Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 602
Toplam 15293395
En Fazla 20355
Ortalama 2611
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 

 
ZÝHÝNSEL BÝR KADAVRA GÝBÝ YAÞAYAMAYIZ
19/03/2013 - 14:43
 
Biz Müslümanlar, Selman-ý Fârisi gibi kendimizi, Ýslamýn oðullarý ve kýzlarý olarak tanýmlayamýyoruz.

 

Ýslam dünyasý toplumlarýnda,  Ýslami düþünce hayatý, modern-seküler zamanlar boyunca tahakküm üreten kolonyalist dil/söylem/ideoloji/kavram ve kurumlar karþýsýnda entelektü­el bir yetersizlik ve niteliksizlik sergiledi. Modern/seküler emperyal dil ve söylem; kendi ilkeleriyle birlikte, arzu ve ihtiraslarýný toplumlarýmýza sömürgecilik yoluyla dayattý. Bu dayatma karþýsýnda düþünce ve kültür hayatýmýz Ýslami bað­lamda sistematik bir eleþtiri ve yorum üretemedi, direniþ gerçekleþtiremedi. Hepimiz içerisinde yaþadýðýmýz toplumlarda kültürel yabancý haline getirildik. Bugün, halen, modern se­küler zamanlarýn gerçekleri/yapýlarý karþýsýnda açýkça bir týkanma durumu yaþýyoruz. Ýslam toplumlarýný doðrudan ilgilendiren merkezi/hayati sorunlar karþýsýnda, ne yazýk ki sessizli­ðimizi koruyoruz.
 
Emperyal-küresel etkiler karþýsýnda yaralayýcý, inci­tici bir savunmasýzlýk içerisinde bulunuyoruz. Yaþadýðýmýz bütün felaketlerin kaynaðýnda emperyalist etkiler arayan Garbiyatçý bir mantýða sahip olduðumuz için/kendi zaaflarýmýzý tartýþmýyoruz. Zihinsel çatýþma ve karmaþayý aþma liyakati gösteremiyoruz.
 
Zamaný biçimlendirmesi gereken Ýslam, günümüzde zaman tarafýndan þekillendiriliyor, zaman tarafýndan tanýmlandýrý­lýyor, konumlandýrýlýyor. Ýslam toplumlarýnda yaþanan deðiþin hareketleri, ayaklanmalar, isyanlar emperyal statükonun bek­lentileri, sýnýrlarý, dili ve mantýðý doðrultusunda yol alabiliyor. Arap toplumlarý arasýnda derin parçalanmalar, derin istikrarsýzlýklar yaþanýyor. Bu durum Ýsrail'in daha da güçlenmesine yol açýyor. Eleþtirel güce/bilince sahip bir ufkumuz ve dilimiz olmadýðý için, Libya ve Suriye'de yaþanan iç savaþlarda emperyalizmin, emperyalist politikalarýn yanýn­da yer alabiliyoruz. Özellikle Ortadoðu'da yaþanan geliþme­lerle ilgili olarak ahmaklýk derecesinde düþsel ve romantik bir dil kullanýyoruz, yaklaþým sergiliyoruz.
 
Ortadoðu'da yaþanan geliþmelerle ilgili olarak, medya tarafýndan üretilen sansasyonel ayrýntýlar, sansasyonel öyküler ve spekülasyonlar üzerinde tartýþmalar yapýyoruz. Medya'nýn temel insanlýk sorunlarýyla ilgilenmediðini unutuyoruz. Küresel gerçekliði anlamaya çalýþmýyoruz. “Demokrasi” maskesi altýnda sürdürülen haçlý seferlerini analiz etmiyoruz. Ýdeolojik savaþlarýn bütün yoðunluðuyla sürdüðünü fark etmiyoruz.
 
Emperyal statüko ila hesaplaþamýyoruz, bu statükonun kav ramlarýný reddedemiyoruz. Ortadoðu ayaklanmalarý; yerel tiranlarý deðiþtirirken, emperyal statükonun kavram ve kurumlar karcýsýnda eleþtirel bir ima'da bile bulunamýyor.  Aziz Ýslam'a bir bütün halinde sahip çýkamýyoruz.  Aziz Ýslam ve Aziz Kur'an ya ahlaki rehberlikle sýnýrlý olarak, ya da metafizik konusu ila sýnýrlý olarak deðerlendirilebiliyor.  Kur'an aklýyla düþünmediðimiz,  Kur'an aklýyla görmediðimiz ve yaþamadýðýmýz için Kur'an-ý Kerim’in temel ilkelerinin evrensel ve ebedi baðlamda geçerli olabileceðini kanýtlayabilecek bir bilince, ufka ve çözümleme­ye bir türlü ulaþamýyoruz.  Ýslam'ý, yerel/geleneksel aklýn sýnýr­larý içerisinde temsil etmeye çalýþtýðýmýz için suçluyuz. Yerel akýl, sýradan gündelik hayatýn kaygýlarýný, ilgilerini aþmayý baþaramýyor.
 
Biz Müslümanlar, Selman-ý Fârisi gibi kendimizi, Ýslamýn oðullarý ve kýzlarý olarak tanýmlayamýyoruz.
 
Sahih bir bilinci somutlaþtýrmadýðýmýz için, hiç bir ýrkýn, rengin, deðer ölçütü olarak ele alýnmamasý gerektiðini, Ýslamýn bütün insanlýk için olduðunu hatýrlamýyoruz. Irkçýlýk, mezhepçilik bir putçuluk haline geliyor. Bir ýrka ya da mezhebe tapmak demek, baþkalarýna hayat hakký tanýmamak demektir.
 
Aziz Ýslam, gerçek bir eylem devriminin adýdýr.
 
Kur'an-ý Kerime dayalý temel, entelektüel referanslarý özgürleþtirmediðimiz takdirde, hiç bir "devrim" den asla söz edemeyiz. Güçlü, etkili, bilinçli bir varoluþ; tarihin, zamanýn farkýna vararak baþlar.  Bilinçli bir varoluþ; evrensel aklýn rehberliðinde, etki kaynaklarýný, alanlarýný ve araçlarýný çoðal tarak, yeni boyutlar bularak, içimizdeki ve dýþýmýzdaki yaratý­lýþý tefekkür ederek, radikal bir deðiþim için sýra dýþý nitelik­li kadrolar, üretken entelektüeller yetiþtirmek suretiyle baþ­lar.  Derin düþünmeyen, üretmeyen, sorumluluk almayan insan hiç yaþamamýþ gibidir. Ýnsan kendisini çoðaltarak, yeni baþlangýçlar yaparak, üreterek, kendisine büyük sorular yönel­terek, gündelik sýnýrlarý aþabilir. Düþünme ve üretme yetene­ðine sahip olmayan insan için, her þeye boyun eðmekten baþka bir yol yoktur. Dünyevi, maddi korkularýn baskýsý altýnda ya­þamak, yaþamak deðildir. Her türlü korkuyu aþtýðýmýzda ancak özgür olabiliriz.
 
Kendisiyle ilgili tercihleri, kararlarý bir baþka­sýna, taklit ettiði bir otoriteye býrakan insan, kendisine sa­hip olmadýðý için böyle hareket eder. Kar ve zarar kaygýlarý­nýn belirleyici olduðu bir hayat, hayat deðildir. Bireylere ya da toplumlara zorla dayatýlan, zorla kabul ettirilen fikirler ahlaki olamaz. Ýslami kimlik ancak, eylemle tamamlanabilir. Yaratýlýþ amaçlarýyla baðdaþmayan konularla, sorularla, soyut spekülasyonlarla ilgilenmek yerine, sorumlu tutulduðumuz konularla, alanlarla ilgilenmeliyiz.
 
Piyasanýn, paranýn, bireyciliðin sýnýrsýz saltanatý karþýsýnda, içerisinde yaþamakta bulunduðumuz ürküntü veren sýradanlýklarý terk etmeliyiz. Ýçerisinde yaþadýðýmýz zamanýn merkezi sorunlarýmýn farkýna varabilmeliyiz. Gerçekleþtiril­mesi mümkün olan sorumluluklarý üstlenmek konusunda asla tered­düt etmemeliyiz. Ýma’ýn dýþa dönük tezahürleri üzerinde yoðun­laþarak, toplumun ilahi deðerler doðrultusunda dönüþtürülmesi mücadelesi her an gündemimizde olmalý. Züht dünyadan uzaklaþa­rak deðil, dünyevi kirliliklerden, bayaðýlýklardan uzaklaþarak elde edilebilir.
 
Günümüzde temel Ýslami referanslarla, yaþamakta bulun­duðumuz hayatlar arasýnda büyük çeliþkiler, derin uçurumlar var.  Gönüllerinizde Ýslami yaþattýðýmýzý sanýrken, kafalarýmýzda kapitalist arzularý büyütüyoruz.  Bu çeliþkileri aþabilmek için, bütün varlýðýmýzla düþünmeli, bütün varlýðýmýzla kendimizi uyar malýyýz. Ýslami referanslarý özgürleþtirmeyi, bu yolda bir mü­cadele vermeyi düþünmeksizin yaþamak, nesneler gibi yaþamayý seçmek demektir. Kendimizi deðiþtirmeden, deðiþim talep edeme­yiz. Bir zihniyet deðiþimi yaþamadan statükolarý deðiþtiremeyiz. Statükolarý deðiþtirmek, temel sorunlarýmýz etrafýnda ortak bir irade oluþturmak suretiyle gündeme taþýnabilir. Ýnsan’ý köleliðe, pasifizme, teslimiyetçiliðe, konformizme sevk eden her yaklaþým sorgulanarak reddedilmelidir.
 
Zihinsel bir kadavra gibi yaþamaya mahkûm olmaktan daha kötü, daha aþaðýlýk bir konum olamaz. Ýslam'ýn, iman'ýn dýþa dönük, toplumsal hayata dönük tezahürlerini gerçek kýlmak gibi onurlu bir sorumluluðumuz olmalý.
 
Emperyal-modern-seküler dünya kendi deðer sistemini mutlaklaþtýrarak, farklý deðer sistemlerine hayat hakký tanýmýyor. Bu nedenledir ki, Batý dünyasý, Ýslam toplumlarýný, halklarýný, kültürlerini olumsuz bir kaç kliþeye indirgiyor. Ýnsani toplumsallýklar, ahlaki toplumsallýklar birer birer kayboluyor. Piyasa, hayatýn bütün boyutlarýný kontrol ediyor dönüþtürüyor. Piyasa sorumsuz bir güç olarak hükümranlýðýn sürdürüyor. Kitlelerin algýlarý, piyasanýn talepleri doðrul tuþunda yönlendiriliyor.  Piyasa, iletiþimi de istediði yönde þekillendirebiliyor. Maddi çýkar mülahazalarýnýn tayin edici olduðu bir dünya’da, bir deðer mücadelesi kaygýsý taþýyanlar birer birer sahneden çekiliyor. Düþünsel yoðunluklarý, derinlikleri ihmal ettiðimizde, her alanda büyük bir kýsýrlaþma yaþanýyor. Taklit'e dayalý kliþeler, gerçekliði gereði gibi görmemizi engelliyor. Her alanda dramatik bir erozyon, zihinsel/ruhsal bir gevþeklik yaþanýyor. Yeni zamanlarý dikkate almayan, pasif, demode bir dil ve yaklaþýmla, ancak geleneklerin gereði yerine getirilebiliyor.
 
Ufuklarýmýzý deðiþtirmek zorundayýz.
 
Gerçeklikten uzak bir yaklaþýmla kamuoyunu deðiþtirmek ve harekete geçirmek mümkün olamaz. Gerçekçi olmak demek Ýslami ideallerden uzaklaþmak anlamýna gelmez. Bir fikri, bir dava'yý, bir düþünce'yi, bir mesajý somutlaþtýrarak temsil etmek için, bütüne yönelik bir ilgi ve bütünsel bakýþ sahibi olabilmeliyiz. Amerikanlaþtýrmanýn maskesi olan küreselleþme karþýsýnda, muhafazakâr statükoyu savunmakla hiç bir sonuç elde edilemez. Alýþkanlýklarýmýzý aþarak daha geniþ bir ufka ve tartýþma alanýna çýkabilmeliyiz. Etnik ya da mezhepçi yaklaþýmlarla ahlaki bir evrenselliðe ulaþamayýz. Etnik ye da mezhepçi yaklaþýmlar ve baðnazlýklardan hiç bir þekilde ve hiç bir yerde örnek bir kiþilik ve örnek bir kimlik çýkmaz, çýkarýlamaz. Ahlaki bütünlüðe sahip olmayanlar iktidarlar karþýsýnda gerçeðin ifadesi olamazlar. Hangi mülahaza ile olursa olsun, iktidarlarýn yanýnda hizalananlar, her hangi bir deðiþim ve dönüþüme öncülük edemezler.

Bu Makale 4400 defa okunmuþtur

 

Yazdýr

YAZARIN DÝÐER YAZILARI

©

23/10/2014 - 15:29 ÇIKAR MÜLAHAZALARI

©

09/06/2014 - 11:06 EYLEMDE BULUNARAK VAR OLMAK

©

05/05/2014 - 12:34 ÝSLAM’IN EVRENSEL VÝZYONU ÜZERÝNDE ÇALIÞMAK

©

09/04/2014 - 12:20 YABANCI ZAMANLAR

©

01/02/2014 - 13:55 HEPÝMÝZE YAZIKLAR OLSUN

©

04/12/2013 - 14:15 TRAVMATÝK BÝR TARÝH

©

04/10/2013 - 14:23 RADÝKAL SEÇENEKLER

©

12/08/2013 - 16:22 NEOLÝBERAL DÝKTATÖRLÜK

©

16/07/2013 - 12:54 MAÐARALARA KAPANMAK

©

19/06/2013 - 16:31 KANIKSANMIÞ BAÐIMLILIKLAR

©

20/05/2013 - 14:38 EZELÎ VE EBEDÎ BÝR UFUKTAN BAKMAK

©

19/03/2013 - 14:43 ZÝHÝNSEL BÝR KADAVRA GÝBÝ YAÞAYAMAYIZ

©

19/02/2013 - 11:31 ZÝHÝNLERÝMÝZE VURULMUÞ SÖMÜRGECÝ PRANGALARI PARAMPARÇA ETMEDÝKÇE HÝÇ BÝR ÞEY ÝYÝ OLMAYACAK

©

28/01/2013 - 14:14 TARÝHSEL TANIKLIKLAR YAPMAK, TARÝHSEL SORUMLULUKLAR ALMAK

©

21/11/2012 - 15:15 GÜVENÝLEBÝLÝR UMUTLAR ÝÇÝN, GÜVENÝLEBÝLÝR BÝR BÝLÝNÇ GEREKÝR

©

25/09/2012 - 12:01 ÝSLAMÝ ZÝHÝN KONTROL ALTINDA BULUNUYOR

©

27/08/2012 - 13:08 YENÝDEN ÝNÞA MÜCADELESÝ ÝÇÝN

©

23/07/2012 - 11:51 BÝR BAÞKALDIRI DÝLÝ OLUÞTURMAK

©

28/06/2012 - 12:43 BÎR YIKIM ÇAÐINDA VAROLMAK

©

04/06/2012 - 11:52 ZÝHÝNSEL VESAYETÝ AÞMAK

©

25/04/2012 - 15:15 MODERN - SEKÜLER SINIRLARI AÞMAK

©

26/03/2012 - 11:58 YAPISAL ENGELLERÝ AÞMAK

©

02/01/2012 - 12:27 ROMANTÎK-NOSTALJÝK UYKULARDAN UYANMAK

©

28/11/2011 - 13:21 GEÇMÝÞÝN YASINI TUTMAK, YA DA GEÇMÝÞE TAPINMAK

©

03/10/2011 - 12:20 TARÝHE TANIKLIK VE ÂLÝMLER

©

05/09/2011 - 14:39 NAÝF UMUTLAR VE OPORTÜNÝST HOÞGÖRÜ ANLAYIÞI

©

03/08/2011 - 11:27 Tehlikeli Savrulmalar

©

04/07/2011 - 13:12 ZORBALIKLAR ÇAÐI

©

03/06/2011 - 12:19 Yüzeyin Altýndakileri Görmek Gerek

©

09/05/2011 - 12:10 Bir Karasaban Çaðýnda

©

07/03/2011 - 13:33 Anlamlarýn Gücü

©

14/02/2011 - 12:16 ENGÝNLERE AÇILMAK

©

06/01/2011 - 16:06 Küstah ihtiraslar

©

02/12/2010 - 11:14 Ahlaki Bir Öfke

©

14/10/2010 - 19:08 AHLAKÝ ALANI TERKETMEMELÝYÝZ

©

22/06/2010 - 12:28 Nostaljiye Sýðýnmak

©

18/05/2010 - 12:18 Entelektüel Baðýmsýzlýk Ýçin

©

16/04/2010 - 11:51 Umudun Kalbi

©

22/03/2010 - 16:47 Yeni Bir Bilincin Yolunu Ýzlemek

©

18/02/2010 - 12:22 Baðýmlý Varoluþlar

©

21/01/2010 - 10:59 Teslimiyetçi Suç Ortaklýklarý

©

23/11/2009 - 15:50 Bilincin Çaðrýsý

©

23/10/2009 - 10:11 Tarihin Sýnavýndan Geçmek

©

24/09/2009 - 11:27 Yýkýcý Gerilimler

©

24/07/2009 - 11:30 Ýnsanlýðýn Evrensel Ufku: Müslümanlýk

©

25/06/2009 - 10:29 Popülizme Sýðýnmak

©

01/06/2009 - 15:35 Ýdeolojik Irkçýlýklar Ve Duygusuzluklar

©

28/04/2009 - 16:28 Modernliðin Sapkýnlýklarý

©

07/04/2009 - 14:34 Va Hayfa, Va Esefa

©

09/03/2009 - 15:18 Duygusal Tepkiler ve Siyasal Sessizlik

©

10/11/2008 - 22:49 Vazgeçmemeyi Öðrenmeliyiz

©

05/09/2008 - 13:33 Anlam ve Amaç Belirsizlikleri
 
 

Site Ýçi Arama

19 Sevvâl 1445 |  28.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirramanirrahim

"Ey iman edenler! Allah’a itaat edin, Peygamber’e itaat edin.

Amellerinizi boþa çýkarmayýn."



( Muhammed Suresi - 33)

Bir Hadis

Hz. Peygamber (s.a.v.) þöyle buyurdu:

"Ezan ve kamet arasýnda yapýlan dua reddedilmez" buyurdu.

Bunun üzerine sahabe;
"Ey Allah'ýn elçisi! Ne dua edelim?" diye sordular.

Hz. Peygamber (s.a.v.),
"Allah'tan dünya ve âhirette âfiyet/saðlýk isteyiniz" buyurdu.

Tirmizî, De'avât, 129; Ebu Davud, Salât, 35

Bir Dua

“Allah’ýn gazabýndan, kullarýnýn þerrinden, þeytanlarýn vesveselerinden ve (onlarýn) bana uðramalarýndan Allah’ýn tam kelimelerine sýðýnýrým.”

(Ebu Davud, Týb, 19)

Hikmetli Söz

Baþlangýçta her þey
hayaldir. Süleymaniye
kubbeleri yeryüzünü
örtmeden evvel,
Selimiye minareleri
gökyüzüne set
çekmeden evvel birer
hayaldiler!

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com