Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 4686
Toplam 15292588
En Fazla 20355
Ortalama 2611
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 

 
RADÝKAL SEÇENEKLER
04/10/2013 - 14:23
 
Küresel baðlantý­lar ve karþýlýklý baðýmlýlýklar, siyaseti dönüþtürüyor. Bu nedenle siyasal sorunlar küresel bir nitelik kazanýyor.
Küreselleþme, küresel piyasalar ve neoliberal emper­yalizm; ulus-devlet iktidarlarýný güçsüzleþtiriyor. Bu geliþmeler karþýsýnda üretilen yerel/ulusal stratejiler, çözümlemeler genel­likle etkisiz sonuçlar doðuruyor. Küreselleþme, pek çok boyutu olan bir süreçler toplamý olarak ilerliyor. Ekonomik/kültürel/ siyasal küreselleþme, yerel/ulusal sýnýrlarý aþarak, bütün top­lumlarý küresel sisteme dâhil etmeye çalýþýyor. Küresel baðlantý­lar ve karþýlýklý baðýmlýlýklar, siyaseti dönüþtürüyor. Bu nedenle siyasal sorunlar küresel bir nitelik kazanýyor. 
 
Neoliberal emperyalizm ve küresel piyasalar, istedik­leri zaman yerel iktidarlarý baþarýsýzlýða uðratabiliyor. Piyasa güçlerini kontrol etmek her zaman mümkün olmayabiliyor. Küresel süreçlerin etkisine açýk olan sosyal/kültürel hayatýmýz, sýnýrlarý belirsiz yabancýlaþmalara/deðiþimlere maruz kalýyor. Medya ürün­leri/teknolojileri bütün dünyayý hiç bir engelle karþýlaþmaksýzýn dolaþýyor, bütün dünyayý tek bir pazar haline dönüþtürüyor. Batý­lý, tek yönlü bilgi/enformasyon akýþý medya emperyalizmi þeklin­de toplumlarýmýzý istila ediyor. Hepimiz medyatik güncelliðin, bayaðýlaþtýrýcý/düþüncesizleþtirici etkisi altýnda hareket edi­yoruz. Enformasyon ve iletiþim alanlarýnda yaþanan dijital dev­rim deðiþimi hýzlandýrýyor. Bu nedenle zamana dayanýklý düþünce­lere sahip olamýyoruz. 
 
Ýçerisinde yaþadýðýmýz dönemde süreçlerin uluslararasýlaþmasý, hepimizi kültürel anlamda, Ýslami anlamda marjinalleþtiriyor. Hepimiz bir yapaylýklar dünyasýnda, meta haline dönüþ­müþ hayatlar yaþýyoruz. Bugünün dünyasýnda en büyük put, piyasa ideolojisidir. Uluslararasý pazarlar, yeni medya araçlarý, med­ya hareketliliði sebebiyle ulus-devletler özellikle kültürel an­lamda kendi sýnýrlarýný kontrol edemiyor. Küreselleþme süreçleri kültürel homojenliði, neoliberal kültür temelinde ihraç ediyor. Sermayenin ve medyanýn ekonomik çýkarlar dýþýnda hiç bir ahlaki kaygý taþýmadýðýný görüyoruz. 
 
Günümüzde ulus-devletler, küresel sistemin yerel mümessilleri olarak hareket ettiklerinde, küresel sistemin güvencesi altýna giriyor. Sistemin yerel mümessilleri olarak hareket etmeyenler bir þekilde cezalandýrýlýyor. Mýsýr'da, Müslüman Kardeþler iktidarýnýn Ýslami hassasiyetler temelinde politik bir inþa arayýþý bile askeri darbe yoluyla engellenebiliyor. Ulus-devletlerin fikirler üzerinde etkisi bulunmadýðý gibi, yerel sosyal/kültürel süreçler üzerinde de tayin edici etkisi yoktur. Dýþarýdan yanlýþ bir biçimde ve kasýtlý olarak “Arap Baharý” olarak adlandýrýlan süreçler içerisinde sis tematik olarak bütün Ortadoðu ülkeleri istikrarsýzlaþtýrýlmýþ, zayýflatýlmýþ, toplumsal-mezhepsel parçalanmalara sürüklenmiþtir. “Arap Baharý”nýn güçlü ve istikrarlý kýldýðý tek bir ülke yoktur. Arap Baharýndan kazançlý çýkan tek ülke Ýsrail’dir. Bütün bunlar olurken, ayný zamanda Ýran ve Hizbullah Müslümanlar nezdinde itibarsýzlaþtýrýlmýþ, deðersizleþtirilmiþtir. Ýran'ýn, Mýsýr'da gerçekleþtirilen askeri darbe karþýsýnda sergilediði tavýr, Ýran’ýn devrimci ideallerle deðil, çýkarcý realpolitik hesaplarla hareket ettiðini göstermiþtir. 
 
Ýdeolojik/ýrkçý/neoliberal/ sömürgeci medya uyuþturucularý zamanýmýzý, bilincimizi, özgürlüðümüzü çalýyor. Kendi zamanýmýzýn sorumluluklarýna bir türlü uyanamýyoruz. Toplumlarýmýz küresel sistem tarafýndan bilinçli bir biçimde aldatýlýyor, yanlýþ yönlendiriliyor. Hangi konuda olursa olsun, yanlýþ koþullandýrmalara maruz kalmak, baðýmsýz düþünme yeteneðimizi elimizden alýyor. Hangi konuda olursa olsun, koþullandýrma yoluyla, manipülasyon yoluyla "bilgi" alanlar, her hangi bir düþüncenin/felsefenin ifadesi olamaz, yalnýzca kimi sözcükleri yan yana sýralayabilir. Düþünceleri, davranýþlarý ve tercihleri manipüle edilebilen insanlardan doðru kararlar vermelerini, doðru sorumluluklar almalarýný bekleyemeyiz. 
 
Tarihsel parçalanmýþlýklarý, zayýflatýlmýþlýklarý, duyarsýzlýklarý, sorumsuzluklarý aþarak, yerleþik konformist zihniyetle mücadele ederek; radikal seçenekler üzerinde çalýþmak için, her zaman olduðu gibi bugün de çok geç kalýyoruz. Geniþ bir tarihsel perspektif üzerinde çalýþarak, korkuluklarý yýkarak, ihtiyatlý iddialar serdetmeliyiz. Ýkna edici bir model geliþtirmeye çalýþmalýyýz. 
 
Ilýmlý-temkinli umutlarýn ifadesi olmak, bizleri daha az mahcup edecektir. 
 
KendiÝslami seçeneklerimiz üzerinde çalýþmak yerine, dýþarýdan dayatýlan seçenekler üzerinde çalýþmaya mahkûm edili­yoruz. Kendimizden kaynaklanan sorunlarý hiç gündeme taþýmýyo­ruz. Gündemi yakalayabilmek için kullanýlan moda kavramlar ne yazýk ki bizim de ilgimizi çekebiliyor. Güncel konularla ilgili gündem her zaman bizim dýþýmýzda belirleniyor. Olaylara, geliþmelere herkes kendi cemaat/hizip/mezhep aidiyeti doðrultusunda yaklaþýyor. Çýkar peþinde koþmak, bütün toplumlarýn, bü­tün politikalarýn ortak amacý haline gelince, hiç kimse yaþadý­ðýmýz beklenmedik geliþmeler, olaylar, savaþlar, iç savaþlar, darbeler, katliamlarla ilgili olarak, bütün bu olup bitenler ne­den oluyor, bütün bu olup bitenlerin haklý-meþru nedenleri var mý diye sormuyor. Çýkar peþinde koþmak artýk eleþtiri konusu bile yapýlamýyor. Bütün bir hayat, bencil çýkarlarýn mücadelesine in­dirgeniyor. Liberal olmak geçer akçe haline geldiði için, hiç kimse bir baþkasýnýn yanlýþýný düzeltmek için davranmýyor, kimse kimseye müdahale etme ihtiyacý duymuyor. Liberal olmak, her tür anormalliði, aþýrýlýðý vb. normal karþýlamak anlamýna geliyor. 
 
Ortadoðu'da, Ýslam toplumlarýnda emperyalist/sömürge­ci kötülük kol geziyor. Zincirleme siyasal felaketler yaþanýyor. Bütün bunlar olurken, bizler, hala, her nasýlsa, “devrim”lerden, “baharlar”dan söz edebiliyoruz.
 
Bu çapta bir hamakat olamaz.
 
Koþullar hep deðiþiyor, ancak, bizler statükocu gele­neklerimizi deðiþtiremiyoruz. Bencilliklerimiz, aþýrýlýklarýmýz, ihtiraslarýmýz Ýslam’ýn safiyetine gölge düþürüyor.
 
Eleþtiri geleneðimiz olmadýðý için, hiç bir þeyi deðiþtirme ihtiyacý duymuyoruz. 
 
Günümüz dünyasýnda, özellikle genç kuþaklarýn aidiyet ve kimlik duygularýný iletiþim araçlarý belirliyor, iletiþimin belirleyici olduðu bir dünyada yaþýyoruz. Küresel aðlar ve bilgi sistemi yerel dünyalarý ve kültürleri, emperyalist sistemin beklentileri doðrultusunda dönüþtürüyor. Görsel-iþitsel sistemin bir ülkesi yok. Genç kuþaklar için küresel bir türdeþleþme söz konusudur, Genç kuþaklar her hangi bir deðer sistemiyle, fikir sistemiyle deðil, yalnýzca baþarýyla kendilerini tanýmlýyor. Herkes için baþarý hayatýn tek amacý haline geliyor. 
 
Aziz Ýslam'ýn, beþeri kurgulara, ideolojik kurgulara, ýrkçý/sömürgeci kurgulara tabi kýlýnmasý, bu kurgular doðrultusunda tanýmlanarak yönlendirilmesi, kabul edilmesi, gerekçikleþtirilmesi asla mümkün olmayan çok vahim bir durumun ifadesidir. Yaþayan, hareket eden, üreten, yenileyen, dönüþtüren bir iman'a sahip olmasý gereken Müslümanlar, büyük bir anlam/ahlak/ bilinç kýyýmýna uðradýklarý için, somut sorunlar, somut müdahaleler, somut engellemeler karþýsýnda bir eylem inþa edemiyor. Ortak bir anlam, varoluþ, direniþ mücadelesini gerçekleþtiremediðimiz için, yanlýþ bilinç tezahürlerini "din" haline getirdik. Yanlýþ bilinci cehalet olarak okuyabiliriz. Yanlýþ bilinç tezahürleriyle tarihi yeniden harekete geçiremeyiz. Ýslam’ýn, kendisini, tarihte, dünyada yeniden gerçekleþtirebilmesi, yeni anlamlara, yeni alanlara, yeni ufuklara ve yeni formlara açýlmasýyla, kendi zamanlarýmýzýn ihtiyaçlarýna yanýt verebilecek þekilde yeniden yapýlandýrýlmasýyla mümkün olabilir.
 
Ýslam'ýn nazarýnda her þartta bütün bir dünya var, bütün bir insanlýk var. Bütün bir dünyaya, bütün bir insanlýða hitap etmesi gereken evrensel bir kültürün ve medeniyetin dilinin, bugün sayýsýz/niteliksiz parçalara bölünmesi, her parçanýn Ýslam’ýn hiç bir þekilde onaylamayacaðý baðnazlýk, ufuksuzluk ve dar görüþlülüðü kurumsallaþtýrmasý hiç bir gerekçeyle kabul edilemez, onaylanamaz. 
 
Ýslam medeniyeti, düþünsel/kültürel/entelektüel/ felsefi/siyasal/ekonomik/edebi/estetik varoluþu bir bütünlük içerisinde temsil etçiðinde, tarih ve insanlýk ölçeðinde etkili bir medeniyetti. Bugün geldiðimiz noktada, kurumsallaþtýrýlmýþ baðnazlýk/bencillik/ufuksuzluk/dar görüþlülük/anlayýþsýzlýk, kavrayýþsýzlýk ve bilinçsizlikle hiç bir þekilde yeni bir düþünce ve tefekkür dünyasý, yeni bir kültür ve medeniyet dünyasý oluþturamayýz.
 
Her parçalanma ahlaki yetersizliklerden, bencilliklerden ve sorumsuzluklardan kaynaklanýr.

Bu Makale 4394 defa okunmuþtur

 

Yazdýr

YAZARIN DÝÐER YAZILARI

©

23/10/2014 - 15:29 ÇIKAR MÜLAHAZALARI

©

09/06/2014 - 11:06 EYLEMDE BULUNARAK VAR OLMAK

©

05/05/2014 - 12:34 ÝSLAM’IN EVRENSEL VÝZYONU ÜZERÝNDE ÇALIÞMAK

©

09/04/2014 - 12:20 YABANCI ZAMANLAR

©

01/02/2014 - 13:55 HEPÝMÝZE YAZIKLAR OLSUN

©

04/12/2013 - 14:15 TRAVMATÝK BÝR TARÝH

©

04/10/2013 - 14:23 RADÝKAL SEÇENEKLER

©

12/08/2013 - 16:22 NEOLÝBERAL DÝKTATÖRLÜK

©

16/07/2013 - 12:54 MAÐARALARA KAPANMAK

©

19/06/2013 - 16:31 KANIKSANMIÞ BAÐIMLILIKLAR

©

20/05/2013 - 14:38 EZELÎ VE EBEDÎ BÝR UFUKTAN BAKMAK

©

19/03/2013 - 14:43 ZÝHÝNSEL BÝR KADAVRA GÝBÝ YAÞAYAMAYIZ

©

19/02/2013 - 11:31 ZÝHÝNLERÝMÝZE VURULMUÞ SÖMÜRGECÝ PRANGALARI PARAMPARÇA ETMEDÝKÇE HÝÇ BÝR ÞEY ÝYÝ OLMAYACAK

©

28/01/2013 - 14:14 TARÝHSEL TANIKLIKLAR YAPMAK, TARÝHSEL SORUMLULUKLAR ALMAK

©

21/11/2012 - 15:15 GÜVENÝLEBÝLÝR UMUTLAR ÝÇÝN, GÜVENÝLEBÝLÝR BÝR BÝLÝNÇ GEREKÝR

©

25/09/2012 - 12:01 ÝSLAMÝ ZÝHÝN KONTROL ALTINDA BULUNUYOR

©

27/08/2012 - 13:08 YENÝDEN ÝNÞA MÜCADELESÝ ÝÇÝN

©

23/07/2012 - 11:51 BÝR BAÞKALDIRI DÝLÝ OLUÞTURMAK

©

28/06/2012 - 12:43 BÎR YIKIM ÇAÐINDA VAROLMAK

©

04/06/2012 - 11:52 ZÝHÝNSEL VESAYETÝ AÞMAK

©

25/04/2012 - 15:15 MODERN - SEKÜLER SINIRLARI AÞMAK

©

26/03/2012 - 11:58 YAPISAL ENGELLERÝ AÞMAK

©

02/01/2012 - 12:27 ROMANTÎK-NOSTALJÝK UYKULARDAN UYANMAK

©

28/11/2011 - 13:21 GEÇMÝÞÝN YASINI TUTMAK, YA DA GEÇMÝÞE TAPINMAK

©

03/10/2011 - 12:20 TARÝHE TANIKLIK VE ÂLÝMLER

©

05/09/2011 - 14:39 NAÝF UMUTLAR VE OPORTÜNÝST HOÞGÖRÜ ANLAYIÞI

©

03/08/2011 - 11:27 Tehlikeli Savrulmalar

©

04/07/2011 - 13:12 ZORBALIKLAR ÇAÐI

©

03/06/2011 - 12:19 Yüzeyin Altýndakileri Görmek Gerek

©

09/05/2011 - 12:10 Bir Karasaban Çaðýnda

©

07/03/2011 - 13:33 Anlamlarýn Gücü

©

14/02/2011 - 12:16 ENGÝNLERE AÇILMAK

©

06/01/2011 - 16:06 Küstah ihtiraslar

©

02/12/2010 - 11:14 Ahlaki Bir Öfke

©

14/10/2010 - 19:08 AHLAKÝ ALANI TERKETMEMELÝYÝZ

©

22/06/2010 - 12:28 Nostaljiye Sýðýnmak

©

18/05/2010 - 12:18 Entelektüel Baðýmsýzlýk Ýçin

©

16/04/2010 - 11:51 Umudun Kalbi

©

22/03/2010 - 16:47 Yeni Bir Bilincin Yolunu Ýzlemek

©

18/02/2010 - 12:22 Baðýmlý Varoluþlar

©

21/01/2010 - 10:59 Teslimiyetçi Suç Ortaklýklarý

©

23/11/2009 - 15:50 Bilincin Çaðrýsý

©

23/10/2009 - 10:11 Tarihin Sýnavýndan Geçmek

©

24/09/2009 - 11:27 Yýkýcý Gerilimler

©

24/07/2009 - 11:30 Ýnsanlýðýn Evrensel Ufku: Müslümanlýk

©

25/06/2009 - 10:29 Popülizme Sýðýnmak

©

01/06/2009 - 15:35 Ýdeolojik Irkçýlýklar Ve Duygusuzluklar

©

28/04/2009 - 16:28 Modernliðin Sapkýnlýklarý

©

07/04/2009 - 14:34 Va Hayfa, Va Esefa

©

09/03/2009 - 15:18 Duygusal Tepkiler ve Siyasal Sessizlik

©

10/11/2008 - 22:49 Vazgeçmemeyi Öðrenmeliyiz

©

05/09/2008 - 13:33 Anlam ve Amaç Belirsizlikleri
 
 

Site Ýçi Arama

18 Sevvâl 1445 |  27.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Ateþin üstünde durdurulduklarýnda onlarý bir görsen; derler ki: "Keþke (dünyaya bir daha) geri çevrilseydik de Rabbimizin ayetlerini yalanlamasaydýk ve mü'minlerden olsaydýk."

( Enam Suresi - 27)

Bir Hadis

Câbir Ýbni Abdullah (r.a) þöyle dedi:

Hz. Peygamber (s.a.v.) parmaklarý yalayýp tabaðý silmeyi emrederek þöyle buyurdu:

“Yemeðinizin neresinde bereket bulunduðunu bilemezsiniz.”

Müslim, Eþribe 133

Bir Dua

Hz. Peygamber (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur:

“Allah’ým! Fakirlikten, yokluktan ve zilletten sana sýðýnýrým. Haksýzlýk etmekten ve haksýzlýða uðramaktan da sana sýðýnýrým.”

(Ebû Dâvûd, Vitr, 32)

Hikmetli Söz

Küçük günahlarý basite alma, çünkü onlardan büyük günahlar dallanýr, budaklanýr.

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com