Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 1278
Toplam 15284532
En Fazla 20355
Ortalama 2610
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 

 
Kanaatkâr olunuz.
24/12/2012 - 11:09
 
Dr Þerafeddin Kalay
Abdullah Ýbn Amr Ýbn Âs ýn(ra) naklettiði bir hadiste: Müslüman olan, yetecek derecede rýzýklandýrýlan ve Allah ýn kendisine bahþettiði nimetlere kanaatkâr kýlýnan kimse felaha ermiþtir," [2]

Kanaat tükenmez bir hazinedir" denilir. O gerçekten tükenmez bir hazinedir. Bunun içindir ki Allah Rasûlü(sav); "Gerçek zenginlik mal çokluðundan kaynaklanan zenginlik deðil, insanýn gönül zenginliðidir," [1] buyurur

   Abdullah Ýbn Amr Ýbn Âs ýn(ra) naklettiði bir hadiste: Müslüman olan, yetecek derecede rýzýklandýrýlan ve Allah ýn kendisine bahþettiði nimetlere kanaatkâr kýlýnan kimse felaha ermiþtir," [2] buyrulur.

  Dünyalýk ve makam hýrsý insaný nice hatalara sürükler ve dostlarýndan eder. Âile yuvalarýndaki kanaatsizlik yuvalarý huzursuzluða, âile fertlerini tedirginliðe sürükler, güneþli günleri bile karanlýða çevirir. Gönüllerde yeþeren birçok güzel duyguyu siler, hissedilemez hale getirir. Birçok yuvanýn daðýlma sebebidir.

  Bunun içindir ki Allah Rasûlü(sav) ümmetini ikaz sadedinde þöyle buyurur: “Yazýklar olsun altýna, gümüþe, kadifeye, ipekli kumaþlara kul olanlara! Onlarý elde edince hoþlanýp, elde edemeyince razý olmayanlara!” [3]

  Bütün bunlara raðmen dünyalýk ve makam hýrsýnýn günümüzde giderek arttýðýný, kanaatsizliðin gönülleri kapladýðýný, bir çok huzursuzluðun ve geçimsizliðin kaynaðý haline geldiðini, insanlarý heves ve arzularý peþinde sürüklemeye baþladýðýný görüyoruz.

  Hýrs kolay kolay aþýlmaz bir çöldür. Ýçinde ilerledikçe susuzluk ve ihtiyaç artar, tedbir alýnmamýþsa iç yangýnýna dönüþür. Susuzluk ilerledikçe seraplar görülür ve peþinden koþulur, koþular susuzluðu artýrýr… Sinirler gerilir, zayýf iradeler çözülür.

  Var olana rýza göstermek, alýn teriyle kazanmak, helal lokma yemek, helal giyinmek, barýnacak bir yeri olmak, elde edilen nimetlere þükretmek dünyanýn daha güzel görünmesine, saadet duygusunun gönle yayýlmasýna vesiledir. Kanaatkâr olan ve ihtiyaçlarý kadar eþyasý âile yuvalarýna giren her yeni eþya sevinç kaynaðý olur.

  Bu gün odalarý doldurup neredeyse ev içinde ev sakinlerine yer býrakmayan eþyanýn çeþnisini düþününüz. Onlar için yapýlan masraflarý, edinilen borçlarý, çekilen sýkýntýlarý… Rahat ve konfor için duyulan sýkýntýyý, tedirginliðini ve sýhhat kayýplarýný… Hiç de bir birine uygun olmayan duygu ve arzularýn yan yana geliþi, iç içe geçiþi.

  Yeni kurulan yuvalar için artýk gerekli kabul edilen, olmazsa olmazlardan sayýlan eþyanýn bir listesi yapýlsa kaç kalem tutar dersiniz?! Oturma odasý takýmý, yatak odasý takýmý, koltuk takýmý, mutfak eþyasý, bardak, tabak, fincan, tencere takýmlarý, çamaþýr, bulaþýk makinesi, buzdolabý, ocak, fýrýn, ütü, televizyon, dolaplar ve daha neler neler… Sonunda düðün borçlarý ve bu kadar eþyanýn bedelini ödemek için çekilen sýkýntýlar.Bu yüzden zorlaþan evlilikler… Eþya alýnýrken yapýlan kavgalar, gönül kýrgýnlýklarý ve küskünlükler.

   Bunlarý tenkitten çok üzerinde biraz durup düþünmeye vesile olur arzusuyla dile getirmeyi tercih ettik. Ancak çok derinlere dalýp gitmeden bir þey hatýrlatmak istiyoruz:

   Yer yüzünde kurulan yuvalarýn en güzellerinden biri Hz. Ali ile Hz. Fatýma nýn kurduðu yuvadýr. Þimdi Hz. Ali yi dinliyoruz:  “Rasûlullah’ýn(sav), Fâtýma(ra)’ya hazýrladýðý çeyiz, bir elbise bohçasý, bir su kýrbasý ve içi izhir otuyladoldurulmuþ bir yastýktan ibaretti.” [4]

    Bu çeyiz listesi elbette ki baðlayýcý deðildir. Ancak bizlere çok þey anlatmalýdýr. Biz onun ifade ettiði mânâ üzerine ayrýca söz söylemek istemiyoruz. Bilinmesini, üzerinde düþünülmesini ve içinde bulunduðumuz kanaatsizliðin, aþýrý taleplerin bir muhasebeden geçirilmesini arzu ve ümit ediyoruz.

  Bir insan dünyalýk konusunda kendisinden daha zor durumda olan insanlara, amel ve takvâ konusunda daha iyi durumda olanlara bakmalýdýr. Aþaðýya bakýp þükretmeli, muhtaçlara yardým elini uzatarak sýkýntýlarýný azaltmaya çalýþmalý, üste bakarak gýpta etmeli, manevî duygular, takvâ ve güzel hasletler konusunda kendisinden daha iyi olan insanlarla salih amellerde, Allah ýn rýzasýný, af ve maðfiretini elde etmede tatlý bir yarýþa girmelidir. Bu kendisini, kendisiyle beraber bu yarýþa ortak olan âilesini de yüceltir, onlara da deðer kazandýrýr. Bizim ise tersini yaptýðýmýz bir gerçektir.

   Zikr-i Hakîm in irþadýna kulak veriniz:

  "Rabbinizin maðfiretine ve takvâ sahipleri için hazýrladýðý geniþliði gökler ve yer kadar olan Cennete koþun.

   O takvâ ehli insanlar ki, bollukta da, darlýkta da infakta bulunurlar, öfkelerine hakim olurlar, insanlarý affedicidirler.

   Allah güzel amel ve davranýþlarda bulunanlarý sever." (Âl-i Ýmrân 3/ 133-134)

   Dünya fânîdir. Her nefis ölümü tadacaktýr. Ýnsan bu hayattan gelip geçen bir yolcu gibidir. Üstelik o geçtiði saatlerden, dakikalardan, aylardan, yýllardan bir daha geçmesi mümkün olmayan bir yolcudur.

   Dünyaya ve dünyalýða tutulma, heva ve heveslere, hýrslara ve iþtahlara esir olma, bütün emel ve ümitleri dünyaya baðlama fanîlik açýsýndan bakýldýðýnda ne kadar mânâsýzdýr.

   Ancak dünyada hayat yolculuðu yapan bir insan, bu yolculuðuyla ayný zamanda ebedî saadeti kazanan veya kaybeden bir yolcudur. Bu üzerinde derin derin düþünülmesi gereken bir bakýþ açýsýdýr. Hayat yolculuðuna bu açýdan bakýldýðýnda o ne kadar kýymetli, ne kadar büyük bir fýrsattýr. Çünkü âhiret hayatý bu hayata baðlýdýr. Her saati, her günü, her yýlý ayrý bir kýymet taþýr. Boþa harcanmasý gerçekten büyük bir kayýptýr. Batýla harcanmasý ise gerçekten büyük bir aldanýþ, gaflet ve düþüncesizliktir.

   Bütün insanlara yöneltilen þu ilahî ikazý tekrar tekrar okuyunuz ve tefekkür ufuklarýnda dolaþýnýz:

   “Ey Ýnsanlar! Allah’ýn vaadi haktýr, mutlaka gerçekleþecektir. Dünya hayatý sizleri aldatmasýn. Görevi aldatmak olan Þeytan da Allah yolunda sizleri kandýrmasýn.

   O, sizin düþmanýnýzdýr. Siz de onu düþman olarak bilin ve öyle tanýyýn. O, kendi peþine düþenleri, onun safýnda yer alanlarý sonuçta çýlgýn alevlerle kaynayan Cehennem ehlinden olmaya çaðýrýr.

   Ýnkar eden ve küfür bataklýðýný tercih edenler için þüphesiz þiddetli bir azab, iman edip, salih ameller iþleyenler için de Allah’ýn maðfireti ve büyük bir mükafat vardýr. (Fâtýr – 35/ 5-7).

  Dünyanýn fanîliðini biliniz, kýymetini idrak ediniz. Zamanýnýzý boþ þeyler uðruna harcamayýnýz. Hayatta ve âile yuvanýzda kanaatkâr olunuz. Ömrünüzü, dostluðunuzu, âilenizi, akrabalýk baðlarýnýzý dünya ve âhiret saadetinizi hýrslar, nefis arzularý peþinde koþarak heba etmeyiniz. Sadeliðin, tabiîliðin, Rabbimize teslimiyetin, gönle yerleþen manevî duygularýn ve yeþeren ümitlerin güzelliðini yaþayýnýz.

   Dünyalýk içinde yaþayanlarýn çoðunun daha fazlasýna ihtiyaç duyarak hayat sürdürdüklerini, muhtaçlýk hissini kalplerinden silemediklerini, gerçek zenginliðin gönül zenginliði olduðunu, onlarýn çoðunun bu olgunluða ulaþamadýðýný unutmayýnýz.

   Rabbimizin bahþettiði imkanlara þükrediniz ve onlarý Allah ýn helal çizgileri içinde deðerlendirerek daha kýymetli bir kazanç elde ediniz. Teslimiyetinizin huzur, þükrünüzün bereket, azminizin muvaffakiyet getireceðini unutmayýnýz.
 __________________________________________________

 [1]  Sahih-i Buhârî, Rikak (19/ 11), Sahih-i Müslim, Zekat (2/ 726).

 [2]  Sahih-i Müslim, Zekât (2/ 730), Sünen-i Tirmizî, Zühd (4/ 576).

 [3]  Sahih-i Buhârî, Cihad (11/ 419-420).

 [4] Sünen-i Nesâî, Nikah (6/ 135).

 


Bu Makale 4766 defa okunmuþtur

 

Yazdýr

YAZARIN DÝÐER YAZILARI

©

12/06/2015 - 14:19 Oruçla Ýlgili Kýsa Bilgiler

©

10/03/2015 - 11:06 Kendinizi ve Ailenizi, Ateþten ve Hüsrandan Koruyunuz

©

23/10/2014 - 17:41 NAFÝLE NAMAZLAR

©

01/09/2014 - 14:50 BORÇ ve KARZ-I HASEN

©

04/08/2014 - 13:11 Uhud Gazvesi

©

30/06/2014 - 14:18 Ramazan Ayýný Karþýlarken

©

09/06/2014 - 10:44 Kur’ân-ý Kerîm’de Gençlik

©

05/05/2014 - 12:25 Genç Anne (Hâcer) ve Mekke Þehrinin Kuruluþu

©

07/04/2014 - 15:46 Putlar ve Putçuluk Zihniyetiyle Mücâdele Eden Genç

©

01/02/2014 - 13:26 Vahyin Geliþi

©

04/12/2013 - 13:20 Güçlü ve Güvenilir Genç

©

16/07/2013 - 12:45 Eþinizin ve çocuklarýnýzýn duygularýný anlayýnýz, zaman zaman kendinizi onlarýn yerine koyunuz ve olumlu yönde adýmlar atýnýz.

©

19/06/2013 - 16:14 Âile sýrlarýnýzý dýþarýya vermeyiniz

©

20/05/2013 - 11:57 Çocuklarýnýzý açýk sözlü yetiþtiriniz

©

18/04/2013 - 10:40 Çocuklarýnýzý kendi cinslerine uygun olarak yetiþtiriniz.

©

19/03/2013 - 13:48 Çocuklarýnýzýn yanlýþ alýþkanlýklar edinmesine fýrsat vermeyiniz.

©

19/02/2013 - 11:12 Çocuklarýnýzýn iyi arkadaþlar edinmelerine dikkat ediniz.

©

17/01/2013 - 12:09 Evinizin, kendinizin ve çocuklarýnýzýn maddî, manevî temizliðine dikkat edininiz.

©

24/12/2012 - 11:09 Kanaatkâr olunuz.

©

21/11/2012 - 13:38 Âile yuvanýzda israftan uzak durunuz

©

25/09/2012 - 10:36 Asýl gayenin ve hedefin ne olduðu âile yuvanýzda bulunan her fert tarafýndan bilinmelidir. Bu þuuru yuvanýzda filizlendiriniz.

©

27/08/2012 - 12:08 Büyüklerinize hürmet, küçüklerinize þefkat ve merhamet gösteriniz.

©

23/07/2012 - 11:24 Âilenize ve çocuklarýnýza zaman ayýrýnýz.

©

28/06/2012 - 12:29 Çocuklarýnýza þahsiyetli olmayý, baþka zihniyetleri taklit etmemeyi, olduðu gibi görünmeyi öðretiniz.

©

04/06/2012 - 11:28 Akrabalarýnýzla baðlarýnýzý koruyunuz.

©

25/04/2012 - 14:48 Anne ve babanýz için hayýrlý evlâd olunuz, çocuklarýnýza da güzel örnek

©

26/03/2012 - 11:16 Âile içindeki mesuliyetlerinizi biliniz ve çocuklarýnýza yaþ ve durumlarýna uygun mesuliyet veriniz.

©

27/02/2012 - 15:26 Ýlmi seviniz ve çocuklarýnýza ilim sevgisi aþýlayýnýz.

©

30/01/2012 - 11:23 Çocuklarýnýza ev içi adabý ile ilgili bilgiler veriniz, onlarý eðiterek güzel alýþkanlýklar kazandýrýnýz.

©

02/01/2012 - 11:49 Çocuklarýnýza güzel hasletler aþýlayýnýz.

©

28/11/2011 - 11:18 Çocuklarýnýza ibadet duygusu aþýlayýnýz. Onlara nasýl namaz kýlacaklarýný, nasýl oruç tutacaklarýný öðretiniz.

©

03/10/2011 - 11:46 Çocuklarýnýza Kur’ân öðretiniz.

©

05/09/2011 - 14:31 Çocuklarýnýza güzel sözler ve iman esaslarýný öðretiniz.

©

01/08/2011 - 11:54 Çocuklarla latifeleþiniz. Çocuklarýnýza güzel örnek olunuz

©

04/07/2011 - 12:24 Çocukluktan kaynaklanan hatalarýný hoþ görünüz.

©

03/06/2011 - 11:59 Çocuklarýnýza duâ ediniz, onlara bedduâ veya lânet etmeyiniz.

©

09/05/2011 - 11:58 Çocuklarýnýza adaletli davranýnýz.

©

11/04/2011 - 13:54 Yuvanýzýn içinde güzel dil kullanýnýz.

©

07/03/2011 - 12:34 Çocuklarýnýzý güzel ahlâkla yetiþtiriniz, onlarý þýmartmayýnýz.

©

14/02/2011 - 11:38 Çocuklarýnýzý seviniz ve onlara sevginizi belli ediniz.

©

06/01/2011 - 10:54 Yuvanýza Girerken Selâm Veriniz ve Çocuklarýnýza da Selâmý Alýþtýrýnýz.

©

02/12/2010 - 11:18 Asr-ý Saadet’ten Bir Genç Selâme Ýbn Ekva’-radýyallâhu anh-(Yorulmayan Ayaklar, Bitmeyen Azim)(I)

©

14/10/2010 - 17:45 Çocuklarla Þakalaþmak

©

27/07/2010 - 13:44 Varlýðýn Ýmtihaný

©

22/06/2010 - 12:34 Bilmek, yaþamak ve güzel üslupla aktarmak

©

17/05/2010 - 16:38 Yuvanýzý kaerþýlýklý sevgi, rahmet ve þefkat temelleri üzerne kurunuz. Yuvanýzdan sevgi ve rahmeti eksik etmeyiniz.

©

16/04/2010 - 11:22 Ýmanýnýzý hayýrlý, güzel amlellerle dýþ dünyaya aksettiriniz.

©

24/09/2009 - 10:59 SÜNNETÝ HAKKA GÝDEN YOL BÝLMEK

©

22/08/2009 - 09:43 Mukaddes Diyâr’a

©

24/07/2009 - 11:06 Yeni Bir Ramazan Yaþarken

©

25/06/2009 - 09:20 Çocuklarýmýz filizlenip büyürken

©

01/06/2009 - 14:54 Hissedilen Güç, Engin Basîret

©

28/04/2009 - 16:03 Vahy Safiyeti ve Bulandýrma Gayretleri

©

07/04/2009 - 13:17 Ýç Dünyamýzýn Dýþ Dünyaya Aksi Edep ve Ahlâk

©

09/03/2009 - 15:10 Anne ve Babalara Üç Nasihat

©

17/11/2008 - 23:48 Selim Fýtrat, Kötü Alýþkanlýk ve Çocuklar

©

30/05/2008 - 23:02 Âile Yuvasýnda Sevgi ve Rahmet

©

13/03/2008 - 23:57 Orta Yol Ýfrat ve Tefrite (Aþýrýlýklara Düþmemek)
 
 

Site Ýçi Arama

17 Sevvâl 1445 |  26.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Onlar, hem ondan alýkoyarlar, hem kendileri kaçarlar. Onlar, yalnýzca kendi nefislerinden baþkasýný yýkýma uðratmazlar ama þuurunda deðildirler.

( En'âm Suresi - 26)

Bir Hadis

Abdullah Ýbni Amr Ýbni Âs (ra)’ dan rivayet edildiðine göre,

Hz. Nebî sallallahu aleyhi ve sellem þöyle buyurdu:

“Müslüman, dilinden ve elinden müslümanlarýn zarar görmediði kimsedir. Muhâcir ise, Allah’ýn yasakladýðý þeylerden uzak duran kimsedir.”


Buhârî, Îmân 4-5, Rikâk 26; Müslim, Îmân 64-65

Bir Dua

Hz. Peygamber (sav) buyurdular ki:

“Allah’ým! Sen yardým istenilensin, dualar ancak sana ulaþýr, dualarý sen kabul edersin, güç ve kuvvet ancak Allah ile birlikte vardýr.”

(Tirmizî, Deavât, 94)

Hikmetli Söz

Gaflet insana gurür getirir, helaka yaklaþtýrýr. Hz.Ali (r.a.)

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com