Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 1573
Toplam 15277722
En Fazla 20355
Ortalama 2610
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Namaz:

Divan-ý Ýlahîde

Durup Tevhide

Ermektir

Namaz Allah’ýn mutlak hâkimiyetini, rububiyet ve otoritesini kabul ile O’nun hükmüne boyun eðmektir. Ýnsan bu otoriteyi kabulde zorlanmaktadýr. Çünkü insan nefsinin insana kurduðu tuzaklarýn en büyüðü varlýk iddiasý ve “benlik” duygusudur. Ýnsanoðlu þeytan gibi “ben ben” dedikçe; kendisinde varlýk gördükçe tevhitten ve Allah’a yakýn olmaktan uzaklaþýr.
26/11/2015

Namaz, Fars dilinden Türkçeye geçmiþ bir kelime olup dua ve ibadet anlamýndadýr. Namazýn Arapça karþýlýðý olan “salât” kelimesinin ise iki anlamý var: Biri yine dua, diðeri ise bir þeye þekil vermek için ýsýtmak ve ateþe vurmaktýr.

Namaz duadýr. Namaz kýlan, bütün organlarýyla Allah’a dua ederken azalarý âdeta dil kesilir. Kul, bütün azalarýnýn katýldýðý bir lisan ile gönülden dua edince duasýna icabet, bir vaad-i ilahîdir. Nitekim Allah Teala: “Bana dua edin ki duanýza icabet edeyim.” (Mümin, 40/60.) buyurmaktadýr. Namaz ateþe vurmaktýr. Nasýl eðri aðaçtan baston ve asa gibi þeyler yapýlacaðýnda ateþe vurulup ýsýtýlarak þekil verilir ve düzeltilirse, insanýn nefs-i emmareden kaynaklanan eðrilikleri namaz sayesinde zahir olan azamet-i ilahîye nurlarýyla ýsýtýlýp düzeltilir.

Namaz divan-ý ilahîde durmak olduðu kadar Allah’ý unutmamak ve O’nunla beraber olmak ve tevhide ermektir. Nitekim Kur’an’da: “Beni zikretmek için namaz kýl!” (Taha, 20/14.) “Gâfillerden olma!” (A’raf, 7/205.) buyurulmaktadýr.

Namaz Allah’ýn mutlak hâkimiyetini, rububiyet ve otoritesini kabul ile O’nun hükmüne boyun eðmektir. Ýnsan bu otoriteyi kabulde zorlanmaktadýr. Çünkü insan nefsinin insana kurduðu tuzaklarýn en büyüðü varlýk iddiasý ve “benlik” duygusudur. Ýnsanoðlu þeytan gibi “ben ben” dedikçe; kendisinde varlýk gördükçe tevhitten ve Allah’a yakýn olmaktan uzaklaþýr.

Namaza vakti gelmeden hazýrlanmak, dünya daðýnýklýðýndan ayýlýp tevhit, huþu ve huzur hâlinin gerçekleþmesine katký saðlar. Temizlik ve abdestten sonra kýlýnan sünnet namaz ile insan gönlü münacata iyice hazýr hâle gelir. Böylece gaflet ve daðýnýklýktan kurtularak farz namazda, Allah ile huþuya yükselir.

Ýnsan hazýrlýklarýný tamamladýktan sonra zahirini kýbleye, bâtýnýný divan-ý ilahîye çevirir. Kur’an’daki: “Ben yüzümü gökleri ve yeri yaratanýn divanýna döndürdüm.” (En’am, 6/79.) ayetinin manasýna uygun þekilde gönlünü Allah’a rabteder. Niyet ile divana yöneliþ ve tekbir ayný anda, ayný duygularla olmalýdýr. Niyet Allah için, Allah ile ve O’ndan olur. Böyle bir niyet, nefis ve þeytanýn vesveseyle müdahalesine fýrsat vermez ve tevhide ermeye engel olmaz.

Kul iftitah tekbiri ile namaza girip divan-ý ilahîye durduðu zaman Allah’ýn kendisine nazar buyurduðunu ve içinden geçeni bildiðini düþünmelidir. Namaz kýlarken cenneti sað yanýnda, cehennemi sol yanýnda düþünmelidir. Bu sayede kalp ahiretle meþgul olmaya baþlar. Kalbin ahiretle meþguliyeti vesveselerin ardýný keser.

Namaz kýlan kimse, kýyamda iken secde mahalline bakmak için baþýný hafifçe önüne doðru eðer. Dizlerini, böðrünü ve bedeninin diðer kýsýmlarýný bükmeden hâkim huzurunda durur gibi; bütün vücuduyla topraða nazar eder þekilde ayakta durur. Bu hâl huþua tesir eder.

Kýyamda Fatiha ve zammý sureyi huzur-ý kalp ile himmetini teksif ederek dil-kalp ahengi içinde, tevhit, vuslat, heybet, huþu, haþyet, tazim ve vakarla yakarma ve yalvarma duygularý içinde okur.

Kur’an okurken sanki Cenab-ý Hak’tan dinliyormuþ gibi kalbin okunana teksif olmasý veya sanki okuduklarýný Allah’a okuyormuþ gibi okumasý esastýr. Okumak dilin; manalar kalbin konuþmasýdýr. Her konuþanýn bir muhatabý vardýr. Burada muhatap Allah’týr. Konuþanýn dili kalbindekini söyler. Eðer konuþan kimse, dil olmadan anlatmaya muktedir olacak olsa öyle yapmasý daha evladýr. Bunun zorluðu sebebiyle lisan, konuþana tercümanlýk etmektedir. Kalptekine uygun olmayan sözler söyleyen, güzel tercüman olamaz. Tilavet sýrasýnda aslolan, dilin söylediðine kalbin katýlmasýdýr.

Rükû hâlinde sýrt dümdüz bir hâlde yere paralel olarak yaklaþmýþ ve beden topraða doðru eðiktir. Kalpte Allah’ýn azametinden baþka bir þey kalmayacak þekilde Hakk’ý yüceltmek, nefsi toz zerresinden küçük bir hâle getirmek için küçülmek gerekir.

Allah Rasulü: “Secde anýnýn kulun Allah’a en yakýn an olduðunu” (bkz. Müslim, Salât, 215.) bildirmektedir. Ayrýca Kur’an’daki: “Secde et ve yaklaþ!” (Alak, 96/19.) emri bu yakýnlýðý teyit etmektedir. Secde kime ve niçin kapandýðýný bilerek alný yere koymaktýr. Kalbini hayâ, ruhunu azamet-i kibriya duygusuyla doldurmak için yerin derinliklerine doðru secdeye varýlýr.

Mevlana namazda secde ile Allah’a yaklaþmayý suya ulaþmak isteyen insanýn su ile arasýna giren duvar engelini aþmak için her gün duvardan bir kerpiç koparýp atmasýna benzetir. Önündeki duvardan kopardýðý kerpici suya atan ve duyduðu su sesi ile gönlü biraz daha ferahlayan ama bununla birlikte susuzluk ve harareti artan insanýn kopardýðý her kerpiç ile duvarýn alçalmasý sonucu suya kavuþmasý hikâyesiyle anlatýr.

Ýnsanýn önündeki duvar, varlýk ve benlik duvarýdýr. O ne kadar yüksekse baþ eðmeye, tevhide ulaþmaya ve secde etmeye o kadar engeldir. Topraktan yaratýlan tabiat bedenini aþmadýkça eðilip, secde ederek abýhayat suyundan kana kana içmek mümkün deðildir. Varlýk duvarýnýn önünde bulunanlar suya kavuþmak için duvarýn kerpiçlerini atmalý ve azaltmalýdýr. Susuz insan suya attýðý kerpicin çýkardýðý sesle neþelenir, mest olur ve suya biraz daha yaklaþmak için varlýk engelini aþmaya çalýþýr. Bunun için kul, keþke her türlü yüceliðin sahibi Allah’a secde ederken, suretiyle deðil siretiyle secde edebilse. (Mesnevi, II, b. 1188-1210.)

Teþehhüt için oturup “tahiyyat” okumak âlemlerin Rabbine selam vermektir. Bu duruma göre insan ne söylediðinin ve kiminle konuþtuðunun þuuruna ermelidir. O esnada Allah Rasulü’nü de kalbiyle gözünün önünde canlandýrarak selâm vermelidir. Bu selamýna bütün salih kullarý katmalý, kendine ve bütün müminlere dua ile namazý tamamlamalý, selam ile namazdan çýkmalýdýr. Selam meleklere, ins ve cinnin müminlerinedir.

Namaz cemaatle kýlýnýyorsa uyanýk bir imam, sultanýn kapýsýnda duran ve O’na elçilik yapan bekçiye benzer. Arkasýnda duran ihtiyaç sahiplerinin dileklerini O’na ileterek onlar adýna talepte bulunur. Ýmam þeytanla muharebede askerin önündeki kumandan gibidir. Ýmam huþu, zahiri ve bâtýni edep bakýmýndan cemaatin en iyisi olmalýdýr. Uyanýk bir kalple namaz kýlanlarýn zahir ve bâtýnlarý ayný noktada toplanmýþtýr.

Olaya bir de günümüz açýsýndan baktýðýmýzda dünya ilgisinin zamanýmýzý kuþattýðý, gönüllerimizi ve kafalarýmýzý iþgal ettiði; sanal âlemdeki gürültü ve konuþmalarýn gönlümüzü daðýttýðý ortamda divana nasýl duralým? Huþuya nasýl varalým? Tevhide nasýl erelim? Bizler için en güzel tarif herhalde Hâtim-i Esam hazretlerinin söylediðidir. Bakýnýz o namaza nasýl baþlýyor ve nasýl bitiriyormuþ:

“Namaza ait hazýrlýðýmý tamamladýktan sonra heybetle namaza girer, tekbirle azamet-i ilahiyeyi ikrar ederim. Tertil üzere kýraatimi tamamlar, huþu ile rükûa varýr, tevazu ile secdeye kapanýrým. Tam anlamýyla teþehhütte oturur, sünnet üzere selam veririm. Namazý Rabbime takdim ederim. Hayatým boyunca günlerimi bu hâl üzere geçirmeye çalýþýrým.”

Ýþte böyle bir namaz, layýkýyla divana durma, huþuya varma ve tevhide ererek günlerini bu hâl üzere geçirebilme kaygýsý taþýmaktan geçer. Allah hepimize nasip etsin.

 

Prof. Dr. H. Kâmil YILMAZ / DÝYANET AYLIK DERGÝ

 

Bu yazý 2729 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

16 Sevvâl 1445 |  25.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Kendi derilerine dediler ki: "Niye aleyhimizde þahitlik ettiniz?"

Dediler ki: "Her þeye nutku verip-konuþturan Allah, bizi konuþturdu. Sizi ilk defa O yarattý ve O'na döndürülüyorsunuz."


( Fussilet Suresi - 21)

Bir Hadis

Eyyub r.a. anlatýyor:

Resulullah (s.a.v.) buyurdular ki:

“Kim Ramazan orucunu tutar ve ona þevval ayýndan altý gün ilave ederse, sanki yýl boyunca oruç tutmuþ olur.”

Müslim, Sýyâm 204, (1164); Tirmizî, Savm 53, (759); Ebu Dâvud, Savm 58, (2432)

Bir Dua

“Allah’ým! Kulaðýmýn kötülüðünden, gözümün kötülüðünden, dilimin kötülüðünden, kalbimin kötülüðünden, tenimin kötülüðünden sana sýðýnýrým.”


Nesai, Ýstiaze,4

Hikmetli Söz

Þirkten sonra en büyük günah, insanlarla eðlenip alay etmektir. Vehb ibni Münebbih


Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com