Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 1881
Toplam 15294674
En Fazla 20355
Ortalama 2611
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 

 
Teslimiyetçi Suç Ortaklýklarý
21/01/2010 - 10:59
 
Teknolojik ve ekonomik dünya, ahlaki/sosyal/toplumsal dünyanýn sonunu hazýrladý. Bütün toplumlar, toplumsal deðerlerin çöküþünden kaynaklanan, çok aðýr sorunlar/bunalýmlar/belirsizlikler/krizler yaþýyor.

Aþýrý bireyciliðin yeni bir kültüre dönüþmesi hiçbir ahlaki/manevi otoriteye ihtiyaç duymayan genç kuþaklarýn ortaya çýkmasý sonucunu doðurdu. Kadýnlarýn iþ hayatýna atýlmalarýyla birlikte, aile ve aile deðerlerinde ciddi bir biçimde ihmale uðradý. Modern-seküler kadýn-aile algýsý sebebiyle, doðum ve evlilik oranlarýnda ciddi düþüþler yaþanýyor, boþanma oranlarý artýyor, nüfus azalýyor, gayrimeþru çocuk sayýsýnda ve suç oranlarýnda ciddi artýþlar olduðu görülüyor.

Ahlaki kurallara saygý duymayan bir dünyanýn/toplumun geleceðinden söz edilmez. Günümüz dünyasý/toplumlarý/siyasetleri, ekonomik krizleri büyük bir korku/kaygý/dehþet içerisinde takip ederken, ahlaki krizleri hiç kimse umursamýyor, kültürel krizleri kimse konuþmuyor. Ekonomik iyileþme haberleri ile çok mutlu olan bireyler/toplumlar/, ahlaki/kültürel iyileþme olup olmadýðýný merak bile etmiyor. Ahlaki sorunlar toplumun/siyasetin gündeminde deðil.  Bugünün dünyasýnda, kiþisel çýkar, ulusal çýkar mülahazalarý erdemli iliþkilere, erdemli politikalara imkan vermiyor.

Toplumsal baðlardan, ahlaki baðlardan baðýmsýz bir özgürlük anlayýþý, ahlaktan baðýmsýz bir bilgi çaðý, sosyal-kültürel çöküþü hazýrladý. Sýnýrsýzlýðýn özgürlük olarak algýlanmasý, kuralsýzlýðý yeni bir kural haline dönüþtürdü. Bireycilik, hiçbir þekilde ahlaki bir denetimi kabul etmiyor.

Ortak deðerlere saygý kalmayýnca, bireyler, toplumdan soyutlanýyor, yalnýzlýðý, iliþkisizliði seçiyor. Ortak deðerlere saygý kalmayýnca toplumsal çürüme derinleþiyor. Ruhsuz, anlamsýz, ideolojik/ýrkçý deðerleri paylaþmakla, toplumsal bütünlük korunamýyor. Toplumsal sermayenin, toplumsal-kültürel birikimin tükeniþi nedeniyle toplumsal bunalýmlar yaþýyoruz. Toplumsal sermayeyi, birikimi reddeden toplumlar hiç bir yeniden yapýlanmayý, inþa’yý, açýlýmý gerçekleþtiremezler. Din’i hayatýn biçimci tekdüze alýþkanlýklara, tekrarlara dönüþmesi de din’i sermayenin/birikimin taþlaþmasýna neden olur.
Ýslam; birlik ruhunun, bilincinin, dayanýþma ve bütünleþme sanatýnýn adýdýr.

Ýslam’a yabancýlaþan, yabancýlaþtýrýlan etnik kimlikler, ortak bir insani zeminde buluþmayý baþaramýyor. Ýslam, tarih boyunca bütün farklý unsurlara bir arada bulunma, bir arada yaþama yeteneði/bilinci/ahlaký kazandýrdý. Bütün insanlarýn ortak insanlýklarýný tanýyan Ýslam, bu hayati niteliði sebebiyle hiç bir ýrkçýlýða izin vermedi, hiçbir ýrkçýlýðý mazur görmedi. Türkiye örneðinde yola çýkarak görebileceðimiz üzere; toplumlarý resmi/ideolojik/ýrkçý yaklaþýmlarla, kurallarla, cezalarla, yaptýrýmlarla yönetmek yeterli olmuyor. Toplumlarý bir arada tutan daha çok resmi olmayan ortak deðerler toplamýdýr. Modern-serküler hayat tarzý sözünü ettiðimiz ortak deðerler toplamýna yabancýdýr, yabancý kalmaya devam etmektedir. Din dýþýnda hiçbir düþünce ve hayat tarzý ahlaki bir sistem, ahlaký bir bütünlük oluþturmayý baþaramadý.

Bugünün dünyasý yozlaþmýþ/bayaðýlaþmýþ gerçekler dünyasýdýr. Küresel egemenlik adýna, dünyayý istedikleri gibi þekillendirme saplantýlarý, Ýslam dünyasý ülkelerini, kentlerini, kültürlerini ve insani hayatlarý enkaza çeviriyor. Deðerlerin çöküþü, insanlýðýn çöküþünü hazýrlýyor. Ýslam dünyasý ülkeleri algýsal/ahlaki bir kötürümlük içerisinde bulunduklarý için emperyalistlerin çýkar ve ihtiyaçlarýna cevap vermeye çalýþýyor. Ýran, emperyalist projenin bir parçasý olmayý reddettiði için büyük tehditler, büyük komplolar karþýsýnda bulunuyor. Emperyalist projenin bir parçasý olmayý kabul eden Filistin yönetimi, Gazze ve Hamas’ýn bütünüyle imhasý için Ýsrail’le iþbirliði yaparak insanlýk tarihinin en utanç verici teslimiyetçiliðini gerçekleþtiriyor. Ekonomik ýrkçýlýðý güçlendiren neoliberal ekonomik düzen her durumda maddi/manevi yoksulluklarý derinleþtiriyor. Ekonomik faþizm açgözlülük ve kâr ihtiraslarýný vahþi bir kültüre dönüþtürüyor.

Baðlayýcý ahlaki yükümlülüklere yabancýlaþan seküler hayat tarzý, aþýrý bencillikleri ve fýrsatçýlýklarý meþrulaþtýrýyor. Bireysel çýkarlarý için, toplumsal ve deðerleri ve sorumluluklarý dikkate almayan yeni bir birey tipi ortaya çýkýyor. Ortak insanlýk fikrini reddeden, etnik köken merkezli deðerlendirmeler, politikalar, hareketler, Türkiye’de de maalesef normalleþiyor. Etnik köken merkezli deðerlendirmelerin normalleþmesi ilkelliðin, barbarlýðýn, faþizmin normalleþmesi anlamý taþýr.
Toplumsal deðerlerin ve iliþkilerin bozulmasý, özellikle büyük kentlerde güvenlik kontrol noktalarýndan geçilerek girilebilen, tecrit edilmiþ, toplumun geneli ile iliþkisi olmayan yeni semtlerin oluþmasýna yol açtý. Bu siteler fiziksel olarak kentlere yakýn, ancak toplumsal olarak, manevi olarak kentlere uzak, kapalý ve topluma tepeden bakan siteler olarak inþa ediliyor. Ahlaki deðerlerden, ölçülerden, iliþkilerden baðýmsýzlaþan toplumlar anomi ve kutuplaþmaya sürükleniyor. Kültürel hayatýn ekonomik tercihleri belirlemesi gerekirken ekonomik tercihler kültürel hayatý belirliyor. Kendi düþünce sistemimizi, kültür ve bilgi sistemimizi bir bütünlük ve baðýmsýzlýk içerisinde inþa etmediðimiz için, seküler-liberal bilgi-düþünce-kültür sistemine maruz kalmaya devam ediyoruz.

Farklý varoluþlar arasýnda sýkýþýp kaldýðýmýz için, nihai tercihler yapamýyoruz, gerçeðe boyun eðdiðimiz için gerçeði sorgulayamýyoruz. Ýçerisinde yaþadýðýmýz dünyayý kendi inanç ve düþüncelerimiz doðrultusunda görüp, anlayýp, yorumlayamamak gibi bir sorunumuz olduðunu kabul etmeliyiz. Dünyayý dönüþtürebilmek için, doðru tanýmlamak gerekir. Günümüzde, ötekileþtirilen, sessizleþtirilen, dilsizleþtirilen Ýslami cemaatler, adaletsizliðe, zulme, faþizme karþý hiçbir muhalefet, sorgulama, öfke yükseltemiyor, yalanlarý deþifre etmiyor, gerçeðin ifadesi olmaya çalýþmýyor. Sözünü ettiðimizi Ýslami cemaatler bugünün kirli gerçekleri karþýsýnda bir öfke yükseltmeleri gerekirken, tam tersi bir tavýr içerisine girerek öfke yerine hoþgörüyü yükseltiyor. Bütün iliþkileri çýkara göre þekillendiði bir dünyada; Ýslami cemaatlerin bile, iliþkilerinin çýkara göre düzenlediði bir dünyada samimiyet maalesef bütünüyle kaybolmuþtur. Çýkarýn hizmetine giren akýl, çýkarýn hizmetine giren duygular samimiyete hayat hakký tanýmýyor.

Paragöz bireycilik gibi, paragöz cemaatçilik de sýnýr tanýmadan yayýlýyor. Bireyleri biyolojik makinelere dönüþtüren süreçlerden geçiyoruz.

Kayýtsýzlýk, sorumsuzluk þeklinde tezahür eden modern özgürlük anlayýþý, hayatýn her alanýnda büyük bir karmaþaya ve nihilizme neden oluyor. Serserilikle, baþýboþlukla bütünleþen ahlakýn rehberliðine ihtiyaç duymayan bu özgürlük anlayýþý, bütün anlam sistemlerinin temellerini tahrip ediyor. Anlam sistemleri tahribata uðrayýnca hayatýn bütün yönleri ticarileþiyor, din’i hayat bile ticaretleþebiliyor. Bir direniþ iradesi, bir muhalefe iradesi ortaya koyamayan Ýslami cemaat hareketleri, teslimiyetçi suç ortaklýklarýný bir geleneðe dönüþtürüyor. Ýslam ve Müslümanlar, çok büyük meydan okumalarla sürekli olarak sýnanýrken, Ýslami cemaatler siyasal bilinçten yoksun bulunduklarý için, bedeli çok aðýr suskunluklar/sessizlikler içerisindeler. Ýslami anlam ve amaçlar adýna, dünyevi olandan feragat etmek yerine, dünyevi hazlar, tutkular ve çýkarlar adýna Ýslam’dan feragat ediliyor.

Her Müslüman Ýslami hayata/dünyaya bilincini ve gönlünü açtýðýnda; evrensel enginliklere, iyiliklere, güzelliklere açýlýr. Günümüzde Müslümanlar evrensel enginliklere açýlmak yerine hizip/cemaat baðnazlýklarýna/fanatizmlerine kapanýyor. Her fanatizm biçimi insanýn bütün ahlaki melekelerini/yeteneklerini felce uðratýr. Fanatik akýllý olmak istemez, akýllý olmaya ihtiyaç duymaz. Akýllý olmaya ihtiyaç duymayan baðnazlýklar, bu özellikleri nedeniyle taþlaþmýþ ve antikalaþmýþ yorumlarý tüketmeye devam ederler. Hizip/cemaat baðnazlýklarýna, fanatizmlerine kapananlar insanlýk durumlarýyla ilgili kaygýlar taþýmazlar, sorumluluklar almazlar.

 


Bu Makale 4424 defa okunmuþtur

 

Yazdýr

YAZARIN DÝÐER YAZILARI

©

23/10/2014 - 15:29 ÇIKAR MÜLAHAZALARI

©

09/06/2014 - 11:06 EYLEMDE BULUNARAK VAR OLMAK

©

05/05/2014 - 12:34 ÝSLAM’IN EVRENSEL VÝZYONU ÜZERÝNDE ÇALIÞMAK

©

09/04/2014 - 12:20 YABANCI ZAMANLAR

©

01/02/2014 - 13:55 HEPÝMÝZE YAZIKLAR OLSUN

©

04/12/2013 - 14:15 TRAVMATÝK BÝR TARÝH

©

04/10/2013 - 14:23 RADÝKAL SEÇENEKLER

©

12/08/2013 - 16:22 NEOLÝBERAL DÝKTATÖRLÜK

©

16/07/2013 - 12:54 MAÐARALARA KAPANMAK

©

19/06/2013 - 16:31 KANIKSANMIÞ BAÐIMLILIKLAR

©

20/05/2013 - 14:38 EZELÎ VE EBEDÎ BÝR UFUKTAN BAKMAK

©

19/03/2013 - 14:43 ZÝHÝNSEL BÝR KADAVRA GÝBÝ YAÞAYAMAYIZ

©

19/02/2013 - 11:31 ZÝHÝNLERÝMÝZE VURULMUÞ SÖMÜRGECÝ PRANGALARI PARAMPARÇA ETMEDÝKÇE HÝÇ BÝR ÞEY ÝYÝ OLMAYACAK

©

28/01/2013 - 14:14 TARÝHSEL TANIKLIKLAR YAPMAK, TARÝHSEL SORUMLULUKLAR ALMAK

©

21/11/2012 - 15:15 GÜVENÝLEBÝLÝR UMUTLAR ÝÇÝN, GÜVENÝLEBÝLÝR BÝR BÝLÝNÇ GEREKÝR

©

25/09/2012 - 12:01 ÝSLAMÝ ZÝHÝN KONTROL ALTINDA BULUNUYOR

©

27/08/2012 - 13:08 YENÝDEN ÝNÞA MÜCADELESÝ ÝÇÝN

©

23/07/2012 - 11:51 BÝR BAÞKALDIRI DÝLÝ OLUÞTURMAK

©

28/06/2012 - 12:43 BÎR YIKIM ÇAÐINDA VAROLMAK

©

04/06/2012 - 11:52 ZÝHÝNSEL VESAYETÝ AÞMAK

©

25/04/2012 - 15:15 MODERN - SEKÜLER SINIRLARI AÞMAK

©

26/03/2012 - 11:58 YAPISAL ENGELLERÝ AÞMAK

©

02/01/2012 - 12:27 ROMANTÎK-NOSTALJÝK UYKULARDAN UYANMAK

©

28/11/2011 - 13:21 GEÇMÝÞÝN YASINI TUTMAK, YA DA GEÇMÝÞE TAPINMAK

©

03/10/2011 - 12:20 TARÝHE TANIKLIK VE ÂLÝMLER

©

05/09/2011 - 14:39 NAÝF UMUTLAR VE OPORTÜNÝST HOÞGÖRÜ ANLAYIÞI

©

03/08/2011 - 11:27 Tehlikeli Savrulmalar

©

04/07/2011 - 13:12 ZORBALIKLAR ÇAÐI

©

03/06/2011 - 12:19 Yüzeyin Altýndakileri Görmek Gerek

©

09/05/2011 - 12:10 Bir Karasaban Çaðýnda

©

07/03/2011 - 13:33 Anlamlarýn Gücü

©

14/02/2011 - 12:16 ENGÝNLERE AÇILMAK

©

06/01/2011 - 16:06 Küstah ihtiraslar

©

02/12/2010 - 11:14 Ahlaki Bir Öfke

©

14/10/2010 - 19:08 AHLAKÝ ALANI TERKETMEMELÝYÝZ

©

22/06/2010 - 12:28 Nostaljiye Sýðýnmak

©

18/05/2010 - 12:18 Entelektüel Baðýmsýzlýk Ýçin

©

16/04/2010 - 11:51 Umudun Kalbi

©

22/03/2010 - 16:47 Yeni Bir Bilincin Yolunu Ýzlemek

©

18/02/2010 - 12:22 Baðýmlý Varoluþlar

©

21/01/2010 - 10:59 Teslimiyetçi Suç Ortaklýklarý

©

23/11/2009 - 15:50 Bilincin Çaðrýsý

©

23/10/2009 - 10:11 Tarihin Sýnavýndan Geçmek

©

24/09/2009 - 11:27 Yýkýcý Gerilimler

©

24/07/2009 - 11:30 Ýnsanlýðýn Evrensel Ufku: Müslümanlýk

©

25/06/2009 - 10:29 Popülizme Sýðýnmak

©

01/06/2009 - 15:35 Ýdeolojik Irkçýlýklar Ve Duygusuzluklar

©

28/04/2009 - 16:28 Modernliðin Sapkýnlýklarý

©

07/04/2009 - 14:34 Va Hayfa, Va Esefa

©

09/03/2009 - 15:18 Duygusal Tepkiler ve Siyasal Sessizlik

©

10/11/2008 - 22:49 Vazgeçmemeyi Öðrenmeliyiz

©

05/09/2008 - 13:33 Anlam ve Amaç Belirsizlikleri
 
 

Site Ýçi Arama

19 Sevvâl 1445 |  28.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirramanirrahim

Hani bir zaman Rabbin meleklere: "Ben, yeryüzünde bir halife var edeceðim" demiþti.
Onlar da: "Biz Seni (sürekli) tesbih edip hamd ile takdis ederken, orada fesad (bozgunculuk) çýkaracak ve kanlar dökecek birini mi var edeceksin?" dediler.
(Allah ise:) "Þüphesiz ki ben sizin bilmediklerinizi bilirim" dedi.


( Bakara Suresi - 30)

Bir Hadis

Hz. Peygamber (s.a.v.) þöyle buyurdu:

Ýman yetmiþ yahut altmýþ þubedir.

En yükseði لاَ إِلَهَ إلا اللهُ (Allah’tan baþka ibadet edilecek sözü dinlenecek ilah yoktur) sözüdür.

En aþaðýsý ise, eziyet verecek þeyleri yollardan kaldýrmaktýr.

Utanmak (haya) da imanýn bir parçasýdýr.

(Buhârî, Ýman 3; Müslim, Ýman 58)

Bir Dua

Bismillahirrahmanirrahim

“Ey Rabbimiz! Sen, rahmetin ve ilminle her þeyi kuþattýn. Tövbe edenleri ve yolundan gidenleri baðýþla, onlarý cehennem azabýndan koru!”

(Mü’min Suresi -7)

Hikmetli Söz

Akrabalarýna saygýlý davran; zira onlar kendileriyle uçtuðun kanatlarýn, ona varacaðýn kökün, kendisiyle hamle yapacaðýn elindir.


Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com