Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 147
Toplam 15292940
En Fazla 20355
Ortalama 2611
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Muharrem, Muhterem Yapar

Ay (Kamerî) takvimin birinci ayý Muharrem’dir.Muharrem sözlük manasýyla ‘haram kýlýnan, yasaklanan, kutsal kýlýnan, kendisine saygý duyulan’ demektir.
15/01/2009

 Dört haram aylardan biri olduðu Kur’an’la sabittir. (Peygamber’in açýklamasýna göre diðer haram aylar; Receb, Zülkâde ve Zülhicce’dir. Bak. Buharî, Meðazi 77, Tevhid 24. Müslim, Kasâme 29)

Ýslâm öncesi Araplar Muharrem’e Saferü’l-evvel derlerdi. Çünkü onlar yýlýn ilk altý ayýna ayný ismi verir, sonra onlarý birinci ve ikinci diye ayýrýrlardý. Yýlýn iki ayýna Saferân (yani iki safer) da demiþler; sonra iki Safer’i ayýrdetmek için birincisine ‘Saferü’l-Muharrem’ adýný vermiþler. Zaman içerisinde Safer ikinci ayýn adý olarak kalmýþ, Muharrem de birinci ayýn özel adý olmuþ.

Týpký Medine gibi. Bilindiði gibi Hicret’ten önce oranýn adý Yesrib idi. Peygamber (sav) oraya göç edince Medinetü’n-Nebi, yani Peygamber þehri denildi. Zamanla nebi kelimesi söylenmez oldu, þehrin adý Medine olarak kaldý.

Allah Teâla dünya yaratýldðýndan beri aylarýn sayýsýnýn oniki olduðunu, bunlardan dördünün haram olduðunu açýklýyor:

“Bilin ki, Allah'a göre aylarýn sayýsý, Allah'ýn gökleri ve yeri yarattýðý gün koyduðu ölçü uyarýnca onikidir; [ve] bunlardan dördü haram aylardýr; iþte [Allah'ýn] her zaman geçerli sapasaðlam yasa[sý] budur. O halde, bu [aylar] konusunda artýk kendinize yazýk etmeyin…” (Tevbe, 9/36)

Kur’an haram aylara hürmet edilmesini istiyor.

“Haram ay haram aya karþýlýktýr. Hürmetler (dokunulmazlýklar) karþýlýklýdýr. Kim size saldýrýrsa siz de ona misilleme olacak kadar saldýrýn. Allah'tan korkun ve bilin ki Allah müttakilerle beraberdir.” (Bekara, 2/194)

Sana saldýrmazlýk örfünün geçerli olduðu ayda savaþmanýn hükmünü soruyorlar. De ki: “O ayda savaþmak çirkin bir þeydir; ancak insanlarý Allah yolundan çevirmek, O'nu inkar etmek ve Mescid-i Harâm[a girmekten onlarý menetmek] ve halkýný oradan sürmek, [bütün bunlar] Allah katýnda daha da kötüdür, çünkü zulüm ve baský öldürmekten daha korkunçtur.” [Düþmanlarýnýz,] güçleri yetse, inancýnýzdan döndürünceye kadar sizinle savaþmaktan vazgeçmeyeceklerdir...” (Bekara, 2/217)

Tevbe Sûresi 36. âyetinde Ay’ýn hareketlerine göre hesap edilen takvim söz konusudur. Zira Ayýn hareketleri, insanlar hesaplarýný bilsinler, oruç ve hac zamanlarýný tesbit etsinler diye insanlara lutfedilmiþtir.  (Bak. Bekara, 189)

Ama insan… Ah bu beþer...

Aklýný bir türlü baþýna almayan bazý insanlar…

Çýkarý için her numarayý deneyen insan…

Aklýný her hakikatin üzerinde gören insan… 

Keyfine göre hareket etmeyi akýllýlýk zanneden yaratýk...

Ýþine geldiði gibi ölçü koymaya kalkýþan mahluk...

Bu lütfu anlamadý. Nice nimetin kadrini anlamadýðý gibi. Nice nimetin sahibini unuttuðu gibi. Bunu da unuttu.

Unutmak bir tarafa zamana müdahele etmeye kalkýþtý. Onu güya -kendi çýkarýna göre- þekillendirmeye kalkýþtý.

Ýnsana düþen doðal olana uymaktý. Üzerine düþen þükür görevini yerine getirmekti.

Fakat o, kendisi ve hayat için konulan ölçülere uymak dururken, hevasýna uygun ölçüler uydurmaya çalýþýr.

Ýnsan bu, bir azdý mý önü alýnmaz. Üstelik yaptýðýnýn da doðru olduðunu sanýr. Yaptýðý yanlýþlarý, düþtüðü sapýklýðý, yediði haltlarý savunmaya yeltenir.

Ýþte azan ve haddini aþan insan Cahiliye devrinde, birbiriyle çarpýþmaya ve talana o kadar alýþmýþtý ki, aralýksýz üç ay güvenlik ve sulh içinde yaþamak ona aðýr geliyordu. Bu kadar süre zarfýnda saldýrmaya, soymaya, yaðma yapmaya susuyordu.

Onun için Hz. Ýbrahim ve Ýsmail’den beri devam edegelen ‘haram aylar’  tertibi canýnýn istediði gibi bozmaya kalkýþtý.   

Cahiliyye insanlarý haram aylardan üçünün (Zilkâde, Zilhicce, Muharrem) peþpeþe gelmesini önlemek için iki-üç yýlda bir seneyi onüç aya çýkarýp, Muharremi Receb’in yerine kaydýrýrlardý. Sonra Recep ayý haram ay kabul edip, haram aylarýn arasýna bir helâl ay koyduklarýný sanýrlardý. Böylece iki haram ay çýkýnca, bari üçüncüsü gelinceye kadar savaþ yapma imkaný elde ederlerdi.

Kendilerince iþi kitabýna uydururlardý.

Nesi’ denilen bu hile Kur’an’da açýkça yasaklanmýþ ve küfürde þirretlik olarak nitelendirilmiþtir. ( Tevbe, 9/37)

Peygamber (sav) Veda haccýnda Mina’da verdiði hutbede, zamanýn Allah’ýn yerleri ve gökleri yarattýðý günkü þekline döndüðünü açýklayýp, Muharrem ayýnýn haram aylardan biri olduðunu belirtmiþtir.  (Buhari, Bed’yü’l-Halk, 2. Ebu Davud, Menâsik 67)

Cahliyye insanlarýnýn çoðu hak hukuk tanýmazlardý. Güçlü olmak haklý olmak için yeterliydi. Boþ þeylerle övündükleri gibi, baþkasýna yaptýklarý sladýrýlar kahramanlýk sayýlýrdý.

Bu bir anlamda ötekini deðersiz kabul edilmesi demekti. Karþýdakinin hürmet edilmeye layýk bir tarafý yoktu. Bir taraf güçlü ise, caný istiyorsa, ihtiyaç duyuyorsa ötekine saldýrabilir. Varlýklarýný yaðmalayabilir, erkeklerini köle, kadýnlarýný cariye yapabilirdi.

Nitekim cahiliyye dönemindeki köleliðin en önemli kaynaðý bu idi. Yani güçlü olanlar zayýf kabilelere saldýrýyor, esir aldýklarýný köle yapýyorlardý. Ya da bir kýsým eþkýyanýn zaten mesleði bu idi. Onlar güçsüz kabilelere baský düzenler, ele geçirdikleri pazarlarda köle diye satarlardý.

Bu zihniyet için barýþ, hak-hukuk, karþýdakine saygý (hürmet) diye bir þey söz konusu deðildi.

Haram aylar cahiliye azgýnlarýný birazcýk frenliyordu. Bu aylar gelince savaþlar, yaðmalar azalýyor, bazen hiç olmuyordu. Böylece zayýflar biraz nefes alýyor, karýnlarýný doyuracak iktisadi faaliyetler yapabiliyorlardý.

Aslýnda haram aylar insanlara hem hürmet’i, yani sýnýrý, baþkasýna ait olan deðerlere dokunulmamasýný, saygýyý öðretiyordu. 

Ýnsanlara ait dokunulmazlýklar vardýr. Ýnsanýn Rabbi kitaplarla beraber elçilerle bu dokunulmazlýklarýn neler olduðunu hem beyan etmiþtir, hem de nasýl korunacaðýný öðretmiþtir.

Ama ne yazýk ki Rabbinin makamýna hürmet etmeyen, dik kafalý cahil insan, onun yarattýðý þeye ne kadar hürmet eder ki. Asýl saygýnýn kaynaðýndan uzak kalan bir kafa, yaratýklarýn hakkýna ne kadar saygý besler ki?

Evet, haram esasen insanlarýn anladýðý manada bir yasak deðil, bir sýnýr, bir ölçü ve bir korunmadýr. Ayný zamanda hem haramý ilke olarak koyana, hem de dokunulmaz kýlýnana bir saygýdýr.

Mesela Mescid-i Haram, kendisine saygýsýzlýðýn haram olduðu mescidtir. Ona saygý duymak, onun sahip olduðu manaya hürmet etmek, onun karþýsýnda edepli olmak gerekir. Ayný zamanda onun sýnýrlarý içinde günah iþlemek, hakka tecavüz, yaramazlýk yapmak külliyen haramdýr. (Bakara, 2/197) Oranýn sahibi orayý bir güven ve huzur yeri kýlmýþtýr. (Âli Ýmran, 3/97)

Muharrem öyle. Saygý duyulmasý gerekli olan ay. Edepsizliðin, þirretliðin, zulmün, saldýrganlýðýn, haddi aþmanýn haram olduðu ay. Ýnsanlara, onlarýn haklarýna, onlarýn dokunulmazlýklarýna en fazla saygý gösterilmesi gerken ay. Yani bu saygýnýn öðrenilmesinin mümkün olduðu zaman.

Çünkü o Allah’ýn ayýdýr.

“Bir zat Peygamberimize geldi ve sordu:

"Ramazan'dan sonra ne zaman oruç tutmamý tavsiye edersiniz?" Peygamber (sav):

"Muharrem ayýnda oruç tut. Çünkü o, Allah'ýn ayýdýr. Onda öyle bir gün vardýr ki, Allah o günde bir kavmin tevbesini kabul etmiþ ve o günde baþka bir kavmi de affedebilir" buyurdu. (Tîrmizî. Savm: 40 (741). Ayrýca bak. Müslim, Sýyam 200-203. Nesâî, Kýyamu’l-Leyl 6)

Peygamber nitelemesiyle ‘Allah’ýn ayý’dýr Muharrem.  Sorulabilir ki, diðer aylar/günler Allah’ýn deðil mi? Elbette bütün zamanlar ve bütün mekanlar Allah’a aittir. Fakat bazý an’lar ve bazý mekanlar daha önemlidir. Biraz daha öne çýkarlar. Bu da o mekanlarýn ve zamanlarýn taþýdýðý anlam ve mesaj açýsýndandýr.

Ramazan, Kadir gecesi, Zülhicce’nin ilk on günü gibi vakitler, Kâbe, Mescid-i Haram, Mescid-i Aksa gibi mekanlar böyledir. Her biri bir mesaj taþýr, her biri bir þuur verir, her biri sizi alýr baþka âlemlere götürür.

Adý üzerinde her biri Allah’ýn þiarlarýdýr (sembolleridir). (Maide, 5/2. Hacc, 22/32) Ve iman edenler, Allah’ýn sembollerine saygý (hürmet) duyarlar. Çünkü bilirler ki, Allah’ýn þiarlarýný yüceltmek kalplerin takvasýndandýr.

(Ama ne yazýk ki hal böyleyken, Muharrem’e saygý duymasý gereken ve iman ettiðini iddia eden bir grup Hz. Peygamberin evlatlarýný bir Muharrem ayýnda Kerbelâ’da öldürmekten çekinmediler.)

Evet, Muharrem ayý, muhterem yapar. Kimleri mi? Allah’ýn haramlarýna dikkat edenleri. Bir de Allah’ýn dokunulmasýný haram kýldýðý þeylere hürmet edenleri.

Onlar, hürmete layýk olanlara saygý duydukça, onlarýn hakkýný verdikçe, saygýn olurlar, muhterem olurlar, saygý duyulmaya hak kazanýrlar.

‘Muhterem’, Türkçemizde hürmet edilmeye layýk olanlar için kullanýlan bir saygý ifadesidir. (Heyhat bunun yerine uydurulan ‘sayýn’ kelimesi ne kadar da yetersiz!!!)

Birisine ‘muhterem’ diye hitap ediyorsanýz, demek ki o sizin için deðerlidir. Ona karþý kabalýk, çirkin hareket ve haksýzlýk yakýþmaz, uygun deðildir. Zira o kimse saygý göstermeye layýktýr. O bu saygýnlýðý kazanmýþtýr.

Allah’ýn haram kýldýðý cürümleri iþleyenlerde hangi saygýnlýk, hangi haramý alenen, çekinmeden, normal gibiymiþ yapan kimse de azizlik kalýr ki? Seviyeli insana yakýþan, seviyeli hareket yapmaktýr. Bundan mahrum kalanlar, yani seviyeyi kendisine yasaklayanlar hürmetten de yoksun kalýrlar.

Hak katýnda derece kazanmanýn yolu Hakka itibardýr. O’nun emir ve yasaklarýna (haramlarýna) dikkat etmektir.

Bu kiþiyi Hakk’ýn katýnda keremli yapar.

Ýnsanlarýn haklarýna riayet edenler ile onlara saygýlý davrananlar da insanlar katýnda saygýnlýk kazanýrlar. Ýnsanlar katýnda hürmete layýk olmak, onlarýn hürmetine (dokunulmazlýklarýna) saygý duymaktan geçer.

Muharrem’e hakkýný verenleri, Allah’ýn bu ayý muhterem/saygýn yapar. Aziz olanlarýn katýnda muhterem olanlara ne mutlu.

 

Hüseyin K. Ece

20.1.2008 Zaandam

 

 

 

 

 

Bu yazý 2597 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

19 Sevvâl 1445 |  28.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Sizden, hayra çaðýran, marufu (iyiliði) emreden ve münkerden (kötülükten) sakýndýran bir ümmet (bilinçli topluluk) bulunsun.
Ve iþte felaha (kurtuluþa) erenler bunlardýr.


( Âl-i Ýmrân sûresi - 104)

Bir Hadis

Nevvas Ýbnu Sem'an (r.a.) anlatýyor:

Resulullah'a (s.a.v.) iyilik (birr)
ve günah hakkýnda sordum.

Bana þu cevabý verdi:

"Ýyilik (birr), güzel ahlaktýr.
Günah da içini rahatsýz eden ve baþkasýnýn muttali olmasýndan korktuðun þeydir."

Müslim, Birr 15

Bir Dua

“Allah’ým! Senden benim için hayýrlarý açmaný, iþlerimin hayýrla sonuçlanmasýný, açýðý ve gizlisi ile her türlü hayrý, cennette yüksek dereceler istiyorum. (Allah’ým!) Duamý kabul eyle.”


(Hâkim, Deavât, No: 1911)

Hikmetli Söz

Muhabbetin denizine gömülüp bat, Aþýklarýn sohbetine özünü kat, Muhabbetin pazarýna özünü sat, Özünü satmadan Hakk rahmetin alsa olmaz.

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com