Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 3734
Toplam 15252966
En Fazla 20355
Ortalama 2608
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

DUANIZ OLMASA

“Rabb 'iniz (þöyle) buyurur: Bana dua edin, du­anýzý kabul edeyim. Bana kulluk etmeye tenezzül etmeyenler, mutlaka aþaðýlanmýþ olarak cehen­neme gireceklerdir.” [1]
24/03/2016
Her þeyi yaratan Allah olduðundan bütün yaratýklarda O'na doðru bir yöneliþ vardýr. [2] Yaratýlmýþ varlýklarýn en üstünü ve deðerlisi de insandýr. [3] Allah insaný yaratýp onu kendi varlýðýn­dan haberdar etmiþtir. Bu da insanýn özü itibari ile Allah'ý ta­nýma ve O'na inanma yeteneði ile donatýldýðýný gösterir. [4] Ayrý­ca Kur’an'da, insana Allah'ý Rab olarak tanýma özelliðinin ve­rildiðinden söz edilir. [5] Bu özelliðinden dolayý insan, Rabb'inden uzak kalamaz ve O'na her zaman ihtiyaç duyar.
 
Ýnsan, bu ihtiyacýný ancak Allah'a kulluk ederek karþýlayabi­lir. Çünkü onun yaratýlýþ gayesi ve esas görevi Allah'a kulluk­tur. [6] Kulluk faaliyetlerinin en önemlilerinden biri de duadýr. Dua kelimesi, sözlükte "çaðýrmak, istemek, yalvarmak ve yar­dým talep etmek" gibi anlamlara gelir. [7] Bu kelime, "büyükten küçüðe, aþaðýdan yukarýya vaki olan talep ve niyaz" anlamýnda bir isim olmuþtur. Bunun için, "insanýn Allah'ýn yüceliði karþý­sýnda aczini itiraf etmesine, sevgi ve tazimle O'nun lütuf ve ih­sanýný istemesine veya bu amaçla icra edilen ibadet þekline" dua denir.
 
Dua, insanýn halini Allah'a arz etmesi, O'na niyazda bulun­masý, Rabb'ine doðru yönelip O'nunla diyalog kurmasýdýr. Dua, insanýn kibirlenme ve istiðnadan vazgeçip Allah'ýn mutlak kudretini, adaletini ve merhametini kavramasýndan doðan bir boyun eðmedir. O, insanýn kendi ihmallerini Ýkmal eden bir ikbal kapý­sý deðildir. Kur’an'daki dua örneklerinin büyük bir bölümünün, dünyevi nimet ve menfaatlerden ziyade baðýþlanma, hidayet ve Allah yolunda yardým isteme niteliðinde olmasý [8], deðinilen ger­çeði desteklemektedir. Þu halde insan, kendi sorumluluðunu bütünüyle yerine getirdikten sonra karþýsýna çýkabilecek engel­lerin aþýlmasý hususunda Allah'tan yardým isteyebilir. Kiþinin duayý, bir sihir tekniði gibi algýlamamasý ve uygulamamasý ge­rekir.
 
Kur’an'da, insanýn çaresizlik içinde ve zor þartlarda duaya baþvurmasý üzerinde ýsrarla durulur. Dini yöneliþin belirgin ve­ya zayýf hale geldiði durumlar açýklanýrken ayný zamanda bu yöneliþin, insan tabiatýnda fýtri ve genel bir motif olarak bulun­duðu ortaya konulur. Ayetlerin beyanýna göre insan bir tehlike ve sýkýntýya düþerse, bütün samimiyetiyle Allah'a yönelir; býk­madan usanmadan dua edip iyilik ve baþarý ister. Fakat kendisi­ni emniyet içinde ve baþarýlý gördüðü durumlarda dua isteði za­yýflar, kendi güç ve yeteneðine güvenip Allah'tan yüz çevirir. [9] Buradan þöyle bir sonuca varýlabilir. Din duygusu zayýfladýðý zaman insan hayatýnda olumsuz geliþmeler görülebilir. Bunu önlemek için insan þuurunda dini inanç ve duygunun mümkün olduðu kadar canlý ve etkili bir halde bulunmasý gerekir. Bu da dua ve ibadetle saðlanýr. Bu yüzden Kur’an'da insanlarýn Al­lah'a dua etmeleri istenmiþ ve bu dua O'na kulluk etme belirtisi olarak kabui edilmiþtir. [10] Þu halde dua ve ibadette amaçlanan þey, insan þuurunda Allah inancýnýn canlý ve devamlý kalmasýný saðlamaktýr.
 
Dua ederken bazý þekli ve ahlaki þartlara uyulmasý gerekir. Bunlardan en önemlisi, dua eden kimsenin Allah'a huþu içinde yalvarmasý, ayný zamanda edepli, istekli ve ümitli olmasýdýr. [11] Ayrýca insan, duayý duyarlý bir kalple yapmalý, isteðini sade ve kesin bir dille belirtmeli, Allah'tan beden ve ruh saðlýðý, dünya ve ahiret mutluluðu istemeli, bir de duanýn kabulü için acele etmemelidir. Dua sözcükleri mümkün olduðunca ayet ve hadislerden seçilmelidir. Özellikle örnek dua metni mahiyetindeki bazý sure ve ayetler [12], dua olarak okunabilir. Bunlarýn baþýnda da kulun taleplerini ve en içten dileklerini benzersiz bir üslupla di­le getiren Fatiha suresi gelir. Bu özelliðinden dolayý anýlan sure, bütün Müslümanlarýn en çok okuduklarý dua metni haline gel­miþtir. Ayrýca Hz. Peygamberin dua ederken en çok: 
 
“Ey Rabb'imiz! Bize bu dünyada iyilik ver, ahirette de; bizi ateþin azabýndan koru.” [13] anlamýndaki ayeti okuduðu ve Müslümanlara da bu ayeti okumalarýný tavsiye ettiði belirtilir. [14] Peygamber uy­gulamasý ve tavsiyesi nedeniyle Fatiha suresi gibi bu ayet de, bütün Müslümanlarýn namazda ve namaz dýþýnda her vesileyle okuduklarý dua ayetleri arasýnda yer almýþtýr.
 
Kur’an'da yer alan dua ayetleri ile Hz. Peygamberin ayný ma­hiyetteki hadisleri, hem Allah ve peygamber sözü olmalarý hem de manalarýnýn zengin ve kapsamlý oluþu nedeniyle Asr-ý saa­detten itibaren Müslümanlar tarafýndan büyük ilgi görmüþ ve bu ilgi me'sur dualarýn derlendiði bir çok kitabýn telif edilmesine yol açmýþtýr. [15]
 
Dua konusunun daha iyi anlaþýlmasý için, onun gerçek ma­hiyetinin ve önemli vasýflarýnýn açýklanmasý þarttýr. Kur’an'da dua edene Allah'ýn karþýlýk vereceði bildirilir. [16] Bunun için prensip olarak duanýn fayda verdiðine inanmak gerekir. Ancak buradan Allah her isteneni yerine getirir þeklinde bir sonuç çý­karýlmamalýdýr. Çünkü Allah, sünnetullaha (varlýk ve oluþa egemen kýldýðý ilkelere) ters düþmeyen dualarý kabul eder. O'nun kendi yasalarýna aykýrý davranmasý beklenemez. Bunun için, kimden gelirse gelsin Allah, kendi yasalarýna ters düþen taleple­ri reddeder. [17]
 
Ýslam ölçülerine uyan gerçek bir duanýn iki önemli vasfý vardýr. Bunlardan biri teþebbüs diðeri de tevekküldür. Duanýn deðerinin olmasý ve hedefini bulmasý için, önce gayretin kuldan gelmesi gerekir. Zira insandan istenen, ilahi düzenin gerekleri içinde elinden geleni yapmasýdýr. Ýnsanýn kendi güç ve kapasi­tesi oranýnda sebeplere sarýlýp iþin gereðini yerine getirmesi, o sebeplerin Yaratýcýsýna karþý fiili bir duadýr. Teþebbüs dediði­miz de budur. Kim yaparsa yapsýn böyle bir dua çoðu kez kar­þýlýksýz kalmaz. Demek ki Allah'ýn kainatta koymuþ olduðu dü­zenin gereklerine göre davranmak, bir tür fiilî dua olmaktadýr. Bu ayný zamanda Allah'ýn rahmet kapýsýný çalmaktýr. Fakat ce­vap O'na aittir.
 
Arzu edilen þeyi elde etmek için teþebbüs gerekli olmakla birlikte tek baþýna yeterli deðildir. Bir de iþin tevekkül boyutu vardýr. Teþebbüsün son sýnýrýna gelince tevekkül alanýna girilir. Bu yüzden teþebbüsten sonra güven içinde Allah'a iltica etmeye tevekkül denir. Ýþte dua, bu iki esasý kendinde toplayan bir iba­dettir. O, maddi hayat için gerekli olan teþebbüsle manevi hayat için gerekli olan iman ve tevekkülü dengeli biçimde yürütme iþlemidir. Bunun için teþebbüs ve tevekkül, Ýslam'da duanýn iki yönü ve birbirinden ayrýlmaz bütünüdür.
 
Çaðýmýzda Batý âlemi teþebbüse aðýrlýk verdiði için maddi alanda büyük bir ilerleme saðladý ve tekniðin zirvesine ulaþtý. Ancak tevekkül yönünü ihmal ettiðinden bu üstünlük insanlýða gerçek bir mutluluk getiremedi. Doðu alemi de tevekkülü yanlýþ yorumlayarak teþebbüsü ve gayreti gevþetti, sonunda Batý'nýn uydusu haline geldi.
 
Sonuç olarak dua, insanýn Allah'tan bir þey istemesi, O'nu anmasý ve yardýma çaðýrmasýdýr. O hamd, þükür, zikir, teþbih, istiane ve istiaze gibi eylemleri kapsayan dini duygu ve yöneli­þin ifadesi, kulluk makamlarýnýn da en önemlisidir. Bu yüzden Kur’an'da insanýn, ancak Allah'a olan yöneliþi ile deðer kazana­caðý belirtilmiþ, “Duanýz olmasa Rabb'iniz size ne diye deðer versin.” [18] denilmiþtir. Öyleyse insan, Allah'a yönelmeli, daima O'nun ilgi ve rahmetini çekecek bir baþvuru içinde olmalýdýr.
 
Tabii ki dua kadar onun makbul olmasý da önemlidir. Bunun için Hz. Peygamber: "Allah'ým! Ürpermeyen kalpten, doymayan nefisten, fayda vermeyen ilimden ve kabul olmayacak duadan sana sýðýnýrým." [19] diyerek Rabb'ine yalvarmýþtýr.
 
“Ey Rabb'imiz, bu duamý kabul buyur: Hesabýn görüleceði Gün, beni, anamý-babamý ve bütün müminleri baðýþla.” [20]
 
 
 
 
 
 
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
[1] Mü'min: 40/60
 
[2] Bkz. Enam: 6/102; Ýsra: 17/44; Ra'd: 13/13 vb.
 
[3] Bkz. Tin: 95/4
 
[4] Bkz. Rum: 30/30
 
[5] Bkz- A'raf: 7/72-173
 
[6] Bkz. Bakara: 2/21; Zariyat: 51/56
 
[7] Bkz. Ýbn Manzur, Lisanu’l Arab IX. 257-262
 
[8] Bkz. Fatiha: 1/5-7; A'raf: 7/155-156: Hud: 11/47; Mü'min: 40/7-9 vb.
 
[9] Bkz. Yunus: 10/12; Ýsra: 17/11,67; Lokman: 31/31: Fussilet: 41/49-51 vb.
 
[10] Bkz. Mü'min: 40/60
 
[11] Bkz. A'raf: 7/55-56, 205-206 vb.
 
[12] Bkz. Bakara: 2/285-286; Al-i Ýmran: 3/8-9, 16; 53,191-194; Ýbrahim: 14/35-41; Taha: 20/25-35 vb.
 
[13] Bakara: 2/201
 
[14] Bkz. Buhari. Da'avât, 55; Müslim, Zikir, 23
 
[15] Bkz. Türkiye Diyanet Vakfý Ýslam Ansiklopedisi, IX, 537-538
 
[16] Bkz. Bakara: 2/186 vb.
 
[17] Bkz. Hud: 11/45-47, 74-76 vb.
 
[18] Furkan: 25/77 324
 
[19] Bkz, Tirmizi Da'avât. 69
 
[20] Ýbrahim: 14/40-41 Fahrettin Yýldýz, Kur’an Aydýnlýðýnda Hayatý Doðru Yaþamak, Ýþaret Yayýnlarý: 321-325.
 
 
Fahrettin Yýldýz
 

Bu yazý 3034 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

10 Sevvâl 1445 |  19.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Allah, þöyle dedi: "Ýki ilâh edinmeyin. O, ancak tek ilâhtýr. O hâlde, yalnýz benden korkun."


( Nahl Suresi - 51)

Bir Hadis

Kâ’b Ýbni Mâlik radýyallahu anh’den rivayet edildiðine göre,

Hz. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem þöyle buyurdu:
“Bir koyun sürüsünün içine salýverilmiþ iki aç kurdun o sürüye verdiði zarar, mala ve mevkiye düþkün bir adamýn dinine verdiði zarardan daha büyük deðildir.”

Tirmizî, Zühd 43

Bir Dua

Bismillahirrahmanirrahim

“Rabbim! Beni ve soyumdan gelecek olanlarý namazý devamlý kýlanlardan eyle; Rabbimiz, duamý kabul et!”

Ýbrahim Suresi-40

Hikmetli Söz

O'nu (Allah'ý) tanýyan ve itaat eden, zindanda dahi olsa bahtiyardýr.

O'nu unutan, saraylardada olsa zindandadýr, bedbahtýr.




Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com