafa býrakýp dirilmedir. Anneler, bazen çocuklarýna kýyamaz ve sahura uyandýrmazlar. Ama bu neþeden onlarý mahrum etmemek, hatta gönüllü olarak, ikna ederek çocuklarý sahura kaldýrmak lazýmdýr.

     Bu programýn, Allah tarafýndan konmuþ ve orucu oruç yapan en önemli üç maddesi vardýr:

Bunlar, iftar vaktine kadar yemeyi, içmeyi ve bir takým cinsel arzularý bir tarafa býrakmaktýr. Aðýzdan kötü söz çýkmamasý, boþ yere münakaþa yapýlmamasý, baþka insanlarýn kalplerinin kýrýlmamasý, Hz. Meryem'in orucu gibi oruç tutmak...olarak sýralanabilecek birtakým maddeler de bizzat Hz. Peygamber tarafýndan programa dahil edilmiþtir.

     Ramazan mektebinin programýnda imsak vardýr. Ýmsak, kelime anlamý itibariyle "tutmak"

demektir. Hz. Peygamber bir hadislerinde, "Allah'ýn, sizin yemenizi ve içmenizi býrakmanýza ihtiyacý yoktur" buyurmuþtur. Oruç, sadece karný aç býrakmaktan ibaret deðildir. Ýmsaktan itibaren insan, bütün organlarýný tutabiliyorsa, her türlü kötülükten ve günahtan uzak durabiliyorsa gerçek imsak, gerçek oruç budur. Hatta birisi geldi ve size sataþtý. Peygamberimiz, "De ki ben oruçluyum" deyin diyor. Bazý Ýslâm bilginleri orucu üçe ayýrmýþtýr. Avam orucu, havas orucu, havassu'l- havas orucu. Sadece aç ve susuz kalarak tutulan oruç, bir insaný aç ve susuz olarak aðaca baðlamak þeklinde ifade edilmiþtir. Oruç tutuyor ama sövüyor, sayýyor, küfrediyor, aðzýndan çýkaný kulaðý duymuyor, kalp kýrýyor, zulmediyor, baðýrýyor, çaðýrýyor, hakaret ediyor, alay ediyor, yalan söylüyor... Bunlar, oruç ibadetinin hikmetine aykýrý olan þeylerdir. Ayrýca Ramazan ayý, günah çýkartan bir papaz da deðildir. Bazý insanlar, Ramazan ayýnda iþlemedikleri kötülükleri Ramazan'ýn dýþýndaki aylarda iþlemekte herhangi bir beis görmeyebiliyor. Bu, çok yanlýþtýr. Ramazan, on bir aydaki gündelik iþ yorgunluðunu biraz kenara býrakarak, manevi duygularý daha iyi yaþayýp tadabilmemiz için vardýr.

     Ramazan mektebinin programýnda Kur'an okumak vardýr. Mukabeleler vardýr. Hz. Ali'nin, "Düþünmeksizin Kur'an okumanýn hayrý yoktur" sözünü göz önünde bulundurarak, anlamýný düþünerek, içten gelen bir duygu ile, gözlerden yaþlar akýtarak, tane tane okumak...

     Ramazan mektebinin programýnda iftar vardýr. Ýftar, Hz. Peygamber'in dualarýn kabul edileceði vakit olarak ifade ettiði, bütün aile fertlerinin, manevi açýdan dolu dolu geçen bir günün sonunda bir sofra etrafýnda bir araya gelmesi, Hz. Peygamber'in, "Öyle bir aileye Allah, rahmet nazarýyla bakar" dediði, manevi deðerinin ölçülemez olduðu çok deðerli bir vakittir. Hz. Peygamber bir hadisinde, "Oruçlunun iki sevinci vardýr.Biri iftar vaktindeki sevinci, diðeri de Rabbi ile bu laþacaðý zamanda duyacaðý sevinçtir" buyurmuþtur. Ýftar vakti iþte böyle sevinçli bir andýr. Bu vakitte herkes, aile fertleri ile birlikte emrin gelmesini ya da emrin sona ermesini bekler. Kendisine yeme içme, denmiþtir, yememiþtir ve içmemiþtir. Mümin, emre uyarak Yüce Allah'a olan sevgisini ve saygýsýný göstermiþtir. Tabii ihtiyaçlarýnýn dahi önüne geçerek, gerçek hürriyeti tatmýþtýr. Þimdi baþka bir tat bulacaktýr. O da aile fertleriyle birlik te, bir sofra etrafýnda, dua ederek orucu açýp iftar yapmaktýr.

      Ramazan mektebinin programýnda teravih vardýr. Teravih, programýn içerisine bizzat Hz.

Peygamber'in koyduðu, þekillenmesinde Hz.Ömer'in rolünün olduðu güzel bir ibadettir.

     Ramazan mektebinin programýnda zekat vardýr. Bu da güzel bir gelenektir. Ramazan, ayný zamanda zekatýn mali yýlýdýr. Müslümanlar, zekatlarýný Ramazan ayýnda vermeyi gelenek haline getirmiþlerdir. Bu çok güzel bir þeydir.

     Ramazan mektebinin programýnda sadaka-i fýtr vardýr. Fakirlere, kimsesizlere, yetimlere, dullara, düþkünlere yardým vardýr. Ramazan mektebinin programý çok zengindir. Programda namaz vardýr, kýyam vardýr, kýraat vardýr, teheccüd vardýr, nafile vardýr, infak vardýr, teravih vardýr, kadir vardýr, Kur'an vardýr, mukabele vardýr, ilim vardýr, irfan vardýr, itikaf vardýr, ibadet vardýr, iyilik vardýr, güzellik vardýr, tevbe vardýr, hürriyet vardýr, terbiye vardýr, arýnma vardýr, korunma vardýr, orucun neþesi bayram vardýr...

Hz. Peygamber bir hadisinde, "Her kim Ramazaný inanarak ve sade ce Allah rýzasý için oruçlu geçirirse geçmiþ bütün günahlarý affolur" buyurarak; eðer iman ve ihlasla tatbik edilmiþse Ramazan mektebinin sonunda maðfiret olduðunu müjdelemiþtir. Maðfiret sadece geçmiþ günahlarýn affý deðil, gelecek günahlardan da korunmadýr. Lealleküm tettekûn  ifadesiyle orucun bu korunmayý gerçekleþtireceði ayette de vurgulanmýþtýr.

      Ramazan mektebinin programý, bizzat Allah tarafýndan tanzim edilmiþtir. Sahurla baþlayýp iftarla son bulan bu programa, müminleri rahata kavuþturan teravih, gündüzün sýyamýna gecenin kýyamý Hz. Peygamber tarafýndan eklenmiþtir. Sahur da Peygamber buyruðuyla bu programýn bir parçasý olmuþtur. Sahur, sadece ertesi gün açlýða daha iyi dayanmak için tavsiye edilmemiþtir. Müminler, dualarýn reddedilmediði seher vaktinde uyanýk kalarak bu eðitime hýz kazandýrýrlar.

     Üstelik bu mektepte, hiçbir okulda, medresede ve üniversitede olmayan bir eðitim vardýr.

Þerî mazereti olmayan her insaný kendine öðrenci olarak kabul etmiþtir. Bu mektepte belki akýl ve ilim verilmez. Ancak akýl ve ilmin ön þartý olan iradeler eðitilir. Ýslâm’daki birçok ibadetlerde olduðu gibi Ramazan mektebinde tutulan oruçlar, hürriyetin üçüncü çeþidi olan irade hürriyetini temin etmeye yöneliktir. Çünkü irade hürriyeti manevi vasýflarla kaimdir. Vahiy ve Kur'an ayý olan Ramazan boyunca tutulan oruçlar, insan iradesini, heva ve heveslerin, istek ve arzularýn esaretinden kendini kurtarma çabasýdýr. Ýnsan bu mektepte, Allahýn çaðrýsýna cevap vermeye hazýr olabilmek için kendine hakim olmayý öðrenir. Hayvani içgüdülerle baðlarý koparma imkaný veren bu kendini kontrol, bizzat kendimize karþý bir vazife ve sorumluluktur.

 

Bu yazý 2555 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

11 Sevvâl 1445 |  20.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Size verilen her þey, yalnýzca dünya hayatýnýn metaý (menfaati) ve süsüdür.

Allah (cc) katýnda olan ise, daha hayýrlý ve daha süreklidir. Yine de, akýllanmayacak mýsýnýz?




( Kasas sûresi - 60)

Bir Hadis

Abdullah Ýbni Mes’ûd radýyallahu anh’den rivayet edildiðine göre,
Hz. Nebî sallallahu aleyhi ve sellem þöyle buyurdu:
“Söz ve davranýþlarýnda ileri gidip haddi aþanlar helâk oldular.” Resûl-i Ekrem bu sözü üç defa tekrarladý.


Müslim, Ýlim 7

Bir Dua

Hz. Peygamber (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur:

“Ýçimden geçirdiðim ve sakýndýðým þeylerin kötülüðünden Allah’a ve O’nun kudretine sýðýnýrým.”

(Müslim, Selâm, 67)

Hikmetli Söz

Tam otuz yýl
saatim iþlemiþ,
ben durmuþum;
Gökyüzünden habersiz,
uçurtma uçurmuþum.

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com